Simona Halep, regină la Wimbledon

Simona Halep a trecut cu 6-2, 6-2 de Serena Williams în Finala Grand Slam-ului de la Wimbledon, cucerind al doilea trofeu de Mare Șlem, după Open-ul francez de anul trecut. Ca efect, Simona a urcat de pe 7 până pe locul 4 WTA!

halep hall of fame.PNG

Astăzi s-au întâlnit Simona Halep și Serena Williams, în finala Grand Slam-ului de la Wimbledon, a 12-a înlânire directă, în direct pe Eurosport. Era un duel deja devenit clasic, scorul era 9-2 pentru americancă, ultimele 5 partide încheindu-se în favoarea Serenei. Era o șansă uriașă pentru românca noastră să oprească hegemonia Serenei, ce deja era în revenire de formă după pauza de maternitate.

Cum au ajuns Simona și Serena în finala Wimbledon?

În primul tur al competiției, Simona Halep, nr 7 WTA a trecut de bielorusa Aliaksandra Sasnovich cu scorul de 6-4, 7-5, nr 36 WTA, tracul de început fiind depășit cu această ocazie. A urmat testul de foc cu Mihaela Buzărnescu, nr 53 WTA, pe care a învins-o în 3 seturi, scor 6-3, 4-6, 6-2. În șaisprezecimi a dat de Azarenka, nr 40 WTA, ștregând cu ea pe jos în doar 2 seturi lejere, 6-3,6-1. Gauff a încercat să-i stea în cale în optimi, dar nu a mișcat în front, 6-3, 6-3 și în sfeturi o aștepta Zhang, nr 50 WTA, ecuație ce s-a rezolvat tot în 2 seturi, 7-6, 6-1. Aici este foarte important de amintit revenirea superbă a Simonei în primul set ce părea compromis total, la 1-4 pentru chinezoaică. În penultimul act al competiției, ucraineanca Svitolina, nr 8 WTA, a reușit să-i smulgă doar 4 game-uri constanțencei, scorul a fost 6-1, 6-3.

De celalată parte a fileului, Serena Williams, nr 10 WTA, a jucat primul meci împotriva italiencei Giulia Gatto-Monticone, nr 161 WTA, de care a trecut cu 6-2,7-5. Împotriva slovenei de doar 18 ani, Kaja Juvan, nr 133 WTA, a avut nevoie de 3 seturi, scor 2-6, 6-2, 6-4. Nemțoaica Julia Goerges, nr 17 WTA, s-a înclinat în turul 3, în 2 seturi, 6-3,6-4 în fața lui Williams. Spanioloaica Suarez Navarro, nr 31 WTA nu i-a dat prea mult de furcă, pierzând tot în 2 seturi, în oglindă, 6-2, 6-2, în optimi. În schimb, în sfeturi, compatrioata Alison Riske, nr. 55 WTA, i-a dat ceva palpitații, meciul încheindu-se cu scorul de 4-6, 6-4, 6-3. Pentru accesul spre finală, Serena a trebuit să treacă de cehoaica Strycova, nr. 54 WTA, având probabil cea mai ușoară formalitate din traseul ei, din acest turneu, 2 seturi, 6-1,6-2.

Suntem o echipă alături de ea care o ajută, dar Simona este atât de independetă, poate să faca atâtea! A făcut lucruri deosebite în ultima vreme, a crezut, are instinct! După cu meciul cu Azarenka, am realizat că poate să obțină un rezultat foarte bun! Mulțumim pentru susținere!- Daniel Dobre, antrenorul Simonei Halep

dobre.PNG
Comparații și prediciții

Halep avea toate motivele să creadă în victoria ei, având pierdut doar un singur set în acest turneu, față de două în cazul Serenei. La nivel de raport game-uri câștigate versus cele pierdute, Simona avea o medie de 1,90 față de 1,71 în cazul americancei, Halep câștigase 78 de game-uri până în finală și pierdute 41 game-uri, Williams a câștigat 79 de game-uri și a pierdut 46. La nivel de break-uri, unde se face diferența deobicei într-un meci, românca noastră avea o medie de câștigate vs pierdute de 2,38, cu un scor de 31-13 iar Serena 2,36, cu un scor de 26-11.

