Cris B și ziua liberă de Mica Unire

Știu că majoritatea ne gândim la luni, prima zi de muncă ce este pe teavă, dar încă este duminică și deși încă am febră musculară de la primul meci de fotbal jucat anul acesta, îmi fac curaj să-mi pun lenea pe hold și să înșirui câteva rânduri despre ce-a făcut joi Cris B., când ni dat liber la toți de la stat, prilejuit de sărbătoarea Micii Uniri.

Cum a început un job nou doar de săptămâna aceasta Cris parcă încă aveam vibe-ul și cheful de a face ceva, așa că de dimi, așa pe un 10 s-a dus să-și iau un nou proiect de chestionare, de data aceasta pe IT-iști. Pe la 18-19 era planificată o ședintă de asociație pentru a decide un nou proiect spre a fi depuse la finanțare. La sugestia lui Florin s-a ales ca locație noua anticafenea ScoutHouse, mutată de pe strada Victor Babes în Piața Unirii, căci era o testare a unui nou joc de societate denumit Zestrea Boierului.

Cum și-a terminat treaba mai greu, Cris a vorbit cu George, un baiat nou în anturajul său să verifice daca locația este deschisă mai devreme de ora 20 00, când era programat evenimentul, dar George i-a transmis că locația pare închisă. S-a mers pe back up planul clasic, în speță ceainăria Doamna T, locul preferat a lui Cris pentru realizarea de Yolo-Interviuri.

Foarte nerăbdător, Sebi l-a întâmpinat încât din Piața Cipariu, unde au pornit perpedes spre strada Napoca unde era ceainăria. Deși echipa nu era completă, în format de patrulater au dezbătut idei de proiecte, George fiind la un moment dat nevoit să plece. Cum și Florin trebuia să intre în tura de noapte la spital și nu putea să mai stea foarte mult, s-a optat pentru modulul mai fun, să dea un clasic ” Nu te supăra frate “, un joc de societate foarte potrivit într-o casuță ca ” Doamna T “, decorată în stil interbelic, plus că era un antrenament pentru seara de boardgames din ScoutHouse.

Se face 20 00, Florin pleacă la job, iar Cris și Sebi, după o oprire scurtă la artifciile din Piața Unirii, se întâlnesc cu Iacob la ScoutHouse, unde cele două mese de ” Zestrea Boierului” erau deja pline. Cei trei nu au dezarmat și alături de alte 4 fete și-au pus imaginația la lucru într-o întrecere de Dixit. Dixit este un joc în care fiecare jucător este povestitor pe rând și alege o stare și pune o carte, iar ceilalți trebuie să voteze care cred că este cea corectă dintre toate opțiunile puse pe masă, iar în acest mod se acumulează puncte și se avansează cu iepurașul spre finish. La un semn deschisă-i calea iată că și Laura și la puțin după și geamăna ei Loredana își fac apariția.

Jocul Zestrea Boierului părea să se întindă destul de mult și gașca nu găsea jocuri pe care să le joace, pănă la urmă păreau că o se mulțumească cu o rundă de Catan. Era destul de tentant un joc denumit Piu Piu, dar înstrucțiunile în spaniolă și italiană le dădeau bătăi de cap. Noroc cu Maria, o fată săritoare probabil dintre organizatori care s-a invit și a fost amabilă să le explice jocul, ce suna mult mai fun pentru ora aceea decât Catan.

20190124_220819.jpg
Ouăle de Piu Piu

Deci înainte de un boardgame nou, Piu Piu este o alegere foarte faină și extrem de amuzantă. Practic este un fel de joc de cărți, o combinație între război ( că furi oăule ) și tabinet ( că trebuie să combini cărțile). La modul simplist trebuie să faci ouă care să se transforme în 3 pui și ai câștigat. Provocarea vine în faptul că îți trebuie 3 cărți să faci un ou, o gâină, un cocoș și un cuibar, 2 găini să faci un pui, iar dacă nu ai doi cocoși alt jucător îți poate fura ouăle cu vulpea, este un joc pentru toate vârstele. Gașca a avut câteva runde de râs pe cinste.

Pe la 22 și un pic se eliberează masa și Cris, Maria, Iacob, Loredana și Laura capătă mult așteptatul Zestre Boierului. Ca și idee este gândit ca un fel de Capital+, un opus al jocului de Monopoly. Scopul este să acaparezi cât mai multă zestre, prin familii cât mai mari, cheia jocului stând în abilitățiile de negociere în cadrul nunțiilor și de un pic de noroc la zar ca nuntă să aibă loc. Denumirile personajelor ca Zenobia, Aristică, Lenuța, Boeji, Bombonica aduc un farmec foarte moritic acestui nou joc. Sunt și niște cărți de vreme rea și altele de soartă în care jucătorii sunt provocați să-și regândească strategia, fiind situatii în care rămân fără zestre sau chiar pământuri. Este iarăși foarte fain când nunta are succes și familia se mărește și apoi se dă cu zarul și noi copii și elemente de zestre întregesc portofoliul jucătorului. Ideea jocului este foarte captivantă, având o poveste aparte și un puternic substrat de românitate, debordând de bună dispoziție. Este un fel de reinterpretare a romanului ” Moromeții “, într-o variantă mult mai comică și mai plină de andrenalină.

20190124_230729

Fondatorii acestui joc au căutat prin această testare să recepteze feedback-uri de îmbunătățire. Deși ca și design și instrucțiuni conceptul este foarte frumos, Cris și gașca lui le-au sugerat necesitatea unei table de joc pentru fiecare jucător, având în vedere că familia îi tot crește și de asemenea ca femeile să fie punctate diferit față de bărbați deoarece ele aduc copii pe lume, deci au un aport mai important în cadrul acestui joc.

Cam pe la ora 23 00 spre 00 00 s-a finalizat jocul, soldat cu victoria lui Cris, cea avea vreo 5 familii și 17 zestre, iar gașca acum negocia alte posibilități de maximizare a zilei libere. Flying Circus a fost prima opțiune, dar parcă nu era pentru o seara de joi, a urmat Spațiu care era cam gol, în final s-a ales Old Shepherd pentru încă o oră-două de taclale, bere, vin fiert și altele.

Dacă ați prins gustul jocurilor de societate și doriți să descoperiți și alte concepte, tot pe acest blog mai puteți descoperi un alt articol un pic mai vechi, dar la fel de făinuț.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s