Cris B. la Baia Mare

Era miercuri spre joi, vorba cântecului și Cris B. era revenit de 3 zile de la Summitul Tinerilor din Baia Mare. Îi este lene să dea mailul de confirmare la participanții preinscriși la eventul de sâmbată marca Din Suflet pentru Cluj, ca oricum deadline-ul este pana maine spre azi, totuși parcă este gata de o relatare a tot ce s-a întâmplat prin Maramu’ că au fost multe digerat, inspirat si de vorbele de duh dăruite de Mihaelei Enea.

“După ce au auzit oamenii că sunt întoarsă în Bacău după ce am făcut facultatea în Cluj, am primit pe bandă rulantă întrebarea asta. Aș fi ipocrită să spun că m-am întors să fac lucruri faine în Bacău, pentru că eram super dornică de a face ceva în orașul în care m-am născut și am crescut sau altele de genul ăsta. M-am întors pentru iubire, pentru o relație și în mintea mea de pe atunci, doar pentru o scurtă perioadă că doar nu o să trăiesc în Bacău. Ziceam eu. Că doar deh, după ce trăieșți într-un oraș mare, să revii într-un oraș mai mic, e….cumva. Și scurta perioadă s-a făcut un an. S-a făcut doi ani. S-a făcut 3 ani. Și s-a făcut și relația. S-a dus. Fuse și duse…”

Mihaela Enea- Vicepreședinte Federația Tinerilor din Bacău

Cum Chileana îi distrusele visele lui Cris fâcându-l paranoic, lăsându-i impresia că dacă se vor vedea față în față doar el va avea de suferit, omul nostru era destul de hotărât să stea acasă, chiar dacă își confirmase locul, dar a zis totuși să dea join la grupul participanțiilor de pe facebook, unde culmea tot Chileana îi apărea prima la membri, deși îi dăduse unfriend și block.

Cum după ploaie vine și soare, iată că Mirela, șefa voluntară a lui Cris de la Summit din Băcău îl anunță că a fost acceptată, cu ceva emoții, fiind în lista de așteptare. Parcă în acel moment Summitul avea culoare și pentru Cris.

20181111_002518.jpg

După o postare a unei tipe harnice pe nume Mădălina, de la Facultatea de Studii Europene, unde reacțiile au fost de un entuziasm organic, parcă eroului nostru îi mai venea inima la loc, nu mai simțea deloc că o să meargă de unul singur, ca la Bacău . Bineînțeles că și aici a urmat un carusel de negocieru între opțiunile de Bla Bla car și cele 2 trenuri directe Cluj – Baia Mare, noroc cu basarbeanca hotărâtă Anca ce i-a luat și lui Cris bilet la trenul de 18, pentru că eroul nostru era prins de dimineața până seara la un proiect de research. Așa s-a ajuns la o variantă de trupă cu 2 băieți și 4 fete ce porneau cu Săgeata Albastră spre Baia Mare, ronțâind fistic și Oreo.

Dar supriză maximă, trenul aproape gol a fost umplut la Dej, de delegația ce venea din Moldova, cu tineri din Băcău, Iași și Vaslui și totul a devenit neîncăpător dar mult mai fun, tovarășul Costi din Iași, prieten de a lui Cris de la vreo 2 școli de vară, MTS Eforie Nord 2016 și MTS 2 MAI 2018, alăturându-se warm-up-ului din tren. Băieții au dat tonul la muzica orientală din tren, așa la caterincă și fetele din Vaslui le-au ținut isonul 🙂

20181108_115108.jpg

Ca în Titanic toaleta s-a revărsat, transformând fetele din Vaslui în sinistrați care s-au mutat în zona lojei clujene. Atunci s-a dat tonul la karaoke și petrecerea era în toi.

