YOLO, Fapte Bune!

” Eu cred în oameni, cred în iubire, frumoasa mea nu pleca, stai în țara ta, eu cred în oameni și în iubire, cred în România mea! “ Așa începe un nou cover al unui cunoscut activist din Cluj. De aceea continui să fac voluntariat și mă bucur enorm că din nou am șansa să mă joc cu gânduri, amintiri și planuri de viitor la o nouă proba marcă SuperBlog 2018.

Când scriam review-ul de la Summitul Tinerilor din Baia Mare  vă povesteam că pregătesc un event marca Din Suflet pentru Cluj. Cu această ocazie am planificat aplicarea la 21 de linii de finanțare în 2018 și mai ales în 2019, pentru ONG-ul pe care l-am dezvoltat pentru proiecte legate de educație antreprenorială având ca grup țintă atât comunitatea locală cât și voluntari, donatori și alți tineri cu idei de proiecte de voluntariat.

45221921_1910265109028494_8471684126477385728_n.jpg

Ce uitasem erau doi linii de finanțare foarte simpluțe, ce pot deveni o priotate în proiectele noastre viitoare ca și strategiei financiar-PR. Una dintre ele este Bursa Binelui, un platformă de crowdfunding ce ajută ONG-urile în campaniile de fundraising. Campania este dezvoltată de cei de la BCR, ce facilitează donații online necomisionate, prin plată online în cadrul Campionatului de Bine. Ca și sistem de atragere de resurse financiare este unul din cele mai facile pentru că birocrația și cercul de stakeholderi sunt mult mai predictibile și măsurabile față de clasicele abordări unde scrii un proiect și aștepți răspunsuri și deconturi, iar proiectul stagnează la cheremul unor instituții incompetente și când apuci în sfârșit să-l implementezi îți dai seama că nu mai are sens, beneficiarii și nevoiile la care te adresai s-au schimbat radical.

Acesta nu este doar un articol pentru voluntari, este un apel civic, practic oricine poate face fapte bune prin contribuția la dezvoltatea unor proiecte de impact local, propus de organizații mai micuțe. Sumele pot varia de la 5 la 1000 lei, plățile fiind securizate prin intermediul EuPlatesc.ro, fiind necomisionate.

Practic, platforma aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea și oamenii care vor să investească în faptele bune din comunitatea lor, acoperind toate costurile legate de tranzacții, întreținere și comunicare, astfel că, dacă un donator donează 100 lei, acei 100 lei intră direct în contul organizației. Partea cea mai frumoasă este că donatorii se pot implica ca voluntari în proiectele pe care le îndrăgesc și de asemenea pot deveni ambasadori în promovarea inițiativelor, astfel încât impactul să fie mai extins și de efect.

Pe platforma de Bursă a Binelui, în cadrul Campionatului de bine și nu numai, organizațiile non guvernamentale își pot face cont pe site, apoi să înscrie asociația și proiectele, urmând că mai apoi să-și promoveze proiectele în fața donatorilor deja înregistrați, informându-i permanent despre progresul proiectelor și rolul finanțelor primite.

Campionatul de bine, ce va fi relansat în debutul anului  2019 este o competiție-maraton unde primele 3 clasate sunt premiate de BCR, care dublează sumele atrase în limita a 5000 de euro.

Bursa Binelui reprezintă un ecosistem format din organizații, donatori, voluntari și suporteri în care faptele bune sunt contorizate zilnic prin Indicele de Fapte Bune care măsoară tranzacțiile cu fapte bune ale personajelor din acest joc de voluntariat.

Cred că cea mai mândră recompensă pentru orice susținător de pe această platformă ar fi să devină ambasador al proiectului său de suflet. Să simți că lași ceva în urmă dintr-un efort ușor desprins din afara zonei de comfort, care a generat un mică schimbare într-o societate ce așteaptă un declic.

“Dacă vrem o societate care să ne satisfacă, acțiunea este calea, nu lăsată pe altădată. Vrem libertate, vrem iubire, pace în lume, nu război, vrem libertate într-o lume plină cu valori. Hai să fim și antitodul căci rețeta o avem, educația e artă, de la ea trebuie să pornim! “ Așa cântă la chitară eroul amintit în preamblul postării, din lumea voluntariatului în care faptele bune cuvântă nu doar de Crăciun ci în tot timpul anului. Așa că nici unul dintre noi nu putem sta deoparte, YOLO voluntariat, YOLO fapte bune !

FB-BB_20-11-2018-036.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s