Top 25 piese de ascundere în weekend

După v-am povestit în articolul anterior am fost și eu trimis să lucrez de acasă de Coronavirus. D-aia am încropoit azi un playlist care să ne țină de urât, un top 25 piese de ascundere în weekend.

  1. The Motans- Bine Indispus

Este primăvară, cât de cât drăguț afară, putem deschide geamul, deci parcă treaba asta cu neieșitul afară nu e așa de rea, pe aceste acorduri tristo-vesele de la The Motans.

2.Marius Olandezu- Mai tare ca virusu’ Corona

Azi am auzit-o prima oară, mă jur, dar mi se pare super-caterincă, are un sound de manea retro. Te scoate din stare garantat, mai ales partea cu ” N-aveți talent și nici putere, vă angajez bonele mele ” :))

3.The Motans- Întâmplător

Cântecul acesta este ceva așa cald pentru suflet, ca cea mai fină tărie, ce-ți alină amintirile urâte. Se ascultă de cel puțin 3 ori pe zi, cu ochii închiși, întins pe pat, până cazi în gol și adormi ușor 🙂

4.Carla’s Dream-Anxietatea mea

Este o stare de sufocare arhiprezentă în pieptul fiecăruia în această perioadă, de la atâta stat în casă. Dar parcă această creație a moldovenilor de la Carla’s Dreams ne ajută prindem din nou aripi și să construim cu sau fără voie noi castele, noi proiecții de viitor. Plus că vocea Antoniei de fiecare dată sună ca cele mai dulci șoapte la ureche.

5.Vama Veche-Undeva în vamă

Mai este puțin până la deschiderea sezonului estival când sperăm că și Coronavirusul va fi eradicat. Până atunci acordăm chitara, verificăm ce ne lipsește din colecția de scoici și facem bugetul pentru episodul de repatriere în Vamă.

6.Vița de vie- Pe plajă în Vamă la 5

Dimineața în Vamă este unică! Nici măcar frigul, indiferent cât s-ar strădui să se evidențieze, nu poate escalada starea de chill de pe plajă, în Stuf, la 5 a.m. Poate că această pauză forțată nu este chiar Vama Veche, dar este o perioadă ideală de reîncărcare a bateriilor, de rearpindere a imaginației, poate chiar reconturare a viselor.

7.The Animals- The House of the Rising Sun

Tot auzeam piesa asta la karaoke și mai demult noaptea târziu pe Eurosport, când era ceva program de teleshoping cu discuri. Abia după ce am săvârșit o carte a lui Coelho, la care promit încă o dată că o să-i fac recenzie curând, am înțeles ce înseamnă the house of the rising sun. Cumva modelul poate fi preluat și în acest cotidian trist, să facem fiecare un miraj al fericii, un colț în care lucrurile arată mai pozitiv decât realitatea cel puțin pesimistă.

8.La Familia- Zile însorite

Nimeni nu poate estima exact cât mai ține starea de urgență, dar zilele însorite nu sunt departe, momentan sunt în sticle de jumate’. Eu, unul, abia aștept clasicul 1 mai, departe, pe o insula ca Ibiza.

9.Bill Whiters- Ain’t No Sunshine

Este o piesă pe care aș dedica-o sezonul următor de veră. Până atunci doar nostalgie pe bandă rulandă, dar parcă nici asta nu este chiar așa de rea, așa de molfăit.

10.Alternosfera- Închisoarea Albă

Ne simțim ca niște papagali în colivie, ca eroii din ” Prison Break ” dar pe această piesă putem refula liniștiți. De fiecare dată când dau repeat la această piesă, pe care cred că am descoperit-o tot la karaoke sau în ” Șurubelnița “, nu mai știu precis, simt am parte de o nouă permisie la tot ce mi-am dorit și n-am avut.

11.Alina Eremia- Start rec

Nu sunt fan Alina Eremia, dar coverul ăsta este demențial, mai ales pentru clipele când vezi că pierzi aproape tot. Îți aduce aminte că sufletul nu ți-l poate lua nimeni, indiferent de circumstanțe. Sufletul este liber ca păsarea cerului, ca octavele folosite de Alina pe post elemente de jonglerie acustică.

12.Delia și The Motans-Râmâi

Probabil cea mai bună piesă din portofoliul Deliei și în acealași timp cea mai plină compoziție cu simplitate pură. Te aruncă în brațele amintirilor frumoase și te poartă necontenit timp de aproape 4 minute prin locuri în care mintea a păstrat distanță.

13.Carla’s Dreams- Document

Oare viața noastră este o continuă dramî, dintr-o piesă de teatru în care noi suntem mănuiți de destin? Piesa asta nu are pic de birocrație, dar înterpretările te duc până la legile universale de funcționare a omenirii. Și totuși, e dincolo de puterea noastră de înțelegere faptul că viața ar fi o colecție de filme, chiar un serial, cu diferite finaluri, mai mult sau mai puțin fericite, arondate la fiecare epsiod? Ne ajung doar telecomanda și bateriile?

