Yolo Marcel I- Categoric, fără doar și poate

Bine v-am regăsit la rubrica Yolo-Interviu! De data aceasta îl avem alături de noi pe domnul antreprenor Marcel Ionescu, o persoană ce am cunoscut-o nu de mult timp, dar pe care o pot define foarte fain, într-un singur cuvânt: Resursă! Mai mult o să-I las lui șansa să vă spună:

Bine ai venit la rubrica Yolo-Interviu, Marcel!

Bună, mulțumesc pentru invitație!

Este o întrebare la care nu fac discriminare, întreb pe toată lumea, cum te-ai descrie în 50-60 de secunde sau dacă îți este mai ușor cum te-ar descrie alții?

Mi-este mai ușor să mă descriu eu, ce zic alții e problema lor! Cu toate că am o vârstă înaintată, mă consider un tânăr antreprenor, în fiecare zi învâț chestii noi în ceea ce înseamnă antreprenoriatul și dezvoltarea companiilor pe care le am. Mai important decât atât, îmi place să cred despre mine că sunt cât se poate de vertical cu mine și ajung să nu mă protejez eu pe mine, în condițiile în care vreau și sunt competitiv!

Care este povestea antreprenoriatului? Cum de te-ai gândit să te apuci?

După mai multe experiențe în care am descoperit cu plăcere că este frumos să ai bani și chiar comfortabil, am decis să intru în activitatea comercială neștiind foarte multe ce înseamnă și lucrând poate de multe ori pe genunchi, vorbim de antreprenoriat la nivelul anilor 2000, care încă din punctul meu de vedere nu eram pregătit și nici România, dar nu sunt eu în măsură să vorbesc. Am descoperit cum e să ai succes, cum e să ai eșec și am descoperit cu mare plăcere că eșecul este lucrul din care înveți maxim. De ce?! Pentru că dacă ți-e frică să faci ceva, categoric temerea pe care o avem bazată pe educația noastră este teama de eșec, dacă mă întrebi ce înseamnă eșecul nu știu ce să-ți răspund. După ce mi-am dat seama că nu știu ce să răspund, am trecut de la eșecul în partea de a învăța. După ce am citit câteva interviuri cu cel care a inventat becul, cu cei dintre cei câțiva la care te uiți, înveți și te inspiră, am descoperit că cel care a inventat becul a fost fantastic, a învățat 1999 de moduri de a nu face un bec. Într-o variantă extrem de simplistă era eșecul din care învăț în fiecare zi și îmi și place!

38026234_1902840253116972_2487559587994009600_n.jpg

Cum ai defini totuși succesul?

Succesul este încununarea satisfacțiilor, implicării emoționale și financiare în businessul pe care îl ai, asta cred eu. Mai pragmatic și mai clar, în momentul în care ai satisfacția că ai ajuta un client, care e frumoasă satisfacția, dar la final de zi cineva trebuie să plătească facturile☺ Pentru mine una din cele mai mari satisfacțiile majore după ce mi-am făcut treaba, este aceea de a livra factura și a încasa banii. Cred foarte mult, foarte tare, că banii sunt un mijloc în a-ți atinge scopurile și obiectivele și satisfacția pe care o ai în momentul în care o ai, vine în spatele unei munci profesioniste. Ai livrat profesionist, categoric clientul te plătește!

365 zile pe an concediu și muncesc 365 zile pe an

Foarte multe persoane suprapun succesul cu fericirea, cum este în cazul tău?

În nici un caz! Eu sunt fericit în fiecare secundă pe care o am în viața asta și pe care o mai am în viața asta. Succesul, din punctul meu de vedere, este bazat pe ce obiective ai, este important ce obiective ai. Dacă pe tine te face fericit să alergi dimineața, este o chestie care te face să te simți bine. Dacă îți faci un obiectiv să ai o multinațională, pe patru continente, aia te face fericit. Cred că este o foarte mare diferență între succes și fericire…

În momentul în care ai avut de ales să intri în business, câti ani aveai?

Aveam 19 ani!

Pe atunci nu exista tentația de a te angaja?

Ba da!

531978_10202110527878945_931803271_n.jpg

Și cum ai înclinat balanța dintre talerul multinaționalei și oportunitatea de business?

