Cris B. Amazonianul

Cris B. mai avea 4 zile până la concediu, 96 de ore până la revederea cu valurile. Dar fiind ultimele 2 zile la birou, toate aspectele logistice trebuiau puse punct și iată ca un challenge ce părea foarte simplu la prima vedere, s-a dovedit o alergătură nebună după acul în carul cu fân. Sarcina era să ia cadouri pentru respondenții ce răspundeau la chestionare. Dar procesul de achziție era ghidat de câteva aspecte, în speță să fie în număr de peste 200 bucăți din acelasi produs și prețul pe unitate să se încadreze în maximul de 6 lei. Inițial, a luat în calcul un drum spre un engros, dar partea de birocație la nivel de legitimație de acces, factură, contract de vendor, au generat un cumul de bariere ce l-au redirecționat spre clasicul hypermarket, cel de toate zilele.

“Dacă nu eşti încăpăţânat, vei renunţa la experimentele tale prea devreme. Dacă nu eşti flexibil, vei continua să te loveşti cu capul de perete şi nu vei reuşi să găseşti o soluţie diferită pentru problema cu care ai de-a face.”

În cele peste 3 ore cât s-a tot învârtit după prețuri și cantități cât mai mari, la un moment, se oprește și își trage sufletul, aducându-și aminte cum asistenta lui si-a comandat pantofi online recent și l-a tot întrebat ce variantă îi plac. Aproape instant l-a lovit o idee de afacere. Set-uri de produse de tip incentives pentru companiile de market research, care să fie la bucată dar mai ales în pachete, de tip 50 de bucăți, 100 de bucăți, 200 de bucăți și chiar 500 de bucăți, cu livrare la domiciliu, la un preț care la nivel unitar ar varia între 4 și 6 lei, cam cât este bugetul unitar al proiectelor de cercetare de piață la nivel de incentives.

În fine, eroul nostru revine la birou, încărcat ca Moș Craciun cu incentives și își finalizează ziua cu rapoarte, estimări și telefoane peste telefoane. Deși era vineri și în mod normal era gata de un weekend fun, eroul nostru trebuia să-și refuze prietenii că urmau o serie de proiecte de tip delegații prin alte orașe în weekend și oricum după seara anterioară, forma fizică era pe modul low battery. Așa că s-a mulțumit cu un pic de butoneală pe laptop, cu incursiuni în social media și câteva episoade de comedii clasice la tv. Ideea aceea de afacere să fie așa o fază trecătoare…

” Una din greşelile majore pe care le fac oamenii este să se forţeze să meargă într-o direcţie. Nu îţi alegi pasiunile; pasiunile te aleg pe tine “

Când obloanele ochiilor au fost coborâte, iată că universul oniric de vineri seară se conturează într-un fel de vamă. Stăjerul din Satul Somnului cerea o taxă de 5 gânduri pentru a putea merge mai departe. Eroul nostru își scaneză cu un card contacteless (limita era setată la 100 de gânduri) 5 de gânduri din soldul de 5 000 de gânduri. Mai avea înca 4995 de gânduri în sold, dar lui Cris B. nu-i prea păsa, abia își putea ține în frău încântarea simțurilor ce s-au lăsat pradă paradisului asezonat cu un zi de tip cupaj de vin tămâioasă sec, pâine proaspătă și apus de vară, dirijați de ochii ce erau martori la idei în formă de curcubeu ce roiau și dezvoltau forme noi și dimensiuni private.

Dacă reuşeşti să oferi clienţilor o experienţă plăcută, ei vor începe să răspândească vorba. Vorba din gură în gură este cea mai puternică.

O serie de reclame luminoase îl direcționeză pe Cris într-un submarin pentru că padurea urma să fi inundată de un râu de oferte. La intrare în vehicolul subavatic Cris face cunoștiință cu FBM care îi prezință locul în care s-a trezit teleportat de loteria viselor: Insula Ali Baba. Evoluția naturală în această societate secretă înceapă de aici, urmând ca ideile să se concentreze spre Satul Cuvintelor.

Satul Cuvintelor era plin de peștișori fosforecenți ce scoteau bule de aer ce înglobau codificarea mesajelor, review-uri și feedback-uri despre experiențele cu diferite idei. Practic aici dacă bula cerne un mesaj+cel puțin 20 de review-uri și feedback-uri, se poate înainta spre branduire, în Spațiul Gândurilor Bune. Odată revenit la suprafață, Cris e taxat de Junglee cu 300 de gânduri, așa că soldul arăta 4695 de gânduri rămase.

Spațiul Gândurilor bune era un mall, unde orice idee ce a primit validare, este îmbrăcată pentru a putea să fie prezentată și mai târziu ofertată. Ideei lui Cris din timpul zilei i se propunea un ambalaj cu un design modern, chiar pe futurist spre puțin agresiv dar care să nu dea în extravaganță, să fie digerabil. Criticul Julia White i-a facturat lui Cris 1000 de gânduri pentru consultanța oferită, astfel că balanța indica 3695 de gânduri.

