Relația câștig-câștig cu banca

Deși poate suna a utopie, relația câștig-câștig cu banca nu este doar teorie, dacă avem un conciliator cu experiență în situații clasice de impas ca diminuarea ratelor lunare sau unor comisioane. Cu experții de la CSALB se poate negocia scăderea dobânzii și chiar ștergerea intergrală sau măcar parțială a datoriei gratuit. Concilerea CSALB este gratuită pentru consumatori. Oricine are probleme cu o bancă poate completa o cerere de renegociere direct pe site-ul CSALB. Timpul de soluționare este de cel mult 90 de zile, conform legii, dar media este de 55 de zile. Ca și infrastructură, CSALB colaborează cu 21 de foști judecători, avocați și profesori universitari. Niciodată nu trebuie să disperăm, să facem chiar gesturi extreme, reprobabile și chiar regretabile, cum am văzut într-o poveste recent istorisită pe un vlog, despre un om ce a renunțat la lupta cu viața din pricina faptului că banca urma să-l execute silit pentru o datorie de 10 000 de euro, lăsându-și familia orfană și pe drumuri 😦 Trebuie să gândim pozitiv, mereu există o soluție, într-un conflict în doi, al 3-lea îi poate împăca, să fie toată lumea fericită 🙂

csalb6

Rezultatele CSALB

Fiecare caz este tratat în mod specific, nu se compară cu soluțiile instanțelor. Conciliatorul este un canal de comunicare între consumator și bancă, la intersecția din cele două părți. Până acum 1500 de români au beneficiat de soluții favorabile de reconciliere, într-un cuantum de 2,7 milioane de euro. Au fost cazuri record, în București s-a obținut o reconciliere de 298 000 lei, în Oradea de 52 000 de franci elvețieni, iar în Maramureș de 52 000 de euro. După sume și varietatea de monezi puteți intui destul de ușor despre ce situații a fost vorba.

csalb10

Suspendarea ratelor

Mulți o să ziceți că oricum s-a dat legea de suspendare a ratelor, dar pentru îndeplinirea condițiile de acordare a acestei dispense, într-un cadru favorabil, pe termen lung, să nu ne trezim datori vânduți în 2021, este foarte recomandată o cunsultarea în prealabil cu specialiaștii de la Campania Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Deși termenul de litigiu ne duce cu gândul doar la proces, în cele ce urmează ne vom focusa atenția spre câteva cazuri de contracte cu banca de care avem parte fiecare dintre noi măcar o dată în viață, spețe ce pot fi analizate preventiv sau scoase din blocaj înainte să se ajungă la un “divorț” costisitor de instituția financiară parteneră.

Creditul de nevoi personale

Chiar dacă pandemia limitează interacțiunea umană, CSALB garantează concilierea și prin intermediul tehnologiei, fie că vorbim online sau de telefon. Un caz concret este situația unui client din Cluj, ce a luat un credit de nevoi personale ipotecar în 2008, iar negocierile dintre el și bancă au fost intermediate de către conciliator via email și telefon. Astfel s-a obținut restituirea comisioanelor de analiză a dosarului și administrare a creditului retroactiv și pe viitor. Cuatumul soluției amiabile a fost de nici mai mult, nici mai puțin de 11 436 de euro. Acesta a fost obiectivul clientului, iar varianta concilierii a fost mai mult mai ieftină și rapidă decât un proces în istanță, toată negocierea durând mai puțin de două săptămâni.

csalb4

Creditul imobiliar ipotecar

Unele din cele mai comune și neplăcute situații în cadrul relațiilor cu banca, în contextul unui credit imobiliar ipotecar pe termen lung, apar atunci când nivelul veniturilor consumatorului scad, cum este cazul în această perioadă tulbure și este foarte probabil în viitor, dacă scenariul crizei economice se va adeveri. Cu ajutorul unei atitudini deschise a băncii se pot recalcula niște comisioane din trecut, ce se pot rambursa pe sold. Mai mult decât atât, se pot diminua marjele de dobândă. Aceste beneficii, mai ales dacă ești un antreprenor în impas, pot fi soluții financiare care să facă diferența între supraviețuire și faliment, acei bani de rulaj, chiar de invenstiții, pe care te rogi să-i vezi în cont.

Rolul conciliatorului

Este acela de a reechilibra balanța, de a scurta și armoniza relația dintre cele două părți, de aceea este foarte important să nu se confunde cu ideea că este un fel de lobbyst, ce poate întoarce soarta unei propuneri deja acceptate, doar de dragul consumatorului, să mai ciupească ceva, după ce deja a obținut soluția dorită. Într-o negociere și consumatorul trebuie să aibă o conduită fermă, să dovedească că este un partener serios pe termen lung, altfel totul se poate bloca.

Prognoză

La 4 ani de la prima negociere dintre un consumator și o bancă, este vremea să vorbim despre relația câștig-câștig cu banca ca un fenomen natural, lucru destul de comun deja în  vestul Europei. Este timpul ca domeniul bancar să se alinieze cu alte servicii ca și telecomunicațiile, transporturile sau utilitățile. Ca să-l cităm pe domnul Tănăsescu, membru în Uniunea Internațională a avocațiilor din 1995, unde a ocupat funcția de director global de dezvoltarea, este nevoie de foarte multă suplețe, băncile trebuie să fie deschise nu numai la dialog, dar chiar să accepte soluții care la prima vedere par favorabile consumatorului pentru că până la urmă sunt favorabile și băncii prin prisma faptului că-și păstrează clientul.

Concluzie

Primul pas a fost făcut de bănci, ce au alocat bugete pentru departamente de conciliere, dar și atitudinea noastră ca și consumatori trebuie să fie una de tip fair play, să ne mulțumim cu soluții financiare realiste, că nu sunt la o masă de poker și jucăm o mână all in. Dacă nu ne costă nimic concilierea să nu ne întindem mai mult decât ne ține plapuma. Pentru mai multe detalii despre negocierea consumator-bancă vă invit să vizionați canalul oficial de Youtube CSALB, unde relația câștig-câștig cu banca nu costă nimic și este foarte probabil să devină o realitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s