Ai pomenit de partea profesională, există oameni ce suprapun fericirea cu succesul, includ una în alta sau le tratează separat, în cazul tău cum se aplică?
În cazul meu totu-i relativ, eu mi-am educat gândirea de PR manager, foarte mult îmi place domeniul relațiilor publice, domeniul segmentării societății pe interese, cum influentează, cum se manipulează. Întotdeauna când discut un subiect, încerc să-i găsesc puncte de vedere diferite, d-aia spun că totu-i relativ pentru că ce-i fericire pentur un om sau o societate poate să fie moarte pentru alții…
Aici vorbim strict legat de tine…
Strict de mine? Nu m-am gândit, uneori se intersectează poate, să înțelegi că 9000 de oameni te cunosc, să mergi printr-un oraș și multă lume să-ți dea bună ziua, să se apropie și să te întrebe, asta e plăcut. Dar gândul ăsta că mă cunoaște lumea, doar asta nu-i plăcut pentru că te deranjează foarte mult în ceea ce faci, ai scopuri și vrei să ajungi undeva și lucrurile ăstea te abat. Așa că totu-i relativ, uneori mă simt fericit, uneori nu, dar eu nu simt succesul, nu mă simt încă o persoană de succes…
Pomeneai în întrebarile anterioare, de un bar preferat din Chișinău. Dacă este să iasă cineva cu Vadim la o poveste, cu ce-l servește Vadim?
Ceea ce-i place! Ca specialist în marketing așa trebuie să procedezi!
Ce-i place lui Vadim să bea?
A, ce-mi place mie?
Am zis s-o iau mai asa 🙂
🙂 A fost o perioadă foarte lungă în care nu am băut deloc, ultimii 3 ani, a trebuit să rezolv ceva, să fac. Acum când mă înâlnesc, destul de des, practic o dată pe lună și stăm la bere, însă mai prefer și whisky-ul, berea și whisky-ul, nici într-un caz să nu fie amestecate, deci o zi bere și alta whisky.

Ai câteva mărci la care ții tu, ești fidel anumitor branduri pe partea asta?
Nu! Bine, am fost în USA și mi-a plăcut foarte mult Jim Bean, întotdeauna încerc să beau Jim Bean…
E vreo diferență între Jim Bean-ul din USA și cel din Moldova?
Da!
În bine sau în rău?
Cel din USA e mult mai bun, așa îl țin eu minte de când am fost, au trecut 10 ani, dar impresiile sunt vii până acum…
Că tot mâncăm pizza, dacă ar fi să vorbim despre partea de mâncare, care sunt preferatele tale?
Carnea!
Ai câteva specilități pe care le faci tu și prietenii abia așteptă sau să-ți facă cineva?
Nu,nu! Eu prefer să cumpăr mâncarea, nu pregătesc sau să fac ceva foarte repede.
Pentru vizitatorii care trec prin Moldova, există niște specilități de care lumea este foarte încântată și care ar trebui căutate?
Bucate din Moldova?
Da!
Eu nu pot să dau un sfat în cazul dat, pur și simplu eu sunt atât de mare amator, eu mânânc mâncare pentru că asta este o necesitatea fiziologică și dacă ar fi să aleg ce se mănânc, evident că aș mânca carne. Să spun ceva care mă scoate din minți, undeva la un restaurant, nu pot să spun asta…
Și pe partea de vinuri, că totuși vorbim de Moldova?
Nici atâta, eu în vinuri nu înțeleg nimic, eu știu că vinul de la bunelul e bun.
Îmi spuneai despre obiectivele tale, există câteva vise îndrăznețe pe care simți în perioada următoare că ești acolo, aproape să le atingi, pe vârful muntelui?
Nu, în 3-5 ani vreau să cresc comunitatea până la 100 000 de membri și o agenție de consultanță să dezvolt, vise n-aș spune…
Plănuiești să rămâi în Chișinău și să mai vii în România sau plănuiești să mergi în altă țară sau să te muți în România?
