Cehoaicele au învățat cel puțin 31 de cuvinte în română

În această seara, naționala de handbal feminin a României ne-a oferit un cadou superb de ziua națională, ținând la respect în cadru primului meci de la Campionatul European  Feminin din Franța, pe cehoaicele ce ne eliminau anul trecut în optimile Mondialului din Germania. Meciul s-a desfășurt la Brest, cu un public foarte dedicat.

În deschiderea grupei Germania a produs supriza, învingând la un gol Norvegia, deci o victorie era impetoasă în asigurarea șefiei grupei încă după prima zi.

Din minutul 2 era 1-0, după reușita Cristinei Neagu, ce s-a folosit abil de paravanul făcut de Crina Pintea. România a început partida cu o apărare avansată, ce părea să le jeneze destul de tare pe cehoaicele, care totuși reușesc în ultimele secunde ale aceluiași minut 2 să egaleze prin Jerabkova, de atlfel acesta fiind singurul moment în care cele două echipe au fost la egalitate pe tabela în întreaga partidă. Din minutul 3, Eliza Bucheschi face o piruetă și marchează la colțul scurt, era 2-1, peste 40 de secunde Crina Pintea face 3-1, urmată cam la aceeași frecvență de Dragut care plasează mingea la vinclu, dintr-o aruncare de la 9 metri. Prin minutul 5 Dumanska iese pentru prima oară la rampă, femeia asta cel puțin în prima repriză le-a mâncat ficații cehoaicelor, a scos tot ce a putut.

Minutul 6 a fost de 3 ori cu ghinion, mai întâi Pintea lovind bara de două ori în acceași fază, urmând la aruncarea de la 7 metri obținută Cristina Neagu s-o imite, au fost 3 ratări în bară, în mai puțin de 30 secunde. Dar vine minutul 7 și Dumanska din nou ne scoate, la faza următoare tandemul Dragut-Pintea produce golul 5. Cehia nu se regăsește și în minutul 8 aruncarea lor nu trece de blocajul nostru, dar din păcate și la noi Chiper ratează. Abia se face minutul 9 și Neagu iese la rampă cu o aruncare năpraznică, iar tabela arăta 6-1. Doar peste câteva secunde, mai mult din orgoliu Luzumova o păcălește cu o fentă pe Dragut și face 6-2. Până prin minutul 11 este cam secetă, Florică calcă semicercul, contraatacuri ratate și alte bări, până prin când Buceschi consideră că ar fi păcat să nu fructifice serva drăguță a lui Dragut. 13 secunde mai târziu răutatea de Mala face 7-3. După o ratare a lui Buceschi care a fost contrată, la repunerea de la 9 metri, Neagu aruncă întors și minutul 12 arăta 8-3, motiv pentru antrenorul ceh să ceară time-out, simțind că i se duce tot meciu din cauza eficacității Cristinei Neagu, de accea dă indicații precise să fie păzită strașnic.

Se face imediat 8-4, după un 7 metri transformat de Luzumova, dictat pentru apărare în semicerc a lui Dragut care se aleg și cu un galben. Cehoaicele prind curaj și înaintează cu liniile în apărare. O deciză de-am pixu’ a arbitrelor ne oprește o fază de gol pentru a o elimina 2 minute pe Jerabkova. Pintea le dă peste nas, făcând 9-4, din plonjon, servită de Neagu. Cehia se repliază rapid, marcând și al 5-lea gol. Deși Dragut a ratat într-un atac anterior, Florica face în minutul 14, 10-5, cu o boltă de pe extremă. 

La 4 secunde după ce a revenit în formație completă, Cehia reduce handicapul la 4 goluri. Minutul 17 aduce doar o bară a Cristinei Laslo, Dragut este menajată că avea deja galben, iar cehoaicele insistau în perimetru ei pentru a genera o eliminare. Este momentul ca din nou Iulia Dumanska să mai scoată încă o aruncare. După ce Cehia revine la 10-7, România se îndepărtează din nou la 12-7 în minutul 20, când Buceschi transformă un 7 metri, iar Cehia se vede să lupte în dublă inferioritate. Mai mult decât atât, adversarele noastre fac o schimbare greșită introducând o jucătoare eliminată, Kordoska primește a 3-a eliminare și implicit cartonașul roșu. Deriva cehoaicelor continuă, ele revenindu-și abia prin minutul 23, prin golul lui Adamkowa, la un atac 5+1, scorul devenea 13-9. 44 de secunde mai târziu Udriștoiu pe pune din nou cu fața la zid și face 14-9, însă la faza următoare, Aneta pe apărare face 7 metri și alege și cu eliminare. Dar csf, ncsf Dumanska scoate tot ce prinde, completată de Buceschi care scoate un nou 7 metri pe tot ea îl transformă, realizând cel mai mare ecart de până atunci, de 6 goluri. Minutul 26 o are în centru tot pe Dumanska, care din nou parează, 28 de secunde mai târziu Neagu nu dă doi bani pe opoziția portarului ceh și face 16-9.

Abia după 3 ratări consecutive Cehia marchează și ea golul 10 și se alege și cu superioritate numerică, după eliminarea de 2 minute a Cristinei Laslo. România riscă cu un atac 5+1, dar Ardean ratează deși ar fi trebuit să primească 7 metri și Cehia profită de poartă goală. Dragut este chemată din nou la datorie. 

Pentru ultimele 53 de secunde Ambros Martin consideră ideal un time-out, încearcând să lungească atacul pentru a rămâne pe faza ofensivă până la sfârșitul reprizei. Peste 20 de secunde Crina Pintea scoate 7 metri, iar Eliza Buceschi realizează o formalitate cu podeaua, 17-11. Ar mai fi vrut și cehoaicele să mai dea un gol, dar Dumanska din nou a fost providențială.

După pauză, Cehia începe frumos repriză cu un gol pe extremă, depășire pe piruetă, însă diferența este refăcută rapid de Buceschi, care în jocul 1 la 1 este letală. Se merge cap la cap, după un nou gol al Cehiei, Pintea ia prim-planul și face 19-13, în acel moment ea având eficiență de 100%, 4 din 4 aruncări. Prin minutul 34, Pintea își strică puțin procentajul, trăgând în portarul care ieșise anicipat, dar liderul naționalei, Cristina Neagu sclipește din nou, marcând pentru 20-13, fiind secondată de Eliza Buceschi care doar dintr-o schimbare de ritm de pătrundere duce ecartul la 8 goluri diferență. Recitalul Dumanskăi continuă cu un nou reflex de zile mare, Dragut aruncă și ea întors pentru 22-13. Prin minutul 37 se mai trezesc și cehoaicele din pumni și înscriu al 14-lea gol. România încearcă să facă spectacol cu pase pe la spate, în succesivă, dar din păcate nu iese bolta. Prin minutul 38 Perianu ia 2 minute eliminare, iar Cehia dintr-o boltă ce se materializează în bară-gol, revine la un 22-15.

Prin minutul 40 am plecat la film, dar mai bine rămâneam la tv, la meci, căci România a zburdat, cea mai bune momente ale adversarelor fiind o apropiere la două goluri spre final, scorul indicând după cele 60 de minute, 31-28. Urmează luni un meci cu Germania, ce probabil va reprezent un test superior față de acest meci. Dar nu ne este frică, cu Buceschi ce azi a marcat 9 goluri, Neagu 8 goluri și Pintea 5 goluri și Dumanska între buturi, nu va fi imposibil să spargem și zidul nemțesc.

Turneul acesta arată foarte bine, mulțumim fetelor, Hai România!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s