Campionii SBC

Acum două săptâmâni, pe vremea acesta, Cris B. era trist că se termină o conferință de business în industria sportului care probabil nu ar fi trebuit să se termine niciodată.

După ce a anunțat cu surle și trâmbițe eventul într-un articol pe blog , iată că joi, pe 27 septembrie, suprinzător, fără nici un pic de întârziere, avionul Wizz ateriza pe aeroportul din București. Primul instinct a fost să-și petreacă drumul de peste 30 minute de pe autobuzul express până la Gara de Nord, sunând prietenii dragi să vadă care este pregătit de o activare. Normal că tovarășul Teo a răspuns activ la o activare pentru seara următoare de vineri la un party studențesc.

Ajunge eroul nostru la cazare, la Puzzle Hostel, unde este întâmpinat cu atmosferă super-faină, fapt ce l-a determinat pe Cris să steargă review-ul negativ de la o experiența anterioară când nu a reușit să se cazeze din cauza politicii de check-in. Alegerea cazării a ținut cont în principal de preț și de apropierea de Gara de Nord, căci de acolo faci doar 15 minute cu trenul până în Buftea și încă 15 minute pe jos până la Palatul Stirbey, locația Conferinței Sport Business Chain, ce a avut loc în perioada 28-30 Septembrie.

Partea cea mai amuzantă a fost când eroul nostru a căutat vreo 30 minute un magazin în care să se poată plăti cu cardul sau ATM și într-un final a dat de amandouă una lângă alta, un BT și un MEGA, pe Stirbei Vodă ( a nu se confunda cu cel din Bufea, este o pură coincidență că avea cazarea în zonă).

Auzind doar de Studiourile Media Pro, Cris își imagina orașul Buftea ca un orășel micuț, destul de cochet. După călătoria de 15 minute cu trenul, odată ajung în Buftea, primele minute pe jos până la șosea i-a cam schimbat perspectiva asupra urbei. Ce era drăguț ca la orice oraș românesc pe care îl descoperi, era că drumul principal era frumos pavat și aranjat. În schimb Domeniul Stirbey părea rupt din altă lume, una pe să o savurezi, să te pierzi toată ziua.

20180929_153551

Fiindcă s-a cam rătăcit prin oraș, a ratat discursul lui George Ogăraru, dar partea de digitalizarea a campaniilor de CSR în colaborare cu entitățiile sportive, mai ales cele din lumea fotbalului ca Real Madrid, prezentată cu exemplificări de tip foto-video din partea lui Wim Mathues a fost un exercițiu de imaginație perfect pentru un început de eveniment în perspectiva unei pieței românești performante de business sportiv.

A urmat Eduard Irimia cu un panel de discuții despre industria entertaimentului in sport, unde alături de Deborah Sheppard & Christopher Millburn a prezentat trailerul filmului “Creed 2” ce va apărea în România în 20 noiembrie ca vizionare pentru presă!

” Văzând acest program, cu toată agenda din toată industria globală a sportului, în loc să plec în vacanță în luna august, am preferat să stau lângă ei să-i ajut pentru că am simțit și o oportunitate foarte bună pentru dezvoltarea unui proiect pe care îl aveam în minte, este vorba de o agenție de outsourcing ce să conecteze mai mulți oameni din industria sportului care să ofere servicii către clientela internațională nu numai în România. Dar pe de altă parte și România este importantă pentru că, din păcate chiar dacă sunt doar câtiva oameni care știu ce înseamnă marketingul sportiv, acesta nu este aplicat corect, nu văd inițiative, nu văd o conectare între comunicare și presa din România. Presa din România nu urmărește evenimentele sportive, toți caută știri tabloid, foarte easy, care să vândă ușor. Sunt o grămadă de oameni din industria sportului pe care eu am reușit să-i aduc ca Mike Farnan, o grămadă de oameni cu experiență în industria sportului pentru presa de entertaiment pentru că am anunțat un film la nivel global, e vorba de trailerul de ” Creed 2 “ și intenția de a face un film la Hollywood, se numește “Fight the World”, ca dovadă că sunt interesați mai mult de entertaiment, nu de sport în România- Eduard Irimia, președinte SuperKombat și SuperFilm

În prima pauza de socializare Cris se învârtea timid, clar în afara zonei de comfort pentru că nu cunoștea pe nimeni, când la o masă se zărea un moldovean de treabă. Era Dragomir Catirău, președinte la clubul de futsal Victoria-Buiucani și secretar general al Asociației Fotbaliștiilor Profesionali și Amatori din Republica Moldova. Era foarte interesant că în timpul profesional el era un antreprenor în domeniul metalurgiei.

