Close review ” Shutter Island ” vs ” Până când mă voi vindeca de tine “

Înainte de celebrarea unui nou an, eu zic ar fi de real folos să fim eliberați de durerile și amintirile ce încă străjuiesc ca un jăratec în suflet, umbrindu-ne evenimentele fericite, lăsând viitorul în nori negri. De aceea am ales să azi să fac un close review, promis încă de la articolul cu Webstock, la 7 luni de ultima postare pe tema aceasta, unde tematica evadării din trecut este forța poveștii atât în creația cinematografică “Shutter Island” regizată de Martin Scorsese, cu Leonardo Di Caprio în rol principal, cât și în culegerea de povești blogosferice a Corinei Ozon intitulată “Până când mă voi vindeca de tine”. Ambele povești înglobează rătăciri ale raționalului, amestecate cu multe sentimente, negarea fiind personajul negativ principal.

Teddy și Chuck ” Primul impact cu Shutter Island ” vs Mihai și Adina în capitolul ” Renunțarea ” 

Teddy Daniels, eroul de război și mareșal face cunoștiință cu noul său partner Chuck, fiind încă cuprins de răul de mare, noroc că vasul se apropia de insulă pentru ancorare. Misiunea lor era să investigheze dispariția unui pacient de pe această insulă pe numele Rachel Solando care își înecase în lac cei 3 copii ai ei. În acest loc sălăjluiau 3 importante sanatorii ale infractorilor declarați netratabili din punct de vedere mental. Teddy și Chuck ajung la cel care conducea institutul, doctorul psihiatru John Cawley, după ce șeriful Warden McPherson îi prezintă istoricul și restricțiile de securitate ale locului, care putea fi părăsit doar cu feribotul. Acolo revin primele semne de migrene ale lui Teddy ca și traume din război, iar doctorul se ofere să-l ajute cu apă și teoretic aspirină.

Prima istorisire din cartea ” Până când mă voi fi vindecat de tine ” marșează și ea pe barca cu amintiri înfățișând un artist portretist căsătorit de prea mult timp, pe nume Miha, ce se îndrăgosește de Adina, o tânără frumoasă și pasională, studentă la Actorie. Urmează 3 spre 5 luni de pasiune nebună, dar la un moment dat când Adina îi propune lui Mihai să se mute la ea în cămin, el realizează că nu poate pune punct căsniciei lui, nu poate renunța la soția lui, mai degrabă preferă să rămână în plasa lui de siguranță. Întâlnirea din finalul capitolul marchează un moment în care rațiunea și orgoliul contrează de excepție sentimentele, mai ales pe cele ale tinerei, dar și ale lui Mihai care o păstrase într-un colț de sulfet, deasupra pasiunilor trecătoare.

Teddy și Chuck în ” Moartea lui Dolores” vs Irina și Pedro în ” Lecția de Tango ” 

Soția lui Teddy, Dolores murise într-un incendiu în care atacatorul a scăpat cu basma curată și se presupunea că ce afla pe insuflă, fiind motivul pentru care Teddy a tras sfori să fie selectat pentru această misiune. Teddy are tot felul de viziuni în somn, de tip coșmar, în care Dolores i se arată și îi spune că Rachel Solando se află încă pe insulă, nu a evadat. Spre finalul visului Dolores dispare sub formă de cenusă, spre disperarea lui Teddy care nu o poate uita și nu vrea să-i dea drumul.

Cum este la modă și în ziua de azi, Irina merge la cursuri de dans pentru a-și uita o mai veche o iubire, întâlnind un parizian de origine spaniolă pe numele Pedro. Relația a continuat de la distanță, mai mult prin naveta București-Paris a Irinei, până la momentul în care printre aventurile loverboy-ului columbian se strecoară și un copil cu o dansatoare poloneză. Toate eforturile de PR a Irinei în a crea un brand în vederea întemeierii unei școli de dans pentru Pedro, de a fi jumătatea perfectă, s-au dărâmat ca și zidul Berlinului, deși era conștientă de diferența între a iubi cum definea relația ei cu Pedro și a dori, pe principiul nu-ți mai convine asta e, cum jongla sud-americanul cu ea. Momentul în care ei s-au distanțat a fost cel care, culmea Irina pierduse sarcina. E o istorie foarte emoționantă în care cineva pariază tot ce are material și imaterial și cealaltă persoană joacă la risc minim, la primul semn rău dă bir cu fugiții poate nu fizic imediat, dar sentimental este de unică folosință. Irina s-a refugiat în brațele unui fost coleg de facultate, ce o iubea în taină, cu timpul aruncând cheia și arzând fotografia amintirilor din cufărul numit Pedro, sub semnul aceluiași foc purificator de amintiri.

