Ți se pare că România încă nu a depășit mentalitatea că dacă ești mai bătrân, ești mai înțelept, mai deștept, mai bun și nu meriți să dai șansa unui tânăr? Crezi că în locul lui avea loc un antrenor tânăr român, cum a venit acum Cosmin Contra?
Din punctul meu de vedere postul de selecționer este pentru un selecționer bătrân. Dacă te uiți la ultimii oameni care au câștigat campionate mondiale și europene, exceptându-l pe Joachim Low, toți au părul alb. Lippi înainte să se înfunde prin China, a luat Campiontul Mondial cu Italia, Scolari avea și el o vârsta când a luat cu Brazilia, Vicente del Bosque sau Luis Aragones, a construit naționala moș Aragones, care avea 70 de ani. Postul de selecționer este pentru unul bătrân, Mourinho a explicat că atunci că ești mai tânăr vrei săptămână de săptămână, meci de meci, când ai ajuns la o vârsta te duci doar să vezi niște meciuri, să vizionezi casete și ai tensiune o data la două luni. Trebuie să fie selecționer bătrân, din păcate noi nu mai avem antrenori bătrăni care să merite, ce să-l punem pe Hizo, dumnezeule mare?!
Lucescu!
S-au grăbit ai noștri să-l pună, italienii abia acum l-au pus Mancini. Deși nu mai aveam șanse la calificare, românii au vrut să-l pună selecționer atunci, dacă rămânea Lucescu, nu știu dacă vroia…
Sau Olăroiu!
Era aceeași discuție, Olăroiu era sub contract! El, Olăroiu și cu Boloni, Boloni cu amendamentul valabil și la Mircea Lucescu ce-i drept că nu-s de acord cu un antrenor să aibe de două ori șansa. Dacă am pune, clar, de la început și precis, tu ai fost selecționer, nu mai ești selecționer, am scoate de pe listă trei sferturi din oameni. Noi tot timpul când punem un selecționer nou, avem în vedere trei foști selecționeri: Pițurcă, Iordănescu și Hagi. Îl mai punem și pe Lucescu, din 5 posibili selecționeri, patru sunt foști, ne întoarcem în timp într-o veselie! Hai să ne uităm la Anglia. Anglia l-a avut pe marele Bobby Robson care era liber de contract și s-au gândit să-l pună pe el, în 2002 l-au pus pe Eriksson și apoi pe Capello. Pot să dau exemplu și la belgieni și la mulți pentru că nu se pune selecționer de două ori. Și la italieni Dino Zoff a plecat că a greșit în finală Del Piero, nu s-a mai gândit nimeni să-l pună pe Dino Zoff, Lippi, joci cu altul! Bine, în afară de sud-americani la care Scolari s-a dus de vreo trei 3 ori, Zagallo de vreo patru ori, acolo este situație o specială…
Că tot vorbeai de întoarceri în timp, eu fac un exercițiu cu cei care sunt la rubrica de interviu și le propun să se întoarcă în timp. Să ne imaginăm că-l avem acum pe Emil în anul întâi de facultate, vine alături de noi la masă. Ne poți spune cum arăta, cum se comporta și dacă ar fi să vorbești cu el, știind prin ce urmează să treacă, ce sfaturi i-ai da?
Eram paradoxal… nu știu dacă cuvântul era antisocial…dar eu eram foarte, cum să zic eu… singuratic. Eu preferam să duc acasă, să mă joc pe calculator, să fac alte chestii, în anul întâi de facultate nu aveam gânduri să… vroiam să beau o bere, să fac nu știu ce, dar nu aveam gânduri să mă uit la teatru, să mă duc la film sau să citesc o carte, chestie care m-a tras în jos ca vocabular… L-aș scutura pe Emil de atunci, i-aș spune: “ Băh, fii mai serios, din punctul ăsta de vedere, nu să fii serios ca felul tău de a fi! Și vezi că s-ar putea să poți să faci o grămadă de chestii, gen școli de vară și alte chestii pe care le faci ca student și pe care eu le-am ratat!”
Ți se pare că nu ți-ai trăit studenția?
Mi-am trăit-o de două ori și tot nu mi se pare că mi-am trăit-o!