“Am întâmpinat foarte multe greutăți, e foarte greu să faci ceva în sport în Moldova, sunt puțini oameni care se implică în sport, în dezvoltare. Aici am găsit oameni foarte buni, mă bucur că astfel de conferințe sunt organizate în România, așa putem uni oameni care iubesc sportul, care să aducă plus valoare nu doar în România, ci în Europa de Est și creeze noi poduri care ne vor uni pe viitor și vom fi mult mai puternici în organizații, din punct de vedere sportiv, financiar și emoțional.-Dragomir Catirău, Asociația Fotbaliștiilor Profesionali și Amatori din Republica Moldova”

A urmat un moment de panică printre participanți, când prezentatorului i s-a făcut rău și a fost nevoie de intervenția medicilor, dar acesta a revenit a doua zi la eveniment, gata de interviuri cu televiziunea și noi provocări.

Finalul agendei pe prima zi a fost inchisăa cu o serie de împărtășiri de experiențe din culisele unor cluburi uriașe ca și Barcelona și Ajax Amsterdam. Carlos Gazapo, marketing assistant care i-a luat locul lui Diego Valdes, care din păcate nu a mai reușit să ajungă, dar pentru Cris, chiar dacă este fan Real, a fost o experiență senzațională să afle cum funcționează marketingul unui club catalan de tradiție. George Ogăraru a povestit cum a reușit să intre în contact cu partea de antrenorat la nivel juvenil la echipa unde s-a consacrat ca și jucător. Subiectul transferurilor jucătorilor la echipei de top la vârste prea mici, gen 15-16 ani a fost un subiect care a stârnit o serie de dezbateri despre nevoie de educație atât la nivelul fotbaliștiilor, cât și a părințiilor, un model de bune practici fiind deja implementat la clubul olandez.

Poate una din cele mai frumoase surprize ale aceste prime zi a fost momentul când a văzut-o pe Narcisa Lecușanu, legendă a handbalului românesc, care în momentul de față este partea din boardul Federației Internaționale de Handbal.

Mi se pare un eveniment foarte bun, cu foarte multe informații, un pic în mintea mea este o bulversare pentru că într-adevăr mă gândesc foarte mult la ce s-ar putea aplica în sportul românec și vorbesc de sportul românesc, nu numai de handbal, mi-ar plăcea să creștem în mai multe sectoare de activitate și pe mai multe ramuri sportive.Mie îmi place mai mult administrația sportivă și cred că aici voi rămâne deși am terminat o facultate, am încercat să-mi iau și toate gradele pentru a deveni și antrenor, am antrenor-mastru, cea mai bună categorie, dar nu mă regăsesc pe banca tehnică ca antrenor, ci mai degrabă ca un manager, ca un lider, drumul meu aici va continua.Cred că eu sunt unul din sportivele iubite de Dumnezeu pentru că nu este ușor să lași viata de sportiv, unde totul era organizat de către alți oameni și eu trebuia doar să execut, era bine și frumos, jucam la cel mai înalt nivel, salariul intra, atunci când era cu bonificații erau binevenite. Atunci când te decizi să te retragi te trezești ca un om pierdut în spațiu, te-ai lăsat, ce poți să faci? Ai o diplomă, poate știi ceva, dar cu CV pe care l-ai completat s-ar putea să nu te ia nimeni. Mi-aș dori din suflet să se înființeze și în România o școală de grow career pentru ca sportivii că să aibă această posibilitate să acceseze, de a pregăti viața de după cariera sportivă.

Ziua a culminat pe modul de networking cu o degustare de vin din zona Argeșului, care au limpezit ziua plină de oameni și informații noi.

20180928_220243.jpg

Poate vă întrebați care este povestea feature-foto-ului. Well, Dragomir i l-a introdus pe Ming Zhao, comentator Premier League Eurosport pentru China care a fost încântat de idee de a merge împreuna la meciul Dinamo București – OSK Sepsi, de pe stadionul din Ștefan cel Mare. Mai mult decât atât, directorul de marketing Andrei David le-a lansat invitația de a sta în lojă. Practic, în sfârșit, Cris asista la primul lui meci pe teren propriu al echipei lui de suflet, ce în acest an împlinește 70 lei de istorie.

” A fost destul de impresionant să fiu sincer, dat fiind faptul că este prima ediției a acestui eveniment, organizat de doi tineri. Este o bună oportunitate de a face networking cu profesioniști din lumea businessului din alte țări. I-am cunsocut pe Teo și Cosmin în Manchester anul trecut și de aceea sunt aici, vreau să contribui la această campanie. Am fost norocos să fiu invitat la meciul lui Dinamo București și am fost surpris să văd audiența scăzută, luând în calcul faima acestui club, sunt foarte cunoscuți în fotbalul european, cred că ar trebui să se străduiască mai mult să atragă mai mulți fani. -Ming Zhao, comentator Premier League Eurosport pentru China

IMG-20180824-WA0002

De menționat este că înainte de meci Cris și Dragomir au un warm-up culinar la sugestia lui Dragomir, la un restaurant moldovean din apropierea stadionului, denumit ” La Plăcinte ” pe care îl mai vizitase și în aventura din Chișinău.

