“Hippie” vs “10 Regole per fare innamorare”

Astăzi am ales ales să fac ceva util de Coronavirus, mai precis un nou close review, că a trecut ceva timp. De data aceata am ales “Hippie” un bestseller autobiografic semnat de renumitul Paulo Coelho și filmul “10 Regole per fare innamorare” scris și regizat de Cristiano Bortone. Am ales să cuplez cele două creații în aceeași recenzie pentru că prezintă fiecare câte un protagnist masculin derutat de misterele vieții și mai ales foarte pierdut n tainele dragostei. Trebuie să recunosc că acest articol reprezintă o promisiune de la trilogia de articole despre SMS by Biz, impulsionat și de o provocare lansată de o prietenă bloggeriță, pe care o să aveți șansa să o descoperiți într-un Yolo-Interviu în viitorul apropiat.

Paulo din “Hippie”

Paulo este un tânăr brazilian, de 23 ani, ce fuge pentru a doua oară de acasă, încercând să amâne responsabilitățile vieții de adult, mai ales că acțiunea se petrece în perioada anilor 1970. Visul lui era să devină scriitor. Cartea este plină de culise ale lumii hipsterilor, adeverind mituri ca amorul liber și “poșta invizibilă”, adică informarea transmisă prin viu grai, între hipioți. “Hippie” scoate la iveală de asemenea aspecte negative ca și discriminarea, felul cu priveau și tratau oamenii hipioții, mai ales cei din țările comuniste. Ca reper pentru călătorii hipioți din întreaga lumea era cartea “Europe on 5 Dollars a Day” de Arthur Frommer cu destinație Piccadilly Circus din Londra și Piața Dam din Amsterdam. La aceasta se adăuga și “Dimineața Magicienilor”, semnată de Louis Pauwels și Jaques Bergier, ce seta ca destinație Machu Picchu. Aceste cărți erau și ghidul lui Paulo prin lumea sa de solo traveler. Deși “Hippie” merge pe 2 fire narative, pentru început o să detaliem doar experiența Machu Picchu, unde Paulo avea să treacă printr-o serie de aventuri, alături de prietena lui est-europeană și puțin mai vârstă.

5 hippie

Marco din “10 Regole pe fare innamorare”

Marco este un tânăr ce a renunțat la facultate și la cariera de fizician pe care i-o făgăduise tatăl său. Este un personaj complex, interpretat de actorul Guglielmo Scilla, a cărui viață este animată de colegii lui de apartament și grădinița unde este voluntar. Copilăria sa a fost una plină de presiuni, când părinții lui, ce între timp au divorțat, l-au forțat să facă tot soiul de lucruri care nu-i plăceau, ca învățatul limbii chineze sau practicarea tenisului și urmarea studiilor superioare în domeniul fizicii. Ca viața lui să fie și mai complicată, o întâlnește pe Stefania, de care se îndrăgosește pe loc, dar nu are curaj nici măcar se prezinte în fața ei. Personajul Stefaniei este însușit de actrița Enrica Pintore. Totul mergea din rău în mai rău, apartamentul fiind debranșat de la curent,. Coincidență sau nu, Renato, tatăl lui Marco, interpretat de Vincenzo Salemme, își face apariția la ușa. Cum va reacționa Marco la revederea tatălui său, mare doctor plastician dar în acealași timp și un fustangiu? Carre este scopul vizitei lui Renato? Vom descoperi în capitolul următor.

Întoarcerea lui Paulo din Machu Picchu

Drumul către Machu Picchu, cu popas prin țări ca Bolivia, a fost presărat cu o mulțime experiențe revelatorii atât pentru Paulo, cât și pentru prietena lui de pe atunci. Greșeala lor a fost în momentul în care au decis să facă un popas la întoarc,e în orășelul brazilian Vila Velha, un sit destul de necunoscut amatorilor, dar plin de formațiuni geologice spectaculoase. Fără să vrea, au picat în mijlocul războului de putere împotriva comuniștilor, mai ales că iubita lui Paulo avea pașaport iugoslav. Au fost răpiți din fața hotelului, iar de atunci Paulo nu mai avea să știe nimic despre iubita lui, el fiind torturat și sechestrat zile întregi. Într-un final după ce s-au convins că nu sunt spioni, Paulo și iubita lui au fost eliberați, dar această amintire rămasese în minte eroului nostru drept una traumatizantă. După ce a fost refuzat de iubita lui în propunerea sa de a pleca într-o nouă aventură și implicit și părăsit, Paulo nu se lasă și alege de data aceasta drumul Europei, spre Piața Dam apoi Piccadilly Circus. Era pe tren, deja aproape de granița cu Olanda, dar amintirile urâte, plin de deja vu îi reveneau lui Paulo, căci un argentinian ce se ivise în același compartiment, încerca să-l atragă în lumea traficanților de droguri….

