Raport de Bruxelles II- European Youth Week

Încă din prima parte îl regăsim seara pe Cris, încă după ușă. Acesta alege a 3-a variantă și coboară la recepție să ceară o altă cartelă. Recepționerul a înțeles că s-a demagnetizat cartela, dar tot a înțeles că este nevoie de o nouă cartela, așa că eroul nostru a ajuns în pat în acordurile de tractor ale tenorului Cosmin, ce dormea dus de tot.

Dimineața, gașca deja era de 6 oameni, Cosmina, Marcela și Bianca, ce s-a urnit ce-i drept mai greu și a trebuit să schimbe sensul de mers la moment în drumul spre prima zi de Parlament European în cadrul European Youth Week-Săptămânii Europene a Tineretului. S-a descoperit o rută simplă, pe strada Artelor drept înainte, până în Parc de Bruxelles, ce era o colț de natură uriaș, unde soarele încălzea vizitatorii săi cu drag.

Ziua 1 SET 2019

Un pic dojeniți de organizatorul român, tinerii noștri își fac check-in-ul și încep să arunce o privire printre corturile pline de activări și provocări. Testarea ochelarilor ce-ți arătau cum vezi când te urci la volan, a venit și cu un concurs, unde doritorii trebuiau să meargă drept cu acei ochelari, Cris reușind acest lucru de două ori.

58542715_755235831537761_9103117024195772416_n.jpg

Peste drum era, la cortul Studenților Uniunii Europene, cu programul ” EU Quiz Pub” , o roată a norocului care testa cunoștiințele despre Uniunea Europeană, pe diferite domenii, tot aici mai era o activarea unde puteai să scrii un gând pe panou și chiar un panou digital unde-ți putea crea propriul hashtag.

Cum piramida lui Maslow subliniază nevoilor de bază, era nevoie și de ceva pentru stomăcel. Cum au fost oferite fiecărui participant câte 3 tokenuri a 10 euro valoare fiecare, aplicabile la food-truck-urile din cadrul evenimentului, Cris avea o poftă de nachos. N-au fost foarte străluciți, dar avea el back-up cu merindele de acasă.

La nivel de workshopuri a fost fascinant seminarul ” The Eu Space Programme for you “, unde încâlzirea se putea face testând sistemul de salvare Galileo, în format VR, Cris blocându-se când a fost ridicat sus, cu cârligul 🙂

11.jpg

Speakeri au fost Stefano Terra Bella, responsabil de politici în cadrul Directoratului General pentru Pieței Interne, Industrie și Antreprenoriat al Comisiei Europene, alături de Vera Pinto Gomes, responsabil de politici în cadrul Programelor Europene ale Sateliților de Navigație. Sesiunea a fost deschisă de un concurs de cultură generală, de la verificarea denumirilor de sistemelor de navigație, sistemelor de monitorizarea și tracking. S-a pus accentul pe featurile lui Copernicus, Galileo, 3Sound Navigation, Agenda Post2015. Revenind un pic la 3Sound Navigation, aceasta este o invenție de ghidaj pentru persoanele fără vedere, Comisia Europeană având apel de finanțare deschis pentru idei de start-up-urile pentru spațiul cosmic, care pot fi utilizate și pe Pământ, gen poop challange, unde scutecele de cosmonauți încă nebrevetate pot fi folosite de copii sau persoane în vârsta, având o eficientță de până la 3 zile. A fost impresionant câți tineri brilianți erau, s-a escaldat la niște discuții de tip Stargate SG1.

20190429_154450

Cum linkul pentru înscrieri la evenimente a venit destul de târziu și nu prea mai erau locuri la multe sesiuni, gașca de tineri români s-a înscris ca echipă la concursul de activism civic organizat de cei de Facebook în cortul de Digital Activism, unde au fost categorii foarte interesant ca Fake News, Politică, Cultură, Istorie. Așa au aflat oameni simpli ca și Cris B, care este porecla Angelei Merkel, ce prim-ministru francez are scrisă un roman de dragoste, unde sunt cele mai multe fast-food-uri și din păcate că România are cea mai mică prezență la vot la alegerile europarlamentare din UE. Cel mai util a fost exercițiu de interpretare și încadrare a unei știri în categoria propagandă, știre falsă sau stire cu informații lipsă.

