“Cronicile din Narnia” vs” Perle” Close Review

Zilele trecute un prieten mă tot bătea la cap să mergem la shopping să-şi ia ceva ţoale noi. După ce ne-am rătăcit prin magazine de gaget-uri, înainte să mă lovească crunt foame dau de un anticariat unde găsesc după desciere, probabil cea mai atractivă carte ce se numea ” Perle” de Colin Falconer, Îmi şi imaginam deja un fel de Piraţii din Caraibe şi partial aveam dreptate, sper să înţelegeţi şi de ce.

Azi mă uitam la un live pe facebook de la Radio Guerilla cu imagini de la Marea Neagră şi cum tot azi terminasem cartea mă gandeam ce fain ar fi să dau de un film ce se petrece pe mare, încă nu-mi ajunge cartea, apetitiul meu de mare e cateodată imposibil de măsurat. Aşa am găsit un film live pe facebook “Cronicile din Narnia – Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi”, gândindu-mă: ” Mamă, ce close review va ieşi!”

Cartea ” Perle” îl are în centrul poveştii de la început de secol XX pe Cameron Mckenzie, un scoţian, fost scufundător în Marina Regală, provenit dintr-o familie foarte saracă, ce ajunge în Insulele Lacepede, Lagrange Brome Point, în vestul Australiei pentru a-şi îndeplini visul, acela de a găsi o perlă pe fundul oceanului care să-l facă bogat. Acţiunea este de un dramatism şi suspans împins până la limite înca din startul aventurii unde Cam îl resuscitează în extremis pe Tanaka, scufundătorul japonez principal, printr-o metodă foarte originală. Ulterior ca recunoştiinţă japonezul îl va ajuta financiar, dar îi va da şi lovitura de graţie pe plan personal, devenind un avar după bani şi putere.

De celalată parte găsim 2 fraţi orfaini Edmund şi Lucy ce se ascund pe timpul războiului la unchii lor, unde nu se înteleg prea grozav cu vărul lor Eustache. Într-o zi cei 2 priveau fascinaţi la un tablou din cameră, ce înfăţişa o corabie pe mare, vărul lor părea indiferent, până la un moment dat când pictura prinde viaţă iar camera se indundă, devenind portal spre corabia The Dawn Treader, unde sunt întâmpinaţi de prinţul Caspian.

Părea ca Mckenzie a dat lovitura gâsind cea mai superbă perlă, însă este drogat cu opiu şi păcălit de către Patrick Flynn, un irlandez viclean. Cam jură că se va răzbuna pe bătrânul şiret, însă ajunge să se îndrăgostească la un dineu de fica lui Flynn, Kate, între cei doi născându-se o pasiune nebună, culminată cu un copil foarte curios şi energic ce se va numi Jamie. Cam vede acest prunc ca ocazie ideală să se răzbune pe Flynn, dar se trezeşte alungat din oraş, iar Kate rămâne doar cu opţiunea mai convenabilă din punct de vedere financiar de a se căsători cu moştenitorul imperiului din zonă, George Niland, care era atât de îndrăgostit de ea încât a acceptat să o ia de nevastă chiar dacă era însărcinată şi ştia că nu îi împărtăşea sentimentele.

Odata ajunşi pe corabie, Eustache este foarte speriat de universul ce-i apare în faţa lui, de la un şobolan vorbitor şi chiar un minotaur ca membrii de bază ai echipajului condus de Caspian, plecaţi în salvarea celor 7 lorzi ai Narmiei, operaţiune la care se alatură şi Edmund şi Lucy, iar Eustache fiind nevoit şi el, deşi primul gând a lui era să anunţe ambasada Marii Britanii că a fost rapit. Prima oprire este în Lone Island unde oamenii erau vânduţi ca scalvi sau sacrificaţi în larg, lasaţi pradă ceţii să-i răpească.

Simeon un manilez devenit scufundator a lui Cameroon, într-una din nopţi îi fură o perlă foarte preţioasă găsită între scoicile încă nedesfăcute, visând şi el la o viaţă de bogat alături de Anna, o fica foarte manipulatoare de afacerist britanic de pe insulă. Manilezul după o serie de lupte cu Hamaguchi, nepotul lui Tanaka, pentru postul de scufundător principal şi stârnirea unei revolte pe insulă între băştinaşi şi japonezi nu se lasă şi încearcă să vândă perla tot lui Flynn, care avea renumele de mare negustor de bunuri furate. Aceştia ajung să se încaiere şi Simeon îl ucide pe Flynn şi fuge cu banii acestuia. Cam aude gălăgia şi fuge să vadă ce se întâmplă, fiind pe intuneric se împiedică de cadavrul lui Flynn, pâtându-se de sânge peste tot, adâugând trecutul lor conflictual,  ulterior este acuzat şi încarcerat pentru spânzurătoare de către judecător.

Pe următoarea insulă în timp ce echipajul Down Treader dormea, Lucy este rapită de nişte pitici invizibili care nu ştiau să citească şi o forţează pe Lucy să citească o vrajă ca să-i facă vizibili. Vraja fusese făcută de magicianul Coriakin care vroia astfel să-i camufleze de forţele raului ce rapeau şi vindeau oameni ca sclavi. Tot Coriakin le dezvăluie harta magică cu localizarea Dark Island, care era sub vraja fortelor răului, ce putea să fie ruptă doar prin suprapunerea celor 7 săbii ale lorzilor Narmiei. Protagoniştii au fost avertizaţi cu această ocazie că în aventura lor o să fie ispitiţi şi încercaţi de cele mai mari frici şi dorinţe ale lor.

Rosie, o prostituată indragostită de Cameroon încercă să fie alibi lui susţinând ca au făcut dragoste în noapte mortii lui Flynn, dar procuroul o decredibilizează în faţa juraţilor. Cam este salvat de Simeon care în ciuda uneltirii lui George Niland, mustrat prea mult de conştiinţă şi fantoma lui Flynn, ce-l bântuia tot mai des, mărturiseşte crima comisă. Cameroon se căsătoreşte cu Rosie deşi era însărcinată cu un copil din flori. Astfel se naşte Elvie, o fată băieţoasă şi antisocială, dar curajoasă. Cam se comporta cu ea ca un tată natural, deşi problemele financiare îl adânceau tot mai tare în pragul alcoolului şi al disperării. Cumva natural şi Jamie băiatul biologic a lui Cam deşi nu ştia originea pornirilor, este atras de pescuitul în adâncime de perle, Cameroon faţă de Geroge fiind mult mai deschis în a-şi dezvălui secretele de căutător.

Capture

 

Mai sunt o mulţime de evenimente care mai de care mai fantastice, dramatice, super-triste care vă asteptă atât în cartea ” Perle” cât şi în filmul ” Cronicile din Narnia – Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi”, eu am zis doar să va deschid apetitul la început de an de aventură, mare, dorinţă de succes şi instigare la iubire, că e cea mai de preţ dintre toate. Aşa să luptăm şi noi ca personajele din aceste poveşti pentru ce avem în inimă, să nu ne lăsăm înfrânţi de tentaţiile şi deznădejdea dîn jur 🙂

20180104_013015.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s