Se poate spune că a venit primăvara în Social Media, odată cu Social Media Summit, evenimentul organizat de la cei de Biz, pe 5 martie, la Palatul CEC, în București, ultimul eveniment la care am avut șansa să participi înainte de carantină, bine am fost și la Cluj la Allnighter, dar este altceva. Eu am aflat întâmplător de SMS, după ce am văzut pe Facebook postarea lui Cristian Florea. De altfel, chiar Florea a avut o expunere foarte interesantă despre utilitatea Linekdin-ului.
Noaptea dinainte de SMS by Biz
Era gata programul de birou și rapid m-am dus acasă sa îndes câteva haine pentru 3 zile de București. Pe o ploaie mocănească, am prins pe ultima sută de metri, în fugă, autubuzul 32 apoi 5-ul spre aeroport. Acolo era o coadă destul de impresionantă la securitate și un pic înspământătoare din pricina oamenilor cu măști, că noh Coronavirus. Partea faină a fost că am ajuns la fix la îmbarcare și în timpul zborului deja am devorat primele 50 de pagini dintr-o carte foarte faină despre călătorii, la care o să-i fac o recenzie când o termin. În jurul orei 21 am ajuns și la cazare, la hostel Puzzle, după aproximativ 40 de minute cu expressul până la Romană și vreo 10 minute de mers pe jos, pe o vreme călduță, așa la 16 grade, de am stat până la 1 00 seara la povești pe terasă în pantaloni scurți.
Dimineața de SMS Biz
Foarte nerăbdator mă trezesc din timp și pornesc la pas spre Palatul CEC străbătând puțin din Calea Griviței și o parte însemnată din Calea Victoriei. Chiar la ultimul semafor m-am întânit cu timișorenii de la Food Crew, semn că blogosfera urma să fie prezentă încă de la primele ore din cadrul evenimentului Social Media Summit. Am fost norocos că Raluca deja păstra câteva locuri pentru mine și Călinescu (că Emil avea nevoie de locuri pentru toate cele 10+ bloguri ale lui), astfel că am putut să mă învârt puțin, să dau mâna cu Botea, să o salut pe Mirela și să mai schimb câteva amabilități cu cei de la Food Crew. De menționat că pe cei de la Food Crew i-am cunoscut, anul trecut, la FoodBloggers Winter Edition, despre care nu am apucat să fac încă o recenzie, dar sigur o să apuc la următoarea ediție, probabil din vară și o să le integrez 2 în 1.
Digital Trends
Prezentatorul a fost Alex Grecu, de la Europa Fm. Primul panel a impresionat prin prezentarea lui Cristian Florea, dar și Iulia Pencea a punctat destul de fain. Iulia a dezvăluit rezultatele unui studiu pe partea de motivații și comportament al consumatorilor în achizițiile online, o cercetare realizată de colegii ei de la Nielsen, cea mai mare companie din lumea de cercetare de piață, specializată în audit retail. Cel mai interesant trend a fost cel de urbanizare, doar în ultimele 12 luni 800 de milioane de oameni s-au mutat la oraș, la nivel global, cu toate efectele incorporate, inclusiv digitalizarea, cu media de 3 secunde pentru încărcarea unui site și 2 secunde pentru conversia offline la raft.
Ar merita să-l trecem în revistă și pe Matei Stoicescu, care a răsfoit succint prin campaniile de CSR a celor de Vodafone, dar la întrebarea mea dacă există un răspuns sau strategie pentru portarea lui Ghiță Ciobanu la Telekom, s-a rezumat să spună ironic că ei susțin reciclarea, foarte slăbuț 😦
Revenind la cea mai catchy partea din această secțiune de debut din cadrul Social Media Summit, Cristian Florea a venit cu argumente forte pentru folosirea Likedin-ului ca și rețea profesională pentru creștea de brand awarneess, comunicarea de mesaje scurte și de impact și nu în ultimul rând dezvoltarea unui networking de calitate. Practic Linkedin-ul tinde să devină o combinație de Twitter și Facebook, cu mențiunea că scrierea de articole pe plaformă și atașarea de linkuri nu sunt abordări de succes, mai degrabă Cristian recomanda ca tipologii de postări noutăți din industrie, citate, evenimente, interviuri, review-uri. Și pentru lipsa de inspirație ce ține de subiecte, Florea a dat ca pont site-ul https://answerthepublic.com/ unde lista de sugestii pentru articole de digital este aproape la fel de infinită ca și Google search, dar sigur mult mai targetată.
Era să uit de Mihai Bonca de la Brand Architects. Mihai a analizat psihologia cumpărătorului la nivel de intenție și motivație, comparând piața de consum cu un sistem biologic, setând accentul pe inovație. A așezat sub lupă eșecuri ca Nokia, în contrast cu revoluții tehnologice ca Tesla. Povestea sa a avut un iz de selecție naturală în social media, pe principiul că cel mai puternic rezistă. În materie de TikTok și Twitter nu a setat un raport de concurență și mai degrabă între TikTok și Snapchat, cel din urmă fiind foarte probabil să fie acoperit.
The Visual Experience
După un cofee break în care am dat și de Stoian, ce mai nou și-a deschis propria agenție de SEO, m-am așezat din nou pe scaun pentru a urmări prestația ” băieților răi din vizualul digital “, dispuși să-și dezvăluie o parte din secrete. Alexandru Ion a dezvăluit pe partea de Food Panda, că reclamele merg pe un retargeting agresiv până când potețialul client comandă de pe aplicația lor. A fost franc să confirme că gagica din ad-ul de pe Facebook este din Bulgaria și la nivel de obiective mai mult a ieșit ceva matrimonial. Totuși au reușit să dezvolte un follow-up mai local, unde să se nișeze pe recrutarea de noi oameni pentru delivery.
Alexandru Botan, cel care a creat primul site de posturi publice a dat puțin și mai mult din casa Ambasadei Suediei, probabil cea mai nonconformistă instituție publică din România și cea mai de impact din rândurile reprezentanțelor oficale ale nordicilor. Ionuț Bunescu l-a pus un pic în dificultatea la întrebarea ce ține de drepturi de autor pentru unele materiale folosite, dar în rest a fost un tir de exemple, ce nu-și dorea nimeni să se epuizeze, căci aduce râsete și iz de succes pe linie. Toată munca aceasta a avut un impact pozitiv în relațiile bilaterale Suedia vs România.
Lucian Mîndruță, pe care am avut șansa să-l revăd a doua oară, după Webstock, a venit de această dată cu povestea proiectului său “Cu bicicleta la mare”, la care are sold out deja. Practic este o turmă de 2km lungime de bicicliști, ce pleacă din București spre Năvodari, cu pauze bineînțeles. Restricțiile create de Coronavirus s-ar putea totuși să-i încurce puțin planurile pentru 9-10 mai.
Pauza de masă a prilejuit și un moment de spovedanie alături de Dan Frînculescu, care era pregătit să ofere sfaturi pe baza exprienței sale îndelungate în publicitate. În partea a 2-a a evenimentului urma Andra Gogan la microfon, dezbaterea despre Instagram cu Ioneasca în prim-plan. Toate acestea sunt scrijelite în partea a doua a articolului denumită ” Ce ne-a mai adus primăvara la Palatul CEC? “
Mulțumesc! N-am apucat să ne salutăm, dar o să fie și o dată viitoare. 😁
Cu siguranţă o să mai fie ocazii, doar să treacă Coronavirusul 🙂