Întrebarea obişnuită care ţi se pune într-o afacere este “De ce?”. Este o întrebare bună, dar una la fel de validă este “De ce nu?”

La iesirea din mall era o tarabă plină de culori la promotie pentru clienții fideli. Cum amabalajul produslui era încă anonim din puncte de vedere cromatic care se încadreze în liniile desgin-ului, Cris alege ca o parte să rămână transparentă și restul să fie o abundență de azuriu și argintiu, care să îl plaseze într-o categorie business, dar accesibil și publicului larg. În mod normal un mini-infinit de o culoare era la un preț de 800 de gânduri, ce ar fi însemnat că 2 culori l-ar fi costat pe Cris 1600 de gânduri. Dar iată că prin zonă trece șamanul Amabot, care impresionat de povestea ideii lui de produs, calculeză că profit poate depăși bariera critică de 20% și îi oferă un vocher de tip 1+1 în speranța că produsul lui Cris va ajunge chiar privat label în top 20. Eroul nostru era foarte încântat de câte posibilități de dezvoltare i se oferă, într-un film cu o acțiune ce se dinamiza tot mai puternic.

“Într-o zi vei înţelege că e mai greu să fii bun decât isteţ. Isteţimea este un dar, bunătatea este o alegere. Cu darurile e mai simplu, ele ne sunt date. Alegerile însă pot fi dificile.”

Ajuns în centru insulei, Cris este abordat de agentul de vânzări Amazo Marky. Oferta lui părea irezistibilă, deși necesita 2000 de gânduri ca și cost. Includea promovarea printr-o strategie de SEO realistă și pragramtică, poze profesionale, descriere de tip call-to-action și în ultimul rând un logo și un nume foarte simpatic: Plan C. Soldul deja scădea simțitor spre 895 de gânduri.

“Dacă nu vrei să fii vreodată criticat, atunci, pentru numele lui Dumnezeu, nu face nimic nou!”

Vis sau nevis trebuia și omul nostru să mânânce ceva și ca să nu rămână fără gânduri, alege periferia pentru o masă cu raport calitate-pret decent. În apropiere era portul de unde se auzea zarvă mare. Curios din fire, Cris se grăbește să vadă despre ce este vorba, dar este oprit la timp de FBA, șeful de operatiuni ce țin de receptie, depozitiare, livrarea, facturi, garanții, încasări. Era un om masiv ce se asigura ca nu doar top 5, ci toate produsele în maxim 48 vor ajunge la doritori. 

La răsărit când soarele dă noroc pentru prima oară cu ziua, Cris și FBA stăteau la pescuit când în apă se reflectă 5 umbre cu siluete foarte familiare. Erau omuleții de la AMZ Academy, pregătiți cu îndemnul că e timpul că lumea să meargă la somn pentru că mâine va urma o zi cu un program mai scurt dar ca și durată mai calitativ și specific pentru lansarea produslui.

“În vremurile de demult, îţi dedicai 30% din timp pentru a construi acel serviciu extraordinar şi 70% pentru a-l face cunoscut. În prezent, lucrurile se inversează.”

Acum nu pot să văd zic ce s-a întâmplat după ce s-a trezit Cris, că încă doarme, dar vă pot ajut un pic cu o serie de indicii despre ce pot lipi trainerii de la AMZ Academy într-o poveste despre comerț online.

Destinația finală AMZ Academy este Amazon, la bordul lor se poate îmbarca orice antreprenor ce-și dorește o afacere rentabilă, dar care este dispus la investiție progresivă de minim 5000 de euro. Mai mult de atât, se dorește crearea unei comunități romanești de peste 1000 de vanzatori profitabili pe Amazon prin organizarea regulată de întâlniri live de socializare, motivaționale, dar și discuții despre afacerea Amazon, atât în București, cat și în țară.

Acest curs Amazon este predat de 5 practicieni, ce vând pe Amazon de peste 1 an si jumatate și au dezvoltat programul “AMZ Academy” ce durează 4 luni de zile, timp în care studenții vor parcurge toți pașii ce țin de acest business într-un mod organizat, alături de suport calificat.Cursantii au acces la: materiale in format scris, reduceri la instrumente specifice afacerii, reduceri la furnizori validați de servicii, înregistrările webinariilor live și șwebinarii suplimentare de întrebări și răspunsuri live, unde cei din Comunitate pot intreba trainerii în direct despre orice neclaritate au, referitoare la afacerea Amazon. La sfarsitul celor 4 luni, studentii vor folosi calendarul de lansare AMZ Academy pentru a propulsa produsul lor pe prima pagina Amazon, dar suportul trainerilor nu se va sfârși aici. Ca follow-up se va continua cu strategii de optimizare a businessului si tips & tricks despre ce pot duce vânzările la urmatorul nivel.

“Am avut trei mari idei la Amazon, idei cu care am rămas timp de 18 ani şi care reprezintă şi motivul pentru care ne bucurăm de succes: Pune clientul pe primul loc. Inventează. Şi ai răbdare.”

categorii de personaje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s