Eu am cetățenie română, dar nu am pașaport și buletin. La ambasadă am primit cetățenie, acolo m-am oprit. Nu mi-am propus niciodată să plec din Moldova, dar sunt deschis dacă acțiunile, activitatea mea cer să mă mut cu traiul, cred că o s-o fac, nu am nici o problemă. Eu întotdeauna am ținut la locul și țara unde am crescut, poate mă simt un pic patriot, dar asta nu înseamnă că mă leg doar de Moldova și gata…
Deci, ca să adaptez un pic întrebarea, se mai merită să rămâi în Moldova? Că știu că și la voi există un exod al tinerilor ce pleacă din Republica Moldova spre alte zări, ca și la noi de altfel…
Sunt oamenii care fug de sine, nu pot să spun că au plecat doar oameni slabi, au plecat și oameni inteligenți, dar este posibil să se rezolve totul aici…

Inclusiv partea cu Rusia?
Astea-s jocuri politice, ele pe mine nu mă împiedică, eu nu mai urmăresc politica de câțiva ani, eu îmi caut de treaba mea și pe mine nu mă împiedică deloc ceea ce se arată la televizor. Sunt oameni care privesc la televizor și încep a crede toate nebuniile astea și asta îi impiedică foarte mult, în primul rând să trăiească și în al doilea rând să-și atingă obiectivele. Evident că lucrând la cineva, cu un salariu mediu, n-o să-ți construiești o viață normală, asta înseamnă că trebuie să ieși din zona de confort, să dai din coate, așa-i țara noastră, așa-i realitatea noastră!
Așa-i și România noastră! La partea de autoeducare, experiența în marketing te-a ajutat să-ți dezvolți o imunitate față de cum se promovează o știre, un articol sau ai studiat cărți și articol pe tema asta?
Ce ține de PR, am avut mai multe experimente desfășurate chiar personal evident, dar nu pot spune că sunt atât de bogate, sunt domenii în care știu mai bine, sunt domenii pe care nu le cunosc deloc. Combinând experiența și cunoștiințele din cărți dezvolți o intuiție.
Ai câteva cârți pe care le poți recomanda pe tematica asta?
Pe digital marketing?
Pe digital marketing, dar mai degrabă dacă îți vine în minte o speță despre cum se citește o știre și eventul cum se redactează un articol de tip știre…
Foarte mult îmi plac cărțile lui Joe Vitale ca “ Hypnotic Marketing “, el povestește cum să scrii cărți foarte puternice. Joseph Sugerman mă tem că are o carte, tot despre copywriting foarte puternică, este persoana care a inventat în SUA cataloagele cu produse, ele erau cândva la moda, când se lansa un produs se făcea textul și se vindea prin intermediul catalogului, nu știu dacă se mai face așa ceva…
Cred că a mai rămas la supermarketuri…
El și omul care printr-un anunț text, mă tem că în ziar, dacă nu greșesc, și-a vândut avionul propriu, influența și puterea prin text o are foarte bine dezvoltată. Michael Stelzner, care are blogul Social Media Examiner, cel mai renumit blog de social media, are o carte ” How to Write a White Paper “, unde povestește strategii de content marketing, cum să crești un blog, cum să faci interviuri videostream, acolo este pusă toată strategia de dezvoltarea a unui blog.
Și pe partea de filme de marketing, pentru cei care nu sunt așa fani citit?
Filme de marketing, cu părere de rău, sunt foarte puține, filme bune, dacă am face o listă, nu cred că s-ar aduna mai mult de 40 de filme. Cel mai puternic pe care l-am văzut recent este “ Miss Sloane” și este despre relații publice, la fel ca și ” House of Cards “. Marketingul nu este un domeniu de action, marketingul este sistem și rutină multă, nu știu cum poți să scoți un film bun despre marketing, doar relații publice, acolo poți să scoți în evidență cum se manipulează masele. Bine, mai este o carte “ Generation P” de Pelevin, un autor rus, care se referă la perioadă când s-a destrămat Uniunea Sovietică și au dat toate brandurile internaționale în Rusia. El povestește istoria unui băiat care devine expert în publicitate, cum face publicitate, cum trec prin capul lui toate mesajele, este foarte interesant. Cred că este și tradusă pentru că este un bestseller, foarte bună, psihologic tot ce ține de publicitate.
