Close review ” Spider-Man-Into the Spider-Verse” vs ” Moartea vine on-line “

Bună dragi prieteni amatori de super-eroi, universuri paralele, blogging și alte chestii online! Azi, în a 3-a zi a anului, cifra magică, am ales să vă prezint noul film din seria Spider- Man denumit ” Into the Spider-Verse “ în juxtapunere cu o carte ce după numele ” Moartea vine on-line “ vă puteți da seama că povestea este dominată de ciocnirea a două universuri, cel real și online, cam la fel și ca în film numai că acolo vorbim de universul nostru și celălalte paralele. Le-am ales pentru că au o mulțime de lecții de predat vis-a-vis de cum se ciocnesc anumiți oameni unii de alții, coincidențe prea bizare, obsesii și frici, necunoscutul prefăcut în cunoscut și desigur crime și criminali.

“Noua viața a lui Miles” vs “Luni și Marți”

După cum povesteam și în articolul de promovare a filmului, pelicula are în centrul acțiunii pe Miles Morales, un tânăr latin aflat la o vârsta a schimbărilor, ce câștigă la o loterie o bursă la o școală elitistă, unde aparențele unui colegiu de tip internat nu-l încântă, fiind mai degrabă melancolic după vechii lui prieteni și setat pe artă, în principiu muzică și desen. Pe deasupra, mai este stânjenit și de grija exagerată manifestată de tatăl său protectiv, singurul care pare că îl înțelege este unchiul său Aaron, care îl susține în manifestările sale artistice și îi facilitează puțin din educația nonformală și informală. Într-o seară, pe când picta în subsolul metroului un graffiti, un păianjan îl mușcă de mână, dar el îl îndepărtează fără să dea atenție acestui aspect…

i love you dad

La nivel de file răsfoite, autorul Jeffery Deaver vine cu o carte de tip thriller în care detectivul Kathryn Dance, mamă văduvă cu doi copii în timpul liber, profesional vorbind expert în citire limbajul paraverbal (își dădea foarte ușor seama când cineva mințea),  are parte de o nouă provocare primind un caz în care criminalul își anunța fiecare crimă printr-o cruce reprezentativă, de 45 de centimetri, realizată manual, încropită din crengi, legată cu un fir de florărie, la bază cu un buchet de trandafiri vișinii și cu un disc de carton pe care era trecută data zilei următoare, fără nici un nume. În seara aceea Tammy Foster de luni, o adolescentă de 17 ani este răpită de la o petrecere, fiind închisă în portbagajul propriei mașini și lasată să se înece sub fluxul oceanului….

“Transformarea lui Miles” vs ” Primele Cruci “

În dimineața următoate, Miles se trezește cu picioare mai lungi, se face de râs din nou în fața întregii școli când după ce a întârziat la ore, la o discuție în pauză cu noul lui crush pe nume Gwen Stacy, rămâne lipit cu mâna în părul ei, treaba rezolvându-se la infirmerie, Stacy fiind nevoită să se tundă pe o parte. Dorind să afle sursa transformărior sale, Miles se întoarce la locul cu pricina, în subsolul metroului, unde pică într-o bătălie epică între Spider-Man și Wilson Fisk, răufăcător ce-l sposorizase pe Doc Ock să inventeze o mașină care să-i aducă familia moartă dintr-un univers paralel. Familia lui Fisk a murit în urma unui accident de mașină, când soția a fugit alături de copii după ce a văzut adevărata fața a lui, dar Fisk dădea vina pe Spider-Man pentru dispariția lor. Spider-Man încerca să oprească intersectarea universurilor paralele, dar este ucis de Fick sub privirea ascunsă lui Miles, care fuge, reușind cu greu să scape de urmăritori….

fisk.PNG

Revenind la thriller, Overby , șeful lui Dance, pune presiune pentru elucidarea cât mai repede a misterului, presa fiind foarte dornică să publice orice declaratie de a lui. Din fericire, Tammy Foster este salvată la timp, fiind cât de cât capabilă să răspundă la interogatoriu, dar răspunsurile ei nu îi sunt de mare folos lui Dance.  Pentru a încropi un cerc de suspecție, detectivul încearcă să înțeleagă mai bine universul online a lui Tammy, primind de la bunul ei prietenul și colaborator O’Neil o recomandare de profesor universitar din Silicon Valley, expert în informatică și interpretarea mesajelor din social media, pe numele său Jonathan Boling. Calculatorul lui Tammy urma să devină noul lui subiect de caz. Între timp o nouă cruce își face apariția și Kelly Morgan era singură pe acasă…

” O nouă generație de Spider-Man ” vs ” Lumea digitală”