Mulțumesc pentru întrebare! Am avut ocazia de-a lungul copilăriei să cunosc o grămadă de oameni, categoric mai în vârstă din cauza prietenilor părințiilor mei. Pe unii i-am ascultat, pe alții nu i-am ascultat, am avut ocazia să ascult un domn, să-i dea Dumnezeu sănătate, care ne-a zis un banc, care este extrem de simplu: “Un câine și un domn mergeau pe stradă. Câinele aranjat, spălat, aranjat frumos, mirosea frumos. Pe lângă acest câine a trecut o cățea în călduri. Când câinele a vrut să meargă spre acea cățea în călduri, stăpânul l-a tras, că era legat de gât. Un alt câine maidanez a venit și s-a dus la acea cățea în călduri.” Ce am înțeles din acesta banc, este că oricât de frumos, curat, spălat ai fi, tot legat ești dacă te duci la o multinațională ☺. Asta a fost viziunea mea în acel moment, să am libertatea de a-mi face singur programul, nevoia de a avea grijă de mine, respectiv să mă duc la sport, la plimbări. Eu spun următorul lucru:” 365 zile pe an concediu și muncesc 365 zile pe an!”

N-a existat niciodată să renunți la antreprenoriat? Să megi spre job, în momentele grele?

Ooo, ba da și nu o dată, de zeci de ori! De ce? Este relativ comod să lucrezi de la 8-9 până la 4-6, la sfârșitul lunii să iei salariul și să-ți vezi de treaba ta, adică după ce s-a terminat programul chiar să nu mai ai nici o treabă cu businessul. Pe când în antreprenoriat, când vine ziua de 25 trebuie să dai taxe la stat, trebuie să plătești. Am avut de multe ori chestia asta, însă de fiecare dată îmi aduc aminte de celebrul banc pe care ți l-am spus mai devreme cu spălat, curat, frumos mirositor, dar e mai frumos să te duci în zona de a fi liber

Studiile au avut vreo relevanță în domeniul pe care ți l-ai ales?

Categoric, fără doar și poate, da!  Fac parte din categoria celor care oricât de mult mi s-ar arăta că sistemul de învățământ românesc este prost, consider că este foarte bun, bazat pe rezultate. Fără doar și poate școala te ajută, vorbesc de școală după liceu în sus. Cel mai important pentru mine, în facultate, este că am înțeles poate un pic prea târziu ceea ce înseamnă networkingul, foarte multe din oportunitățiile de business pe care mi le-am dezvoltat sunt cu colegii de facultate.

Nu ești adeptul mitului conform căruia nu ar trebui să mixezi prieteniile cu businessul?

Sunt total de acord să faci business cu prietenii atâta timp cât toată lumea știe ce are făcut!

Nu toate businessurile le faci cu plăcere!

Ce părere ai despre afacerile deschise la pont? În sensul că se deschide o linie de finanțare, poate ai ceva cunoștiințe în domeniu și te arunci doar pentru că există linia de finanțare, poate pentru că pe domeniul tău nu există linii de finanțare disponibile, ce părere ai despre subiectul acesta?

Pe companiile mele, fonduri europene nu am accesat nici un leu, însă din ceea ce înseamnă Patronatul Tinerilor Întreprinzători și Centrul SMART, am accesat ceva fonduri europene. Cred foarte tare și în ceea ce zice și Richard Branson, dacă cineva vine la tine cu o oportunitate de afaceri și te pune să faci ceva, fă-o! Chiar dacă nu știi, găsește pe aia care știu s-o facă! Dacă tu nu spui da, sigur spune cineva în locul tău și a câștigat. Sunt acord că liniile de finanțare se închid, se deschid, poate mai apar, poate nu mai apar. În condițiile în care ai niște conexiuni în acel domeniu de la oameni pregătiți până la cel care știe partea executivă, sunt pentru a deschide, pentru a face acel business pe acea linie de finanțare.

21316573_1445627632140056_250011544160795490_o.jpg

Care sunt sursele tale de insiprație, de unde pornește ideea ta de business?

În momentul în care ne-am cunsocut, v-am arătat la acea Școala de Vară un sistem de gândire. Sistemul de gândire pe care eu îl am sunt nevoi-resurse-business, ce nevoie sunt nesatisfăcute, ce resurse am atât din zona autorității locale cât și din zona autorității centrale și ce business pot lega.

O întrebare la care aș vrea să fii sincer, dintre toate businessurile pe care le ai, în toate lucrezi cu plăcere? Că știi că există mitul de a face doar ceea ce-ți place…

Categoric cred foarte tare în asta, însă îți spun din experiența proprie, în momentul în care faci un business care îți face plăcere, s-ar putea să nu-ți aducă rezultatele financiare de care tu ai nevoie și atunci obligat să te duci într-o zonă în care efectiv  să faci bani. Sunt businessurile de categoria A, care nu-ți asigură foarte mult profit da îți generează venit, business de categorie B care îți generează un pic de business și o marjă mai mare de profit și businessurile de categorie C în care e mai greu să vinzi acel produs dar marja de profit este foarte mare. Ai dreptate, nu toate businessurile le faci cu plăcere!

