Close Review “How I Met Your Mother” vs “Toate drepturile Rezervate”

După ceva timp iată că am revenit pe blog cu rubrica Close Review și implicit o nouă recenzie de tip comparație de tip carte vs film. De data aceasta am ales binecunoscutul serial “How I Met you Mother”, cu personajul Ted (Josh Radnor) și cartea “Toate Drepturile Rezervate” ce urmărește un personaj asemănător pe nume Speth. Deși avem spețe diferite, atât Ted cât și Speth sunt în căutarea fericirii ce ține de suflet, iubire și familie.

Ted și Robin

Dintre toate cuceririle sale, Robin ( Cobie Smulders) este singura care ajunge să și rămână în gașca lui Ted de prieteni, formată ințial doar din Barney, combinatorul de gagici (culmea, în realitate actorul Neil Patrick Harris este gay) și cuplul Marshall-Lilly, colegi de cămin încă din studenție cu Ted. Pe Barney Ted l-a cunoscut într-o toaletă, fiind agățat și convins să-i fie wingman. Povestea de dragostea/prietenie dintre Ted și Robin are multe elemente picante, printre care un instrument muzical albastru, acoperișul apartamentului și un ” Te iubesc!” spus prea devreme, desigur de către Ted unei femei care nu credea în căsătorie sau copii.

Speth și Beecher

Speth trăiește într-o lumea a viitorului, unde de la vârsta de 15 ani ești taxat pentru orice spui sau gesticulezi. În ziua jurămăntului, când trebuia sa urce pe scenă și să spună discursul ce conținea textul în care acceptă termenii și condițiile impuse de sponsorului ei, chiar în drum spre petrecerea dedicată ei este îmtâmpinată și sărutată pentru ultima oară de iubitul ei Beecher, care se aruncă de pe pod. De menționat este că majoritatea adulților erau trimiși în lagăre de muncă, avocații care erau responsabili de gestionarea acestor drepturi de autor fiind foarte agili în a da în judecată și câștiga procese în care băgau lumea în datorii ce nu puteau fi plătite. De altfel, părinții lui Speth sunt într-un lagăr de muncă iar singura sursă de venit pentru ea și fratele ei mai mic Sam, era sora mai mare Saretha. Toată presiunea din jur o face pe Speth să refuze să accepte termenii și condițiile, păstrând jurământului tăcerii, un eveniment nemaiînltâlnit în oraș, trend pe care mulți tineri aveau să-l urmeaze și pentru care Speth avea să sufere.

Ambițiile lui Ted și ale prietenilor săi

Marele vis a lui Ted, pe lângă cel de a-și întâlni sufletul pereche, era să ajungă să fie arhitectul unui zgârie-noi în New York. Preponderent acțiunea se petrece în New York, gașca întâlnidu-se în barul “MacLaren”, ce în realitate nu există, dar este inspirat ca design după barul McGee’s. Barney îl ajută pe Ted, angajându-l la firma unde era manager, să-și îndeplinească visul, cu greu, dar într-un final reușește. Partea proastă este că același Barney i-o fură pe Robin, ajungând chiar să se căsătorească cu ea. Cuplul de bază râmâne în tot filmul avocatul pe probleme de mediu Marshall ( Jason Segel) și artista-educatoare Lilly (Alyson Hanningan) . Ca să nu uităm și de ocupația lui Robin, ea este o fosta vedetă pop în timpul adolescenței în Canada, iar acum are un mare vis de a deveni prezentatoare tv la un post national american.

Situația lui Speth

Viața lui Speth va atinge destul de rapid maximum de suportabilitate, deoarece toți vor să o provoace să vorbească, că să i se activeze termenii și condițiile. Monitorizarea se realizează printr-o brățară ce nu poate fi desprinsă de pe mână. După ce Silas Rog, avocatul ce a nenorocit această lume a inventat un personaj fictiv că să o lase pe Saretha și implicit familia lui Speth fără venit, norocul eroinei noastră a fost că a ajuns în echipa de Plasatori, ce se ocupa noaptea cu livrarea pe ascuns a unor mostre de produse oamenilor, în special celor bogați. În lumea aceasta doar Avuții aveau acces la mâncare reală, restul mâncau alimente printate și locuiau în locuințe și chiar cartiere printate. Muncind noaptea în echipa de Plasatori, Speth putea pune pe masă ceva familiei. Dar refuzul lui Speth de a vorbi avea să o lase și fără fratele ei Sam, singurul care încă nu avea 15 ani și putea vorbi să fie taxat, acesta fiind aruncat de pe pod de oameni trimiși lui Silas Rog.

Încercările lui Ted

O mulțime de cuceriri s-au perindat prin patul lui Ted de-a lungul celor 9 sezoane din acest serial, disponibil pe Netflix. De la nebuna Janette la patisera Victoria, alături de care a încercat de două ori să fie împreună, dar ba a sta Germania în cale, ba Robin. Ted a fost părăsit și la altar de dermatologul Zoey, nu i-a ieșit pasența nici cu Cindy (Rachel Bilson, ce a debutat ca Summer in “The O.C”), colega doctorantă de la universitatea unde se angajase ca profesor, culmea la recomandare ex-actualului iubit a lui Zoey. Și totuși cea mai nebună încercare de a se însura o realizează Barney, cu o stripperiță. Robin este cea mai disperată, luându-i chiar pe toți la rând, de la asistentul lui Ted din cadrul proiectului antreprenorial până la The Naked Man. Oricum pentru copii din viitor a lui Ted, ce trebuie să asiste la toate poveștilor pare un chin interminabil. Adevărul este că și pentru spectatori nehotărârea lui Robin și a lui Ted a forma un cuplu este exaperantă la un moment. Eu pe Robin aș fi scos-o de mult din serial și se zice că daca nu era Britney Spears cu apariția în rol de asistentă medicală a lui Zoey care a adus audiențe uriașe, serialul se încheia cu Victoria în rol de mamă. Totuși era prea pretențioasă și prefăcută pentru standardele lui Ted. Alte vedete din lumea muzicii ca Jennifer Lopez, Nicole Scherzinger, Katy Perry sau Enrique Iglesias au mai apărut în serial.

La ce să vă așteptați?

Cartea “Toate drepturile rezervate” scrisă de Gregoy Scott Katsoulis merge perfect citită pe drumul spre o destinație și deși face parte din categoria young art, se pliază foarte bine celor interesați de marketing, drept și mai ales viitor. Are câteva pasaje descriptive ce îți taie răsuflarea, iar când se apropie de final toată acțiunea va căpăta o dinamică nebună de tot. Dacă este să vorbim despre serialul “How I Met Your Mother” este un gen atipic de sticom american, degeaba îl compară unii cu “Friends”, în sensul că este un carusel de emoții, treci de la extaz la agonie când nu te aștepți mai puțin, iar finalul trebuie să recunosc că s-a lăsat cu lacrimi, cel puțin pentru mine. Ca și nota personală, nu mi se pare că Barney a fost pedepsit destul pentru toate prostiile comise și neasumate, faptul că a fost crescut singur de mamă în condiții dubioase nu-i scuză cu nimic faptele. Am văzut că mulți fani l-au apreciat ca personaj pentru dumele amuzante, dar totuși în viața reală parcă sunt prea mulți oameni de genul, ce sunt în stare să strice viața la peste 250 de oameni doar ca să-și bifeze o răzbunare. Atenție, nu vă uitați la “How I Met Your Mother” noaptea că vă prinde dimineața, ceva tipic Netflix cunoscătorilor, dar vă spun că serialul acesta chiar crează depedență.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s