S-a ajuns la gara din Baia Mare, un loc nu foarte prietenos, după 4 ore și jumătate de drum, dar voluntarii au fost foarte harnici și au oferit opțiuni de taxi sau de mers pe jos pentru participanți, cam toți alegând varianta auto în dauna unui drum pe jos noaptea timp de 40 de minute. La Centrul de Tineret Phoenix check-in-ul a mers destul de repede, fiecare paricipant primind sacoșa cu chestii gratis, ca mai apoi să fie conduși fiecare haită în locația de cazare, fiind undeva la peste 5 hoteluri și pensiuni disponibile. Cris era cazat la Casa Rusu, o pensiune unde oricine se poate simți ca acasă, oamenii de acolo fiind foarte amabili și înțelegători, iar camerele reprezintă cazări foarte decente, localizarea fiind foarte aproape de centru.

20181108_104123.jpg

Cris se bucură când află că este în cameră cu unul din fondatorii #Rezist și Corupția ucide, plus cu George și prietena lui Sandra, un cuplu super de treabă pe care îi cunoscuse la un eveniment în Simleul Silvaniei, unde fuseseră speakeri. Pe drumul spre cazare a cunoscut un alt blogger, de data aceasta oltean pe nume Nicu, cu aplecație spre articole civice.

Crist nu stă mult pe gânduri, își aruncă lucrurile într-un dulap și îl sună pe George, se pare că lumea se strânsese la hotel Rivulus. Pe când de mare a fost entuziasmul, pe atât de repede i-a dispărut când a văzut cine îi deschide… Dar s-a regrupat rapid văzând ca tipa deja își luase altă victimă în mreje. A fost o primă seară decentă, în care s-a vorbit mult despre antreprenoriat, locația s-a mutat la un moment dat la Casa Rusu, a continuat cu deplasări nocturne la fast-food și nonstop pentru aprovizionare, undeva așa pe 03 00 – 04 00 fâcându-și apariție și Moș Ene pe la gene.

scoala de vara.PNG

A doua zi era agitația mare printre sutele de participanți ce se așezau pe locurile din Teatrul Municipal, așteptând discurile de bun venit a lui Mihai Dragoș, Tudor Ogner, Andrei Popescu și a primarului orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. În pauză s-a făcut reuniunea naționalei de voluntariat de la Școala de Vară MTS, din septembrie anul acesta. S-a pus repede de un plan de skip a următorului plenar, chiar dacă voluntarii insistaseră săracii de 6 ori către grupul lui Cris B să revină în sală, atracția unui oraș total necunoscut era prea mare, trebuia vizitat începând cu prima zi.

“Acest summit mi s-a parut unul deosebit, fiind participantă la cea de-a 3 ediție pot spune ca fiecare Summit a fost pentru mine o experiență frumoasa, cu evenimente frumoase, oameni speciali si tineri de la care ai ce invata. Summitul e ca o boală, dacă mergi la un summit, mai vrei și la următorul. Drumul până la acest summit a fost unul lung (16-17 ore), însă s-a meritat fiecare minut, pentru că pe lângă faptul că am participat la Summit, am avut ocazia să vizitez Baia Mare, un oraș cu tradiții și locuri deosebite si cum spun unii locul unde se pune harta în cui! “

Mirela Spalatu-Secretar general University of Petrosani Students Union

Nici nu au ajuns la primul obiectiv că eroul nostru a dat de Luminița, o prietenă de la Școala de Vara MTS din Poiana Brașov, din septembrie 2017 plus surprize-suprize super-bloggerița Raluca . Cele două erau parte din echipa Brașovului, oraș ce candida pentru titlul de Capitală a Tineretului din România. Revederea s-a sărbătorit cu un selfie corespunzător în Turnul lui Ștefan, probabil una din cele mai înalte clădiri din oraș.

20181108_123949.jpg

Între timp s-a dezvoltat și un grup de whatsaup pentru plimbat prin oraș, următoarea destinație aleasă fiind Turnul Măcelarilor, unde fiecare meșteșug important își desfășura încă activitatea, Cris chiar achiziționând o brățară patrioată, croită cu ajutorul unui război de cusut. Mirela l-a urmat și la ea, cu o variantă mai minimalistă, dar în același tricolor, pentru o poză așa ca înainte de 1 Decembrie.