Care îți sunt cele mai dragi afaceri în care ești implicat sau pe care le-ai avut de-a lungul timpului?

Sunt maxim de entuziast de realizare și dezvoltarea conceptului de Lego Education, împrietenirea copiilor cu calculatorul de la o vârstă foarte fragedă, respective de la 3-4 ani în sus. Mi-este foarte drag un business pe care sunt foarte aproape de a-i da drumul care face referire la medicina alternativă, o alternativă la farmacia de sinteză pentru bolile incurabile.

Știu că era un scandal cu aparatul care îți scaneză prin biorezonanță…

Celebra companie…La noi vorbim de niște suplimente naturale bazate pe marijuana medicinală, ăsta va fi businessul, am început timid din punctul meu de vedere, că neavând toate hârtiile, nu vrem să ne jucăm cu un dosar penal de trafic internațional de droguri și acum suntem la nivelul la care ne-am obținut autorizațiile de la Agenția Națională Antidrog, de la Departamentul de Combatare a Traficului de Droguri și Terorism și am obținut autorizațile de import.

Care sunt cele mai temeri pe care le ai în momentul în care începi o afaceri și cum reușești să treci peste?

Una dintre cele mai mari temeri pe care le am și pe care cred că le voi avea tot timpul este lipsa de predictibilitate a contextului politic. Să schimbăm între noi, furnizor-client, regulile în timpul jocului ne costă, ori din partea clientului când mai vrea ceva în plus ori din partea furnizorului când livrează îl costă foarte mult reputația. Lucru care m-a făcut să trec peste asta a fost momentul în care țara a condusă de tehnocrați, nu vorbesc de nume, acei tehnocrați pentru mine, pentru mediul de afaceri și pentru colegii mei din mediul de afaceri nu au făcut nimic. Pe fondul nerealizării nici unui proiect de îmbunătățire și ajutare, susținere a mediului de afaceri, activitatea economică a României a ajuns să fie invidiată de toată Europa, cea mai mare creștere de 4,5%, păstrând proporțiile vis-à-vis de Germania și Austria. Cred că neimplicarea politicului poate ajuta, sau implicare politicului prin crearea unui ecosistem de business.

Deci, pratic ești adeptul sistemului laissez-faire. Cum îți dai seama că trebuie să treci la următorul nivel și trebuie să lași pe alții să facă taskurile primare?

În condițiile în care numărul tău de telefon ajunge la foarte multe persoane fiindcă vrei să te promovezi și primești 30-40 de telefoane pe zi, e momentul să-ți iei o secretară. De ce? Pentru că alfel tu te transformi într-o secretară, nu mai poți avea obiectivul și focusul spre livrarea către client, nu mai poți avea atenție la furnizori dacă îți livrează, timpul tău este alocat convorbiriilor telefonice și atunci este mult mai ușor să transferi către o secretară…

21743254_1454812721221547_105393641921085119_n.jpg

Care este momentul tău ideal de ieșire dintr-un business? Ai avut parte și de vânzarea și de faliment?

Absolut! Am dat-o de perete cu o firmă, am închis-o pentru că noi am crezut că știm, defapt s-a dovedit că nu știam. Cred că vânzarea este important să o faci după momentul în care ai stabilizat businessul, în primii doi ani după ce ai stabilizat businessul. Stabilizarea business-ului în viziunea mea înseamnă venituri recurente, un portofoliu de peste 50-100 de clienți și o securitatea financiară care se măsoară în cash-flow, EBITA și toți indicatorii economici. Cred că în primii doi ani este important să pleci din business…

Dacă situația arată așa de bine, îți mai vine să vinzi compania?

