Lecție de tenis marcă Halep de la A la Zarenka

Astăzi, în cadrul șaiprezecimilor Grand Slam-ului de la Wimbledon, live pe Eurosport, Simona Halep a dispus categoric, în doar o oră și 7 minute, de Victoria Azarenka, cu scorul de 6-3, 6-1, într-un meci ce se anunța mult mai strâns.

halep.PNG

Setul 1

După cum am menționat și în articolul anterior despre victoria lui Halep contra lui Buzărnescu, statistica le plasa la egalitate pe cele 2 combatante în meciurile directe, ultimele 2 partide fiind adjudecate de constățeancă. Totuși, Halep pornea favorită, grație formei actuale și poziției net superioare în ierarhia WTA. Singura grija a fanilor Simonei era faptul că venea după un meci mai greu decât ce a avut de disputat Azarenka, dar a fost tot răul spre bine, căci bielorusa era nevoită să facă un upgrade brusc de prestație.

azarenka set 2 1-1.PNG

În primul game, Azarenka a servit și a început în forță, ajungând la 40-0.Simona a recuperat degeaba până la 40-30, că Azarenka și-a făcut serviciul, era 1-0 pentru bielorusă. În game-ul numărul 2, Azarenka a continuat asaltul, făcând 15-0, dar după un schimb lung, Victoria a dat-o în out și s-a văzut egalată la 15-15. Azarenka continuă focusată până la 40-15, obținând primele 2 mingi de break ale acestui meci, dar Simona revine frumos până la 40-40 la capătul primul as al partidei. Simona face avantaj, în ciuda adversarei, ce și-a irosit un challange pentru o minge mult afară. Era primul semn că Azarenka era prea nerăbdatoare să câștige tot și repede. După ce se resetează scorul, avantajul revine în dreptul lui Halep din nou, care profită de un backhand trimis în out de Azarenka și balansează situația, era 1-1.Imediat, Azarenka răspunde cu un game alb, ducând rapid scorul la 2-1. Ba chiar se distanțează la 3-1 în game-ul următor, unde a avut la dispoziție 2 mingi de break. Gheața a fost spartă și părea că Halep are probleme.

halep jumping.PNG

Până la game-ul 6

Game-ul 5 debutează cu un schimb nebun, în care Simona variază de la scurtă la lob, ajungând la 40-15 și cu 2 mingi de rebreak. Era momentul în care Azarenka trecea de la extaz la agonie, a făcut dublă greșeală, a cerut challange dar fără succes, Simona se apropia mișelește la 3-2. Părea că Azarenka revenea în setul 6, când ajunsese la 40-15, dar după o prima minge de break irosită, a 2-a a trimis-o afară. Simona a speculat foarte bine momentul, a trecut în avantaj și apoi cu o minge în tușă a restabilit egalitatea.

halep victorie posibil ff.PNG

Următoarele game-uri din primul set

Game-ul 7 este deschis cu un 15-0  pentru Simona, Azarenka continuând salabanda de erori neforțate. A 2-a dublă greșeală a Azarenkăi se ivea și scorul devenea 30-15 pentru Simona. Chiar și atacul Victoriei s-a soldat tot în afara terenului, trezindu-se la un 40-15, cu 2 mingi de break pentru Simona. Azarenka nu se trezește din tilt și din nou o țîpă în out, de data aceasta ezitând să ceară challenge pentru că ar fi rămas fără această opțiune în setul curent. În schimb tabela se răsturna la 4-3 pentru Simona Halep. În game-ul următor, nici fileul nu a arătat sentimente față de Azarenka parându-i un voleu drive. iar după ce Simona a scos și un slice cu forehand, după care a alergat din greu, scorul game-ului s-a prefăcut rapid în 40-0, cu 3 mingi de 5-3 pentru românca noastră. Deși serviciul nu a fost la înățime, extraordinara defensivă a lui Halep, a împins-o pe Azarenka să trimită o nouă minge în out, și Simona era la un game de câștigarea setului 1.

halep focusata la 5-3.PNG

După ce din nou Simona a deschis balul pe serviciul adversarei, Azarenka a aruncat cu racheta de nervi și a fost avertizată de aribtru. Degeaba încerca bielorusa să topăie, să se recalibreze, că lipsa de inspirație s-a instalat din nou în mintea ea, comițând o nouă dublă greșeală. Azarenka are noroc cu o minge deviată de fileu ce s-a transformat într-una prea scurtă să fie ajunsă de Simona. Toată visele legate de acest set s-au cam năruit când Victoria a comis o greșeală imensă, favorizând o minge de set pentru Simona, la 40-30. Cum deja ne obișnuise, Azarenka mai irosește o minge în out și Halep și-a adjuecat al 6-lea game consecutiv și implicit făcea 1-0 la seturi.

