Banii fac pământul să se învărtă, să mori tu!

Clișeul cu banii fac pământul să se învărtă mă acrește de fiecare dată când îl aud! Spike închide piesa cu versul “Că Dumnezeu ne dă la toti da’ nu ne bagă pe card!” Și cam are dreptate, îți tot dă până îi pierzi pe toți, pe dulciuri, iar când crești mai mare pe party-uri, poker și pariuri.
Chiar, mai stiți că părinții ne tot băteau la cap când eram copii să nu mai stricăm banii pe prostii? No’, BCR, care susține proiecte de tineret începând de prin 2015 știu eu (de la Cluj Capitală Europeană a Tineretului) vine cu un proiect denumit Școala de bani, care la prima impresia ar părea că te învață să faci bani. Aruncând o privire mai atentă, banca asta albastră explică copiilor de 7-14 ani ( că după 14 ani ești gata contabil și angajabil) în camionul FLiP, special amenajat pentru a fi deopotrivă loc de joacă și sală de curs, cum să nu își irosească banii pe care nu-i prea au. Practic, timp de o oră și jumătate, grupuri de câte 15 elevi sunt ghidați de traineri specializați într-o călătorie care are drept scop să îi familiarizeze pe cei mici cu noțiunile financiare de bază.

E drept că munca părințiilor trebuie respectată și apreciată, dar eu zic că până prin liceu trebuie să-ți trăiești copilăria. Chestia asta mi-a venit azi, după o discuție cu un părinte despre angajarea ficei lui, culmea vroia să o lase încă se mai bucure de viață, bine că avea și baza financiară solidă. Deși clipul mi se pare retărduț, cu tot respectul pentru cei care au muncit la ei, la vremurile care urmează cred că orice bănuț o să conteze, în speranța că generația mea o să mai prindă o pită de pensie.

Eu pe la 16 ani am început să lucrez, tot am încercat ca ospătar pe la Popasul Avrigului, la ceva terasă prin centrul Sibiul ( cred că The Gallery) și o săptămână la o terasă la Ocna Sibiului. Banii i-am stricat pe exact ce zice tipul ăsta în clip. Prin facultate am fost într-o grămadă de proiecte de market reasearch, dar tot așa pe prostii și distracții am spart banii. După ce am terminat masterul, am început să cumpăr experiențe, călătorii, să mă maturizez puțin și să investesc cu adevărat în mine.

Dacă aș da timpul înapoi probabil tot așa aș face, că nici la 27 de ani nu este foarte târziu să mă coc, dar partea nașpa este că nu știu dacă sacrificiile parințiilor merită, nu știu dacă vreodată o să merit toți banii irosiți pe mine.

Pe lângă înscrierea în FLiP your story, unde puteți câștiga o bicicletă Pegas prin tragere la sorți, azi fiind ultima de zi înscriere, cred că cel mai fain la acesta programe este că înveți din copilărie să nu fii egoist și să apreciez lucrurile mici, că alea te fac mare, eu sunt încă mic și este mai greu să cresc la vârsta.

Voi, dragi copii aveți noroc că în sprijinul educației dăruite de părinți sar zăpăciții ăștia bancheri, cu tinerii lor și tot coolness-ul pe care îl pot oferi. Nu fiți blegi, înscrieți-vă că au fost deja în Cluj și București, urmează Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Sebeș, Alba Iulia și ultimul, dar nu cel din urmă a mi casa, în Hermanstadt!

Am ieșit, v-am lăsat mai jos cu versurile ce sunt ringtone la alarma mea, care sunt un fel de reconectare matinală temporară la lumea materialistă, un sursă de motivație. Totuși nu uitați că la urma urmei sunt doar niște borne spre un scop de multe ori denumit succes, bani, bani, bani!

“Merit să am tot ce vreau,
Ştiu că n-au
Cum să mă schimbe, m-atrăgeau
Că lipseau…
Mulţumesc pentru ce am
Promiteam
Că într-o zi, odată-n ani
N-o să mai alerg bani…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s