Cris B. din când în când erou la cratiță

Recent Cris B. era cât pe ce să apară într-o emisiune de gătit alături de mama sa, după ce răspunsese pozitiv la un provocare pe un grup de facebook de casting tv. Dar cum show-ul se filma live și era în București, în timpul săptămânii, nu prea putea să-și ia concediu, să zboare din Cluj, iar mama sa urma să se întoarce în Italia. Ce a fost interesant era ideea de a se prezenta pe lângă filmulețul de prezentare, cu cinci idei de gătit. A fost un exercițiu plin de imaginație vis-a-vis de ce ar putea găti astfel încât să iasă bine și să și câștige emisiunea, iar lista de amintiri culinare era o desagnă destul de plină.

Ultima oară într-un episod de vlog Cris B. s-a apucat să facă paella și sangria, alături de două gemene, rețetă ce a replicat-o și acasă, cu mențiunea că pe drum a irosit tot uleiul de trufe. Rețeta putea ieși perfectă dacă reușea să găsească șofran la magazinul de mirodenii și avea la dispoziție o tigaie speficiă de paella sau măcar ceva asemănător.

 

 

De ziua gemenelor amintite mai sus s-a încumetat să se bage la pregătirea gratarului din padure și a ieșit ceva decent, comparativ cu o încercare anterioară, unde să zicem că doar ploaia și vântul au fost de vină că s-au irosit o mare parte din mici, nu neapărat lipsa unui grătar adecvat.

Inainte de Craciunul trecut, Cris a inventat alături de mama sa salata ” Toată noaptea”, pe atunci fiind încă la regim, produs calculat cu grijă la număr la calorii. Aici mirosul uleiului de trufe și prospețimea dată de legume a fost inimaginabilă de delicioasă și revigorantă!

 

Într-o vară plictisitoare Cris și-a chemat prietenii să facă o oală întreagă de cartofi prăjiți din cartofi semipreparați că boluri și oale mai mici păreau de negăsit, serviți cu un fel de salată de avocado și multă cuba libre. Mixul s-a servit în afara blocului, în parcul de lângă, noaptea, la o partidă de ping-pong. A fost un party super-fun, care ar fi de recomandat oricui să-l încerce ca o alternativă la clasicul club.

Într-o zi Cris se împrietenise cu o basarabeancă, care îi pregătise paste cu ton, el venind cu o serie de ingrediente și mult vin, licoare care face ca toată atmosfera să fie mai plăcută, poate chiar romantică. Returul s-a jucat la Cris acasă, pe când stătea în apartamentul modest, dar uriaș, cu patru camere, unde a fost alintat cu un fel de orez cu carne, alături de niște struguri șutiți de pe balcon, mai mult de la vecini.

orez.PNG

O dată a pus de o petrecere cu prietenii, în care să se gătească lasagna și clătite. Aici rolul eroului nostru a fost strict pe partea de aprovizionare de la magazin a bucătăresei, mai ales cu crenvuști. Bine a mai fost și degustător botic în botic cu aceeași sexy-bucătăreasă când nu erau siguri dacă lasagna era destul de făcută.

diana.PNG

Prin anul 1 de facultate a făcut pentru prima oară tocăniță de cartofi, dar nu i-a ieșit dressingul și a ieșit ciorbă. Victimă i-a căzut o prietenă dragă, dar în final a supraviețuit calvarului de a doua zi.

Planul lui Cris este să-și ia o căsuța la mare, ca primă investitție imobiliară și desigur că bucătăria are un loc destul de imporant, în sensul că ar trebui să fie foarte spațioasă, să se poată organiza seri de gătit cu cât mai mulți amatori, unde-s mulți distracția crește. Cum el ca bucătar este cam afon, probabil v-ați dat seama din rândurile de mai sus că el este mai mult chef, ar fi ideal că partea tehnică și ustensile să fie cât mai rudimentare, adică fără chestii cu prea multe viteze, storcător ce nu necesită foarte multă curățare că acesta lucru este contrar stării de lene și anxietate ce-l apucă când vede câte chestiuțe are de spălat din el. Și totuși o mașină de spălat vase nu ar suna foarte rău, ar fi un răspuns la rugăciunile lui și mai ales ale vaselor uitate .

Tigaia de paella, pentru o versiune cu fructe de mare ar fi o prioritate pentru bucătăria marca Cris B, alături de un grill care nu necesită ulei, pentru că uleiul îngrașă și conține colesterol. Un dulăpior de condimente și ceaiuri, cum Cris B. nu bea cafea ar fi micul lui colț de rai, niște sofran, curcuma, propolis, mierea, mentă și ceai negru ar reprezenta un început perfect de festival al mirodeniilor.

mirodenii.jpg

Coșul cu fructe și poate și câteva legume oricât de demodat ar părea este mereu util în fața amenințării dulciurilor. Cel puțin un borcan cu murături tot într-un dulap la-ndemnănă ar fi tot ce trebuie după o noapte furtunoasă.

Să nu uităm de tel și mixer, căci fără piure și prajituri viața e pustiu. Nu știu dacă ar mai exista atâta zâmbet și bucurie în țara asta fără un piure cu pui Shanghai, niște duchesse la cuptop sau un tirasmu 🙂

Mesele pliabile sunt ideale în viziunea lui Cris, odată ce nu mai ai nevoie de ele, le poți strânge și elibera spatiul de creație în bucătărie. Și totuși la nivel de scaune ar străni maxim imaginația mesenilor o variană japoneze cu perne, în loc de clasicele spătare din lemn sau plastic, ar fi o bucătărie mai zen.

Un suport de vinuri rose seci si demidulci ar fi de real folos pentru gust și inspirație și bineînțes și un frigider încăpător pentru toate brânzeturile, fructele și legumele ce nu încap în coșul de mai sus.

Ultimele dar nu cele din urmă sunt cănile, mai ales cele personalizate, ce deja reprezintă o adevărată colecție, un cult pentru Cris, fiind adunate de peste tot pe unde a umblat, mai ceva ca și magneții de frigider. Ocupă și vor ocupa mereu un loc de cinste în bucătăria ideală, dau personalitate și te simți încărcat de amintiri chiar și când savurezi doar apa din ele.

21-252-048_3.jpg

Și totuși singurul lucru de care nu se poate lipsi o bucătărie sunt oamenii dragi, aceia care pun suflet în mâncare, oricât de automatizată și perfectă ar vrea să pară fine dinning-ul în ziua de azi, amprenta creației râmăne, este apreciat și savurată cu poftă. La masă ne împărtășim durerile și bucuriile, legăm prietenii, facem planuri, ne relaxăm, ne bucurăm de fiecare clipă.

O să dau un pic din culisele unui viitor articol, dar când am fost la Caru cu Bere și personalul a ieșit să salute clientela a fost impresionant, asta inseamnă pasiune și dedicare în bucutărie, lucru care se reflectă în nota de plată, dar mai ales în experiența unică de tip gastronomic care ne împinge să fim și cu toate riscurile inclusive măcar o dată la câteva luni eroi la cratiță.

Un articol marca SuperBlog2018

final.jpg