Spania 25-27 România, todo bien!

România a înfruntat azi surata latină din Peninsula Iberică în lupta pentru locul 2. De cealaltă parte, Spania juca pentru orgoliu ea nemiavând șanse de calificare mai departe.

Scorul a fost deschis de cea mai bună coordonatoare din Liga Națională, Alicia Fernandez, în minutul 1, dublând avantajul un minut mai târziu. Minutul 3 aduce și primul nostru gol pe ruta Neagu-Buceschi. Pena, jucătoarea lui Ferencvaros, vicecampioana Ungariei, reface diferența cu un gol direct din pasă. Minutul 5 aduce prima paradă a Denisei Dedu, portărița lui Siofok, blocându-i contraatacul lui Carmen Martin. Dar 29 de secunde mai târziu, Hernandez face 4-1. Neagu încearcă să-și trezească colegele, dar și ea ratează în două rânduri pe cotraatac în fața Silviei Navaro. Dedu ne salvează din nou, întrerupând drumul mingii la vinclu, Cu doar 8 secunde înainte de minut 10, Fernandez ne taxează din nou și face 5-1.

Ambros Martin răspunde cu un time-out, cerând mai mulă atenție la flancul stâng al apărării spaniole care este mai puternic. Jocul se reia și România beneficiază de superioritate, după ce Buceschi este lovită, însă Chiper dă peste poartă, noroc că și spanioloaicele lovesc bara la un atac 5+1. Din păcate nu profităm de superioritate, Florică nereușind să ajungă la o pasă întoarsă a lui Neagu. Cel mai rău este că aveam doar un gol marcat în primele 13 minute. Minutul 13 o aduce pe Gonzalez, care venită din spate face 6-1. 32 de secunde mai târziu, Buceschi ne băgă în joc printr-o reușită personală de unu la unu, însă Gonzalez marchează din nou după o pasă sărită, noroc cu Pintea ,care se întoarce surpinzător pe piruetă și minutul 14 34 arăta scorul pe tabelă de 7-3. Mijlocul reprizei marchează un galben pentru Perianu, urmată de o depășire pe schimbare de direcție a lui Gonzalez, care face 8-3. Un moment important al acestei reprize este după bara României, unde primim 7 metri și 2 minute eliminare a lui Carmen Martin. Neagu transformă și scorul devenea 8-4.

Spania ataca 5+1, la noi intră Laslo, în minutul 17 Florică face 5-8 pe contraatac. Spania din nou ataca 5+1. La jumătatea minutului 19 Neagu aruncă cu succes în prepasiv, astfel că ne apropiam la 2 goluri, motiv pentru spanioli să ceară time-out. Nici nu se face minutul 20 și vine replica lui Pena, 6 secunde mai târziu Perianu trimite la vinclu golul de 7-9. Peste 20 de secunde Spania are noroc și face 10-7 prin Gonzalez, însă Neagu aruncă întors, ducând tabela la 8 – 10. Deși spanioloaicele fac fault în atac și noi pierdem mingea ușor, preț de 3 minute fiind o secetă de goluri deși încercam cu Ardean pe stânga și Buceschi al doilea pivot, noroc cu Dedu că a securizat poarta. Minutele 24 și 25 reprezintă o serie de ghinioane materializate de Alicia Fernandez, ce profită de 2 ori, în pofida opoziției lui Dedu. 

Cu un minut și 40 de secunde înainte de finele reprizei, Buceschi dă trezirea din acalmie și face 9-12, Dedu impulsionată mai face o paradă, dar din păcate ne alegem cu o eliminare de 2 minute. Dedu este magistrală, Spania mai ratează încă o dată și Neagu cu 2 secundă înainte de pauză marchează pentru 12-10.

Repriza a 2-a

Începem cu posesie, în inferioritate numerică, atac 5+1, însă din primele 45 de secunde ne alegem cu un gol din poartă în poartă de la Silvia Navarro, după o fază în care Pintea merita un 7 metri. Peste 30 de secunde, în formație completă Neagu semnează golul numărul 5, iar scorul era 13-11. După doar 14 secunde se dictează 7 pentru o apărare a lui Florică în semicerc inventată, însă șansa ne surâde, Dedu blocând-o de două ori consecutiv pe Lopes. În minutul următor Laslo ne apropie la un gol distanță, două minute mai târziu aceeași fostă jucătoare clujeancă fiind aproape de egalare. În schimb în minutul 35 Pena face 14-12.

Revine super-Eliza Buceschi pe ofensivă, iar Neagu marchează pentru 14-13 printr-o acțiune personală, pe un culoar făcut de Crina Pintea. România ratează din nou egalarea prin Neagu și Pena ne penalizează din nou, ducând tabela la 15-13. Neagu nu se lasă și îu pasează lui Pintea, care ne apropie din nou la un gol. În minutul 38, aproape 39 Dedu închide poarta, Spania pierzând imediat și pe Cesareo pentru două minute.

În minutul 40 statistica arăta 15-13 la mingi pierdute pentru România, Ambros forțează cu Geiger și avem noroc cu un 7 metri, la o fază ce părea a fi fault în atac. Neagu ne aduce la egalitate pentru prima oară în acest meci, fiind recompensată cu încurajări tot mai sonore din partea galeriei. Spania încearcă un nou atac 5+1, noi ne alegem cu o eliminare de 2 minute la Perianu pentru ținere. Totuși spre finalul minutului 41, Neagu o lansează perfect pe Florică pe contraatac care transformă pentru 16-15, România preia conducerea pentru prima oară în acest meci, în ciuda inferiorității numerice. În minutul 43 Spania obține un 7 metri și Carmen Martin trage fără fentă, marcând pentru prima oară în acest meci.

