Astăzi s-a jucat meciul decisiv pentru calificarea în careul de ași în cadrul Campionatului European Under 21 și de asemenea pentru calificarea la Olimpiada de Tokyo, din 2020, la prima calificare la acest nivel după 20 ani. La partida de la Cessena au asistat peste 10 000 de români!
România a remizat 0-0 cu Franța, terminând pe locul 1 al grupei, având garantată prezența istorică după 50 ani la Olimpiadă și cel mai importantă avansarea în semifinală unde ne vom lupta cu Germania, campioana în exercițiu, loc cel mai probabil joi ora 19 00 00, la Bologna. în celălalt meci duelându-se Spania cu Franța. Ce tare ar fi o finală la Udine, pe stadionul Dacia!
România este supriza plăcută a acestui turneu final, după ce a reușit să treacă cu scorul de 4-1 de Croația și 4-2 de Anglia, iar astăzi a remizat alb cu Franța. Puțini anticipau evoluția fantastică a elevilor lui Mirel Rădoi mai ales în fața britanicilor mult mai bine cotați, dar totuși cu mult mai puține minute jucate în campionat. Se poate spune cu cerittudine că regula folosirii unui jucător U21 în Liga 1 de către fiecare echipă, a contribuit la generația de fotbaliști demnă de admirat pentru talent, harnicie și modestie, după peste 25 ani de așteptare, pare ireal, dar este adevărat!
În cazul unei înfrangeri la mai puțin de 4 goluri diferență Naționala noastră urma să întâlnească Spania, iar la un egal sau chair victoria urma să ne duelăm cu nemții în faza următoare a competiției. Este amuzant cum italienii, gazdele turneului să se roage de noi să nu trântim meciul cu Franța. Pentru tinerii Les Bleus varianta înfrângerii era fatală.
Florinel Coman pare un fel de Ionel Ganea de pe vremuri, o rezervă perfectă, vine cu un zvâc fantastic, mult peste Ivan, dar nebănuite sunt căile Rădoiului. Totuși, se pare că în această seara decisivă atacantul FCSB era anunțat în primul 11.
Rămânând la capitolul, atacanți este greu de crezut cum bihoreanul George Pușcaș încă se mai zbate în Serie B. Omul ăsta a spart gheața atât cu Croația și Anglia, este greu de imaginat unde am fost acum fără el. Era golgeterul all time U21, depășindu-l pe Luțu, după golul cu numărul 16 marcat contra Angliei și pare că nu se va opri aici ca a început să marcheze și pentru echipa de seniori a României.
O surpiză plasată de Radoi să deruteze francezii a fost titularizarea lui Darius Olaru, jucătorul lui Gaz Metan Mediaș, pe care FCSB l-a vânat mult timp și acontat, el urmând să evolează pentru această începând cu ianuarie 2020.
În apărare, Radu Boboc l-a înlocuit pe Florin Ștefan, fundașul Viitorului debutând cu această ocazie la Campionatul European.
De partea cealaltă, Franța s-a bazat în centru defensivei pe cuplul de la RB Leipzig, Dayot Upamecano și Ibrahima Konate, fostul jucător a lui PSG chiar să marcheze contra Craiovei în sezonul anterior din preliminarilor Europa League. Avânsând spre mișloc, regăsim finalistul Europa League cu Arsenal Londra, Matteo Guendouzi ( de origine marocană) alături de Lucas Tousart, jucătorul Lyon-ului. O prezență interesantă pe bandă este a mijlocașului Marcus Thuram, jucător la Guingamp, fiul legendarului Liliam Thuram.
Franța venea după 2 victorii la limită, 1-0 contra Croației și 2-1 contra britanicilor cu autogol ca și gol decisiv. La nivel de cote ale jucătorilor micii cocoșei galici totalizează 368 milioane de euro în comparație cu 51 de milioane de euro cât este valoarea totală a lotului nostru, 30% fiind doar valoarea lui Andrei Ionut Radu, urmașul lui Handanovic la Inter Milano, FCSB și apoi Dinamo i-au ignorat talentul,lăsându-l să plece liber de contract pe când avea 15-16 ani…
Vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au venit azi la stadion și celor de acasă, am primit mesajele tuturor! Am venit aici încrezători în forțele noastre, am crezut în forța grupului, le-am arătat tuturor echipelor din întreagă lume că merită să fim aici. Meciul cu Germania este binevenit la orice oră, suntem o forță, avem o mentalitate puternică, chiar vroaim să scriem istorie, să fim pe pagină în toată lumea! Vreau să aveți încredere maximă în noi fiindcă sunt 100% sigur că nu vă vom dezamăgi!- Andrei Ionut Radu, Genoa
Minutul 10 a adus prima ocazie la combinație foarte bună a lui Florin Coman cu Cicăldău. Jucătorul crescut de viitorul, ajuns între timp pe Ion Oblemenco pare că nici el nu o să prinde începutul noului sezon în liga noastră mioritică.