Coborând mai în amănund, la raportul puncte câștigate vs pierdute, Simona avea o medie de 1,36, scor 438-320, iar Serena de 1,29, scor 426-329. Singurul capitol unde americanca era imbatabilă, erau clar așii, în acest turneu Serena având până în finală 45 de ași față de cei doar 9 ași ai Simonei. O corecție trebuia aplicată pe partea de valoarea a adversarelor întâlnite, media de loc WTA pentru victimele Simonei fiind 83, iar la Serena 75.

Povestea are 2 săptămâni, nu știa nimeni va trece de un tur sau mai multe. Nu a jucat grozav la începutul anului, dar după primele 3-4 meciuri am văzut și i-am spus că joacă mai bine de la meci la meci. Folosește mai mult armele, are un talent fantastic, Simona este o jucătoare foarte rapidă. Nu mă așteptam să joace atât de bine, dar a jucat exact ce trebuia. Acest triumf va aduce cel puțin încă 10 000 de copii la copii, într-o țară de 22 de milioane de locuitori, ea era principala personalitate din România și înainte de Wimbledon- Ion Țiriac, mentor al Simonei Halep

Let’s play!- Setul 1

În primul game, pe serviciul Serenei, un super-passing o aduce pe Simona la 15-15, părea că Simona mai are nevoie de ceva timp să se adapteze la retur. Serena a scăpat mingea în out, 30-30. Simona a ținut crosul de rever foarte bine și Serena a dat-o în fileu, 30-40, șansă de break Simona. Această primă oportunitate a fost fructificată după o nouă minge în out a Serenei. 1-0 Simona, care reacționa tot mai bine la retur.

2.PNG

Următorul game a fost unul de serviciu și la propriu și la figurat pentru Simona. Un slice de forehand superb a dus-o pe Halep la 30-0. apoi 40-0 după reverul Serenei ce făcut-o pe Williams să se prăbușească din nou. Game alb Halep, după o corecția din scaune a aribitrei, românca noastra a câștigat 7 puncte consecutiv, 2-0 Halep.

3

Treaba devenea serioasă în game-ul nr 3. Egalitatea la 15 se restabilea, după ce Simona inventat un rever din cros, românca noastră era fantastică mai ales pe serviciul lui Williams. Returul lung spre corpul Serenei funcționa din nou și Simona se ducea la 30-15. Halep a scăpat-o puțin în out și Serena se îmbărbăta singură la 30-30, încercând să-și revină în fire. Williams rata din nou, 40-30 și șansă de dublu-break pentru Simona. Returul câștigător cu rever, în lung de linie a constănțencei o propulsa la un incredibil 3-0 în acest prim set.

4

Simona trecea la serviciu, în game-ul 4, unde părea că este peste tot, găsind colțul terenului cu o lovitură în plin, formidabilă, 15-0. Scorul ajunge la 40-15 după ce Serena a încercat ceva surprinzător pe contre-pied dar nu găsit destul spațiu, era 9-0 la erori neforțate în favoarea Simonei. As la mediană Simona, 4-0, în doar 11 minute, set-ul părea închis cu o Simona așa inspirată.

Venea un game alb făcut de Serena, 4-1, în a 5-lea act al acestui set. Game-ul 6 devenea vital pentru șansele americancei privind primul set. Degeaba trăgea ea, că a fost egalată la 15-15 de passing-ul de excepție la Simonei. Un cros bun reușit de Williams dădea spre un 30-15. Simona a controlat cu forehandul schimburile următoare, răsturnând scorul la 40-30. Însă un retur bun al Serenei a calmat lucrurile pe moment la 40-40, dublat de încă unul, astfel că Serena avea prima șansă de rebreak. Din feiricire pentru publicul român, a fost irosită cu o minge în out. Simona trecea în avantaj, grație serviciului și avea șansă de game, fructificată cu un forehand în cross, remarcându-se de asemenea și cu o deplasare foarte bună, 5-1, sfârștul setului era tot mai aproape.