Reîntors la mormântul lui Peter Parker, Miles dă de varianta lui Peter din alt univers, un pic mai durdulie, mai demoralizată, dar totuși dispusă cât de cât să-l instruiască să devină un Spider-Man. Se pare să Peter Parker cel viu a fost atras în universul lui Miles de versiunea beta a mașinăriei lui Wilson Fisk și dacă nu se întorcea la timp, risca să fie dezintegrat atom cu atom. Într-o misiune secretă în laboratorul lui Fisk, unde încercau să fure un stick care restabilea ordinea în universuri, Miles descoperă că poate fi invizil și este trainuit din mers de către Peter, căci savanții malefici erau pe urmele lor prin pădure, fiind cât pe ce să scape unitatea centrală cu care fugiseră dar sunt salvați de colega lui Miles, Gwen Stacy, care se pare că era femeia-păianjen în universul ei și la ea rândul ei fiind atrasă în urmă cu o săptămână de raza malefică. Rând pe rând își mai fac apariția încă 3 supereroi păianjeni din alte unversuri ca Noir, Spider-Ham și Peni Parker. Însă toată responsabilitatea cădea pe umeri lui Miles care trebuia să trimită toți supereroii înapoi în universurile lor, fiindcă nu puteau să rezista în lumea lui și pe deasupra trebuia să-l învingă pe Fisk și planul lui nebunesc de intersectare a lumilor. Pe când echipa de Spider-Man făceau la planul de bătai la mătușa răposatului Peter Parker, aceștia sunt atacați de Fisk și răufăcătorii săi, unul dintre ei plecând pe urmele lui Miles. Fiind prins și aproape de moarte, din disperare Miles își dă masca jos și este recunoscut de unchiul său Aaron, acesta ezită să-l ucidă dar este pedepsit mortal de Fisk care îl împușcă pe la spate pentru nesubordonare.

twip.PNG

Câteva indicii din medii de socializare ca OurWorld și blogul The Childon Report duceau catre un singur suspect: Travis Brigham, un adolescent ciudat blamat peste tot în online, mai ales pe blogul The Childon Report, pentru un accident în care se prespune că din cauza lui ar fi murit două tinere și Dance se gândea că mobilul atacului putea fi răzbunarea unui comentariu a lui Tammy la postările de pe blog. Travis era un copil retras, dintr-o familie săracă, universul lui învârtindu-se între jocuri online de strategie destul complexe, job și grija pentru fratele său cu handicap. Blogul lui James Childon era o platformă de jurnalism cetățenesc unde era taxată orice acțiune ilegală sau lipsită de etică, iar multe din postări se propagau mult prea departe, ajungându-se la scandaluri și jigniri foarte urâte. Interesant era faptul că Travis nu răspunsese la provocări deși chiar și casa familiei sale era vandalizată des, copilul își vedea de treabă. Fiind totuși singura pistă, Dance decide să vină să-l interogheze, mama sa insistând că este nevinovat, iar tatăl dând dovată de ostilitate cu organele de cercetare, expedindu-i rapid. Partea proastă este că Travis dispare și tentativele de ucidere se transformă în crime…

” Miles sau Spider-Man? ” vs ” Dance împotriva aparențelor “

Echipa de Spider-Man îl testează pe Miles să vadă dacă este pregătit să salveze lumea dar își dau seama că băiatul nu-și poate depăși temerile așa că Peter Parker decide să se sacrifice ca și soluție de avarie în numele omenirii, Miles fiind lăsat legat cu pânză de păianjen în propria cameră de cămin. Fiind legat și la gură nu era în stare să-i răspundă sau să-i deschidă nici măcar tatălui său, care îl căuta disperat la ușă să-l anunțe că unchiul Aaron a fost ucis de Spider-Man. Va reuși Fisk să-și aducă familia dintr-un univers paralel unde ei nu au murit, sacrificând întreaga omenire sau Peter Parker îl va impedica? Cu siguranță o să aflați dacă vizionați filmul.

toti.PNG

Revenind la Dance și cazurile ei, aceasta se trezește pe cap cu un investigator din Sacramento, susținător al drepului la viață,  că o acuză pe mama ei, asistent medical, că ar fi asistat să moară un coleg de al ei din Poliție, grav rănit în urma unei misiuni periculoase. Stresul și lipsa unui suport permanent, a unui bărbat ca să o susțină necondiționat, nu reușesc să o pună la pâmânt pe Dance, care se ambiționează tot mai tare, cu cât lucrurile escaladează și mai mult. Misterul crimelor se adâncește, James Childon fiind presat să închidă blogul de aproape toată lumea din Poliție și nu numai, în afară de Dance, în speranța că vor înceta atacurile, la un moment dat chiar și el fiind la un pas să fie ucis în direct, dar a fost salvat la timp. Cine este criminalul și cum se vor linști lucrurile în Peninsula Monterey se poate afla însușind cele câteva sute de pagini rămase încă nedeslușite, vă las așa un indiciu la derută să nu ziceți că-s baiat rău, oricum garantez că această carte va face un drum cu trenul gen Viena – Cluj să pară mult mai scurt de 10 ore.

carte.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s