România calcă strâmb, Olanda ne-a făcut smoothie

Astăzi pe Arena din Nancy, Franța, s-au înfruntat româncele noastre cu olandezele, fiind singurele echipe neînvinse din acest turneu, victoria asigurând culoar aproape garantat spre seminfinale. Din păcate Olanda s-a impus la toate capitolele, scorul final fiind unul elocvent, un sec 29-24, într-o repriză a 2-a în care efectiv am contat doar prin Elisa Buceschi.

Dilema startului de meci a lui Martin Ambros era dacă să înceapă cu Dumanska sau cu Dedu, ambele având evoluții apreciate în meciurile anterioare. Dar iată că opțiunea nr 1 rămâne Dumanska. Primul minut o evidențiază pe Crina Pintea care blochează o aruncare a flamandelor, dar un minut mai târziu ratează. Nici Cristina Neagu nu începe mai grozav, care lovește bara la mișlocul minutului 2. Primul gol a partidei este marcat de jucătoarea Gyorului, Groot, care transformă un 7 metri. De celalăltă parte nici Buceschi nu reușește să spargă gheața, aruncând în blocaj, în schimb 49 de secunde mai târziu Smeets face 2-0, peste 23 de secunde Groot ducând scorul la un nemilos 3-0, Neagu momentan remarcându-se doar cu un cartonaș galben.

Era necesar ca măcar Melinda Geiger să iasă la rampă cu o piruetă și să facă 3-1 după o gol printre cracii portarului olandez care până acum părea de neclintit. La faza următoare Olanda lovește bara, dar și Wester se revanșează în minutul 6, cu o paradă în fața Cristinei Neagu. 8 secunde mai târziu Dumanska o imită pe olandeză și respinge și ea la rândul ei un gol ca și făcut, cu mânuța ei magică.

Urmează o întrerupere cauzată de o accidentare a lui Groot care este condusă de personalul medical pentru îngrijiri amănunțite, fiind scoasă definitiv din joc, ceea ce părea pentru noi aur curat, căci era cea mai bună jucătoare a olandezelor. Duo Neagu-Pintea pare că-și revine și face 3-2 în minutul 7, dublate de o nouă intervenție a lui Dumanska în ultima secundă a aceluiași minut, care prinde mingea cu siguranța unui portar de fotbal.În minutul 8 ratăm de două ori prin Dragut și Neagu, deși Pintea s-a luptat să recuperăm mingea. Ca totul să fie perfect, la o fază la limită, unde se putea da și forțare, arbitra dictează 7 metri și eliminare pentru Udriștoriu spre finele minutului 9. Ca să se vadă dreptatea, brașoveanca Denisa Dedu apără lovitura de pedeapsă.

Însă Neagu nu-și intră în ritm aruncând peste poartă în prepasiv, la un atac 5+1. După un atac ratat al olandezelor din cauza unui picior a lui Van der Heijden, Dragut egalează scorul, în apropierea minutului 12, cu un trasor plasat la colțul lung. Olanda revine la conducerea ostilitățiilor, marcând cu ajutorul barei de pe extremă. 40 de secunde mai târziu, olandezele rămân în inferioritate numerică, după un tur de șold a lui Kramer, care se soldează cu o eliminare de 2 minute. Jucătoarea Coronei Brașov, Laura Chiper, face 4-4 de pe extremă, care este anulată de o aruncare întoarsă a lui Abbingh, apoi vine replica lui Neagu ce aduce tabela la 5-5. Smeets ne bagă în minutul 15 în time-out după un gol de pe extremă.

La reluarea jocului Crina Pintea ratează, dar mingea revine la echipa noastră și o salvează Neagu, ducând scorul la 6-6, după o aruncare din cădere în contratimp. Olandezele fac o greșeală la schimbare, iar Smeets este eliminată 2 minute. România profită prin Crina Pintea care face 7-6 cu o aruncare pritnre două apărătoare și conducem pentru prima oară în acest meci, plus că avem superioritate.