halep scoate incredibil 4-3.PNG

Setul 2

Începea setul secund, cu Simona la serviciu, rapid materializând un 15-0 deja clasic. Un challenge la următorul schimb, cerut de Azarenka, de data aceasta se dovedește oportun și punctul se repetă. Treaba aceea a fost cam degeaba, că face 40-0 Simona, apoi game alb, era 1-0 și coșmarul continua pentru bielorusă. Game-ul următor se anunța acel clasic film psihologic, thriller-ul care să întoarcă soarta partidei. Simona își atribui roial încă un 15-0, apoi după încă o eroare neforțată a Azarenkăi, mingea se duce din nou în out, avantajul majorându-se la 30-0. Victoria forțează revenirea la 30-30, chiar la 40-30, după ce Simona trimite o minge afară. Game-ul se așează la 40-40, apoi avantajul vine aproape de Azarenka, părând ultima șansă a ei de reveni în meci,dar o lovitură din urcare, din nou în out, o privează de câștigarea game-ului, era din nou, 40-40. După o altă minge în out a Azarenkăi, șansa de break îi surâde Simonei, dar ea este anulată de un serviciu puternic al Azarenkăi. Azarenka are din nou șansă cu fileul, mingea cade scurt, și bielorusa trece în avantaj pe care îl fructifică,era 1-1.În game 3 Azarenka își dorea cu ardoare break-ul, dar la 40-30 Halep o oprește din calea revenirii. S-a făcut 40-40, apoi din nou avantaj pentru azarenka anulat de Simona deși Azarenka scosese 2 smash-uri. La faza decisivă fileul n-o mai salvează pe Azarenka, 2-1 Halep și moralul bielorusei o lua la vale rău.

azarenka set 2 1-1.PNG

Doar Halep

Game-ul 4 a oferit priveliștea unui retur superb al Simonei, care juca tot mai încrezătoare, era deja 15-0. Deși a egalat la 15-15 Azarenka, la următorul schimb slice-ul de rever slab a fost penalizat cu un passing foarte sigur al Simonei, 30-15, apoi game-ul a curs lejer spre 40-15 și spre inevitabilul break, scorul afișat era 3-1, iar Simona urma la serviciu. În următorul game, Azarenka a continuat cu mingile imprecise, plasate afară, răsfățând-o cu un 15-0 pe Simona, ce jongla cu un timing atât de bun și schimbări de direcție. Simona a escalat până la 40-15 după o minge la limită, clarificată de arbitru, apoi terenul s-a înclinat la 4-1 pentru românca noastră.Probabil intuți că Azarenka, care era la serviciu,  a trimis o nouă minge în out, 15-0 pentru Simona. Simona comite și ea ca tot omul o greșeală neforțată, oricum statistica de erori neforțate era de 29-9, clar în favoarea Simonei. Simona a reușit un nou retur superb pentru 30-15. Simona a pășit relaxată spre 40-15,cu 2 mingi de break în rachetă și 5-1 parcă deja accontat. Prima minge de break a fost salvată de Azarenka. Dar la următorul schimb, returul inextremis al Simonei, o face pe Azarenka să greșească spre un 5-1 umilitor.

set 2 smash simona.PNG

Happy ending

Simona Halep, numărul 7 mondial servea, în game-ul cu numărul 7, pentru câștigarea meciului. Bineînțeles că scorul a devenit rapid 15-0 după ce a greșit Azarenka, exasperată că este aruncată în toate direcțiile de Simona. Slice-ul de forehand a funcționat perfect în cazul Simonei în schimbul următor, răsplătit cu un 30-0. La faza următoare, Simona a urcat la fileu plasând rece pentru 40-0. 3 mingi de meci erau disponibile pentru Halep, prima fiind salvată de Azarenka. Simona a servit, iar returul Azarenkăi nu a trecut de fileu, game, set, meci, 6-1 la capătul unui set în care Azarenka nu a contat, practic tot meciul a fost un set jumătate.

scurta simona la 5-1.PNG

Halep va întâlni luni, în optimi, pe Cori Gauff, revelația turneului, de doar 15 ani, care a invins-o pe Polona Hercog, 3-6, 7-6, 7-5, după un meci nebun, cu răsturnări incredibile de situație, unde Grauff a salvat vreo 2-3 mingi de meci, împingând meciul în decisiv, forțând-o pe Hercog la o pauză medicală prelungită.

N-a fost chiar așa de ușor cum o arată scorul. M-am simțit foarte bine pe teren, este mereu greu să joci împtriva Vicăi, dar am fost motivată. Trebuie să mă odihnesc și să mă liniștesc, antrenorul meu o să se uite la meciul dintre Hercog și Gauff.- Simona Halep

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s