Încă de când eram copil, am fost fascinat de senzaţia ce mi-o conferă atingerea fină de catifea. Mă făcea să simt aristocrat, un fel de prinţ, delectat de una din cele mai selecte mătăsuri, ce a îmbracat formele rubensiene ale domnişoarelor şi chiar şi în ziua de zi încă evidenţiază siluete, căpâtând un rol şi mai nobil, de protectoare şi accesoriu nestemat pentru orice element de mobilier din casă. La noi, bucureştenii de la Cromatique, de pe strada Occidentului nr 42, situaţi la câteva acorduri distanţă de Liceul de Muzică George Enescu, au ajuns să îmbrace scaune şi canapele din întreaga ţară, livrând la nivel naţional şi asigurând totodată asistenţă profesională dedicată fiecărui client în parte. De altfel, Cromatique sunt ambasadori de textile din fibre naturale, durabile, rezistente, gândite pentru a satisface cele mai exigente cerinţe.
Showroom Cromatique
La adresa din Centrul Vechi, menţionată anterior, găsiţi un magazin într-o atmosferă degajată, specifică ultimelor tendinţe în materie de ţesături şi modele de produse. Mai mult decât atât, puteţi găsi perdele şi drapterii confecţionate pe comandă. Imaginile de mai jos cred că sunt grăitoare, nu mai aud nevoie de alte cuvinte pentru a descrie acest concept desprins parcă din filmul autobiografic a lui Coco Chanel.
Atingerea fină de catifea Cromatique
Fie că luăm în calcul catifeaua pentru canapele sau catifeaua pentru tapiţerie, inevitabil ne gândim la sortimentul de catifea din bumbac. La Cromatique se poate opta pentru o diversitatea de catifea, de la orgini în bumbac până la in şi vâscoză, în funcţie de preferinţe şi buget. Ca să ne facem o idee mai clară despre ce înseamnă catifeaua, vă propun să ne aşezăm pe canapeaua proaspăt tapiţată, să închidem ochii, mângăiaţi de atingerea fină Cromatique, într-o magie molatecă, insinuantă, subtilă, ce coboară în corp, răsfâţându-ne mintea, cu o călătorie în trecut, până în anul 763 Î.Hr.
Legenda lui Harun al Rashid
Se spune că Harun al Rashid, cel mai cunoscut calif din Dinastia Abbasizilor, deţinea sute de baloţi de catifea. Harun a fost un lider legendar, ce a inspirat povestea celor 1001 de nopţi ale Şeherezadei. Născut la 17 martie anul 763, în Teheran, a locuit în Bagdad, mai apoi în timpul domniei, s-a mutat în Rakka, pe malul Eufratului. Chiar el a decis acolo relocarea curţii şi guvernului pentru a fi mai aproape de Bizanţ si în acelaşi timp pentru un comerţ mai facil cu marile oraşe. Harun a devenit rege la doar 23 ani, relaţiile diplomatice fiind focusate cu precădere spre China şi Imperiul Bizantin. Pe drumul mătăsii de altfel se presupune că s-a consemnat prima atingere fină de catifea, cel mai probabil în Bagdad, catifeaua fiind adusă acestui Harun al Rashid de către negustorii din Kashmir. Originea cuvântului provine fie din turcă sau greacă. Că să terminăm legenda, Harun a ajuns să invadeze Imperiul Bizantin, iar mai târziu, în 807 a cucerit Cipru şi Rodos. Doi ani mai târziu a fost răspuns de o răpus de boală în timpul unei expediţii.
Marco Polo
Oraşul Cairo era cel mai mare producător de catifea din lume, ca mai apoi Italia să devină centrul catifelei în Europa, graţie veneţienilor. Unul din responsabilii răspândirii acestui tip de material este faimosul explorator Marcolo Polo, ce la vârsta de 17 ani s-a alăturat tatălui său Niccolo şi unchiului Maffio, în cea de-a doua expediţie astiatică, începută în 1271. Marco a revenit abia după 24 de ani în Veneţia, după o serie de aventuri prin Anatolia, Armenia, Kurdistan, Bagdad şi Tibet.
Concluzie
Atingerea fină de catifea ascunde o istorie zbuciumată, de lupte pentru putere, bogaţie şi lux, motive pentru care este apreciată astăzi şi va fi mereu o plăcerea nevinovată, ce depăşeşte bula modei, rămânând un simbol al eleganţei şi un dar pentru vremuri de pace.