2 Șuturi în fund sunt pașii necesari spre semifinala cu Rusia

România s-a luptat azi și la propriu și la figurat cu vecinele maghiare pe un loc în semifinalele Campionatului European de Handbal din Franța, pierzând cu 29-31, la fix cât să fie 100% calificată în faza semifinalelor a competiției, de pe locul 2, după ce Olanda a dispus de Germania cu scorul de 27 la 21. La ora meciului România coborâse pe locul 2 după victoria Norvegiei în fața Spaniei scor 33-26. Intersant era faptul că 5 jucătoare ale noastre joacă în campionatul Ungariei. De cealaltă parte, adversarele au doar o jucătoare în lot de la campioana Gyor, portărița Kiss, majoritatea fiind de la vicecampioana, Ferencvaros.

Se păstrează principiul rotației și Dumnaska începe titulară în poartă noastră. După doar 39 de secunde Neagu bombează poarta maghiară. Nici Dedu nu lasă mai prejos, care intră la schimbare pentru un 7 metri, parând execuția. Show-ul continuă pe ruta Neagu-Pintea, astfel că începeam bine cu 2-0. Peste 8 secunde Hafra punctează și ea pentru unguroaice, însă la jumătatea minutului 3 Laslo ne distanțează din nou la 2 goluri, profitând de o apărare maghiară prea lentă. Ungaria aproape de minutul 4 mai obține un 7 metri pentru apărare în semicerc la Florică, dar ratează din nou în primă fază, totuși mingea sare noroc înapoi la Kovacsics și scorul devenea 3-2. Florică fură mingea unguroaicelor și face 4-2, 25 de secunde mai târziu Hafra încearcă să se răzbune, dar Dumanska o blochează în două rânduri. 

“A fost cum ne-am așteptat, un duel pentru semifinale. Îmi pare rău pentru faultul Cristinei, nu cred că a fost fair-play, cu ea, fără ea, echipa României trebuie să meargă mai departe! Așteptăm următorul meci, sper ca la final să ne bucurăm…”- Cristina Laslo

Ungaria se concentrează pe atacurile de pe extremă și punctează Schatzl, diferență refăcută de Pintea, după o verticalizare excelentă. Urmează în minutul 7 un atac în pase succesvie, tot de pe extremă Lukacs marcând pentru 5-4. În același minut dăm mingea în bară, dar Pintea recuperează și face 6-4. Mai mult decât atât Neagu interceptează și îi dă o pasă pe contraatac lui Laslo, care reușește o boltă superbă pentru 7-4. Schatzl mai îzbutește încă un gol, reducând din nou diferența. Spre finele minutului 9 Planeta comite un galben și 15 secunde mai târziu ia 2 minute la un duel cu Laslo în care arbitra din Suedia dictează și 7 metri, transformată de Neagu.

Avem superioritate, Pintea trage din nou devastator, după o pasă a lui Neagu, care ia prim-planul și aruncă precis, probabil. Pintea trage din nou devastator după o pasă de la Neangu ia prim-planu și aruncă precis, probabil cel mai în formă pivot din lumea la ora actuală. Ungaria revine la 3 goluri diferență la 3 goluri, dar Buceschi în debutul minutului 13, face 10-6 cu o aruncare de la șold.

Kim Rasmussen cere time-out și cere mai multă atenție pentru Neagu și Buceschi. Intră Ardean la apărare intermediar și pune imediat unguroaicele la respect, dar reușesc doar un fault un atac la această fază. One man show Neagu iese din nou la rampă marcând golul cu numărul 11 al nostru în această partidă. Dumanska scoate și înainte chiar înainte de minutul 15, însă se revanșează Lakatos care înscrie al 6-lea gol al maghiarelor, secondată de Schatzl, suntem vraiște pe extreme, Lukacs marchează din nou aducând Ungaria la doar 2 goluri diferență. Neagu mai calmează lucrurile la jumătatea minutului 17, în minutul următor Buceschi pătrundea pe centru și deși a ratat, a scos 7 metri. Din păcate Neagu ratează, aruncarea imprecisă la semiînalțime fiind scoasă de Kiss.