În minutul 17 Abbsingh le ridică pe olandeze cu un gol după o schimbare de direcție, urmând ca după o intercepție și o eliminare a lui Elisei, aceeași jucătoare face 8-7 în apropierea minutului 19. Scoatem portarul, intră Laslo și Olanda ratează cu poarta goală, dar nici Neagu nu reușește să marcheze, aruncând peste poartă. Dumanska ne ține în viață, Neagu și Florică închid culoarul, dar din păcate Geiger nu materializează forma bună din apărare. Spre norocul nostru și Olanda se precipită, scăpând mingea, iar Chiper pe contraatac, din plojon, sare și evită semicercul, ducând tabela la 8-8, băgând Olanda în time-out.

Olandezele revin în atac și deși ratează, primesc 9 metri, dar Abbsingh dă pe lângă poartă de pe inter dreapta. Noi jucăm fără Neagu și se simte, căci Perianu dă peste poartă. Urmează până în minutul 25 un joc plin de greșeli din partea ambelor echipe, Olanda având 7 minute fără gol marcat, dar iată că în minutul 26 Kramer face 9-8. După o recuperare a lui Chiper, refacem atacul și Neagu egalează la 9-9. Olanda revine prin Rozemalen, care de la o distanță de 11 metri aruncă senzațional. Revine și Pintea pe teren, Dragut îi pasează lui Laslo, care face 10-10, cu 1 minut și 10 secundă înainte de pauză. După o pasă sărită Smeets, tot de pe blestemata de extremă, transformă ocazia, stabilind scorul pauzei, 11-10, în ciuda boltei disperate a lui Neagu.

E clar că nici apărarea, nici atacul n-au mers, am avut o zi slabă. Ne-am pregătit, dar și sistemul competițional nu ne-a ajutat, a fost o zi slabă de tot și nu ne mai permitem pași greșiți! De mâine ne gândim la urmatorul meci, nu vreau să dezarmăm nici o secundă, să lasăm deoparte lucrurile pozitive. De mâine începem să ne gândim la Spania! Nu avem ce face, ținem capul sus! -Cristina Neagu

Repriza a 2-a

Avem primul atac, deși plecăm de la 11-10 pentru Olanda, dezastrul fiind deschis de Geiger care aruncă din cădere și ratează. Intră la rampă Polman, care vede spațiul liber și transformă de pe picioare și își duși echipa la 2 goluri avans. În schimb, la noi Udriștoiu îl ia la țintă pe portarul olandez, până minutul 33 fiind secetă de goluri la ambele echipe. Buceschi reia balul, marcând de pe picioare, reducând distanța la doar un gol. Polman face 13-11 pentru Olanda, situația devenind dramatică, la începutul minutului 35 scorul ajungând la 15-11, Ambros fiind nevoit să ceară deja primul time-out regulamentar, insistând pentru mai multă agresivitate chiar și prețul eliminării de 2 minute, mai multă presiune pe flancuri.

N-am reușit să păstrăm nivelul din meciurile trecute, Olanda este una din favoritele turnelui, n-a mers nimic azi, nici în apărare, nici în atac. La începutul reprizei a 2-a s-a făcut diferența, diferențele nu sunt mari la aceste European, trebuie să fim pregătiți să luptăm în continuare! – Ambros Martin

România pare că mai respiră prin Pintea, care deși marchează și golul îi este anulat, se acordă 7 metri, transformat foarte sigur de Eliza Buceschi, ce marca al 26-lea gol al ei din acest turneu. Eforturi singuratice în van, căci Polman face 16-12, a 3-lea gol din 4 aruncări. Neagu ratează din nou, dar Buceschi forțează pătrunderea, cu mult curaj, crăcind portărița olandeză, prin incursiunea sa. Însă la nici 30 de secunde Polamn face 17-13. Cum la omul sărac, nici boii nu trag și arbitrele s-au trezit să ne dea la gioale, făcându-se că nu văd un 7 metri clar la pintea, care a fost ținută de tricou. În schimb, la faza următoare îi face cadou lui Polman un 7 metri și România pică la 19-13 în minutul 19-13. Ambros Martin cere ultimul time-out, dar degeaba, Udriștoiu calcă semicercul, chiar dacă jucăm cu doi coordonatori, Neagu mai lovește încă o dată bară, în timp ce adversarele dau gol după gol, minutul 43:55 afisând un neverosimil 21-13. 