20181108_135257.jpg

Și ca treaba să fie treabă, sfârșitul vizitei la acest obiectiv cultural-istoric a culiminat cu o poză de grup, unde se întrezărea o gașcă cu oameni noi, plină de fete frumoase, basarabence desigur 🙂

macel.PNG

Pe drumul spre acest obiectiv turistic, Cris a avut șansa să o cunoască pe frumoasa Victoria, după un lung șir de glume despre semnificația cuvintele free kisses. Un personaj micuț, drăguț, student, plin de viața și inocență, odododo 🙂

“Fac voluntariat cu copii care provin din familii vulnerabile, eu consider copii de azi ca cetățenii de mâine. Ei trebuie să crească într-un mediu sănătos și cel mai important educat!”

Victoria Boleac- studentă la Universitatea din Petroșani

45805365_1931583543544460_7445637854169923584_n.jpg

În aceeași zi, foarte fain de amintit a fost atelierul Escape- Corpul European de Solidaritate, susținut de Andrei Popescu, un program participativ unde orice persoană fizică poate depune cereri de proiecte pentru a soluționa o problemă din comunitatea sa.

” Tinerii din ziua de azi ar trebui sa reprezinte combustibilul acestei țări , deoarece prin energie, implicare, respect putem ajunge să facem lucrurile să funcționeze! “

Ghizela Sălăgean- conector Consiliul Tinerilor din România

În ziua 3 parcă a fost atelierul despre jurnalism facilitat de cei de la Art Out, care a prins bine, în ciuda unei săli clar neadaptate la câți oameni erau interesați despre un workshop care a aratat cum se creează o poveste, o știre și mai departe cum poate rezolva o problemă din comunitate. Aici Cris a făcut echipă, generată chiar random, cu super-bloggerița Raluca, vasluianca Elena și Mihaela Enea pe care avea în sfârșit șansa să o întâlnească în carne și oase, după ce la Băcău îl cunoscuse pe unul din frații ei Florin, iar în timpul studenției colaborase în cadrul Lunii Studentului Clujean cu sora ei Irina. Ideea de articol a mers spre un discurs adresat tineriilor ce depopulează satele și orașele mici, Mihaela lansând cuvinte din suflet, de impact, asemeni unui candidat la președenție sau măcar ca un viitor blogger de succes.

” Adică, orașele astea mici cresc forță de muncă pentru orașele mari și civilizate care, fie vorba între noi, chiar nu duc lipsă de forță de muncă. Dar revenind. De ce să mai stau în Bacău? Și uite că s-a ivit un proiect. Eu care fac voluntariat de când mă știu începusem de ceva timp să-mi caut ceva de făcut în Bacău. Voluntariat. Sau ceva. Altceva după ce sunt roboțel de la 8 la 5. Și-am căutat. Și-am căutat. Și mă enervam că nu găseam nimic care să nu însemne adolescenți și voluntariat pentru adolescenți! “

Mihaela Enea- Vicepreședinte Federația Tinerilor din Bacău

enea.PNG

A urmat desigur și prima petrecere de socializare în La Tour, o locație în aer liber de petreceri private, unde răsuna muzica și fumul din butoaie. De la ora 00 00 petrecerea s-a mutat cu o horă în centrul orașului, urmată de un after-party în Log Out până la 5-6 dimineața, când s-au aprins luminile iar Cris și cei rămași au fost rugați să meargă acasă, că au cântat destul la karaoke și au dansat prea YOLO, fără menajamente. În această seară una din cele mai curajoase dansatoare a fost Irina, cu ochii ei albaștri curitori și mișcările naturale, demonstrând încă o dată dacă mai era nevoie că distracția și frumusețe s-au născut în Moldova, de ambele părți a Prutului.