Există urme de regrete?
Oh,da! Tot timpul există regrete, dar eu sunt convinsă că dacă sunt din nou în aceeași situație voi acționa la fel! Discutam aseară politică cu un amic și el îmi zicea că desi îi urăște profund pe cei doi, în 2004 a votat cu Băsescu și în 2014 cu Iohannis, dar zice că dacă s-ar întoarce în timp ar vota la fel probabil pentru că ceilalți erau mult mai răi. Eu gândesc la fel, oricâte prostii aș fi făcut, dacă sunt pus în aceeași situație fac la fel și atunci nu mai am regerete…
Vorbeai de școli de vară, există anumite locuri în care dacă ai avea posibilitatea te-ai teleporta în secunda doi? Dacă ar fi să-ți alegi un loc pe hartă unde te simți tu cel mai zen ce ai alege?
Sunt multe locuri, am fost în sudul Franței, am un amic acolo, mi se pare o zonă pe placul meu, nu pe termen foarte lung. Acolo oamenii sunt foarte liniștiți, foarte calmi, e adevărat sunt foarte mulți bătrâni ce își iau casă acolo să se retragă, dar cred că mi-ar prinde bine să stau un an acolo…
Un an sabatic?
Un an sabatic să nu fac nimic?! Adică ok, da, să scriu! E o casă acolo a unui tip mai în vârstă, am stat acolo, era o priveliște superbă, era undeva sus și jos se vedea marea, acolo eu aș sta și s-ar scrie singură cartea!
Dacă te pun să alegi între mare și munte mergi pe…
În teorie, aș alege marea, practică aș alege muntele!
De ce?
Nu-mi place litoralul românesc!
Care sunt locațiile pe partea de munte pe care le recomanzi cu dragă inimă oamenilor?
Vatra Dornei mi s-a părut mixul perfect de liniște, într-o localitate. că nu poți să te duci în vârful muntelui, recomand zona aia!
Și la nivel de călătorii care ți se pare că a fost cea mai reprezentativă pentru tine, care chiar a schimbat ceva cu adevărat în tine?
Nu mai ieșisem din țară decât în Bulgaria, dar prima oară când am fost în Paris, Parisul mi-a schimbat perspectiva, până atunci nu înțelegeam cum de unii oameni strâng bani că se ducă patru zile undeva, zic: “Băh, tu ți-ai strâng bani patru luni de zile să-i toci în patru zile?!” Mi-am dat seama că da, este o idee foarte bună și o încurajez, după ce am văzut Parisul! Parisul este un oraș superb, acolo m-aș muta, desi este de 10 ori mai aglomerat ca și Bucureștiul, mai agitat, dar ar fi o idee…
Crezi că se mai merită să rămâi în România?
Aș zice de ce, pentru că cu cât se golește țara mai mult cu atât ai mai multe perspective tu! Adică dacă ești medic, te gândești că au plecat toți colegii tăi medici, înseamnă că dacă tu ești singurul medic din spital, ești cel mai respectat, nu?! Dacă au plecat mulți ingineri sau architecți, tu ai multe comenzi! La modul cel mai sincer, eu nu mă simt omul să plec pentru că mă simt cel mai bine printre ai mei, vorbind limba română. Eu dacă vizionez un film în limba engleză fără subtitrare două ore, mă doare capul, așa sunt eu!
Naționalist 🙂
Am un cap nationalist…
Spiritul de oltean 🙂
Da, dacă e și în oltenește e și mai bine, evident:)
Există anumite vise care sunt foarte aproape să le atingi in viitorul apropiat?
Dacă aș fi rău, aș zice că și dacă aș avea vise dinăstea nu ți-aș spune, dar nu! Eu am niște planuri pe care mi le fac, niște evoluții pentru anul în curs, am o listă cu țări pe care trebuie să le bifez. Eu mi-am propus să bifez în fiecare an un loc nou, poate să fie din România, poate să fie din altă parte a Europei și nu numai. Acuma dacă n-am reușit asta e, nu pot să zic: “Băh, am avut un an nașpa!” Poate am făcut multe chestii mișto în anul ăla, dar pur și simplu n-am vizitat un loc nou. De exemplu, un loc nou poate să fie și că m-am dus în Cluj, pot să mă duc săptămâna asta să vizitez niște locații pe care nu am avut timp în timpul TIFF-ului, tot loc nou se cheamă dacă găsesc o chestie nouă pe langă Cluj, nu?