Seara a fost dedicată unei noi plimbări prin centru, alegându-se într-un final un restaurant un pic prea prențios ca prețuri pentru ce oferea și cu un ospătar mult prea agresiv. Un film la hotel și noaptea făcea trecerea spre 30 mai.

Ziua 2 SET 2019

Eroii noștri s-au mișcat un pic mai greu, Cris și Cosmin mergând pe workshopul celor de Facebook denumit ” Engaging communities with Facebook Groups ” ce a pus în evidență tool-urile ce mai folositoare în camapaniile de pe facebook ce vizează partea civică, de la grupuri de facebook, live-uri, comment-uri, security, pagină de facebook, campanii de boost, conținut vizual, story-uri, dezvoltarea de comunități. Foarte util a fost prezentare tipologiei de postări, de la storytelling, la behnid the scenes, și chiar brief de agendă.

20190430_101111

Peste drum, cortul portughezilor de la Youth for Exchange and Understanding aveau o aplicație atât mobilă cât și pentru deskop foarte faină, care este și acum disponibilă, se numește Gamifyeu . Este o poveste ce poartă jucătorul prin trecut, prezent și viitor, ajutându-l să înțeleagă conceptele de bază ale UE ca și libertatea circulației, a forței de muncă, diversitatea și multiculturalitatea, este o gamificarea a unor concepte ce în facultăți se prezintă foarte plicitsitor, ai o chestie utilă ca icebreaker la orice workshop despre Uniunea Europeană.

20190430_105728.jpg

Tot la fel de interactivă a fost și vizita la Muzeul Parlamentului European, de unde Cris, Cornelia și Ica parcă nu mai voiau să plece, Cosmin a renuțat la un moment dat în dauna foamei:). S-a început cu o parte clasică a unui muzeu, unde erau expuse clădirile instituțiilor europene de la Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg. Când a auzit la ghidul audio cuvântul Luxemburg, deja gândul lui Cris zbura la urmâtoare aventură, de săptămâna viitoare.

12.jpg

Ușor s-a avansat spre camera cu documentele care marcau cele mai importante momente din istoria Uniunii Europene, fiind distribuite foarte logic în tandem perfect cu ghidul audio. Un prim moment de wow a fost în camera multimedia, de tip 360, unde era disponibilă o simulare, cu explicații clare și simple despre cum se iau deciziile în cadrul Parlamentului European, cum se propun inițiative, cum se fac aliante, cum se votează.

În următoare încăpere erau disponibile o serie de pupitre mobile care putea fi setate pe diferite orașe din UE, unde au fost implementate proiecte de solidaritate, România fiind reprezentată de Sibiu și Bistrița. Finalul acestei vizite a fost într-un fel de cinema rotativ, unde odată așezat comod, cu ajutorul ghidului audio, puteai selecta prezentări ale proiectelor de solidaritate din toată UE, cu un decor general 360 ce varia, de la mare, la munte și alte peisaj, sub un întuneric ce conferea o stare foarte chill.

20190430_121308.jpg

Au urmat o serie de sesiune foto de grup, apoi plenara cu exemple de bună practică din cadrul Corpului European de Solidaritate, unde voluntari și influenceri din toată UE și-au dat mâna pentru contribui timp de 6-12 luni și chiar mai mult la diferite cauze ajutorarea victimelor cutremului din Norcia, oamenii fără adăpost din Budapesta. A fost suprinzător de emoționant discursul primarului din orașelul italian, fiind de o sinceritate și o deschidere cum nu prea vedem la noi în țară.