Vorbeai despre trecutul marketingului, care cred că vor fi cele mai importante schimbări în viitorul marketingului și la ce ar trebui să fim atenți ca să nu rămânem în urmă?
La nivel international aceste lucruri se întâmplă mult prea repede, bine în România ajung mai rapid, dar în Moldova foarte lent…
Și ăsta nu este un avantaj?
Nu, uite, acesta este un alt motiv pentru care grupul a avut foarte mare succes. Chestia este că mulți specialiști se inspiră din studii de caz din SUA și încearcă să le aplice aici și ele nu lucrează, deseori ele nu lucrează.
Pentru că e prea devreme?
Da, evident! Grupul a avut succes pentru am început să ridic întrebări numai despre piața locală, asta este una din valorile grupului, noi întotdeauna vorbim numai ce se întâmplă în piața locală, realitatea noastră, și asta aduce valoare tuturor membrilor. Eu am preferat să mă inspir mai mult din Rusia pentru că la nivel de mentalitate este mai apropiată de Moldova, decât USA sau Europa. Exact așa și în Ucraina, dar în Rusia online-ul este mult mai dezvotlat, Rusia depășește România după puterea online-ului, campanii de PR, canalele de youtube se dezvoltă foarte bine, eu nu am văzut în România canale de youtube demne de urmărit. Am văzut câteva distractive gen BRomania, care face sketch-uri ok, dar eu încă nu am întâlnit bune în România.
Ce am putea importa din Rusia? Ce au în plus canalele de success din Rusia și nu au cele din România?
Show! Show și curaj, bine în România este curaj mai mult decât în Moldova, eu am fost și la Webstock și am vazut cum discută diverși specialiști și jurnaliști, evident că curajul este mai mare decât în Moldova, dar în comparație cu Rusia, încă nu este suficient. Am văzut un interviu în care se compara vestul cu Rusia și se spunea că în Rusia, dacă ești vedetă și ai un concert, ai făcut un hit sau un video viral, ai devenit renumit și esti invitat la diferite interviuri și te simți vedetă, te duci ca oaspete și dai din nas, arăți la toți că ești vedetă. Pe când în Vest și interviurile sunt parte a lucrurilor, orice actor când vine la interviu la radio, pentru el este o parte din job, este o modalitate de a întări renumele său. Rușii, ăștia tineri, încep a prinde puterea PR-ului, a conținutului și încep a-și schimba viața, foarte mult în Rusia.
Despre partea asta de monetizare n-am vorbit deloc. Ai primit până acum propuneri să monetizezi grupul și cum le-ai tratat ?
Le-am refuzat pe toate!
De ce?
Bine, s-au adresat câteva agenții care promovează evenimente, câteva companii au publicat anunțuri de angajare, unele și-au găsit angajați, altele deloc, chestia asta se poate și nu se poate măsura…
Deci, a fost free?
Nu, contracost! Dar am renunțat la toate pentru că eu țin la atenția membrilor, eu înțeleg orice membru când vede o postare pe Social Media în Culise, pe feed, el trebuie să rămână cu impresia că aduce valoare, un interes…
Că nu și-a pierdut timpul citind…
Da, și din momentul în care își pierde interesul, eu încep să-l pierd în general și scade engagementul și atunci publicitatea nici atât nu va mai lucra. Eu țin foarte mult la atenția oamenilor și întotdeauna când vreau să fac o acțiune oarecare, o plasare de produs, eu întotdeauna mă gândesc din punctul lor de vedere, cum vor vedea această informație și cum vor reacționa la ea.

Apropo de reacții, ai luat până acuma hate și cum ai gestionat situațiile?
