Este aproape miecuri și nu mai sunt multe zile până la weekend. Planuri, stres, verificare vreme și alte variabile care ne depășesc condiția urmană sunt necesar a fi caculate într-o ecuație tare alambicată, în care este foarte posibil să ne dea cu virgulă și stres, căci nu toți suntem maeștrii organizării și ai distracției.
Dar eroul nostru Cris B. scoate acum din jobenul magic la iveală un plan de rezervă mul tmai chill, mai exact jocurile de societate a celor de Oxygame, un rebranding al celor de la Cutia.ro. Se pleacă de la primul nivel, cel mai simplu, în care nu ai cu cine să ieși, cam esti singur pe acasă, și pare că cele mai la-ndemână forme de distracție ar fi tv-ul sau telefonul. Nu știu câți dintre voi ați încercat măcar o dată în copilărie cubul Rubik, nu neapărat prin combinații și algoritmi speciali ca și fratele lui Cris, ci așa la modul inocent-fun, să descoperiți măcar 2-3 fețe, fără coduri. Dacă este să ne luăm după legenda apariției acestei creații tridimensionale, am putea spune că un profesor maghiar de arhitectură a pus bazele 3D-ului încă din anii ’70. Practic joaca cu acest cub devine un fel de formă de învățare autodidactă, mult distractivă, despre matematică, arhitectură și geometrie în spațiu, pornind de la forma piesei, trecând prin combinații și permutări, extrapolând până la un universal spațial privit din mai multe unghiuri.
Cum este posibil ca în câteva ore să ne plictisim de cubul Rubik, restul weekendului poate fi umplut cu o serie de module de boargames care să îmbine competitivitatea cu spiritul de echipă și chiar să aducă un iz de mare, de vacanță.
Nu demult, pe când firma unde lucrează B. a organizat seară de jocuri de societate, colega lui Cris a venit cu Ligretto, un joc de cărți, a cărui noi versiuni permit încluderea chiar a 12 jucători, dacă se achiziționează cele 3 cutii, roșie, verde și albastră, fiecare aducând culori noi în joc, implicit șanse pentru noi doritori, fiecare primind la început cărți cu o anumită culoare pe spate (roz, galben, roz, marioniu, albastru, verde, etc ). Cealaltă fațadă cărților este decorată prin 4 culori roșu, galben, verde sau albastru și cu numere de la 1 la 10. Fiecare jucător își amestecă propriul teanc și va dispune un rând de 3-5 cărți așezate cu fața în sus, numărul fiind variabil în funcție de numărul de combatanți, la 2 jucători 5 cărți, la 3 jucători 4 cărți, la 4 jucători 3 cărți. Alte 10 cărți, tot cu fața în sus se vor constitui în teancul Ligretto al fiecărui jucător, de care trebuie să scape până la sfârșitul jocului, logic că jocul se sfârșește odată cu un jucător reușește să-și epuizeze acel set de cărți.
Obiectivul jocului este acumularea unui număr cât mai mare de puncte, prin completarea teancurilor, a căror regulă funcționează ca la Furnicuța, următoarea carte fiind numărul superior care să fie de aceeași culoare. În momentul în care nici o carte nu se potrivește, se poate extrage din 3 in 3, din teancul de rezervă rămas în mână, ce conține cărți cu fața în jos. În momentul în care un jucător și-a epuizat teancul Ligretto, în speță, cel cu față în jos, se trece la numărarea punctelor, cam la Rummy, dar mai simplu, fiecare carte jucată fiind un punct, de unde se mai scad cărțile rămase în teancul Ligretto, multiplicate cu doi. Este un joc în care dinamica este cuvântul de ordine, fiecare jucător având șansa să-și facă combinațiile, un fel de nebunie a’ la Chems.