20181111_001854.jpg

Nu se poate să fie uitată Oana Bejan, minunea moroșancă alături de care Cris a savurat discursul de tip Armin Van Buuren la Untold, ce a durat peste 4 ore. A fost o sesiune fără perdea, dar și fără filmări sau înregistrări, în care moderatorul a spus lucrurilor pe nume, a dat cifre, fapte, a vorbit pe orizontală tinerilor așa cum doar el reușește, cu riscul de a părea de multe ori demotivațional. Ar fi meritat auzit discursul său și noapte întreagă, chiar și cu riscul de a rata cina.

20181109_173533.jpg

Cât despre roșcata Oana, ajunsă acum profă, Cris a cunoscut-o tot la Școala de Vară MTS din 2 Mai de anul acesta, fiind personajul mereu pus pe șotii, cu cel mai antrenant debit vocal, plin de pozitivitate și expresitivtate, era imposibil să nu-ți vină să-i răspunzi, să te contrazici și să răzi cu ea minute bune în șir.

20181110_115810.jpg

Seara 3 de socializare a fost un pic de fiasco la început, în sensul că s-a ajuns la un moment dat la un club de lăutari, dar cum la fete basarabence nu le plăcea stilul, Cris și-a băgat picioarele și i-a sunat pe cei din gasca de la Cluj, care o puneau de un jam session intr-o cameră de hotel. Mai apoi petrecerea s-a mutat la Casa Rusu, apoi în La Fontana, Cris revenind în camera sa pe la 6 dimineața, fiind epuizat de la atâta cântat.

20181110_224650.jpg

Inevitabil venea și atelierul de antreprenoriat, teoretic la 10 dimineața, practic la 11, că trainerul înțelesese că are loc după-masa. A fost unul destul de basic, pornindu-se de la abilități ajungându-se până la partea de resurse. La nivel de educație informală a fost foarte fun, buna dispoziție trolând un pic sesiunea de facilitare, dar partea bună este că toată lumea s-a simțit bine.

20181111_002849

În ultima seara a avut loc Gala Tineretului din România, sub umbrela MTS, unde s-au remarcat la nivel de proiecte antreprenoriale ca Academia Ratio, dezvoltat de Asociația Ratio din Cluj-Napoca, ce a luat locul 1. La această academie și Cris a fost participant la două ediții și a avut parte de o organizare foarte profesionistă, unde facilitatori au fost reprezentanți din BIG 4 al companiilor de consultanță din lume ca KPMG, PWC, Deloitte și EY. Un alt proiect câștigător a fost cel de Green Service Learning a celor de Noi Orizonturi, unde Cris a fost facilitator la 3 workshopuri pentru elevi de liceu și gimnaziu pe partea de scriere de proiecte, în format de învățare prin experiență. Un moment special pentru Cris a fost când și-a reîntâlnit un coleg de la prima Școală de Vară la care participase, Nicoale Mocanu, care acum era lider al programului de Capitală de Tineret în Republica Moldova, anul acesta Cahul fiind Capitală a Tineretului în Moldova, pentru a doua oară în ultimii 4 ani.

Tinerii din Romania la momentul actual reprezintă prezentul si viitorul societatii, deoarece au rol vital asupra dezvoltarii acestei țări atât la nivel economic, social cat in alte domenii. Un stat dezvoltat sau în curs de dezvoltare nu poate exista fără tineri. Deși aud mulți tineri care consideră că România nu are viitor și nu mai ai ce face în România (în nici o țară nu e nimic perfect), consider că fiecare tânăr poate să isi găsească locul aici, deoarece România chiar e o țară frumoasă cu multe oportunități de care noi tinerii trebuie să profităm si sa ne bucuram că ele exista sau dacă nu sunt, să le creăm. Tinerii din România reprezintă o bogăție a României, iar acest fapt am putut să-l vedem la Gala Tineretului de la Summit, unde au fost premiați tinerii care schimbă România în fiecare zi prin diverse acțiuni.

