România mumă pentru şmecheri, ciumă pentru antreprenori

Îmi place explica şi mie cum dracu în ziua în care aflu că firma mea e inactivă din cauza la un sediu social expirat şi sunt obligat să fac drumuri Registrul Comerţului-Finanţe deşi sunt cu taxele la zi, adică eu, persoană juridică sunt inactiv da tu Finanţe care m-ai declarat, nu mă anunţi şi pe deasupra îmi iei banii comparativ cu situaţia în care văd ştirea de pe aplicaţia Biziday în care Teldrum cere insolvenţa, activele ce pot fi executate fiind doar de 32 de mil de euro, probabil nici 3% din daunele produse în fraude cu fonduri europene. E vina mea că nu-s ştirb, şef la PSD, mare mahăr în capitala neoficială a României a.k.a Teleorman?! Eu mă gândeam că merge aşa cu studii în limba engleză gen contabilitate, 2 mastere în Diagnostic şi Evaluare de proprietăţi imobiliare şi celălalt în International Business Management ( n-am avut bani de MBA, am luat şi eu ceva mai la promoţie), da’ puls şi vise!

Eu ca mic întreprizător mă chinui să accesez un Start-up plus şi mi-e groază de ce alte o să-mi ceară ca acte şi controale şi alţii, Dragnea şi ai lui scapă cu o insolvenţă şi probabil faliment? Băh, esti prost? Bah, esti nebun?!

Ce să mai zic de organizaţiile non-guvenamentale care la constituire şi modificare de statut trebuie să faci la acte şi sa dai bani astfel încât să ştie toţi stakeholderii care nu dau un scuipat pe activitatea ta din timpul liber, neremunerată: vecinii şi preşedintele asociaţiei de proprietari ca doar îţi trebuie acordul lor ataşat la contractul de comodat pentru sediul social, Finanţele care îţi acordă şansa să plăteşti taxele oriunde în ţară dar la formularul de 2% dacă eşti într-un oraş cosmopolit ca şi Cluj trebuie să meargă cei care vor să direcţioneze la reşedinţa fiscală acasă prin Moldova, Olteania sau mai ştiu eu unde, Tribunalul/Judecatoria care cumva subjugă total rolul Registrului Fundaţiilor şi Asociatiilor care habar n-am care e rostul lui practic, Ministerul Justiţiei unde îţi depui rezervarea de nume la constituirea asociaţiei, trimisă prin poşta dacă nu eşti din Bucureşsti, ar fi amuzant să o poţi ridica direct de la poliţie Ajungând la ministere şi Bucureşti, dacă nu eşti de acolo visezi la finanţări ca vulpea la struguri, poţi să aplici la finanţări gen la MTS, să depui completări la dosar, în final nu vezi nimic, chiar dacă ai contract semnat şi proiectul implementat nu ţi se deconetează că nu ai facut poză la teancul de flytere printate, că promovarea sponsorizată ţi s-a tăiat pe motiv ca nea Gogule şi Mark Zahăr nu dau facturi bune pentru Curtea de Conturi, în schimb eşti tras la rost pentru un articol scris de un ziarist retardat mintal pe bune, adica cu problemele, cu certificat. E mai uşor să deschizi o firmă ( 5 zile) vs o asociaţie bazată pe voluntariat ( 2 luni), băh eşti nebun, băh eşti prost?! Şi nici nu vreau să încep comparaţiile cum toate astea se fac online, într-o ora, în alte tări că ma iau de cap şi rămân doar cu firele albe….

A, poate o să-mi spuneţi mulţi, da’ angajează-te dacă nu-ţi convine! În ultimii 2 ani am tatonat pista asta, dar am obosit să aud că rezint risc antreprenorial, că nu am destulă experienţă, că pentru posturile de junior în audit la 26 ani sunt prea bătrân şi cel mai amuzant să fiu tinut în sah de tipa atât de de treaba de la HR ( marketing intern) până la ultima etapă a interviului cu marea multinaţională şi să-mi iau răspunsuri seci gen că au selectat pe altcineva, nu am experienţă internatională destulă ( deşi nu era pomenit criteriul acesta în anunţul de angajare), nu se apreciază timpul irosit cu anunţul lor, că nu i-ar costa o avere să ofere in feedback obiectiv, să pot upgrada pe viitor. Recunosc au fost şi ceva propuneri dar să fim serioşi, sub 2500 lei net în România nu ai cum să supravieţuieşti în oraşele mari gen Cluj sau Bucureşti. Ce mi-ar plăcea ar fi să nu se mai spună cliseul cu păstrăm legătura…ce o se întample, o să mă mai întrebe de 10 ori aceleaşi lucruri?! 

Charlie Sheen are o vorba care e şi mott-ul meu lately:

” You either love or you hate. You live in the middle, you get nothing”

Oare sunt singurul din ţara asta care ar prefera să-şi ia hate decât middle ( finger)?

Să dea drumul şi la vizele pentru Japonia, că mi-oi găsi şi eu locul undeva pe globul ăsta…

Că de Las Fierbinţi-ul ăsta la nivel naţional indiferent ce partid e la putere mi s-a acrit de mult, parcă sunt Brânzoi în fiecare zi…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s