Înainte de minutul 20, Neagu se razbună și îi dă craci lui Kiss, dar extremele maghiare chiar și din unghiuri de aproape 0 grade nu au nici o problemă în a marca, scorul devenind 13-10. Mai mult decât atât unguroaicele primesc un 7 metri, după o fază anterioară în care s-a dat fault în atac la Neagu când ea a fost lovită, scorul fiind tot mai strâns, 13-11. Revine Pintea la noi, dar Ungaria se remarcă prin Planeta, forță a naturii de 103 kg, 1,98 metri înățime, ce trimite o bombă la vinclu și România mai avea doar un gol avantaj. Din entuziasm probabil 4 jucătoarea o țin pe Pintea și câștigăm superioritate numerică. 

În minutul 23 Neagu se înalță și face 14-12. Ungaria se riscă și lasă poarta goală, se dictează din apărare în semicerc și Kovacsics face 14-13 din 7 metri. Revine Buceschi tot din 7 metri, care transformă și ea pentru 15-13. Ungaria era în formație completă și printr-o aruncare la sold se apropie din nou la un gol. 

Cu mai puțin de două minute înainte de finele primei reprizei, Kovacsics egalează pentru prima oară. Ambros Martin cere time-out, un pic cam târziu după părerea mea, cerându-le fetelor să joace unu la unu. Cu 46 de secunde rămase, Pintea ne aduce din nou în avantaj, dar Ungaria repune rapid și egalează în 10 secunde. Buceschi reușește să marcheze cu 9 secunde înainte de sfârșitul reprize, dar neatenția din defensivă este taxată de Kovacsics ce face 17-17 în ultima secundă.

“Am jucat bine astăzi în ciuda înfrângerii, am jucat cu încredere, cred că am fost un pic moi. Știm ce dificilă este echipa Ungaria pentru că au jucat fără presiune, poate că din punct de vedere fizic am fost sub ele. Trebuie să așteptăm ultimul meci, dar toate gândurile sunt Cristina, trebuie să așteptăm. Trebuie să fim mândri de echipa națională, am luptat contra tuturor, am calculat să câștigăm azi, să depindă doar de noi, e greu să câștigi când ratezi șansele clare, suntem în fazele importante! “- Ambros Martin, antrenor România

Repriza a 2-a

Unguroaicele încep atacul cu o aruncare peste poartă. La noi Buceschi revine în atac, dar degeaba că Pintea este busculată fără sancțiuni pe aruncare. În ciuda opoziției Dumanskăi, care apără aruncarea, Florică este eliminată 2 minute și Ungaria face 18-17 prin Kovacsics. Atacăm cu poarta goală, dar ne-am grăbit cu aruncare deși nu eram în prepasiv. Pintea egalează după o pasă pe poziție viitoare, dar deși am revenit în efectiv complet, Ungaria trece la conducere. Pintea egalează din nou pentru România, marcând al 7-lea gol, devenită golgetera României. Ungaria trece din nou la cârma jocului, Chiper, 29 de secunde mai târziu egalând, după o pasă a lui Laslo.

Totuși minutul 36 arăta 21-20, după o acțiune individuală a lui Lakatos. Până în minutul 38 30 este secetă totală, noi avem chiar 3 ratări consecutive și un 7 metri neobservat de arbitre la Ardean, care a fost trântită. Schatzl interceptează și pleacă pe contraatac, semnând golul 22 al Ungariei. În sfârșit se trezește și Ambros Martin, care cere time-out ,planuind o apărare mai agresivă, mai ales la Planeta, dar nu știu de ce antrenorul nostru azi mi s-a părut tot în contratimp ca decizii. Arbitrii ne toacă la greu, dictând fault în atac la Buceschi, ce a încercat să spargă apărarea adversă, 40 de secunde mai târziu Perianu fiind eliminată 2 minute, practic treceam printre niște momente groaznice. Hafra realizează o pătrundere de efect, modificând tabela la 23-20.

