Care ar fi locurile din România unde dacă te-ai putea teleporta, ai pocni din degete, în secunda doi să fii acolo?
Sighișoara!
De ce?
Atât de frumos și colorat e acolo! Am fost de două ori și nu m-am plictisit absolut niciodată, mereu am găsit altceva de făcut, mi se pare o zonă care a păstrat casele, formatul, arhitectura și ideea aia cum este în centru, casele una lângă alta, lipite, una e albastră, una e galbenă, una roșie, doamne mi se pare genial, colorat și vesel! Oamenii sunt puțin ciudăței, dar e ok 🙂
Și locul unde ți-ai propus să ajungi?
Eu vreau să merg în Marea Britanie! Este cel mai mare vis al meu legat de călătorii! Îmi place accentul în primul rând, cultura lor, Regina Elisabeta era modelul meu în viață, trebuia să fac un eseu la limba română despre ea și sunt sigură că despre ea am făcut.
Deci Anglia este crush-ul tău în materie de călătorii?
Da,da!
Și pe partea de România?
Și unde nu am fost deloc în Romania? În vest!
Timișoara, Cluj?
Timișoara, Cluj, Arad…
Că făceam paralela asta străinătate vs România, este o întrebare foarte dureroasă pe care o adresez tinerilor. Se mai merită să rămâni în România?
Eu zic că da!
De ce?
De ce aș pleca?! Limba română este atât de frumoasă și la școală am iubit-o atât de mult, mi se pare genială, atât de multe chestii poți să faci cu ea. Țara în sine este foarte frumoasă, chiar dacă nu sunt eu mare fan al muzicii românești. Am avut persoane din Belgia care au venit la noi, au stat o săptămână, apoi au călătorit cu trenul prin toată România. Vin persoane din alte tări să călătorească în România și eu să plec?! Eu o să rămân, nu am de ce să plec, decât în vacanțe, nici atunci, poate cu proiecte, în nici un caz nu o să mă mut!
Eu am avut o mulțime de colegi Erasmus, vedeam că în momentul în care vin străinii, toată lumea îi primește cu brațele deschise și când românii merg în străinătate, mi-au povestit colegii și am văzut și în poze că interacționează doar cu ceilalți străini sau cu localnicii din organizare. Ești de acord cu mine că străinii sunt mult mai puțin receptivi și mai puțini primitori?
Da, sunt foarte de acord! Când vin tinerii din Belgia la noi efectiv se simte o mobilizare la nivel de comunitate, toată lumea să facă curat, e super ordine, nu vezi pe nimeni care să fie într-o stare de ebrietate cum mai sunt în localitățiile mici, deci în perioada aia nimeni, toată lumea e ok, nimeni nu vorbește urât, e super multă organizare. În schimb când am fost la ei, erau efectiv oameni din organizare, noi și cealaltă grupă din Belgia… Ce-i drept noi când îi aducem la noi, ei ne cer un loc unde să stea toți împreună. Am mai fost odată în Chișinău, nu știu dacă sunt eu ciudată, dar și ei mi s-au părut foarte reci ca primire, erau foarte seci, plictisiți, nu prea le păsa așa că am venit noi, eram tot așa într-o tabără, eram așa destul de incomozi, doreau să plecăm cât mai repde… În schimb noi încercăm să ne organizăm cât mai bine că să nu fie niciun fel de discuții, tocmai din cauza asta că România este văzută mai puțin bine în străinătate și noi ne dorim când vin la noi să fie totul ok, ca să nu mai fie probleme…
Pe partea de Chișinău și eu am fost într-un city break și ne-am înțeles foarte bine, mai ales la pahare. Bine, noi eram cazați în centru, la hotel de 4 stele și în momentul în care scoteai și ceva bani te înțelegeai bine cu moldovenii, cu moldovencele. Mi s-a părut super în Chișinău!
Să știi că am cunoscut persoane care au venit din Chișinău în România și m-am înțeles foarte bine cu ele, nu am avut nici o problemă cu ele, dar când am fost acolo a contat foarte mult și ce fel de persoane am întâlnit…
Și organizarea…
Organizarea era destul de slăbuță, ei erau slăbuți, erau destul de reci, neinteresați de starea și situația noastră…
Îmi place faptul că menționezi foarte mult despre satul tău natal, dacă cineva ar vrea să facă drumeții sau excursii cum ai promova satul tău?
E foarte simplu, avem o livadă uriașă, deci cred că e cea mai mare livadă din zonă, la Hodora, cred că aia e principala chestie. Este biserica care este foarte frumoasă și veche. Aveam școala care e super-faină, nu știu câți oameni sunt interesați să vadă școala, eu dacă ar fi oameni interesați și chiar s-a întâmplat ca colegele să vină, chiar școala a fost printre primele lucruri pe care le-am arătat. Au fost în zonă trei castele construite înainte de revoluție. S-au dărâmat între timp și au rămas doar ruinele, a rămas doar unul singur care este foarte aproape de casa mea, e super-fain, mai cazăm oameni acolo, când mai vin oameni în vizită, mai stau acolo!
Și eu am ceva în Mârșa ceva asemănător și sunt cazați cei care lucrează la balastieră. Numai că situația-i tristă, e derăpănată…
Cel care a rămas în picioare a fost renovat cu colaboratorii din Belgia, fac foarte multe chestii pentru localitate și tocmai d-asta ți-am zis că ne organizăm foarte bine când vin.
Care au fost impresiile belgienilor? Ce feedback ați primit?
Noi ca grup de tineret mereu am primit feedback pozitiv!
Ce i-a atras, de ce v-au ales pe voi?
