Copilul dumbrăvii din jurul blocului

Atenție, acest articol este recomandat copiilor cu vârsta între 0 și 99 ani 🙂

Chiar, mai are voie un Cris B. de 27 ani să mai fie copil? O să încercăm să dezlegăm acest mister în cele ce urmează.

Ce să faci în loc de Facebook?

Cum pe Facebook și-a luat restricție totală vreo 3 zile, pe principiul just look, don’t touch, rămânea pentru B. varianta butonatului TV-ului, unde intervalul de opțiuni se reduce la câteva canale. Eroul nostru se întreba zilele acestea, de dragul amintirilor, ce mai rulează pe Cartoon Network și așa a dat de Craig și Dumbrava, un șifonier animat ce pică pe tine când îl descoperi acoperindu-te de năzbătii pline de haz și întâmplări trăznite. Haideți să pedalăm spre mai multe detalii!

Craig este un puști plin de idei ce are încă 2 prieteni pe nume J.P și Kelsey, ce petrec în fiecare episod aventuri foarte faine în dumbrava din vecinătatea lor. Dumbrava este un loc fantastic din perspectiva imaginației personajelor din aceste desene, o alternativă realistă dar distractivă la monștrii și forțele supranaturale din clișeele animate din ziua de azi.

Craig_din_Dumbravac_1.jpg

În poza de mai sus, au explorat un tărăm neatins până acum de alți copii din cartier, deoarece… vedeți voi 🙂

Episoade noi!

Dacă sunteți fani mai înfocați ca și B. luați și notați umătorul mesaj important: Din 8 iulie au intrat în grilă episoade noi de Craig și Dumbrava, disponibile ca deobicei, de luni până vineri, de la 12:40!

 Craig și Dumbrava este o revenire de salutat la conceptul de desene educative pentru copii de toate vârstele, care are și un mesaj social, că zona verde trebuie apreciată și întreținută de chiriașii ei cu grijă și voie bună. Acuma nu știu despre voi, dar lui B. i-a dat de gândit, dacă oare în timpul copilăriei, când juca fotbal toată ziua în fosta baza sportivă din satul său, a fost destul de atent la fragilitatea mediului în care se distra toată ziua?Gunoaie nu prea lăsa, de dat foc nu era cazul, dar poate era loc de mai multă implicare într-o campanie de curățenie, să fie mai atent la ce crengi rupe pentru a construi colibe și lista poate continua.

Ce facem noi pentru dumbrava noastră?

Se spune că atunci când suntem adulți ne mai vine mintea la cap, ceea ce este parțial adevărat în cazul eroului nostru. B. tot mai joacă fotbal, acum chiar și tenis sau ping-pong, de făcut jogging ar trebui să se reapuce, dar gândul de ridicat un ambalaj de plastic care nu-i aparține este ezitant încă, din păcate. Ar putea de asemenea să-i atenționeze verbal pe vecinii ce-și plimbă animalele și nu strâng după ele, nu doar să se uite urât.

Mergând pe ideea episodului de mai sus, o să încercăm să facem cea mai detaliată hartă a dumbrăvii în care se învârte Cris, ce împarte mai multe diviziuni ale cartierului Gheorgheni din Cluj-Napoca. Începem parcul cu locul de joacă din fața blocului, unde media de vârsta este prea mică prea un bărbat de 27 ani, apoi Pădurea Detunata, locul perfect de dat un ping-pong, un șah, de stat la socializare în foișor, la plajă pe iarbă, de aruncat la coș la un baschet 3×3 și chiar de savurat niște apă rece de la cișmea, old scholl, tată! Să nu uităm că ies niște pictoriale foto superb, deci și new school, baby!

Mai sus este un video care îmbrațișează toate activitățile menționate anterior, integrate în proiecte comunitare cu scop de reactivare a zonei ce vara este cam pustie 😦 Ideea a pornit acum 4 ani, de la o idee de acțiune ce consta în măsurarea tensiunii seniorilor din zonă și facilitarea de sfaturi despre stilul de viață sănătos cu ajutor specializat desigur. Anul acesta există speranța pentru mai multe proiecte în toamnă, tot aici ,care să atragă și mai multă implicare mai ales din sectorul de tineret, dar rămâne de văzut dacă partea financiară câștigată prin concurs, ce ar trebui să constituie bugetul, va fi debirocratizată la timp până nu dă frigul.

Bineînțeles că banii nu sunt totul. Vecinii au dat și dovadă și ei de spirit civic, instalând tot aici locușoare pentru apă și mâncare pentru veverițele și multitudinea de păsări ce sălăjluiesc în acest loc cu un farmec aparte.

Prin dumbrava minunată numită Gheorgheni

La 10 minute de plimbat, se află Complexul Sportiv Gheorgheni, primul de acest fel din țară, cu intrare gratuită pentru public. Aici se poate alerga, se poate face patinaj viteză, se poate juca voley, iar cu rezervare în prealabil în limita unei ore pe săptămână la fiecare sport, se poate practica gratuit fotbal, tenis, baschet, ping-pong și popice. Într-un loc ca acesta singura contribuție pe care ai putea să o ai ca și locatar în cartier, este să vii cât mai des, să te bucuri de facilitățile oferite și să ai grija de materialele puse la dispoziție.

Cireașa de pe tort a acestei povești destul de frumoasă să fie adevărate, este Iulius Parc, peluza americană, de pe marginea lacului Gherogheni, unde te poți intinde liniștit și să visezi departe. Plus că dacă ai noroc și e vineri, prinzi și o proiecție de film.

Există totuși un preț pentru toate aceastea, poate intuiți sau nu, dar vorbim de chirie, fiind probabil cel mai dorit loc din oraș. surclasând chiar și zona centrală. Așa aproape de centru, zonă verde, liniște, lac, infinite modalități gratuite de a face mișcare vin cu un tribut. Un apartament cu 2 camere decomandate de închiriat începe de la 400 de euro și așa s-a cam terminat cu joaca!

Revenind la lucruri mai vesele, dumbrava aceasta numită Gheorgheni este în continuă mișcare, dar nu-și schimbă teneșii, că să cităm episodul de mai jos din Craig și Dumbrava. Este nevoie de ambiție și multă îndărjire pentru a-ți păstra locul în acest cartier, mai exact un job bine plătit și multă poftă de viață, când ieși pe ușa biroului să-ți vină un milion idei prin care să-ți umpli restul zilei, să fii YOLO, ca B., să fii suflet de copil asemeni lui Craig, să fii tu la urma urmei, la kilometri distanță de griji, cu visele sclipind în ochi.

Desigur că B. oricând are dreptul neoficial constituțional să se simtă copil, ca orice pământean, de la cel mai mic puștan până seniorul plin de amintiri. Ideea este să rămânem și responsabili de cartierul nostru. Niciodată nu va arăta perfect zona în care locuim, dar din est până-n vest, din nord până-n sud, din zori până-n nopți, ar fi ideal să ne iubim cartierul! Cum? Implicându-ne, făcându-l mai iubibil, mai verde, mai frumos, mai activat de copii dumbrăvii ce se bucură împreună de el!

20190703_211655[1]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s