20181228_181034

Teddy și Chuck în “Interogarea pacienților ” vs Radu și Aida în ” Soțul Verei “

Teddy și Chuck interoghează o serie din pacienții sanatoriului pentru a afla indicii despre unde s-ar putea ascunde Rachel Solando, dar se aleg în principal doar cu povești terifiante despre crime și mutilări ale unor oameni lipsiți de conștiință. La nivel de discursuri ,Teddy își dă seama că există un tipar în răspunsurile pacienților, parcă cineva le-ar fi dictat ce să spună, bănuiala că ar fi vorba de o conspirație guvernamentală trecându-i prin minte lui Teddy, după o dezbatere aprinsă cu Chuck, evadarea de pe insula devenind planul principal.

Vera, o femeie pe patul de moarte care încearcă să-i ofere o alinare soțului ei Radu, găsindu-i o înlocuitoare pe nume Aida, care era o proprietară de magazin cu produse personalizate, unde Vera devenise clientă fidelă în scopul acesta. În ciuda înverșunării lui Radu ce era tot mai disperat să o salveze și a reticenței Aidei, care s-a trezit într-o situație ciudată, cei doi se supun dorinței Verei, care în primă fază le aranjează o ieșire la restaurant și chiar la teatru.

Teddy și Chuck în ” Rachel Solando ” vs Lavinia și Bogdan în ” Floare cu Rouă “

Teddy află prin suprindere că Rachel Solando a fost găsită, iar interogatoriul cu ea se transformă într-o scenă în care el empatizează cu Rachel, dar tot ea întoarce brusc dialogul la 180 de grade, transformând totul într-o criza de isterie. Teddy devine tot mai confunz…

Bogdan, avocatul faimos și prietena lui din copilărie Lavinia, se reîntâlnesc cu ocazia unei înmortmântări în satul lor natal. Bogdan deși locuia în București decide să-și înscrie copilul la școala din satul natal, unde era Lavinia învățătoare, iar cum soția lui era preocupată mai mult de alte aspecte decât îndatoriile de mamă, mutarea era practic rezolvată. Practic era o scuză pentru ca Bogdan să o revadă pe Lavinia și să înceapă o idilă ca se va termina brusc, după ce soția lui intră la bănuieli, iar Lavinia se va refugia în Austria, după ce vede că Bogdan a înlocuit-o cu o stagiară, plecând la muncă ca asistent medical. La întoarcere, deși Bogdan a încercat să o caute și chiar s-au reîntâlnit la înmormântarea mamei lui Bogdan, Lavinia și-a preferat soțul încoronat, dar înțelegător, ce a așteptat-o acasă, și-a preferat familia care o susținea necondiționat.

Teddy  în ” De unul singur ” vs Magda și Lucian în ” Capcana pentru vrăbii” 

Fugind după ucigașul soției sale, cel care i-a dat foc, ajunge în subsolul districtului cel mai periculos, unde se luptă pentru viața sa cu un nebun. După ce scapă de el, dă de fostul său partener, George Noyce, care îl acuză de situația degradantă în care a ajuns în pușcărie, că din cauza lui o să ajungă în far să-i facă lobotomie. Apelul disperat a lui George către Teddy să renunțe, că fantoma soției lui o să-l omoare.

Acest capitol reprezintă în carte cazul unor tineri jurnaliști, mutați în Canada la insistențele Magdei, Lucian rămânând cumva prins în visul românesc, fapte ce în timp au denaturat relația dintre ei. Pe neașteptate, Lucian decide să se întoarcă în țară, lăsând-o pe Lavinia singură să crească copii în Canada, apelând la aceasta doar când avea nevoie de bani.

20181211_173439.jpg

6. Teddy în ” Farul și adevărul” vs Petru și Tina în ” Fotografia “

Teddy este foarte pornit să ajungă la farul unde se presupunea că se fac experimente pe creier, dar pe drum îl pierde pe Chuck care pică de pe stâncă. În schimb, într-o peșteră din zonă dă de adevărata Rachel Solando, care îi dezvăluie versiunea ei de adevăr despre toată insulă, ea fiind pe rând asistentă, apoi pacient.

Petru este un fotograf renumit, căsătorit dar care-și îmbina utilul cu plăcut, agâțându-și modelele de pe net, unul din cele mai aparte cazuri fiind Tina, cu care își satisfăcuse toate poftele trupului, căci inimă nu avea, supunând-o, tratând-o ca pe sclava lui. Când Tina își dă seama că a uitat-o, s-a săturat de, ea decide să se refugieze în brațele fostului iubit, Paul, un IT-ist și se hotărăsc să-și înceapă o viață nouă în Canada. Ca să-i dea lovitura de grație, Petru organizeaza o expozție în aeroport, Tina distrugând revista unde era promovat evenimentul cu ea ca și cap de afiș.

Atât în carte cât și în film mai sunt povești și finaluri încă ținute în taină, întrebarea este dacă vrem să trăim cu monstrul din bula noastră sau să îmbrățișăm realitatea, acceptând adevărul? Eu, în principal datorită cărții am reușit să-mi înfrunt una dintre temerile mele datorită acestei cărți, facilitându-mi un final de an mai liniștit și după ce am vizionat acest film aseară, am început să văd un pic problemele vechi dintr-o perspectivă mai de ansamblu, un pic mai rece și mai sincer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s