În minutul 16, la o respingere greșită a portaului lui Nimes, Bernadoni, Dragoș Nedelcu a fost aproape de a marca cu capul, dar mingea a trecut pe lângă poarta goală. În minutul 18, Cicăldău este împins de fundașul de bandă a lui Toulouse, Amian Adou, dar aribtrul bulgar Kabakov a refuzat să verifice VAR-ul.
Am scris o filă de istorie în România! Mă bucur că am reușit să iau parte la acest lucru.Simt o mândrie și principalul motiv este să-i făcut și românii de aici fericiți, știm cât de greu este departe de casă. Am arătat că se poate să ne putem cu echipele lor de zeci de milioane!-Dragoș Nedelcu, FCSB
Prima repriză se încheia destul de lent, cu multe faze dure, prea multe pase în lateral a francezilor, părea că meciul curge spre un 0-0, mai ales după atitudinea lui Florinel Coman, care la ultimele sevcențe a preferat să protejeze mingea în jurul careului francez, instinctul de conservare părea destul de prezenta în ambele echipe, vorba aia cu un egal, toată lumea era fericită.
Minutul 4 al reprizei secunde consemna o fază ciudată, în care arbitrul bulgar a fluierat ceva offsaid, când nu prea a fost, fault a lui Pușcas în nici un caz, că portarul francez s-a ciocnit cu fundașul său, iar mingea introdusă în poartă a fost invalidată aiurea, dar no…
Acest grup nu se va opri aici, cu siguranța la cât entuziasm am văzut aici, am simțit că putem ajunge în semifinale. Până la urmă suntem fericiți, obiectivul nostru era să ajungem în semifinale. Au mai rămas două meciuri, cred că joc și într-un meciuri, sunt obosit, dar o să mă recuperez. Nu ar trebui să ne gândim la adversari, suntem acei copii care fac mândri milioane de români!-George Pușcaș, Palermo
În minutul 57 Thuram a căzut în careu ca în piscină și a luat un galben pentru simulare. Un minut mai târziu se producea prima schimbare a partidei, jucatorul lui Brighton, Tudor Băluță lunându-i locul lui Cicăldău. Părea că marcatorul golului 3 din meciul contra Croației va putea aprinde o scânteie de spectacol.
În minutul 67 Pușcas are ocazia meciului dintr-o pasă genială a lui Ianis Hagi, acesta preia, dar Bernardoni anticipează și iese, respinzând cu piciorul prin alunecare.
Minutul 71 îl aduce în teren pe Vlad Dragomir în locul lui Olaru, la a 2-a prezență în acest turneu, el fiind inițiatorul fazei din meciul cu Anglia în care Florinel Coman a scos penalty-ul.
În minutul 78 Tousart scoate în corner o lovitură de cap a lui Adrian Rus, jucătorul lui Sepsi, după o lovitură liberă bătută de Hagi perfect.
În minutul 82 Adrian Petre, jucătorul lui Esjberg, marcatorul golului 4 din meciul împotriva Croației i-a luat locul lui Puski. În minutul 83 Franța face dublă schimbare, în locul lui Marcus Thuram intra Romain de la Castilio, iar Ikone îi lăsa locul lui Reine-Adelaide.
În minutul 93 Matteo Guendouzi punctează la impresia artistică cu un șut puțin peste poartă. La câteva secunde distanță, arbitrul bulgar fluieră finalul partidei și fiesta continuă, suntem gata să ne luăm la trântă și cu nemții, bravo România!
Istoria continuă, povestea continuă! Am încercat să odihnim câțiva jucători, evident că datorită acestui rezultat ne-am retras, consider că am meritat acest punct. Indiferent de rezultat, un stadion ne va aplauda, nu ne este ușor, mai ales când naționala Franței vine să-ți mulțumească!-Mirel Rădoi, antrenor România U21
A fost unul din cele mai frumoase 0-0 din fotbalul românesc, tinerii noștri ușurându-și misiunea din primele două partide. Este foarte bine că nu s-a accidentat nici unul și rămânem neînvinși la acest turneu. Inima lui Hagi salta de bucurie că munca sa a atins un nou apogeu, 11 jucători ai săi fiind în locul tricolor U21.
“Cea mai bună investiție pe care am făcut-o a fost în tineri. O să fiu cel mai fericit bătrân. Am 300 de copii, doi legitimi. Când vezi copii în jurul tău uiți de toate. Am făcut un lucru extraordinar cu orice risc, pentru că bogăția unui om nu stă în bani, ci în profesie, să știi să faci ceva. Când știi să faci ceva profesional, atunci nu ești sărac, întotdeauna vei găsi un serviciu, așa că n-o să mori de foame”- Gheorghe Hagi