Intră din nou Geiger, dar Carmen Martin o aduce pe Spania din nou în joc pe contraatac, cu o aruncare cu podeaua, din fericire peste mai puțin de un minut Pintea readuce egalitate pe tabelă, dublată de o nouă execuție în care a dispersat două adversare în toate zările ce stăteau în calea scorului de 18-17. Antrenorul spaniol simte că scapă meciul din mână și cere time-out, însă fără efect căci Florică ne duce la 19-17, un minut și 30 de secunde mai târziu, România face o regie 3 conra 1, când Chiper o servește pe Pintea, scorul arata 20-17, Spania era la pământ. 

Gonzalez răzbate cu un trasor și mai reduce la două goluri diferența, Hernandez ne ridică tensiunea care face 20-19, după o ratare a lui Neagu, a profitat de apărarea descoperită. Geiger ne mai liniștește și face o depășire pe piruetă și duce scorul la 21-19. Deși la următoare fază s-a precipitat, Gonzalez totuși face 20-19. Minutul 51 00 o aduce pe Geiger în fața opoziției lui Navarro, care nu o iartă și o torpilează, 55 de secunde mai târziu, după o schemă perfectă, Chiper face 23-20 de pe extremă.

Hernandez izbutește o boltă împinsă spre un 23-21 cu un minim de speranță pentru iberice, anulată 27 de secunde mai târziu de duetul Geiger-Pintea ce mai perforează încă o dată poarta adversă. Scorul de 24-21 îl determină pe antrenorul spaniol să ceară ultimul său time-out, prilej pentru Ambros Martin să ceară atenție mai mare la extreme, anticipând atacatul supranumeric. Spania riscă cu 7 contra 6, reușit doar un fault în atac. De partea noastră Neagu lovește bara și aproape de minutul 55 Carmen Martin obține o eliminare de două minute la Florică plus un gol. Ne aruncăm în atac cu un atac de tip 5+1, iar pentru a evita prepasivul Ambros Martin cere time-out. Antrenorul nostru le-a cerut fetelor să nu riște aruncări la distanță că nu aveam timp să ne repliem, să încercăm pe pivot.

Era momentul ca Ardean să iasă la rampă, când aveam mai mare nevoie, iar veterana echipei face 25-22 de pe extremă. Minutul 56 00 consemnează o nouă paradă extrem de importantă a lui Dedu la un atac 7 contra 5 al Spaniei. Imediat, Ambros Martin mai cere un time-out în care trasează ordinea să rămânem în atac cât mai mult, Ambros îi spune lui Neagu să caute faulturi și lui Pintea să creeze culoare pe semicerc. Totuși Rodriguez, cu aproape 3 minute înainte de final face 25-23, dar din fericire 31 de secunde mai târziu Ardean trece efectiv prin defensiva adversă, ajungând într-o situație unu la unu ideală pentru un 26-23. Cu 2 minute și un pic înaine de final Gonzalez ține Spania în viața cu un nou gol, minutul 58 fiind deschis de o ratare lui Geiger, dar mingea ne revine și cu un minut și 20 de secunde rămase, Buceschi dă un gol genial de la șold pentru un hotărâtor 27-24. Golul lui Lopes marcat la 15 secunde după era doar pentru palmares, căci Spania se precipită, chiar dacă și Pintea ratează, timpul apune pentru iberice, România câștigă cu 27-25, la capătul unui meci nebun în care Crina Pintea, marcatoare a 6 goluri, a fost declarată MVP-ul partidei.

“A fost foarte greu, sincer, pentru că a trebuit să luptăm contra tuturor, important este că am câștigat, sunt super-fericită, important este că am rămas unite până în ultimul minut, ultima secundă. Încercăm să ne resetăm, se ne odihnim în seara asta, deși o să fie foarte greu, o să încercăm mâine să dăm tot ce-i mai bun!”- Crina Pintea

pintea.PNG
Sorin Pană/Mediafax Foto

Cum scriam și după meciul de tristă amintire cu Olanda, era cazul să iasă Neagu din nou la rampă, cu 7 goluri marcate azi, însă și Buceschi s-a ținut bine în topul golgeterilor echipei, reușind și azi să înscrie 4 goluri. De consemnat faptul că Laslo și Geiger ne-au băgat înapoi în meci, iar Denisa Dedu ne-a ținut în viață.

” A fost un meci destul de intens, Doar mă bucur că am reușit să câștigăm la final, știam că o să fie un meci cu multe ambții, dar e bine că am câștigat. Nu am jucat la cel mai înalt nivel, dar spiritul de luptă nu ne-a lipsit și am câștigat. Au dorit să facă un meci bun, să se bucure de handbal, știam că Spania are jucătoare valoroase, dar cel mai important este că în final am câștigat. Ca echipă noi am fost mai bune, cel mai important este să ne recuperăm, trebuie să ne revenim, trebuie să jucăm la victorie. Important e să ne facem noi jocul, să jucăm, să fim la capacitate maximă! ” – Denisa Dedu

Urmează mâine duelul cu Ungaria, de la ora 19 00, pentru biletele de semnifinale, momentan fiind pe locul 1 al grupei și dupa meciul de la ora 22 00, de pe TVR HD, dintre Olanda și Norvegia, unde nordicii i-au umilit cu scorul de 29-16.

A fost un meci forte dificil în primele minute, dar mă bucur că am găsit și am câștigat. Au jucat destul de agresiv, dar noi am reușit să ne aliniem și să câștigăm!- Gabriela Perianu

rom.PNG
Sorin Pană/Mediafax Foto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s