13.PNG

Serena servea să rămână în set și încerca să se ridice la nivelul finalei cu un nou game alb, se făcea 5-2 și americanca încă mai spera la o minune în acest set. Simona servea pentru câștigarea setului cu mingi noi. Reacția în defensivă execelentă a Simonei au influențat reverul Serenei se să oprească în fileu, ducând scorul la 30-15. Serena era zăpăcită total și a dat-o în out, 40-15, 2 mingi de set. După un prim retur foarte bun, Serena a grațiat prima minge, 40-30. La 2-a minge de set, Williams a dat returul în out și era game, set, 6-2, după 26 de minute.

14 serena supi.PNG

Setul 2

Tot Serena servea prima, presiune era clar pe umerii ei. Serena a anticipat passingul în cros și pentru un simplu 15-15, avea o reacție vocală de parcă ar fi câștigat meciul. Scorul devine 30-30 după ce Serena a ratat o minge ideală la fileu. Totuși, Williams a plasat-o pe linie și avea minge de game. Simona a scăpat mingea puțin afară și Serena avea 1-0. În game-ul 2, Serena a alunecat și a dat mingea în fileu, era 30-30. A urmat o nouă eroare a americancei și Simona avea minge de game. O altă minge afară trimisă de Williams se ivea oportun în peisaj și era 1-1.

1 serena se descarca.PNG

Simona a scăpat returul în debutul game-ului 3, dar a cerut challange care s-a dovedit util, primul punct se rejuca. Simona a alunecat și ea, facilitând un 0-30 pentru americancă. În final s-a dovedit a fi un nou game alb, semnatură a Serenei, după un retur în out al Simonei, 1-2. Serena a deschis game-ul 4 cu o altă minge afară, 15-0, dublată de încă una, 30-0. Simona era foarte alertă pe schimburile din spate, o domina pe americancă. Se făcea rapid 40-0, după un schimb nebun la capatul unui smash imparabil. O minge în fileu a lui Williams îi readucea starea de agonie, căci Simona îi sufla din nou în ceafă la 2-2.

Fileul era și în acest game 5, prietenașul Simonei, îndoiala era cuvântul de ordine pentru Serena. Simona zburda peste tot magnific, anticipând fiecare lovitură a americancei, era deja 30-0, pe serviciul jucătoarei de peste ocean. Simona rămânea pe poziție în defensivă și mai mult decât atât fructifica mingea mai scurtă de la Serena, spre un 40-15, condimentat cu 2 mingi de break. A fost o fază incredibilă când Serena a pălit mingea afară, o lovitură ce inițial părea o formalitate la fileu, cu tot terenul în față. Situația se inclina la 3-2 pentru Simona. Halep a trecut cu bine peste game-ul psihologic al meciului, Serena părea down rău de tot.

5.PNG

Serena și-a adus aminte că știe tenis, întrezărind o răbunire de orgoliu, 15-0, dar la următorul punct nu a schimbat priza, la serviciul în corp al Simonei și treaba s-a echilibrat la 15-15. Williams însă urma să aibă bulan maxim, la un rever ce a sărit în terenul româncei, 15-30. Simona a revenit la 30-30 și a făcut 40-30, după 2 servicii excelente la teu. Apoi o minge lungă pe centru a Serenei s-a dus în out, 4-2 pentru Simona, după 48 de minute, românca noastră se distanța în setul decisiv.