Deci deplasările tale țin neapărat de natura blogului în materie de evenimente? Sau mai sunt locuri în care mergi doar pentru că ai chef?
Anul trecut n-am mai mers, dar mai merg. Ideea este că eu prefer să îmbin utilul cu plăcutul, dacă tot am blog de film mă duc unde-s festivaluri de film, dacă am blog de teatru mă duc acolo. Prin intermediul lor am văzut Iașiul, Clujul, Timișoara, Aradul, Oradea și încă visez să mă duc la festivalul la Caracal, că este orașul de lângă Slatina mea natală. Am văzut și Craiova, am văzut țara prin acest turism cultural și turismul acesta cultural este foarte util pentru nu vezi numai un restaurant, vezi teatru, după părerea mea cred că în Oradea și Craiova sunt cele mai mișto din țară. La mine e vorba de primul impact cu sala de teatru, la unele nu simt nimic, la unele simt o chestie negative, iar la altele simt un vibe pozitiv. Când am intrat prima oară în sala din Craiova am simțit ceva wow, am zis că orice se joacă acolo o să-mi placă, orice! La Oradea la fel, e o clădire impunătoare, arată foarte mișto! Am mai văzut în București, nu zic, spectacolele sunt mișto, dar am mai văzut în București teatru la cinema în mall. La teatru în mall este sală de mall, când mai vezi și 7 oameni mâncând nachos și popcorn, îți venea să-i bați și să zici:”Băh, nu mai vreau să merg!” Spectacolul te face sa te râzgândești, e adaptat sălii de cinema, dar popocorn la teatru?! E adevărat, mai este în București Teatru Godot unde mai ai și mâncare și li se spune:” Nu vă aducem, trebuie să începem la și 20!” Și oamenii să zicem că mămâncă o prăjitură, ei nu se apucă să mănânce prăjitura până la spectacol:”După ce începe o mâncăm, acuma stăm de vorbă!”
E cumva expresia aia, la fotbal ca la teatru, sau invers la teatru ca la fotbal 🙂
La fotbal ca la teatru era expresia când erau blaturile, că era 4-4 ca la teatru. Dar cum să spun eu, ei nu au nici un fel de respect că omul ăla acolo poate nu vrea să te vadă mâncând…
Poate i face și lui poftă 🙂
Știi că dacă vrei să-ți bați joc de unul care vorbește în public, să mănânci lămâie în fața lui că îi face gura pungă. Eu nu mă mănânc, beau o bere, asta e, i-oi face poftă la unuia din actori sau altuia dar asta e viața! Am gâtul uscat de multe ori și e foarte util să ai mai ales o bere, mai bună decât un suc. Că acuma dacă e teatru la 11 dimineața parcă n-ai bea bere, dacă e la șapte seara merge perfect!
Mi-ar plăcea dacă se poate să faci un to do list la un student, cum ai fost tu, în anul întâi, care nu prea iese el din casa, este destul de introvertit, să-i o listă de recomandări culturale, cinematografice, orașe pe 2019, până atunci să aibă timp să-și pună niște bănuți deoparte. Unde ar putea să se ducă?
Ca orașe?
Ce evenimente, ca festivaluri, locații…
În primul rând să meargă la TIFF, în al doilea rând să meargă la FITS la Sibiu. FITS-ul mi-a displăcut din alt punct de vedere, dar nu nepărat vina FITS-ului, ideea este că eu cu acreditarea de presă nu aveam biletul asigurat la spectacol, intram doar dacă erau locuri, dacă te duci dinainte și cumperi șapte bilete, te duci la șapte spectacole și ești sigur că ai intrat. Ideea este că FITS-ul nu înseamnă doar spectacolele dinăuntru, înseamnă și spectacolele din aer liber care sunt foarte multe, toți care dansează, centrul Sibiului este FITS! Aș recomanda ca festival și Enescu, dacă ești pe muzică clasică, recomand târgurile, acum mie îmi pare rău că am ratat Bookfest-ul, la Bookfest am rămas plăcut surpins pentru că am blog de carte mă interesează partea aia, am văzut mulți oameni care au venti din Brașov, din Iași, din Ploiești în București la Bookfest. Recomand ca oraș Timișoara, FEST-FDR e un festival de teatru, nu aș zice nici că e cel mai bun, nici că e cel mai slab, dar Timișoara ca oraș trebuie vizitat! Trebuie vizitat Iașiul, musai! Orașul Sfântu Gheorghe mi se pare fascinant, credeți-mă, dacă vreți să vedeți un oraș liniștit, cu niște locuitori care o să vă placă la nebunie, duceți-vă în Sfântu Gheorghe!
