Bine ați venit în Gheorgheni, în Cluj-Napoca mea!

Anul trecut prin toamnă, după un trainning în Râșnov, Cris B. avea să faciliteze alături de colegii săi în două licee din Cluj-Napoca ateliere de Green Service Learning, unde elevii aveau șansa să dezvolte un proiect de comunitate sustenabilă cu care să aplice la o linie de finanțare. A fost o experiență fantastică ce a generat energii senzaționale, oameni noi, idei de îmbunătățire eco-friendly a vecinătății, fie că vorbim de zona centrală a orașului sau de zona periferică, în speță aeroportul, dar cu un Someș care are atât de mult potențial nevalorificat. Bonus în faza următoare a mers și în Șuncuiuș, județul Bihor pentru a descoperi în școala din localitate idei pentru proeicte de ecoturism.

22491565_1476655405703945_5961566370403708405_n.jpg

Elementul priomodial în tot acest proces este învâțarea în folosul comunității, în care educația să fie transformatoare, având misiunea morală și socială de a contribui la binele societății, practic după finalizarea proiectului comunitatea să fie în stare să îmbrățișeze, replice, să scaleze inițiativa astfel încât ea să devină un model de bună practică pentru oamenii din jur.

Acesta tip de proiect a fost lansat la nivel național, implementându-se o serie de idei foarte interesante ca și grădini comunitare, biblioteci vii, acțiuni de împădurire, ecologizare, de promovare a comportamentului ecologic, de încurajare a unui stil de viață sănătos și activ, de educație financiară și educație pentru sănătate și multe altele. Fiind un context outside the box au fost propuse și concepte mai futuriste ca și acoperișuri verzi,

S-a pornit de la o hartă a comunității în formatul prezent, ce ține de real în momentul actual, mergându-se în pași pragmatici spre cum ar fi ideal să arate cel mai frumos loc de pe Pâmânt. Practic de la probleme la nevoi apoi soluții!

Exercițiul se poate parcurge chiar și acum. Să luăm spre exemplu cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, unde locuiește și Cris B. în momentul de față. Dacă este să ne uităm la starea și vârsta clădiriilor, putem observa că sunt clădiri și case care destul de degradate care necesită cu siguranță reparații, nu puține reprezentant un pericol public pentru locatari și trecători. Aici cumva primăria a instaurant o facilitate pentru renovare prin subvencționarea unui procent din costuri, dar și supraimpozitarea în cazul celor care lasă totul paragină. Rămânând tot în sectorul imobiliar ne întrebăm dacă gradul de ocupare în clădirile atât cele publice cât și cele private este de 100%. Verificând anunturile de închiriere cu prețurile exorbitante ce reflectă doar specula, nu și un raport calitate-preț decent, este vizibil cu ochiul liber că atât la nivel de apartamente disponbile spre închiriere cât și spre vânzare încă sunt lacune în această piață emergentă.

Dacă este să ne referim și din punct de vedere social pe partea de intrări aduse la nivel, rampe de acces, lifturi funcționale tot timpul mai ales în blocurile de 10 etaje cum este în care stă și eroul nostru, situația se denaturează într-una de tip tragic-comic. Bineînțeles că soluții se pun și ele în mișcare, în perioada aceasta construindu-se un nou cămin pentru studenți, se înființează ascociații care militează pentru drepturile chiriașilor, urmând ca în viitor să se preia modelul metropolelor din vest, unde există o serie de reglementări privind piața imobiliară locală, care să asigure stabilitate și deschidere mai ales către studenți, într-un oraș preponderent universitar.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-06.jpg

Dată fiind noua lege care îngrădește manifestările în spațiul public, este foarte interesant de văzut dacă la nivel de cartier Gheorgheni există spații publice, unde oamenii se pot aduna. Well, există 3 spații publice în acest cartier, fără să punem în calcul mall-ul care este unul privat. Vorbim aici de Iulius Parc, unde sunt zone de odihnă, plante cu arbori, designul este unul destul de atractiv prin prisma lacului, a rățuștelor și a proiecțiilor de film și a celorlalte tipuri de evenimente. De asemenea sunt și distribuitori de unde poți servi apa și mânca, altfel că poți găsi o strucutră demografică variată, de la copii la tineri, familii, partea de vârstnici fiind în prezentă în Parcul Mercur/Pădurea Detunata. Aici Cris împreună cu prietenii săi au dezvoltat o serie de proiecte ce țin de mișcare și stil de viață sănătos, profitând de stabilimentul ce include foișor pentru șah, mese de ping-pong, teren de baschet și fotbal plus o superbă padurice unde poți ieși la alergat și chiar filma cadre foarte frumoase pentru videouri de promovare. Ce este foarte drăguț de punctat aici este că o școală internațională și un club de pensionari sunt plasate aici. Fiind o zonă destul de retrasă noaptea, aici este nevoie de campanii de conștientizare, poate chiar și camere de filmat pentru o stopa fenomenul de vandalizare a bunurilor publice, fiind tot mai dese cazurile în care cretini distrug țâșnitoarele cu apă, dau foc și mâzgălesc băncile. Poate nu ar fi o idee foarte rea să fie și câtiva comercianți ambulanți cu apa, sucuri și ceva gustări, care să anime atmosfera și să facă concurență retalilerilor multinaționali din zonă.