14. Macanache- Îți arăt că pot

Chiar dacă vorbim de verstatilul Macanache, totuși a ieșit suprinzător de faină preluarea hitului Addei. Se simte ambiția și flowul care inspiră fiecare ascultător în parte, vindecând răni vechi ale sufletului.

15.DOC- Da, mamă

Vlad Munteanu a.k.a Doc a rescris istoria acestei piesei, accentuând latura luptei pentru supraviețuire, în balanță cu recunoștința pentru cei care ne-au dat viața și ne-au făcut să fim ce suntem azi. Nu uitați de părinți cât încă sunt lângă voi, dați-le un măcar un telefon să-i întrebați de sănătate.

16.Simplu feat Marius Moga- Să zburăm spre cer

Pfai, ce vremuri, cu dreduri și breakdance! Toată lumea pe străzi, parcă fiecare zi era un nou videoclip. A trecut atât de mult timp, dar totuși piesa asta rămâne o comoară, un desert muzical clasic pentru urechi.

17.Animal X- Tu ești tot ce mi-a rămas

Această piesă nu o auzim la petrecerile retro, din păcate… Probabil are prea mult melancolism și e atât de plină de sens doar pentru generația Atomic, din care clar că fac și eu parte. Inevitabil mă trimite la rasfoit albumul de poze și la scena omisă din articolul despre copilărie, în care am cântat această piesă la reuniunea de clasa a 5-a. Este greu de spus dacă această versiune este mai bună decât cea în engleză, numită “Reminds Me”, așa că le adaug pe ambele și alegeți voi la ce dați play.

18.Simplu și Cream- Jumatatea ta

Pentru cei mai norocoși, prima dragoste poate fi și ultima, singura pentru tot restul vieții, sufletul pereche. Ei bine, poate chiar de Coronavirus jumatea va bate și la ușa celor singuri ca mine, speranța moare ultima 🙂 Sau să fie o mai veche iubire, ceva reactivare? You never know…

19. Animal X- Strălucesc la fel

Animal X a reușit prin această piesă să deseneze atât prin clip, dar mai ales prin versuri, poate cel mai superb miraj muzical al vremii. Te topește treptat, curbându-ți timid colțurile gurii. În ciuda faptului că povestea este tristă, aduce și atracție mângâietoare de chitară colorată-n fericire.

20.Macanache- Șefu

Piesa asta era caterinca mea cu un coleg la primul meu job cu normă întreagăm unde am stat numa o lună, că am avut un trainer în plină criză hormonală. Analgezicul acesta pe beat merge ca uns în combaterea lipsei de motivație pentru zilele acestea, când suntem nevoiți să lucrăm de acasă,

21.Subcarpați- Frunzuliță, iarbă deasă

I-am auzit anul trecut la Târgul de Crăciun din Cluj, dar cel mai true concert Subcarpați mi s-a părut la Summitul Tinerilor de la Băcau din 2017. O mostră de nebunie curată, de pe meleaguri mioritice, plină de esență de românitate. Fluierul curge în cotinuare, ca Someșul, indiferent de vicisitudinile vremii.

22.Cristina Aguilera- Fighter

Este normal să ne frică de Coronavirus, căci a cauzat foarte multe morți, dar în același timp ce nu ne omoară ne face mai puternici. Trebuie să rămâne luptători împotriva acestei maladii, cu o imunitate forte ca și armă și statul în casă ca scut.

23.Evanescene- Bring me to life

Cum natura revine la viață primăvara, treptat trebuie să ne recăpătăm și noi vigoarea, căci parcă prea multă acalmie s-a instalat. Dar totul treptat și calculat, la momentul potrivit, când eforturile pentru neutralizarea virusului vor da rezultatele maxime. Până atunci, maxim un privit pe geam, așa pentru un pic de aer.

24.What’s UP- Piesa mea de dor

În această vremuri grele când tânjim după libertate, este necesar momentan să îmbrăcăm haina maturității și să ne așezăm fularul prevenție, căci se anunță o furtună epidemică, deci nu este de stat în afară. Un pahar de ceva esență de prun nu strică, să mai aline dorul de goană.

25.Beyonce feat Alejandro Sanz- Gitana

Spritul latin înseamnă pasiune și dans, iubire și atenție pentru cei din jurul nostru. Cred că această perioadă grea se poate depăși și în pași de dans. Oricine își poate desena un caminar în sufragerie, în jurul căruia să-și poarte jumătatea pe aripirile infinitului amor.

Un top 25 piese de ascundere în weekend e satisfăcător? Poate mai fac aprovizionare și zilele următoare, cine știe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s