Dragi pâmânteni responsabili,

Schimbările l-au purtat pe Cris B., din episodul anterior, până în Africa de Sud! Dar pentru că i se părea tot mai greu greu lui Cris B. să convingă locuitorii din Africa de Sud că se confruntă cu o situaţie de raţionalizare a apei, să fie mai economici, ei fiind foarte aproape de punct în care o să rămână fără, s-a gândit să ne salveze pe noi, măcar semenii lui, mai norocoşi, care încă avem un areal plin de resurse pe care ar fi cazul să le apreciem şi să le folosim cu responsablitate.

Cris B. a fost atât de inspirat de un viral cu rula azi pe facebook, unde se prezentau invenţii care dau speranţă planete în 2018. Ce simple erau de pus în practică drumurile vopsite cu alb, ce mai mult reflectă energia solară decât o absorb, scâzând cu 10 grade Celsius temperatura asfatului, salvând în oraşele mari ca Los Angeles până la 100 de milioane de dolari pe an din bugetul administraţiei din costurile cu energia. De asemenea, roata de gunoi pănă acum a colectat din portul Baltimore peste 500 de tone de gunoi, dintre care 300 de milioane de pungi de plastic, peste 500 000 de containere de poliestier şi chiar şi butoaie de bere, acestă roată funcţionând eco, folosind forţa apei, iar materialele colectate sunt folosite ca şi combustibil pentru încâlzirea locuinţelor din oraş. Aspiratorul marin de gunoaie colectează şi ulei şi alte lichide poluante, dar pompează apa înapoi şi este sigur pentru vieţuitoarele marine. Filtrele de aer uriaşe atrag dioxidul de carbon din aer, redirecţionându-l către sere, reprezetând practic o fabrică de dioxid de carbon, captând peste 900 de tone de metri cubi de dioxid de carbon pe an, echivalentul a unei emisii specifice unei masini ce a parcurs peste 3 milioane de kilometri, plus de asta carbonul capturat poate fi folosit de dezvoltarea de produse în materie de sucuri acidulate, beton şi plastic.

Cum în Europa lucrurile se mişcă mai lent, iar Comisia Europeană a decis să ia măsuri lansând o campanie de economisire de energie pentru soluţii simplu, casnice  ce a început în Bucureşti,în intervalul 25 aprilie – 1 mai şi va continua în Mioveni, în intervalul 3-6 mai şi 9-13 mai în Craiova. Cum Cris B. tocmai ce se pregăteşte de Gala Superblog, a zis măcar să dea sfoară în ţară despre acest turneu unde graţie unui paviolion mobil publicul va putea să afle, la apăsarea unui buton, idei practice de economisire a energiei casnice. Fiecare dintre cei patru pereți interactivi ai acestuia va oferi soluții pentru câte una dintre camerele casei: bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor. Cât mişto sună, aşa-i?!

Ca treabă să fie cât mai aplicabilă, Cris B. a făcut un mic reasearch, alcătuind o listă de acivităţi ce pot fi optimizate foarte simplu, ce pe termen lung aduc beneficii mai ales în materie de sfânta şi problematica factură, reduceri până la 20%, asta da promoţie!

5

Pentru prima bifă, Cris B. deja se autoeducase, folosind deja cuptorul cu microunde cu regularitate, el fiind mai eficient decât plita pentru încălzirea unor porții individuale.
Gătind economic,o familie poate economisi până la 160 lei pe an! 

La a 2-a idee Cris avea o dezbatere interminabilă cu tatăl său ce-i tot scoate laptop din priză, pănă când au cumpărat un prelungitor cu întrerupător ce a mulţumit pe toată lumea, păstrând în casă aproape 180 lei pe an!

Bănuiesc că de becurile economice a auzit toată lumea, dar de capul de duş economic, ce spuneţi? Sună bine 3 metri cubi de apă economisiţi pe lună care convertiţi sunt undeva la 15 lei? Mergând pe cursul natural al apei, duş preferat băiţei te ajută să-ţi pui deoparte pe an cam jumătate de bilet pe toate cele 4 zile de Untold, Cris B preferă să facă duş şi aibe bani de festival, voi nu?

Şi în materie de electrocasnice dacă sunt clasă energetică înaltă pot fi cu 60% mai eficiente decât alegerile comune. Maşina de spălat setată la 30 de grade ajută casa cu 75 lei pe an la partea de economii!

4.JPG

Cris B nu înţelegea de ce tătăl său tot umbla la termostat, să fie pe temperatura ideală în casă,între 18°C și 21°C. Prin setarea termostatului cu doar 1°C mai jos, factura de încălzire a unei familii poate scădea cu cca 5-10%.O opţiune mai friendly este vara, când până şi leneşul Cris B. ţine ferestrele închise și storurile coborâte în zilele foarte însorite pentru a reduce timpul de funcționare al aparatului de aer condiționat.

3.JPG

Aşa ca pe final de articol, faceţi ca şi Cris şi înainte de a pleca în vacanţă, scoateţi totul din priză şi reglaţi termperatura mai jos!

Dragi locuitori repsonsabili ai aceste planete,Dumnezeu a binecuvântat România şi l-a lăsat pe om administrator peste toate roadele! Haideţi să fim nişte antreprenori harnici şi eficienţi pentru Mureşul ce duce energie vie din Hăşmaşu Mare până în Tisa, pentru Prutul ce ne uneşte cu Moldova, pentru Oltul ce adapă laolaltă ardeleni şi olteni, pentru Siretul plin de istorie ce îşi incunuează vărsarea în Dunăre, pentru Ialomiţa păstrătoare a transumanţei şi mai ales pentru îmblânzirea Someşului cel învolburat!

Şi noi putem fi actori şi să jucăm persoane ca şi Cris B. in desăvârşirea obiectivelor Agendei 2030, rămâne la alegerea noastră dacă vrem să fim în rolurile principale sau figuranţi pe această scenă a vieţii, pe care jucăm doar o dată şi o lăsăm mai departe generaţiilor următoare pentru actele 2, 3, 4!

 

2.JPG

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s