Africa de Sud, fior de speranță

Cum erau încă în viitor, gen 2022, Cris și Natasha poposesc într-o Africă de Sud tot mai speriată de amenințarea de cod roșu de zăpadă, după prima ninsoare din octombrie 2018, se lansase o legendă că o dată la patru ani un ger năpraznic va lovi continentul noaptea, datorită încâlzirii globale și a deșeritficării, ca un foc plin de fior care dacă ar mistui o cocioabă, ar putea distruge și un palat.

Pe principiul că europeni au ceasul, iar africanii timpul, Cris și Natasha au cautat să doarmă o noapte pentru a găsi soluția, decât să nu doamă din cauza celor ce s-au făcut. În final au găsit ideea cu dublu efect, să facă o echipă de audit energetic unde lideri să fie ei doi, iar colaboratoi câțiva localinici, reușind astfel să se inflitreze și în comunitate. Practic ei urmau să intocmească câte un certificat energetic pentru fiecare clădire importantă din țară și apoi să meargă ușor către locuințe, în felul acesta având și o scuză pentru a găsi Elixirul Vieții Fericite African.

certificat-performanta-energetica.jpeg

Pe principiul hainele vechi le păstrează pe cele noi, s–a început pe partea de termografie alături de o serie de partide de audit energetic pentru primării. Certificatele energetice relevau de la G până la maxim F, deci era nevoie de o izolare urgentă, fiind foarte multe zone care generau pierderi de căldură. Cum barca nu avansează dacă nu se vâslește în unison, fiind mai bine să construiască poduri în loc de ziduri, s-au căutat clădiri care să reprezinte modele de bune practici.

Și culmea așa cum numai cerul poate vedea partea din spate a unei vrăbii, iată că a fost identificată o clădire turn în Johannesburg, din 1971, de 269 de metri, ce a fost un cartel ar traficanțiilor nigerieni, dar a fost cumpărată, reabilitată de companie privată, iar Cris și Natasha urmau să contribuie și ei la extirparea criminalității din cartier, stabilindu-și sediul de operațiuni.

Ca și certificat energetic, categoria era D și scorul 50, ce părea unul încurajator, dar totul urma să fie realizat pas cu pas, căci numai prostul încearcă adâncimea apei cu ambele picioare deodată. Rămâne de văzut dacă arbustul în care s-au ascuns îi poate proteja de elefantul pe care cei doi voiaui să-l doboare, mai ales în materie de mentalități că nu puteau imita cocoşul care, suit pe grămada de orez, risipeşte cu picioarele ce a fost strâns cu atâta greutate. Dacă distrug un pod, trebuiau să fie siguri că ştiu să înoate, erau conștienți că vrăbiile care imită păunii îşi pot rupe o coapsă.

Dar cum dragostea, asemeni ploii, nu alege iarba pe care cade așa și destinul lor era predestinat cel puțin pentru Natasha să găsească Elixirul Vieții Fericite African.

S-a optat pentru anveloparea clădirii treptat mai ales în punctele unde pierde foarte multă căldură și energie, în timp urmând să devină un reufgiu de vremea rea pentru localnici și turiști, iar cu timpul să se replice la scare mai mică sau mai larg,ă în funcție de nevoile fiecărui oraș, dezvotând alte modele de clădiri asemănătoare.

Punctele foarte nevragice se învârteau în jurul educației, unde nici măcar lipsa apei nu i-a făcut pe africani să se orienteze spre reutizilare și folosire eficientă, fiind diferențe uriași între păturile sociale, una care își permitea de toate și una care murea de foame, dar în curând schimbările climatice aveau să afecteze pe toți, singura soluție magică era Elixirul Vieții Fericite African, care nu era destul pentru toți, deci cea mai pragmatică variantă era un pic de suferință, înmulțită cu un plan pentru fiecare regiune care includea un curs de audit energetic, termovizine și termografie, urmat de partea practică în care erau auditate energetic fiecare locuință și determinat un plan pentru o securitate termică în lupta contra crivățului.

Drumul spre certificatul energetic de tip african de aici începe și cine unde se continuă și această probă din cadrul SuperBlog 2018, că Natasha mereu are idei, iar suspansul îl pândește la tot pasul pe Cris!

certificat-energetic-ieftin.jpeg

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s