Am fost și eu o data!
Deci la Sfântu Gheorgheni și țiganul îți vorbește cu săru’ mâna cum se zice, nu sunt rasist, dar așa e. Erau trei cetățeni de etnie romă și una m-a întrebat în ungurește și mi-a arătat spre ceas, eu i-am spus cât e ceasul în românești și ea și-a cerut scuze! E adevărat, nu prea sunt multe chestii, e un oraș d-ăla cu turism sălbatic, te duci ca să stai în casă, nu prea ai cluburi, dar dacă vrei să te odihnești. Ca evenimente aș mai putea să-ți mai zic câteva, FNT-ul, dacă ești pe teatru FNT-ul nu poți să-l ratezi! Dacă ești pe film, Les Film de Cannes a Bucharest! De ce TIFF și Les Film de Cannes a Bucharest? Pentru că sunt filme pe care nu ai unde să le vezi în altă parte, eu d-aia laTIFF nu prea mă duc la filme americane, mă duc la coreene, la românești unde vine echipa, la franțuzești. Era un film, nu l-am văzut, îmi pare rău, era un film din Kosovo, în competiție, unde mai poți să vezi tu un film din Kosovo?!
La festivalurile independete, eu știu că regiunile Kosovo și Sarajaevo sunt destul de dezvoltate pe partea cinematografică…
Sarajaevo are unul din cele mai mari festivaluri din Europa, dar din Kosovo nu s-a mai rulat vreun film până acum în România!
Deci a fost în premieră!
Da! Și a rulat în competiție, să ne înțelegem!
Ce mesaj de final ai pentru cititorii blogului, cititorii tăi, ce cuvinte ai vrea să adresezi?
Cuvinte-cheie!
Cuvinte-cheie, cuvinte șurubelnițe 🙂
Păi, să mă citescă și să-și dea cu părerea, eu nu o să refuz niciodată o părere, dacă mă înjură s-ar putea să-l cenzurez, eu nu am refuzat niciodată o părere critică, chiar dacă nu-i răspund uneori, unul a spus: ”Nu-mi place cum scrii!” Nu aveam ce să-i răspund omului ăluia, nu-ți place și eu ce să-ți fac! Dar eu chiar apreciez dacă el îmi niște argumente, nu-mi place gramatica ta, nu-mi place exprimarea ta, nu-mi place că ești prea negativist mi s-a zic, perfect! Am un prieten din Cluj care îmi spune că despre filme scriu prea pozitiv, că ar trebui cu unele să trântesc de pământ, că-s prea diplomat, așa o fi… Să mă citească, să te citească și pe tine, să-ți citească și interviurile, dacă le place să-l dea mai departe pentru că interviul și în general un articol de blog trebuie să ajungă la cât mai multă lume. Când spui că nu am cum să ajut un blogger, ba da, ai cum să-l ajuți, cu comentarii, like-uri și share-uri!
Eu las șansa ca și P.S celor pe care i-am interogat să-mi adreseze sugestii, reclamații, întrebări, dacă ai…
Două întrebări scurte! Unu, când e ziua ta?
10.10!
Pe 10 octombrie va apărea un interviu cu tine pe emilcalinescu.eu, nu este o întrebare, este o constatare 🙂
Și asta era a doua întrebare? 🙂
Da,da!
Perfect, eu îți mulțumesc pentru timpul acordat, sper să te revedem cât mai des pe la Cluj și să te simți cât mai bine pe aceste meleaguri ardelene 🙂