În garsoniera ta, am rezolvat cu încălzirea

Alegarea după casa perfectă, e mai mult un drum spre cămin, cel puțin în acele proiecte de case care-i străbat mintea în timpul zilei și visele în momentele nocturne. De multe ori, ce vedem în filmele SF pare prea mișto să fie adevărat. Și totuși cam tot ce inventează scenariștii mai devreme sau mai târziu se digitalizează cumva.

În condițiile în care viitorul prevede o dinamică accelerată a mobilității, foarte probabil vorbim de o casă ca despre un soft, pe care îl utilizăm câțiva ani apoi facem upgrade spre ceva mai eficient, mai ieftin, mai la-ndemnă. De ce? Este tot pregnantă lupta pentru resurse, stresul împățirii banilor și timpului și de aici vine viziunea conform căreia casa a trebuit să fie un activ dacă nu direct productiv, măcar cât mai puțin costisitor și de ce nu, foarte prietenos cu natura, căci avem tot mai puține șanse și opțiuni să respirăm un aer proaspăt în imediata vecinătate, să ne bucurăm de o apă naturală, să gustăm din fructe și legume care deși nu arată fantastic ca și design oferă un orgasm gastronomic gurii și îi aduc aminte stomacului că nu trăiește degeaba.

O casă activă este un răspuns realistic la acțiune de responsabilizare socială privind risipa. Să fim serioși, câți dintre noi pot să stea să cronometreze de fiecare dată cât timp stau la dus sau se relaxează în cadă? Însă reutilizarea apei și dozarea de către un sistem informatizat care stabilește orele de vâr în folosirea apei de către locatarii casei sau blocului fac ca această misiune de salvator al planetei să fie una mult mai ușor de implementat și fraternizat mai ales că aduce și beneficii economice, cu facturi aproape spre zero, deoarece refolosirea substanței ce ne compune ca și structură în proporție de peste 70%, se aplică și pe partea de încălzire.

Durerea de cap generată de faptul că iar s-a scumpit gazul, devine un fel de deranjament , în sensul că se mai adaugă doar câțiva lei la factură. Sistemul inteligent poate acoperi o altă sursă de arici la buzunar și anume electricitatea. Nu este deloc sigur și nici economic fezabil să lăsăm chestii în priză când suntem plecați de acasă sau cânt e vreme rea. Dar poți lăsa mâncarea în frigider să se strice? Receiverul de la tv, routerul de la net, un telefon sau tabletă puse la încărcat și alte noi gadgeturi ce urmează să apară le poți da așa switch off pur și simplu? Păi binețeles că nu prea… Ar suna foarte bine dacă treaba cu orele de vârf din capitolul de mai sus ar fi valabilă și aici nu? Și mai ales dacă am putea primi un raport de eficiență energetică să vedem dacă unele dispozitive chiar mai merită să ne înconjoare sau avem nevoie de un upgrade mai smart, oare asta nu s-ar traduce într-o viața pe termen lung mult mai comodă?

Suna complicat și tehnic un pic, dar pentru cei de la AIA PROIECT chiar deloc și de aceea stau la dispoziție oricui client ce se gândește la achiziția sau construcția unei case.

sigla-AIA-2016-300x153

Cel mai probabil căminul ideal a lui Cris va avea și o grădină și câteva animăluțe. Din economie de spațiu și mai ales dacă s-ar nimeri la bloc ar fi foarte mișto să fie pe acoperiș, chiar o anvelopare verde a clădirii care să confere protecție împotriva poluării și radiațiilor solare și în același timp să răsfețe comunitatea cu un măr, un castravete, struguri, o lămăie, o roșie și multele altele. Dacă închideți ochii pentru o clipă sunt singur că ați putea simții iepurași pufoși zburdând, găini, fazani, gâște, rațe fâcându-și numărul, oi și vaci ar un pic cam mult și prea stinky 🙂 Această debandadă de entuziasm în materie de agricultură eco, chiar urbană, se poate dezvolta până la nivel de antreprenoriat, devenind în timp o mănușă aruncată consumerismului de care suferim cu toții, unde tot trebuie cumpărat din hypermarket sau mai nou online și halit fără întrebări și curiozități vis-a-vis de hrana cu vise goale, dar frumos branduite.

Căminul de vis a lui Cristi ca și paramentul principal, pleacă de la setarea YOLO, desigur. Poate să fie o garsonieră la început, dar treptat să evolueze în ceva spațios în limitele nevoilor eroului nostru, nu vreun palat cu turnulețe și wc în curte. E vorba despre estetică, de impozit, de întreținere rațională și bun gust pănă la urmă, de ce să-ți trebuia o vilă cu 7-8 camere când locuiești singur?

Conceptul de casă inteligentă are menirea să schimbe mentalități, deoarece vom fi tot mai mulți pe planeta asta, tot mai globalizați, modelele preluate din alte culturi, invențiile de economisire ar fi ideal să le putem aduce și noi în unviersul nostru cât mai curând, căci în lupta pentru resurse de care vorbeam mai devreme, pe termenul lung nu oamenii bogați și puternici vor invinge, căci constantele aceastea se pot dilua oricând, mai degrabă cei inteligenți, cerebrali, raționali, adaptabili și deschiși la minte vor deveni lideri ai viitorului.

Prezentul poate începe într-o garsonieră cu o toaletă și o mini-seră care utilizează apă refolosită sau captată, treptat se poate ajunge la circuite integrate în perete și softuri care analizează fluxul de consum și care să ghideze utilizarea eficientă a utilităților. Să faci grădinărit la mansardă sau în vârful blocului, pe cât de provocator sună, ar putea fi la fel de distractiv, să fie un element de socializare între familie, vecini, prieteni. Blocurile verzi încep să apară și Cluj și parcă este altceva decât același Bca, oarecum cât de avangardist ar suna conceptul de locuințele foarte ieftine din materiale reciclate, ar da un pic piața imobiliară peste cap, nu?

Ce-o fi o fi, acuma telecomanda rămână în mâinile fiecăruia să selecteze cadrul pentru propriul viitor, articol acesta, din colecția de primăvară SuperBlog 2019, este un zar aruncat să vedem cine își dorește să avanseze una, două, trei căsuțe pe tabla de Monopoly a vieții!

21630_472955609558175_2173913657233452526_n.jpg

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s