Parteneriatul ăsta este de vreo 20 de ani, nici măcar nu eram născută pe vremea aia! Nu vreau să monopolizez discuția cu AGLT, dar totul pornește de acolo. AGLT este creat de un domn din Belgia și unul din România, împreună au mers prin mai multe orașe și sate și au făcut mici grupulețe, cu oameni care se jucau cu copii. După ce aveau o perioadă de activitate mai măricică, veneau alte persoane din Belgia să evalueze situația, chestia asta a devenit tradiție și de 20 de ani vin în fiecare vară. Și acum, mai nou, vin și mai des, de două, de trei ori. Nu cred că știau ei de Hodora, cel mai mult i-a atras a fost chestia asta că a fost AGLT în sat și a făcut grupulețul acela micuț și au trebuit să vină, le-a plăcut și au venit mai mult 🙂
Din ce ai discutat cu ei ce elemente le plac?
Le place mâncarea, pe lângă că suntem primitori, le plac foarte mult animalele, în sate sunt animale la curte, atât sunt de atrași de animalele ălea. Nu sunt niște oameni pretențioși, îi duci lângă oiție, lângă oițe stau, se joacă cu ele și tot felul de chestii…
Menționai de mâncăruri, care sunt preferatele tale din bucătărie?
Mamă, ce întrebare e asta! Mâncarea mea preferată, dacă eram mică spuneam piure de cartofi, acum prefer pizza, aia făcută de mine, pe care o face mama, că eu nu prea gătesc, nu mă omor eu cu gătitul…
La pizza aveți o rețetă specială?
Vă dau un sfat, după ce ați făcut aluatul îl puneți la înghețat, apoi îl dezghețați, atâta de moale o să iasă blatul ăla, contează foarte mult și blatul. În rest punem cașcaval, șuncă, piept de pui că să nu fie atât de greu, e rețetă normală care o găsești pe net, doar atât am învățat de la o vecină, aluatul înghețat folosit, este mult mai moale!
E un pont foarte mișto! Și pe partea de dulciuri?
Vai, deci sunt mare fan al dulciurilor! Ciocolata cred că e preferata mea bineînțeles, doar că nu îmi permit mereu să mănânc ciocolată și bombonele Skittles din păcate, nu prea am voie…
Și cum de nu pui pe tine?
Asta este o întrebare foarte bună, au încercat mulți doctori să-și dea seama, nimeni nu a reușit:) La un moment dat m-am dus să fac niște analize și înainte mi-au trecut pe fișa medicală anemie. Când a văzut doamna doctor că am analizele mai bune ca ale ei mi-a zis “ Cum e posibil?!”
Mai degrabă ADHD! 🙂
Asta este, așa sunt eu, nu-mi place să prea fiu plictisită!
Pe partea de pasiuni, ce-ți place să faci în timpul liber?
Să citesc!
Ai câteva titluri?
“Codul lui Da Vinci “ trebuie să-l încerci, Dan Brown e genial, ce-am citit acolo… Și încă o chestie importantă, eu nu împrumut cărți de la bibliotecă, eu îmi cumpăr cărți pentru că mi se pare genial să am propria mea bibliotecă, în cazul în care nu găsesc, o iau de la bibliotecă, dar o caut până o găsesc și mi-o iau. Agatha Christie îmi place foarte mult, e literatură ușoară…
Ai vreun personaj de carte cu care te asemeni?
Ai citit “Cel mai iubit dintre pământeni”? Personajul principal m-a marcat, e genial, construcția, ideea, era un fel de semi-tocilar, citea, învăța, mi s-a părut genial, nu mi-a plăcut cum s-a terminat, așa vag, mie îmi plac finalurile închise. Este un personaj care m-a marcat, citesc literatură română, era pe modul Eminescu…
Care este poezia ta preferată?
“O, rămâi…”! Mi-a rămas poezia aceasta în cap, pentru că am avut probe de dicție când am intrat la liceu, știam “Luceafărul” 2-3 strofe și ziceam că toată lumea o să zică “Luceafărul” și am zis să învâț altă poezie, “O, rămâi…” Am învățat prima strofă și când am ajuns la a doua, deja nu îmi mai intra în cap, am zis că o las baltă, să zic “Luceafărul” La probă, când m-am ridicat să mă duc în față, în minte îmi ziceam că o să zic “Luceafărul” și când am ajuns la masă : “ Ce poezie o să spui? “O, rămâi…”- de Mihai Eminescu!” M-am speriat îngrozitor, nu mai știam ce să fac și am zis două versuri, dacă ziceai foarte bine, nu te lăsa să zici tot și atâta m-a bucurat că nu m-a pus să continu 🙂
Care au fost versurile? Le mai știi?
Da, le știu și acuma? Vrei să le recit?
Daaa!
“O, rămâi, rămâi la mine,
Te iubesc atât de mult!
Ale tale doruri toate
Numai eu ştiu să le-ascult.”
O, ce drăguț! Ca să luăm un pic pulsul liceului, mai sunt elevi de liceu care mai citesc? Sau ești doar excepția care confirmă regula?
Eu cunosc dintr-o clasă de 30 de oameni, trei care citesc!
De plăcere, nu pentru școală!
De plăcere, da exact! Eu și doi colegi de ai mei citim mereu :”Ce faci? Citesc o carte! Ce carte? Poate mă apuc și eu!”
Că ai trecut prin focurile ăstea, ce părere ai despre BAC și viitorul generației tale? Foarte multă lume vă critică, vă pune sub semnul întrebării, mie mi se pare că se pune foarte multă presiune pe generația voastră, tu cum vezi viitorul generației voastre? Cum gândesc tinerii din jurul tau?
Răspunsul în partea a treia a interviului