Drum expres spre antreprenoriat creativ

În multe studii din domeniul resurselor umane, 7 din 10 tineri plănuiesc să-şi deschidă un business pentru că nu reuşesc să-şi găsescă un job care să li se potrivească calificării profesionale. Profilul comun include o serie de calităţi ca spirit de iniţiativă, adaptabilitate, asertivitate la risc. Cris B. era unul din aceşti şomeri, care conştienza încă din facultate  faptul că deşi a ales specializarea de contabilitate, în detrimentului teatrului, domeniul care i se potrivea mult mai bine, totuşi îi va fi cel puţin la fel de greu să profeseze în domeniu. Nu pentru că erau nu erau destule posturi disponibile, ci pentru că fiind de fel foarte ambiţios, după 5 ani de voluntari visa să ajungă dincolo de stele, puţinul pentru el nimic.

Aceste sunt câteva statistici şi amintiri care îi survolau mintea lui Cris B pe avionul de întoarcere din Pala de Mallorca în timp ce revedea poze din timpul studenţiei pe când era implicat prin 3-4 de proiecte de voluntariat deodată, ca după 6 ani să fie declarat Agent de Civic Break .

Bine că nu tot drumul a fost pavat cu bombonele, au mai fost şi corcoduşe acrişoare, mai ales după fondarea grupului de iniţiativă Din Suflet pentru Cluj, formalizat juridic în asociaţia Be Antreprenor Weekend Meeting. S-au ratat finanţări din terţe motive de natură internă sau externă, de la Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Primărie, Consiliul Judeteţean, chiar şi când au fost contracte finanţări, fie au fost prea mici în cazul Consiliului Judeteţean, fie nu au mai fost decontate cheltuielile în cazul Direcţiei Judeţeane de Sport şi Tineret.

Logo BAWM1

Şi totuşi, din 2015 până azi s-au clădit aşa mai ardeleneşte bazele pentru proiectele de anul acesta, care momentan sunt incluse în concursuri de finanţare ca Tedex Eroilor şi Fondul Jazz in Park, unde Cris B. şi echipa lui vin cu 2 propuneri destul de utile pentru realitatea locală. Se doreşte realizarea unui Hub în aer liber, denumit Outside the Box unde tinerii să poată beneficia de mentorat pe partea orientare în carieră, antreprenoriat, blogging, vlogging, stil de viaţă sănătos în format de service learning care facilitează experienţa în sine, reflecţia asupra ei, generalizarea de concepte şi transferul acestor spre viitor, spre fapte. Partea de sărbătorire şi joacă este esenţială în acest proces de învăţare şi transmitere mai departe, ca metode de lucru fiind alese o serie de boargames ca europolis, capital plus, catan, business activity, cultural cluj dixit, şah, toate cu specific creativ şi desigur antreprenorial.

Este mult mai uşor pentru orice novice să se familiarizeze cu terminologia business, dacă se exersează la o mimă, în cadrul unor competiţii de strategie imobiliară sau comercială. Plus de asta, viitorul pe termen mediu al acestui proiect întrevede şi pasul doi pentru partea de orientare în carieră, în care prin crearea de turnee de angajare, paradigma unui serii de interviuri de 6-8 luni pentru un post va fi pagină a istoriei triste.

12805810_459216200955837_5064770025538205077_n

Proiectul depus zilele acestea la fondul Jazz in the Park se numeşte “Din Suflet pentru Cluj”, o campanie din 2015 şi 2016 ce a avut un impact de apreciat, raportat la investiţiile realizate, undeva la peste 30 000 lei. De acolo s-a evidenţiat proiectul “Expoziţia Pozele Vorbesc” unde 3 tineri artişti au facilitat o serie de workshopuri tematice pe partea de industrii creative din zona pufoşeniilor handmade, origami şi arte plastice (pictură, schiţă. desen). 2018 reprezintă un punct de cotitură al asociaţiei, în care Cris B din postura de preşedinte a făcut un pas în spate, lăsând şansa unui board mai tânâr şi mai amţios să clădească un proiect ce vizează sesiuni lunare de creaţie pe muzică, în care artiştii aspiranţi au şansa să descopere versurile prin viziunea materializată în desen, handmade-uri, film, teatru, poezie, blogging, vlogging, cărţi şi mixuri între aceste forme de artă, toate în doar 7 ore. Locaţia se va muta în fiecare cartier din Cluj, astfel încât gala de premiere să întregească o hartă interarctivă a oraşului Cluj-Napoca cu accente muzicale.

online oficial logo.png

Pe lângă zvâncuri acestea, tot în anul curent, asociaţia Be Antreprenor Weekend Meeting doreşte să depăseacă barierele locale, cu tabere naţionale ce îmbină creativitatea cu antreprenoriatul, business-ul cu dansul, puterea argumentării cu spiritul de initiativă, competitivitatea cu succesul. Pornirile acestea au nişte eşecuri în spate care au lăsat în urmă multe învâţâminte, s-a încercat un târg de joburi, un campionat de dezbateri, o tabără la mare, a căror fundaţie încă se clădeşte, dar uşor şi atent se va armoniza!

Primul pas este întâlnirea de Duminică, 15 aprilie, găzduită de Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca, ce va loc de la ora 17 00 până la ora 20 00, unde Cris B şi gaşca lui de harnici aşteată tineri cu iniţativă, dornici să proiecteze viziuni comune şi mai ales să socializeze prin jocuri de societate, unde vor avea şansa să experimenteze în exclusivitate B-Activity şi Cultural Cluj Dixit . Bineînţeles că participarea este gratuită, iar detaliile despre înscrieri se găsesc pe pagina de facebook!

afis versiune 22 mar nefiltrat.png

În contextul actual lipsa de resurse umane şi chiar de interes în drumul express spre antreprenoriatul creativ, este o provocare ce poate fi depăşită cu uşurinţă, că suntem milioane în ţara asta şi tot mai mulţi sătui să lucrăm sictiriţi şi pe mai nimica, trebuie doar să ne găsim şi să dezvoltăm o redută imbatabilă !

Marea hibă rămâne partea de finanţe, deconturi, credite, unde sperăm că experţi tehnici ca AVBS, alături de alţi parteneri să-şi poată asuma o responsabilitate cel puţin egală comparativ cu cerinţele de garantare, credibilitate, scalabilitate şi proiecţie pe termen lung pe care le emană în momentul în care o organizaţie non-guvernamentală le calcă pragul uşii. Sunt foarte sigur că avem puterea să setăm împreună un model de practică eficientă şi elaborată, care să poată fi preluată de instituţiile statului, care risipesc banul public, emană incompetenţă şi calcă în picioare initiţativele ce nu le sună bine.

Gândurile înşiruite azi sunt parte din penultimul articol din seria Spring SuperBlog 2018. Această probă a fost sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!”

logo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s