Buceschi răzbate printr-un nou 7 metri transformat, reducând din handicap, însă Laslo pălește bara, a 7-a în acest meci! Profitând de o ușoară relaxare a olandezelor, Buceschi mai marcheză încă o dată și imediat antrenoarea olandeză cere time-out pentru ne tăia din avânt. Urmează un scenariu de tip cap la cap, unde după un gol al olandezelor, Ardean înscrie la a doua bară, urmată de o replică tot de pe extremă, Neagu iarăși ratează salvată de Buceschi, ce ajunge la un procentaj 6 din 7 după ce marchează din nou dintr-un 7 metri scos de Pintea. 

Ultimele 10 minute sunt deschise de un nou gol al olandezelor, 24-17 afisând tabela. Ardean se evidențiază din nou pe extermă, reducând din scor. La 37 de secunde distanță Olanda marchează din nou, Pintea încercând să ne țină în viață cu o nou gol în debutul minutului 52. Inimile românilor din nou tresaltă de speranță când Neagu ne aduce la 5 goluri, după ce se înalță, lansată din spate, cu toată opoziția barei, mingea intrând în plasă. Dumanska inpisrată scoate o minge importantă, dar Neagu dă de la distanță pe lângă poarta goală, având circumstanțe atenunate, fiind ținută, dar bineînțeles că arbitrele păzeau altceva.

Având toate vânturile de partea ei, Olanda mai marchează încă o dată pentru 26-20, fiind enervată doar de Elisa Buceschi, care deși și-o fură rău, le mai dă o boabă. După ce Laslo ratează și ea cu poarta goală, Olanda răzbună ocaziile noastre semnând sentiința partidei. Chiper după o ratare, izbutește o boltă cu poarta goală, dar erau 5 goluri de recuperat în 3 minute. Dumanska mai scoate o minge, dar Van Heijden se revanșează față de colegele ei. În minutul 58 până și Buceschi ratează, dar Chiper mai reușește încă un gol, ducând golul la 28-23. În ultimele secvențe Olanda mai beneficiază de încă un 7 metri, pe care îl materializeză, epilogul meciului fiind desenat de neobosita Eliza Buceschi care scoate 7 metri, cu 8 secunde înainte de final și transformă în ultima fază pentru un meci de tristă amintire, soldată cu scorul de 29-24. Bomboana de pe colivă a fost pusă de Wester, portarul naționalei Olandei care a fost declarată omul meciului, totuși pe bună dreptate, având un procentaj de peste 40%.

România se luptă cu Norvegia, Ungaria și Germania pentru locul 2 în grupă, urmează meciul de marți cu Spania, apoi miercuri cu rivalele de-o viață Ungaria ce bătut azi Germania.

Ca și fan al naționalei n-aș vrea să mai văd un meci în care într-o repriză, o jucătoare marchează aproape toate golurile,  deși este în momentul de față este golgetera echipei, n-o chema Cristina Neagu, este supriza plăcută a turneului, singurul câștig al acestei partide, băimăreanca Eliza Buceschi. Consider că n-ar trebui să ducă ea greul de una singură în meciurile care contează, că se pare că primele partide au cam fost amicale. Totuși meciul următor cu Spania ar trebui să fie o revenire de formă, cu un festival de goluri, acolo cu ungurii o sa fie greu…

“S-a întâmplat o dată, sper să fie ultima oară. Îmi pare rău că nu ne-a ieșit jocul, suntem supărate, mergem înainte, suntem încrezătoarea, am încredere în forța echipei că putem trece peste această înfrângere!” – Valentina Ardean-Elisei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s