Mirela Spalatu-Secretar general University of Petrosani Students Union

Momentul culminant al galei a fost anunțarea Capitalei de Tineret din România 2019-2020, unde se băteau 3 orașe: Brașov, Iași și Roman. Cris ținea cu ardelenii săi din Brașov, dar nici nu-i surădea ideea de a se întoarce la anul în Iași la bunica, unchiul și verișorii săi, după peste 10 ani.

“Iași este un oraș demn de câștig. Are o cultură bogată, are tineri activi care se implică în proiecte și cred că o să facă o treabă foarte bună!”

Olguța Isac- Asociația Studențiilor Basarabeni din Petroșani

Și se pare că zeița Fortuna a făgăduit ca Iași să poarte din mai 2019 coroana de Capitală a Tineretului din România, într-un an în care teoretic România joacă un rol foarte important în UE, fiind la cârma ei, deci tinerii ieșeni vor avea deschise urechile Europei, trebuie doar să aibă vocea să glăiască tare și răspicat.

“Despre Iași am numai cuvinte de bucurie fiind unul din orașele pilon din viața mea și sunt mega entuziasmat ca are șansa să creeze un boom pentru viitorul tinerilor din Moldova! “

George Caraman- participant Summitul Tinerilor 2018

45872879_589562784833150_7496607261863706624_n.jpg

Ziua de plecare, după altă noapte de karaoke și dezbateri filosofice, blogosferice Cris vs Simona, a început cu bagaje, haine uitate de eroul nostru la cazare, el grăbindu-se să capate o cană personalizată cu Baia Mare, că nu a avut timp de suveniruri. Cris a folosit timpul rămas cu o plimbare alături de moldoveni și clujeni prin parcuri, topogane și terasa Barbarossa. Deci resturantul acela din centru orașului așa i-a luat mahmureala lui Cris prin magia împletită de o ciorbă de burtă, continuată de o pizza, asortate cu o limonadă tropicală în, probabil ultima zi de vară.

” Este o oportunitate genială de a învăța ce înseamnă să fii tânăr în comunitate, de a afla cum să te poți simți bine și cum poți realiza lucruri frumoase cu oameni de vârsta ta, de a te distra într-un oras nou, care are foarte multe de oferit și care te poate face să te simți ca acasă. “

Mihaela Radu- Federația Tinerilor din Bacău

45872155_178484406429827_3837521775390883840_n.jpg

Cris a plecat cu mașina spre Cluj, alături de Orsolya, o unguroaică simpatică din Harghita, ce-i place să învețe sinonime în română la cuvântul bani, fiind o antreprenoare prin definiție, masterandă la Științe Economice, fiindu-i prezentată lui Cris de către super-bloggerița Raluca.

45739840_1931053850304056_6065520181696790528_n.jpg

“Am adus cu mine o experiență nouă, cunoștiințe despre diferite organizații și în același timp am aflat ce este important pentru noi tinerii din ziua de azi și ce schimbări putem face să ajungem la ceea ce ne dorim!”

Cristina Sălăgean, voluntar Consiliul Tinerilor din România

Este probabil să urmeze o revedere sâmbătă cu cei din Cluj la evenimentul prezentat la începutul articolului, unde Asociația Be Antreprenor Weekend Meeting, unde Cris este fondator, pregătește multe jocuri de societate care să faciliteze dezvoltarea de colaborări pe partea business și ong, în cadrul unor proiecte care încă nu au prins aripi încă, dar sămânța de poate sădi.

Mai multe la Cinema Dacia, pe 17 noiembrie, între orele 14 și 18, intrarea gratuită!

“În opinia mea, tinerii reprezintă schimbarea României. Daca în rău sau în bine, asta ține doar de cât de preocupați vom fi de semenii noștri! “

Florin Badea- tânăr participant la Summitul Tinerilor 2018

20181108_123244.jpg

“Va dați seama? La câți suntem, dacă fiecare are atâta voință să facă ceva, am revoluționa România :)) “

Mihaela Enea- Vicepreședinte Federația Tinerilor din Bacău

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s