Există momente, în drumul spre destinaţia mult visată, când achiziționarea unei mașini este o condiţie obligatorie. Maşina rulată poate fi varianta ideală, iar SIXT SH este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de mașini rulate din România, oferind servicii unice pe piața locală, precum garanția primului proprietar și 2 ani garanție. Mai mult decât atât, prețurile la SIXT SH sunt atractive, de la 4000 euro până la 36 000 euro, pentru o mare varietate branduri de maşini ca Citroen, Audi, Honta, Hyundai, Volkswagen, BMW, Skoda, Ford, Dacia şi Opel. Dacă vă sună cunoscut, probabil vă aduceţi aminte de logo-ul oranj-negru, ce se găseşte la ieşirea din majoritatea aeroporturilor cunoscute, mai ales în Cluj şi Bucureşti, în România, unde tot ei oferă şi servicii de închiriere.
Românii şi maşinile SH
Deşi nu am carnet, am avut norocul să am prieteni sau rude, care să mă poarte prin ţara asta superbă, descoperind împreună peiaje unice, la care trenul nu poate ajunge şi perdepesul nu rezistă. Mereu este discuţia aceasta legată de preferinţele românilor pentru maşini SH vs automobile noi. Acum câţiva ani realizam studii de piaţă unde trebuia să găsesc proprietari de maşini noi, modele destul de costisitoare. Probabil vă imaginaţi că era o misiune foarte dificilă, deoarece drumurile pe meleagurile româneşti cer o maşină pentru a ajunge unde ne dorim, dar de multe ori bugetul este unul limitat. Şi acum am întrebat câţiva români, că nu-s Cabral să pot întreba 1000, ce-i determină să cumpere o maşină SH. Principalul motiv este preţul, de multe ori pentru 10 000 de km rulaţi, putem economisi şi 10 000 euro ca diferenţă SH vs acelaşi model maşină nouă. Lista de argumente pro SH se mai completează cu frica că este prima maşina plus posibilitatea în viitor a unui upgrade fară un efort financiar susţinut.
Drumul spre Vama Veche
Dacă anul trecut ajungeam la Colibiţa, supranumită “Marea dintre Munţi”, anul viitor, că anul asta este cam complicat cu planurile în contextul pandemiei, mă încearcă gândul să descopăr zone încă nepângărite de turişti, ca Tulcea, Sulina, Gura Portiţei, Vadu, Tuzla şi cireşa de pe tort să fie Vama Veche. Cum azi îmi spunea fratele meu că se apucă de şcoala de şoferi, ar fi o modalitate foarte faină de “udat” carnetul.
Rîmetea
Pe drum de la Cluj până la Vama Veche, intuiesc câteva opriri, prima la Rîmetea, în judetul Alba. Pe lângă şansa de a face o excursie pe munte, spre Piatra Secuiului, unde se ascunde orhideea românească, vechiul oraş minier Rîmetea are atâtea izvoare asemeni unor bretele, ca dovezi alături de case, a unei istorii medievale de sute de ani, păstrate până în zilelele noastre. Aici are cabană şi unul din cofondatorii asociaţiei mele de educaţie antreprenorială, deci ar fi o oportunitatea ideală să-l revăd pe George.
Casa de Lut şi Viscri
După un popas în Mirşa, judeţul Sibiu, satul unde m-am născut, tentaţia ar fi prea mare să ocolim Castelul de Lut, Valea Zânelor, din Porumbacul de Sus. Aici este un loc de poveste, pe o gură de plai, pe-un picior de rai, un colţ de Românie curată. Locul este făurit de un bucureştean, ce a ales să se retragă din publicitate în natură. Cum imediat de acolo se intră în judeţul Braşov, ar fi foarte faină şi o inscursiune în Viscri, satul promovat de regele Charles.
Tulcea şi Sulina
Ar dura vreo 10 ore de parcurs cu maşina, însumând 700 de km, din Braşov în Tulcea, dar pentru mine zona aceasta a Dunării ar fi o noutate totală. Aş fi dispus să înfrunt şi ţânţarii doar să văd Dunărea dintr-o perspectivă comparativă cu ce am văzut deja în Viena, Bratislava şi Budapesta. Este clar că Delta Dunării este unică şi nu se poate compara cu nimic în lumea asta. Clar că nu aş rata nici Sulina, cel mai estic punct al Eniunii Europene, refugiul piraţilor ce jefuiau corăbiile din Occident. Tot în Sulina se spune că este cea mai frumoasă plajă sălbatică din România.
Gura Portiţei şi Vadu
Toţi iubitorii de mare vorbesc despre paradisul din Gura Portiţei, despre apusul şi răsăritul ce te lasă fară cuvinte. Practic o aventură până acolo ar necesita clar şi o barcă, m-aş simţi ca un fel de Harry Potter. Este locul unde Dunărea şi Marea Neagră se sărută, iar peştii sunt moştenirile lor, cu nume diferite ca Şalău, Ştiucă sau Crap, ce reprezină baza în borşul lipovenesc atât de renumit. Capul Doloşman poate fi un nou Neptun pentru mine, acel moment necesar de reflecţie şi atragere a unor noi surse de inspiraţie, la 30 de metri deasupra laculul Razim. Plaja sălabtică din Vadu este preludiul perfect pentru cea mai arzătoare dorinţa: Tuzla.
Tuzla
Acum doi ani, am mers pe jos din Costineşti, era să mă mănânce câinii şi să mă bată ceva tuciurii din Eforie Sud, doar să văd plaja virgină din Tuzla. Însă am avut ghinion şi m-a prins noaptea, n-am văzut decât întuneric. Cum eu sunt foarte căpos, clar vreau să revin, cu maşina o să fie mult mai simplu şi mai safe de ajung şi poposit.
Vama Veche
Aş pleca oricând la Vama Veche, poate mi-oi găsi pereche. Este un loc în care regulile, etichetele şi alte moravuri moderne nu-şi au sensul. O maşină la-ndemână te ajută să stai cât îţi pofteşte inima, nu mai depinzi de microbuz şi orarul trenului din Mangalia. Aş putea spune că drumul spre destinaţia mult visată se opreşte în Vama Veche, dar mai degrabă este doar un plin pentru un nou început, o aventură şi mai nebună, o viaţa nouă.