Moldovenii la noi în public nu prea discută, eu cred că în România o să fie mai vesel. Eu, întotdeauna în grup am fost echidistant cu toți, prietenos cu toți și în continuare sunt așa, însă pe profilul personal fac multe experimente. Una din problemele care au apărut în mintea tuturor membrilor este că au început să confunde postările din feed-ul meu personal cu cele de pe grup. Eu deseori publicam despre feminism și sexism, din punct de vedere al PR-ului asta este pe muchie de cuțit și eu mergeam pe ea, o mică parte din membrii mă consideră și acum sexist, este un hate, aud de la alți cunoscuți, se adună specialiști din piață și discută despre mine, pe mine asta nu mă deranjează, atâta timp cât discută asta între ei.
Vorbeai într-un răspuns anterior despre eveniemte. Ești speaker la evenimente, cum se promovează la nivel basic, să zicem că vrea cineva să organizeze primul lui eveniment, la ce aspecte trebuie să fie în primul rând atent? Ce apreciezi ca și speaker la un eveniment? După ce îți dai seama că este un eveniment de calitate?
La mine tot timpul asta a fost organic, nu am un anumit sistem. Bine, așa este stilul meu, în 10 slide-uri nu pot să pun o prezentare, eu mă orientez după sistemul un slide-două minute de discuții și știu că dacă este o oră, trebuie să am minim 30 de slide-uri, ca să pot să vorbesc o oră. Eu încerc să fac tot timpul storytelling, să aduc valoare, concret. Eu cred că publicul a început să țină la mine, când am început să le arăt cum promovez evenimentele la care eu vorbesc, offline-urile, dădeam cifre concrete și puneam glume în prezentări, emoțiile positive influențează foarte mult opinia participanților. Cum să-l promovezi? Tot prin storytelling, trebuie să oferi valoare, majoritatea oamenilor care lansează evenimente pe facebook le publică și încep să le distribuie prin grupuri. Eu niciodată nu am făcut asta pentru că știu că asta nu lucreză, din contra, invitam prietenii, îl promovam cu bani, adunam oleacă un grup de interested și un grup de going și începeam în pagină să comunic cu ei. Scopul meu a fost ca o data la două zile să le apară notificări pe facebook, precum că ceva s-a publicat în evenimentul ăsta, încercam să public o informație foarte interesantă și cu întrebări, stimulam interes și oamenii începeau să-și invite singuri prietenii.

La nivel de speaker, ai avut participanți ostili? Cum ai gestionat situația?
N-am avut…
Înseamnă că ești norocos 🙂 Bun, cam la asta se rezumă tot ce mi-a venit mie în minte să te întreb, pe final eu las șansa celor cu care am vorbit să-mi adreseze sugestii, reclamații, întrebări, practic să se întoarcă ruleta rusească să trag eu cu pistolul 🙂
Să-ți dau ție feedback?
Da, orice, sugestii, reclamații, întrebari, acum este momentul în care se întoarce roata…
Unica sugestie ar fi că blogul este pe subdomeniu, eu aș scoate, aș pune pe domeniul personalizat și atât…
Am în plan să-mi cumpăr domeniu…
Asta cred că este unica sugestie de optimizare și îmbunătățire.
Bun, hai să punem cireșa pe tort și să lăsăm un mesaj pentru fanii tăi, fanii blogului, prietenii tăi, prietenii mei, prietenii comuni din marketing.
Mesajul ar fi foarte simplu, nu-i destul să-ți pui scopuri, mai trebuie și acțiune să le atingi. Îndemnul meu către toți este să acționeze, indiferent de nivel de cunoștiințe, pentru că acțiunea deseori face diferența între succes și ratare!
Bun, eu îți mulțumesc din suflet pentru prezența ta!
Cu mare plăcere!
Și rămâne să ne vedem la evenimentele următoare, prin Cluj, prin București!
Neapărat și asta este sigur numai începutul!
Super, merci frumos!

“nu-i destul să-ți pui scopuri, mai trebuie și acțiune să le atingi” cat de mult adevar spus in doar cateva cuvinte!
Multumesc pentru acest interviu in 3 parti. Foarte util si… briliant!
cu drag, mai urmeaza si altii si mai si :))
Si mai si decat Vadim? Hai ca m-ai facut curioasa :-)))