Tot în cartier funcționează de un an și un pic singurul complex sportiv din țară, cu acces gratuit, unde poți ieși la alergat, poți faci sală în aer liber, poti juca volei, fotbal, baschet, tenis, ping-pong, popice și mai nou chiar și nuntă, în varianta în care nu prinzi loc în Parcul Central.

Totuși la nivel de cartier, activarea la nivel de evenimente culturale este destul de slăbuță, o bibliotecă în afară de cea de la mall fiind mai mult decât necesară, măcar unu-două teatre, mai ales unu de vară, potențial existând chiar în Parcul Mercur, unde ar trebui doar redecorat un spațiu care pare să fi fost în trecut un teatru de vară sau în spațiul de amfiteatru din Complexul Sportiv Gheorgheni. La nivel de restaurante, cluburi, sunt doar câteva versiuni comuniste de bodegi și terase, ca să poți șă ieși la dans, la distracție este cam obligatoriu să cobori în centru. Baza de antrenament a clubului Universitatea Cluj ce este tot aici, chiar în Parcul Detunata, ar putea să fie activată, cu proiecte de CSR și competiții care să readucă lumea în tribune. Se aude de un aqua park care să coexiste lângă Complexul Sportiv Gheorgheni, lucru ce vara ar genera un entuziasm fantastic în rândurile riveraniilor, dar și a studențiilor și chiar a turiștiilor.

Problema cea mai apăsătoare râmâne cea a drumurlor și a căilor de acces, ce în ore de vârf sunt accesibile doar pentru mersul pe jos, iar starea asfaltului mai ales în Parcul Detunata este deplorabilă. Dar soluții există, doar să fie oameni dispuși să îmbrățișeze idei și acțiuni care de multe ori să-i scoată din zona de comfort.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-12.jpg

Cris B. la cât de zăpăcit este cred că a porni de unul singur un proiect de casă în acest cartier minunat, în care locuiește de 7 ani de zile, cu bune cu rele, este aproape cel mai frumos loc de pe Pâmânt. Dar plecând de sfaturile unui birou de arhitectură  ar fii mult mai util ca și comunitatea să dezvolte locuințe în paralele care să nu obtureze priveliștea lacului, să respecte regimul de înâlțime și stilul arhitectural al unui cartier atât de boem.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-08.jpg

Pentru un om ce a stat toată viața la bloc, ar fi o provocare majoră să coboare la nivelul pâmântului, dar după ce a citit ieri o publicație la un eveniment de la Casa Tranzit, în speță un articol despre cum statul a construit o jumătate de casă oamenilor, iar restul urma să fie finalizat de fiecare locatar în funcție de posibilități în timp, parcă frica că trebuie să ia credit pe viață de la bancă și să fie tot timpul cu morcovul în fund că proiectul achiziționat de la dezvoltator este sau nu țeapă, au fost înlocuite de viziune creativă care se limitează la nevoi dar abundă de expresivitate și se integrează perfect în comunitate, căci un cartier vechi ce primește case no este ca o cloșcă ce crește generații noi, facilitând învâțarea și educând spre evoluție. Căci locul care îl numești acasă nu este neapărat unde te-ai născut, ci unde te întorci cu drag de fiecare dată la sfârșt de zi, pentru că acolo simți că trăiești în fiecare zi, căci da este mai ușor că pleci la ceva mai bun, decât să lupți să faci decentul în perfect.

Seria de probe Superblog10 nu se oprește, continuă, acesta este doar episodul 5, rămâneți conectați, like, share, subscribe!

29571248_1636551793047638_2783111365610714201_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s