13.jpg

Ultimul workshop pentru care Cris a optat a fost ” Erasmus for Young Entreprenuer: Start-up with us!”. Acest tip de program era destul de familiar pentru B., chiar la primul evenimente Din Suflet pentru Cluj, în 2015 fiind prezentat, în cadrul evenimentului ” Între Financiar și Antreprenoriat “. Chiar anul trecut îl bătea gândul pe B. să aplice pe partea de blogging pentru un stagiu de două luni la un antreprenor din altă țară, dar deja avea un business de peste 3 ani și nu prea se încadra. Totuși și-a atins obiectivul pentru acest workshop, la nivel de networking reușind să ia contact cu un antreprenor din domeniul consultanței web.

S-au prezentat principalele atuuri pentru aplicarea la acest tip de program și modalitatea destul de simplă de sincronizarea cu un antreprenor, cum poate să mentoreze tânărul ce vrea să-și deschidă o afacere. Exemplele de bună practică nu au întârziat, o tipă din Olandă și-a prezentat afacerea cu agende și caiete, care se șterg singure, urmată de un tip cu magazine în care produsele se vând la vrac, nu sunt ambalate, totul culminând cu un italian vizionar, care își propunea să-și transforme sudul țării într-un viitor al automobilelor electrice.

Gașca formată mai nou din Cris, Cosmin, Daniel, Ica și Cornelia se reunea în fața Parlamentului și savurau concertul lui Ruby Grace, alături de un burrito, pregătite de frumoasa spanioloaică Elsia.

1415

Bineînțeles că o seară de concert fără o poză cu artista, pe numele ei adevărat Louise Vanoppen, ar fi fost în zadar. La ideea lui Cosmin, cu tupeu lui Cristi, cei doi s-au ales cu 2 selfieuri și B. cu pupic pe obraz ca bonus 🙂

58741835_316025289060246_1258091217732763648_n

Întoarcere spre hotel a fost plină de diseminări în formă de sketch-uri video în care nebunii noștii imitau personajele noastre politice mioritice, în campanie, la alegerile electorale, a fost plin de fun.

Dacă vă imaginați că ziua s-a terminat, vă înșelați amarnic 🙂 După ce s-au revigorat un pic la cazare, gașca a pornit spre Atomium, din nou rătăcind intenționat sau nu în drum spre metrou 🙂 Au fost la un pas la întoarcere să rateze ultimul metro, ceea ce însemna 2 ore mers pe jos la 12 noaptea 🙂 Dar toate riscurile asumate s-au meritat pentru simbolul orașului.

2120

Ultima zi în Bruxelles

A venit și ziua plecării, Cosmin și Daniel decolând mai devreme. Cornelia mai avea un singur dor, pentru care B. a sacrificat vizita la stadionul lui Anderlecht: Muzeul de Ciocolată. Au mers 40 de minute pe jos eroii noștri, s-au învârtit încă o oră prin centru deoarece nu-l găseau, fiindcă fusese mutat și într-un final au dat de el, probabil Mennekn Pis le-a purat noroc 🙂 Nu au apucat să vadă muzeul că aveau avionul de prins, dar și-au luat la suveniruri din ciocolată, de la magazinul oficial cât să ajungă la toată familia 🙂

This slideshow requires JavaScript.

Probabil vă imaginați ce urmează, o cursă contracronometru pe jos spre stația de bus, busul prins la fix, îmbarcarea în avion cam la fel, multe emoții, dar doar așa putea să se termine această aventură, în care Cris contabilizează noi prieteni online și offline, contacte de business și job, experiențe noi și mai ales idei noi pentru proiectele de bugetare participativă, dacă cu linia de finanțare pentru proiecte solidaritate n-a fost să fie. Cu votul rămâne de văzut pe cine, dar mult ca și sigur devine o certitudine prezența la urne, că nu-i după dinozaurii ăștia prăfuiți, ci noi tinerii decidem!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s