Smart up inclusion

Cursul internațional de formare “Smart Up Inclusion“, pe care l-am anunțat acum 2 luni într-un alt articol, a avut loc între 5 și 13 seprembrie 2019, în Franța, zona Lille. Cursul a adus împreună un număr de 30 de participanți, câte trei din următoarele țări: Franța, Cipru, Cehia, Grecia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Romania, Spania și Turcia.Asociația Oamenii Deltei a fost reprezentată de trei membrii – lucrători de tineret ca participanți și de un membru în calitate de facilitator/ formator.

facilitator

Participanții și experiența lor

Grupul de participanți a fost unul divers în ceea ce privește vârsta (diferența dintre cel mai tânăr și cel mai experimentat participant a fost de peste 40 de ani) dar și variat din punct de vedere al experiențelor profesionale. Varietatea de personalități, de contexte și de puncte de vedere a adus trainingului consistență și valoare adăugată. Particpanții au fost uniți de un scop comun: să își îmbunătățească competențele profesionale în sfera activităților dedicate tinerilor defavorizați, să creeze noi legături sociale și prietenii.

grup

Desfășurătorul activităților

Cele șapte zile de curs au fost foarte intense, timp în care participanții au descoperit diferite metodologii de lucru. Aceștia au împărtășit metode de lucru cu tinerii dezavantajați, exemple de bună practică și au explorat noi instrumente pe care le pot folosi în activitățile lor profesionale.

20190907_115604

Cursul a avut un parcurs logic. În prima parte s-a format echipa și spiritul comun de tipul win-win, setarea unor obiective de învățare și a unor reguli comune cât și stabilirea unor principii comune în ceea ce privește educația non-formala și sectorul tineret și întelegerea realităților naționale legate de tinerii dezavantajați. Zilele cele mai intense au fost cele dedicate explorării de noi metdologii care pot fi folosite de către participanți în lucrul pe care îl desfășoară cu tinerii. Astfel, printre aceste metode putem menționa: coachingul cu ajutorul poveștilor, mentorat, alfabetizarea digitală. Participanții au avut ocazia să exerseze aceste metode prin simulări și jocuri de rol cât și prin studii de caz ce au avut ca rol central probleme pe care le întâmpină tinerii defavorizați.

20190907_121436

Follow-up

Participanții au avut ocazia să facă networking, să cunoască organizațiile pe care ceilalți le reprezintă și ce activități implementează acestea și să creeze noi proiecte în domeniul tineretului.

20190909_120407

Pentru că participanții au venit fiecare cu experiențe unice și cu o dorință mare de a învăța cât mai multe, a fost organizată și o sesiune în care, prin metodologia open space, participanții au împărtășit celorlalți și alte subiecte de interes. Printre cele mai populare sesiuni din open space s-au numărat: design de business, comunicare non-verbală, bunăstare și metode de respirație, practici de meditație pentru a înlătura stresul profesional.

20190912_103543

Voie bună, dans și seri interculturale

La finalul zilei, în cadrul serilor interculturale, participanții au avut ocazia să cunoască o parte din tradițiile și cultura țărilor reprezentate la proiect. Serile interculturale au fost un prilej de voie bună, dans și concursuri prin care participanții și-au testat cunoștințele/ talentele. Aceste activități au reprezentat o abordare excelentă și pentru a combate sterotipurile naționale.Participanții au creat, pe lângă legăturile profesionale și prietenii.

Mai multe informații despre proiect găsiți pe pagina asociației coordonatoare, Sunrise Project, în secțiunea proiecte.

“Smart Up Inclusion” este un curs de formare finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+ și este implementat de către asociația Sunrise Project din Franța în parteneriat cu Asociația Oamenii Deltei, Cross Culture International Foundation din Cipru, European Youth Centre Breclav din Cehia, I.D.E.A. din Grecia, Iniciatyvu klubas Kitu kampu din Lituania, Association for research education and development marketing gate din Macedonia de Nord, Turkiye Avrupa vakfi din Turcia, Stowarzyszenie Projektow Miedzynarodowych “INPRO” din Polonia și ADEFIS juventud internacional din Spania.

70510494_2648835468483205_6381454209304231936_o

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s