Dacă sunteți o gașcă de 2-5 leneși, oameni așa chill în general și drumul Cluj-Vama Veche vi se pare cam departe, puteți aduce marea la voi prin jocul Port Royal și extensia Port Royal- Doar încă un contract. Este șansa fiecaruia să fie un pirat din confortul propriului fotoliu, pornind de la doar 3 cărți, cu câte un galben ca valoare și 120 de cărți de extras dintr-un teanc de oportunități, împărțite pe categorii, de la personaje, nave și majorări de taxe. Până aici jocul sună un pic a Monopoly sau Capital+. Fiecare carte are un specific ce poate genera galbeni în cursa pentru atingerea celor 12 puncte de victorie ce asigură triumful, coicidență sau nu ca la Capital+. Fiecare personaj are o abilitate și un scut cu un număr de puncte de victorie, nave ce pot reprezenta o sursă de galbeni pentru angajarea personajelor. Partea cea mai nașpa este când cineva trage cartea cu majorări de taxe, în acel moment toți jucătorii care dețin cel puțin 12 galbeni, își pierd jumătate din agoniseală.
Ca și idee, este un joc de management al portului, unde angajați personaje și faceți cash out la puncte de victorie, organizați expediții pentru a face alți galbeni și puncte de victorie.
Se începe teoretic cu cartea de expediție specială, cea fără nici un galben pe ea, dacă sunt 5 jucători, dacă sunt mai puțini, se pune deoparte. Din teancul de tragere fiecare jucători primește câte 3 galbeni, practic câte 3 cărți cu fața în jos, alcâtuind zona de joc personal, nu contează ce au cărțile pe față, doar spatele cu galbeni contează. Fiecare jucător are șansa prin rotație să facă descoperirea extragând cărți pe care le așează în centrul mesei pentru a forma portul, ca mai apoi la negoț și angajare să negocieze achiziționarea acestora, cam ca la Catan.
Nu există limită de cărți care să poată fi extrase din teanc, ține strict de strategia fiecăruia, după extragerea cărților își poate cumpăra una dintre cărți folosind soldul de galbeni, limita de cărți ce se pot cumpăra ține de câte nave de culori diferite sunt extrase, raportul fiind de 1 carte la 3 nave , 2 cărți la 4 nave , 3 cărți la 5 nave, de menționat că navele sunt grauite și aduc galbeni. Dacă următorul jucător vrea să revedince o carte trasă de jucătorul anterior, el trebuie să plătească un galben tribut competitorului. Dacă la un jucător îi pică 2 nave de aceeași culoare îi va trece rândul fără nici o posibilitate să facă vreo achiziție, de aceea cu cât extrageți mai multe cârți, cu atât există șansa să faceți mai mulți galbeni, dar și să vă blocați, existând niște excepții dacă aveți cărți cu personaje angajate care să aibă puteri de alungare a navelor. Sunt 11 tipuri de personaje care pot dilua problemele managerilor de port, de la prețul cărți la achiziția a mai multor cărți. O combinație de personaje asigură accesul la revendicarea cărții de expediție care generează 6 puncte de victorie și 3 galbeni.
Extensia Port Royal-Doar încă un contract, condimentează atmosfera cu 14 personaje noi, funcționari, artileriști și viceamirali și punctele de victorie arondate, 10 nave în plus, 18 cărți de contracte și 15 cuburi de lemn. Există 2 moduri în care se poate juca, competitiv și cooperativ. Practic, desfășurarea ca și reguli rămâne la fel, doar că sunt la dispoziție 4 contracte ce pot fi îndeplinite prin anumite cerințe, cam ca la angajarea personajelor, această inserție accelerând obținerea punctelor de victorie. La finalizarea unui contract se plasează unul dintre cuburi, fiind recompensată cu galbeni, contând foarte mult cine finalizează primul contract, la al 2-lea contract finalizat se generează și un punct de victorie.
Ar fi și mai multe detalii de oferit mai ales la varianta cooperativă din cadrul acestei extensii, dar râmâne să descoperiți și voi, jucându-vă cu aceste propuneri de jocuri din cadrul unei noi probe marca Spring SuperBlog 2019.