9.PNG

Punctul culminant al partidei

Game-ul următor a început cum nu se poate mai bine pentru Simona, americanca comițând dublă greșeală plus încă o ratare, pedepsite cu 30-0 neverosimil. Serena compensa cu primul as, 30-15 și apoi un retur în out al Simonei ducea scorul la 30-30. Serena calcula să meargă pe aceași reteță cu serviciul și urca spre 40-30. Greșeala neforțată a Serenei a eliminat ecartul, era 40-40. Încă o greșeală identică și Simona avea șansă de dublu break, anulată în prima instanță cu serviciul de Serena, care răsturna avantajul în favoarea ei. Deja total nesurprinzător, se mai adăuga o eroare, a 24-a în desaga de cadouri a Simonei și game-ul se reseta la 40-40. După o nouă eroare a greoaiei americance de 37 ani, Simona trecea în avantaj, concretizat de data aceasta. Scorul era 5-2 și Simona era la un game distanță de câștigarea trofeului.

11.PNG

Simona Halep, regină la Wimbledon!

Simona urma să servează pentru titlul la Wimbledon in gameul nr 8 al setului secund. Primul retur al Serenei nu trecea de fileu, deja 15-0, apoi cu un forehand în out, se făcea 30-0. Serviciul impecabil la mediană al constănțencei genera 3 mingi de titlu pentru Simona! Net-ul încă ținea audiența în suspans, dar la următorul schimb a oprit-o pentru ultima oară pe Serena, 6-2,6-2, game, set, meci, trofeu în 55 minute!

12.PNG

A fost cel mai bun meci al meu, este o onoare să joc în fața lojei regale! Am avut emoții, stomacul meu nu a fost foarte bine înainte de meci, dar nu era timp de emoții 🙂 A fost visul mamei mele, când aveam 10-12 ani, mi-a spus că dacă vreau să joc tenis, ar trebui să joc o finală la Wimbledon și ziua aceasta a venit datorită părinților mei! La începutul meciului am aflat că dacă o să câștig acest turneu, va fi extraordinar pentru că voi primi membership pe viață aici, deci iata-mă, a fost una din motivațiile mele înainte de turneu și acum sunt fericită:) Am muncit mult să-mi schimb jocul, să fiu capabilă să câștig meciuri pe iarbă, nu este ușor pentru îmi place să alerg mult și aici nu prea pot să alunec. Dar am început să simt mingea când vine spre mine, ce trebuie să fac cu ea.-Simona Halep, proaspătă câștigătoare Wimbledon 2019

A fost un an fantastic, un turneu fantastic și abia aștept să revin aici. Vreau să mulțumesc pentru susținere părinților, familiei, fără voi nu puteam ajunge aici, echipei care lucrează cu mine în fiecare zi Teo, Daniel, Marian, Virginia, vă mulțumesc, grație vouă am învățat cum să fiu o persoană mai bună pe teren! Și desigur vreau să mulțumesc țării mele, am parte de multă susținere de fiecare dată când joc și nu în ultimul rând domnului Țiriac care a venit special pentru finala mea, vă mulțumesc că sunteți tot timpul alături de mine! Mulțumesc familiei regale ce a venit să mă urmărească, este onoare să joc aici și să câștig al 2-lea trofeu de Mare Șlem!- Simona Halep, proaspătă câștigătoare Wimbledon 2019

halep.PNG

Simona Halep este prima jucătoare din România din istorie, ce câștigă Wimbledon-ul, după cel mai bun meci din cariera constănțencei. Este al 2-lea Grand Slam cucerit, după cel de la Roland Garros. De luni va urca pe nr.4 mondial, la mai puțin de 800 de puncte de locul 1.

În momentul ăsta, le-a cam dat shut down la toți contestatarii ei, după ce a depășit și ” complexul Serena Williams “, deci să curgă râuri de cerneală pentru marea noastră campioană!

13.PNG

Nu vă puteți imagina ce emoții am trăit. Așteptăm acest titlul de Mare Șlem de mult timp. Simona știe cum să joace, a învins-o pe Vika Azarenka, este matură, toate înfrângerile i-au adus experientă, a lucrat la atitudinea ei. Parcă a intrat cu mai puțină presiune ca la French Open și acest lucru i-a adus rezultate. Să ai o asemenea campioană este extraordinar pentru toate sporturile din România!- Virginia Ruzici, manager Simona Halep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s