Să mergem în vacanță alături de Cris B. și să ne întoarcem cu bani

Probabil ca și pe Cris B. principalul trigger ce ne determină să econonomisim bani sunt vacanțele, că practic atunci se simte adevărata independență financiară când știi cum să faci bani astfel încât din propriile economii să-ți poți planifica un buget personal de city break măcar și poate chiar înainte de 30 ani să vizităm toată Europa.

SDB2.jpg

La un workshop Civitas despre fundraising și CSR, Cris vizualiza cât de responsabil poate fi în stabilizarea unui buget pentru o perioada următoare un pic imprevizibilă. Prima ispită deja suna, era invitat în oraș de un tovarăș cu care deobicei sparge cel puțin 200-300 lei pe noapte. Cris și-a planificat să treacă o oră la povești, așa la un pahar de vin fiert și să întoarcă cât timp mai rulau autobuzele, unde avea abonament, evitând astfel un taxi, care înmulțit cu fiecare deplasare, îi mai scoate 100-200 lei pe lună din buzunar.

La un moment dat, Cris a descoperit Școala de bani,  ce deși părea doar una din “teoriile-minune” de educație financiară, i-a demonstrat beneficiile programului, inoculând pragmatismul în comportament. Acest program dezvoltat de cei de la BCR, nu-ți taie macaroana ci mai degrabă te maturizează financiar, îți arată oportunitățile în detrimentul cheltuielilor inutile care mai târziu se transformă în regrete.

Revenind la vacanțe, planificarea, durata și destinația sunt esențiale pentru orice vacanță, cred că toată lumea știe că dacă îți rezervi vacanțe iarna pentru vară, gen cu 6 luni înainte, găsești oferte la super-preț, dar atenție la review-uri, este important să ne uităm să vedem experiențele celorlalți, nu tot ce este ieftin poate fi și util. Pe partea asta o greșeală pe care și-a asumat-o eroul nostru a fost când a mers în mai la Mamaia, nu a luat în cacul schimbarea itinerariului de la: Cluj-București-Mamaia-București-Cluj la Cluj-București-Mamaia-Vama Veche-Costinești-Tuzla-Eforie Sud-Constanta- București-Cluj!

Se putea calcula acesta nebunie dacă era încadrată corect în timp și bani, în sensul în care să nu se trezească Cris în extra sezon, noaptea căutând cazare în Eforie Sud pe booking, cu 1% baterie la telefon, cu bugetul pe jantă. Cu autostopul și puține ore dormit, a ajuns în București, apoi a apelat la un tranfer de bani și toate ăstea ca să iasă un pic prin centru vechi înainte de zborul spre Cluj. Totuși aici remarcăm faptul că și-a luat avion și cumva drumul final spre casă era pavat, de multe ori o să vedeți că avionul poate fi mai ieftin și rapid ca mașina și mai ales că l-ai plătit în avans și nu mai ai griji.

La nivel de cazare Cris alege întotdeauna hostel, maximizând raport cost-eficiență, practic doar pentru dormit are nevoie, la ultimul event în București, pentru 3 nopti de cazare abia a depășit 100 lei la un hostel ce era la 30 minute de mers pe jos până în centru.

Plimbările și arhitectura exterioară sunt opțiuni poate mai fun decât statul la coadă la muzee, mai ales dacă sunteți o gașcă. Cris deobicei alege o locație în funcție de un event, ca să aibă și o componentă educativă, de networking, ceva care să nu se plictisească, când se plictisește Cris sparge bani.

Pe partea de ieșit aici zboară banii pe fereastră, aici o grjiă la derapaje, un buget de avarie ( gen o sumă cash în portofel și să nu mai scoți de pe card) poate chiar și un plafon zilnic, ajută foarte mult să nu faci foamete când ajungi acasă. La nivel de suveniruri din feiricire social media e gratis și nu prea se mai poată să vii cu toți magneții la extrapreț și mai știu eu ce prostie pe care o pui undeva și poate o mai găsești pe ani.

Grijă mare la shopping-ul dinainte de vacanță, luați contraexemplul lui Cris care înainte de o tabară la mare s-a gândit, vâzând super-ofertele la tricouri și alte articole pentru mare, să spargă câteva sute de lei, doar pentru a se racorda la starea de vacanță. De multe ori ce-i la promoție, luat la total, nu este ieftin!

Prezentul îl găsește pe Cris, deși șomer, cu un posibil trip în Baia Mare, o nouă aventură, prieteni noi și vechi și un buget bine pus la punct! Dar cel mai probabil aceasta va fi o altă poveste din seria SuperBlog 2018!

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s