Atacăm cu poarta goală și Neagu scoate 7 metri, cu 2 minute eliminare, dar Buceschi nu reușește să concretizeze lovitura de pedeapsă. Venea rândul Ungariei să atace cu poarta goală, pentru a crea superioritate, Hafra, jucătoare de doar 20 ani, marcând al 6-lea gol, urmată de un gol cu poarta goală, ce-i permitea Ungariei să se desprindă la 5 goluri diferență. Pentru noi intră Dragut, iar Neagu mai domolește scorul la 21-25, însă Pintea dă semne de oboseală, ratând singură cu portarul. Ratăm și de pe extremă și Ungaria ne penalizează cu un nou gol, 21-26. Ambros schimbă cu Băcăuanu, iar Dragut reușește o torpilă, ne apropiam din nou la 4 goluri, cu susținerea necondiționată a publicului excepțional. Elisei din unghi imposibil readuce speranța în tabăra noastră, iar după o bară a Ungariei, Laslo își asumă o aruncare, cu ajutorul paravanului ținut de Băcăuanu, care a blocat 3 apărătoare.

La 24-26 Rasmussen cere time-out, dar tandemul Laslo-Neagu mai comite încă un gol, astfel că maghiarele mai aveau doar un gol în față. Kovacsics marchează pentru 25-27, în schimb la noi Dragut ratează. Neagu scoate un fault în atac și apoi la mijlocul minutului 50 ne ridică la golul cu numărul 26, urmată de Dedu care citește aruncarea cu o petardă acrobatică. Chiper este aproape să piardă mingea, dar mingea rămâne la noi.

Urmează o fază groaznica… Planeta o împinge pe Neagu, care calcă strâmb. Vin asistenții de la salvare cu targa, aribtrele cer instant replay, dar nu se dă nimic, Neagu este dusă la Salvare pe targă. Intra Buceschi și Dragut face 27-27 în minutul 52. Din păcate, 15 secunde mai târziu Lukacs face 27-28 și Kiss scoate din cădere. Eu ca privitor îmi vine la Ambros Martin să urlu la el că mai are un time-out și tremur la lovitura de la 7 metri scoasă de Pintea când Elisei aruncă o minge deviată de Kiss care totuși intră cu greu în poartă, nimeni neavând curaj să-și asume responsabilitatea decât veterana echipei.

Cu mai puțin de 6 minute Hofra face 28-30, Pintea ratează din nou, Kiss având a 13-a paradă. Buceschi ne readuce la 29-30 realizează o aruncare suprinzătoare, anulată de Schatzl care marchează cu un gol de pe extreme cu o fentă pe scurt. Ardean se bate de una singură, dar intrăm în prepasiv, totuși reușim să scoatem un 7 metri, dar Ardean dă mult peste.

“Suntem supărate că nu am reușit să ne calificăm pe mână noastră, este un meci pe care aș vrea să-l uităm cât se poate repede. Nu am apucat să vorbim, se pare că i-a fugit genunchiul Cristinei, trebuie să așteptăm un RMN. Avem o problemă psihică, nu reușim să gestionăm astfel de meciuri…”-Eliza Buceschi

Ar trebui să nu primim gol, abia acum cere Ambros Martin time-out care spune că înfrângere la 2 goluri este acceptabilă. Cu 8 secunde înainte de final Eliza Buceschi pătrunde și scoate 7 metri, bate Laslo dar o dă în bară, scor final 29-31! Stăteam la mâna Olandei, care nu trebuia să piardă la o diferență de mai mult de 13 goluri cu Germania, și s-a terminat, din fericire, cu scorul 27 la 21!

În altă ordine de idei, MVP-ul partidei este Eva Kiss, iar noi dacă ne calificăm, vom juca vineri 18 30 cu Rusia în prima seminfinală.

“Nu vorba de arbitraj, am avut multe situații pe care nu le-am utilizat, a fost greu. Am început foarte bine, am fost super-motivate, dar meciul durează 60 minute și am făcut greșeli, am ratat foarte mult. Sper din tot sufletul să fie bine, sper din toată inima să fie bine Cristina 😦 Sunt un om optimist, dar acum nu stiu, vom vedea..”.- Crina Pintea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s