Renato și lecția pentru Marco despre femei

Tătăl lui Marco este pus repede în tema de colegii lui de apartament despre lipsa de curaj a fiului în abordarea Stefaniei. Renata îi desenează lui Marco pe tablă cele 10 reguli prin care poți face face o femeie să se îndrăgostească de el:

  1. Cunoaște-ți prada.
  2. Fă-te observat.
  3. Compune-i o poezie.
  4. Fii ironic și nerușinat.
  5. Prima seară trebuie să fie de neuitat.
  6. După prima întâlnire nu suna tu primul.
  7. Profită de orice oportunitate.
  8. Fă-te dorit.
  9. Fă-o să apeleze mereu la tine.
  10. Nu te oferi niciodată 100%.

regole 1

Așa ajunge Marco să învețe despre scriitori francezi, să se facă de râs jucând tenis, dar și să impresioneze cu empatia lui față de o ospătăriță, pe care o salvează de la concedier, dialogând ea în chineză. Marco se alege cu o invitație la ziua Stefaniei, unde merge nepregătit, neștiind că este o petrecere în lenjerie. Tot acolo descoperă și concurența, latino lover-ul Ettore, jucat de Giulio Berruti. În față lui Ettore Marco simte că nu are nici o șansă, mai ales după ce o dă în bară la aniversarea Stefaniei, aruncând tortul cu iarbă pe mașina poliției. Și totuși Stefania îl invită la o ieșire cu cortul pentru admira stele…

Paulo și Karla spre Nepal

După ce trece cu bine de poliție la graniță, Paulo ajunge în Olanda, unde o întâlnește pe Karla, în Piața Dam. După ce testează câteva expriențe spirituale, printre care și “The House of the Rising Sun”, un loc unde drogurile și traficul de droguri curma vieților oamenilor, Paulo este deturnat de Karla în drumul său spre Londra, mai exact Piccadilly Circus. Karla credea că Paulo îi fusese făgăduit de divinitate ca partener de călătorie spre Nepal. Uimit de frumusețea ei, Paulo se lasă convins pe ultima sută de metri să-și ia bilet la Magic Bus, ce urma să facă câteva săptămâni, prin diferite țări, cu o serie de experiențe și personaje care mai de care. Ce ziceți, vor ajunge Paula și Karla în Nepal și vor rămâne împreună ca și un cuplu? Răspunsul este desigur în cartea ce costă puțin peste 30 lei. Este o carte care te ajută să călătorești măcar imaginar prin lume, chiar pe vremuri de Coronavirus.

4 hippie

Încercările lui Marco

Marco încearcă să-și mulțumească pe toată lumea, chair și  pe tătăl său, mințind un prieten a lui Renato, profesor de fizic, că teza lui de doctorat este materia neagră. Nici pe plan sentimental nu stă mai grozav Marco, căci în loc de o seară romantică cu Stefania, se trezește că defapt el era băiatul în plus, la o ieșire organizată de Ettore, care o mințise pe Stefania că o să fie o gașcă de mai mulți prieteni. Marco o aruncă pe Stefania în brațele lui Ettore, din dorința de a arată că este un bărbat adevărat, când defapt este doar un impiedicat. Cu piciorul șchiopătând, ajuns acasă singur, în propria mașina, tractată de bolidul lui Ettore, care era adorat de Stefania, Marco își revarsă nervii pe tatăl său, căruia îi spune că a renunțat la facultate de câțiva ani. Cam acesta ar fi finalul fimului sau… Nu vreți și voi să vedeți filmul? Eu l-am vizionat zilele acestea la tv, pe FilmBox 🙂

regole 2

Notă de final-Concurs

Vă spuneam în preamblul articolului despre îndemnul lansat de o prietenă bloggeriță. Editura ACT și Politon vă provoacă să scrieți într-un jurnal de vremuri încercate câteva rânduri, răspunzând la întrebările :

– Cum vă petreceți timpul acasă?
– Care este cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o dintr-o carte citită în aceste zile?

Nu există reguli. Textul poate fi amuzant, poate fi serios, melancolic. Când postați dați tag Editurii ACT și Politon și trimiteți-le textul și în privat. Iar textul vostru va fi inclus într-un jurnal realizat de editură.
În plus, pe lângă această inițiativă minunată, Editura oferă o reducere de 30% la toate produsele ebook și eAudio (mp3 download), până pe 5 mai inclusiv.

90771322_2612202602359575_5522667853427245056_o-min

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s