După meci, a urmat revederea în club Șurubelnița cu Teo care a culminat cu o petrecere și distracție la maxim, ca-n vremurile de studenție a lui Cris, trezirea greoaie de dimineața a meritat cu prisosință.

Ziua 2 a fost impresionantă mai ales din prisma poveștii de viață și institutului lui Johan Cruyff care continuă povestea marelui fotbalist și antrenor, ce a inventat tika-taka, cel inițial a dorit să o aplice la Ajax, dar i s-au oferit mai multe șanse la Barcelona, stil ce încă este împregnat în felul de a joaca de la juniori până la serioni în fiecare meci al formației blaugrana.

Tot în această zi, Orsolya Tolnay, o unguroaică ong-istă simpatică, foarte curajoasă ce a detaliat pașii care se fac pentru a crea o comunitate sustenabilă, la nivel de proiecte pe fonduri europene pentru proiecte ce țin de sport. Mi-a plăcut la partea de networking a fost deschisă să dezbatem și partea de rivalitate dintre România și Ungaria ca și element de marketing.

“Acest eveniment a fost o experiență nouă pentru mine pentru că nu sunt din sectorul business și impresionant să văd această latură a sportului. De aici am rămas cu o mulțime de amintiri, contacte utile. Rivalitatea este parte din sport, parte din ADN-ul sportului, dar în același timp ar trebui să înțelegem că suntem în aceeași echipă și ne putem ajuta reciproc în loc să rivalizăm! “-Orsolya Tolnay- fondator Sport and Sustainability International 

Cris a trebuit să plece înapoi în București pentru a realiza un nou Yolo-Interviu, de care o să vă puteți bucura în curând. Pe tren a dat de două fete draguțe din Ploiești, care este foarte posibil să devină fane ale blogului. După interviul din Militari, seara a continuat cu o cină la Caru’ cu Bere, unde Cris a discutat alături despre ultimele transferuri în fotbal, alături de Arturo, un agent mexican și Carlos, într-oo seară tradițională superbă. Bineînțeles că seara a continuat în cluburile din Centru Vechi, dacă tot erau în zonă, cei mai bravi, printre care și Cris. Cel mai mișto a fost în Times, unde o poveste cu iz spaniol era să-i intrige din nou blogul eroului nostru, but it was not to be 😦

20181001_051749.jpg

În ultima zi, bineînțeles cum Cris fusese miezul distracții erau multe mistere de dezlegat, într-o atmosferă super-degajată. Lui Cris îi părea rău că nu a prins panelul moderat de Ming despre piețele emergente viabile în domeniul marketingului sportiv, dar s-a trezit că nu și-a ales hainele potrivite și a fost nevoie să dea o fugă la cel mai apropiata mall din centru, ce se deschidea abia la 10 și așa a ajuns abia pe la 12 la conferință, după o cursă contra cronometru cu taxi mall-hostel-sprint-gară-tren prins la limită, norocul lui că era tren privat și se putea lua bilet din tren. O cămasă proaspăt cumpărată a avut de suferit, după ce a rupt-o în fugă când a încercat să-i înlăture eticheta.

La final de conferință Cris, Dragomir, James Carr, un tânăr antrenor de box din Anglia și un student originar din Cluj ce studiază tot în Regiat,  s-au reîntors “La Plăcinte” pentru a seta concluziile evenimentului alături o serie de delicatese recomande de basarabean ca beaten beans, plăcințele, mici și multe altele, mai mergeți și voi pe acolo să le aflați pe restul.

Continuarea a fost la un irish pub, unde alături de Asli Koc, digital PR la Digiturk au rememorat confruntările de tradiție din campionatul turc de fotbal și competițiile internaționale în care s-au confruntat românii cu turcii, mai ales meciul Dinamo – Beșitkaș, Asli fiind mare fană a vulturilor negri.

Cumva aceasta conferință la readus pe Cris cu picioarele pe pământ și pe cântar, i-a arătat din nou, că de fiecare dată este nevoide cât de important este să te detașeszi în weekend de la jobul de birou, să evadezi departe, să descoperi, să te redescoperi.

“Nu uitați de efort, de modul sănătos de viață, fiți implicați în activități sportive, companiile care investesc în sport susțineți organizațiile sustenabile, care au o istorie frumoasă, încercați să faceți afaceri în sport că sunt foarte profitabile, nu sunt start-up-uri în sport, încercați să faceți ceva! “- Dragomir Catirau, Asociația Fotbaliștiilor Profesionali și Amatori din Republica Moldova”

20180930_171251

Ca și concluzie o să las o mare campioană, care a fost mereu la nivel înalt să lanseze un mesaj de tip call-to-action nu doar către tânăra generația, ci către toți românii care așteaptă un îndemnă să se ridice din patul cel comod și călduț:

“Dragii mei, nu vă îndemn să faceți sport de performanță, dar miscarea este sănătate iar inima este viața”- Narcisa Lecușanu, Federația Internațională de Handbal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s