Ideal ar fi să nu te atașezi emoțional, este important și depinzi de o companie pentru că e viața ta, sunt banii tăi, te ajută. Opinia mea este că implicarea emoțională în business nu-și are loc, businessul e cu bani, e simplu, eu vând, tu livrezi, sunt emoțional implicat în businessul meu pentru că îmi face plăcere, îmi face plăcere să mă dezvolt. Este exact dacă vrei ca un învățător, profesor, părinte care ne-au crescut până la 15-17 ani și după aia au trebuit să ne lase, ăștia-s părinții, învățătorii îți îndrumă activitatea în primii patru ani, după care te lasă să treci în clasa a cincea și ei o iau de la început. Cu toții când participăm la vreo acțiune suntem implicați emoțional, suntem atenți și când te desparți acolo te doare. Eh, cam așa e și cu businessul, e simplu, l-am făcut, l-am dus, care e obiectivul lui? Cred foarte tare în obiectivele pe care mi le pun la începutul acelui start-up. Prin anii 95’ au fost întrebați absolvenții de la Harvard dacă au obiective despre viața lor, le-au luat obiectivele scrise și doar 3% din generația de absolvenți aveau obiective scrise. Peste 20 ani cei 3% dețineau valori, averi mai mari decât restul de 97%. Cred că dacă într-un business îți pui obiective pe clienți, pe cifra de afaceri și pe vânzare, în momentul ăla ai o hartă despre ce vrei să faci.

Cât de important este să ai o comunitate în spate, în momentul în care vrei să pornești o afacere? Efectiv, la modul sincer cu ce te ajută? Că este la modă să faci comunități în Romania, cu ce ajută Patronatul Tinerilor Întreprinzători?

În primul te ajută cu networking și reprezentativitate. La sfârșitul unei zile când tu constați că ai dat tot ce-i mai bun, însă mediul politic nu te ajută, există posibiltatea ca un instrument cum este Patronatul Tinerilor Întreprinzători să-ți asigure reprezentativitate. Măcar dacă vrei ai cui să te plângi, știi că acea asociație îți ia supărarea, o transpune corect și o pune pe masa unui ministru, mai departe nimeni nu poate să aibă control. Cred foarte tare în a face parte din diferite asociații reprezentative pentru mediul de afaceri, motivate de faptul că poti face networking, întâlnești oameni mai în vârstă ca tine, mai experimentați în business, care îți pot da niște soluții foarte simple pentru problemele care ție ți par foarte grave pentru că și ei au trecut acum ceva timp prin ele. Te ajută foarte tare să faci parte din diferite organizații.

Cum se începe o campanie de advocacy și care ți s-au părut cele mai reușite campanii?

Pot să-ți spun una dintre ele, este cea a Patronatului Tinerilor Întreprinzători, când s-a făcut programul START și SRL-D. Acela este un program a Patronatului Tinerilor Întreprinzători în care efectiv s-a făcut încurajarea de IMM-uri. Internetul este astăzi nelimitat, este foarte ușor să vezi care sunt trendurile de la insituțiile financiare și internaționale, trendurile fără doar și poate sunt ale antreprenoriatului pentru că dăm exemplu că suntem în Cluj, știm ce a făcut Nokia, a făcut la Jucu niște hale, a luat banii statului, a angajat 2000 de oameni, după care a plecat acasă. Astea înseamnă presiunea unui colos de 2000 de oameni când vine la tine, cum e Nokia. Viitorul fiind al antreprenoriatului și aici vorbesc ca sursă de informare Banca Mondială, noi ne-am gândit să facem un SRL-D, o primă firmă pentru cineva care nu a mai avut. În primul rând am făcut înrolarea online, în al doilea rând am făcut posibiltatea ca prin SRL-D să obții o finanțare de start-up, ăsta e un proiect pe care noi l-am gândit, ne-a plăcut foarte mult, muțam Doamne că a și ieșit și se și implementează! Plăcerea pe care am avut-o este că președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători a fost președintele patronatelor la nivel european, a dus ideea la nivel european și Italia, Franța, Germania, Ungaria au copiat toate SRL-D-ul, chestii care nu se spun, dar pentru noi au fost niște satisfacțiile emoționale foarte mari!

Și firma mea tot pe SRL-D este deschisă și din decembrie am trecut pe SRL normal, n-am știut că asta a fost ideea voastră…

A fost ideea plecată de la noi!

Până acum am atins tot felul de subiecte serioase, cu ce se ocupă Marcel în timpul liber?

Răspunsul în partea a doua a Yolo-Interviului

555990_3540358393305_1812336362_n.jpg

2 comments

  1. Nice….medicina alternativa este cea mai profitabila afacere in ziua de azi….pe langa asta mai trebuie sa stii si cum sa o ”manuiesti”, daca intelegi ideea.
    Multi zic ca este o sarlatanie, mai ales cand vine vorba de biorezonanta. Si eu sunt de aceeasi parere.
    DAR…ideea e: medicina alternativa vine ca o completare, sau altfel spus, te ajuta sa iti mentii sanatatea, si nu trateaza, decat foarte rar.
    Nice blog spot. Astept urmatorul. Spor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s