În ziua în care la Chisinău zeci de mii de fraţi au proclamat unirea cu România, scăparea de sub jugul rusesc, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, capitala europeană a sportului în 2018, cu 8000 de spectatori în tribune, echipa naţională de handbal feminin a României, antrenată de Martin Ambros, a înfruntat Rusia lui Trefilov, în lupta pentru locul 1 ce asigură prezenţa ca şi cap de serie la Europeanul din Franţa ce va avea loc anul acesta, în perioada noiembrie – decembrie. Oraşul de pe malul Someşului este un talisman norocos, aici am reuşit să învingem pe Norvegia, pe atunci campionă europeană, mondială şi olimpică!
După înfrângerea de la Togliatti de acum 4 zile, unde am pierdut-o şi pe Elisei, care s-a acccidentat, misiunea de azi suna destul de dificil. Dragut, eroina din meciu cu Spania a spart gheaţa cu primul gol, urmată de Neagu, care în minutul 5 a transformat un 7, metri, scos de Crina Pintea, ducând scorul la 2-1. Playmarketul CSM Bistriţa, Laura Pristăviţa (Oltean), componentă în trecut al echipelor de aur Baia Mare şi U Cluj, a impulsionat speranţele noastre la 3-1. Acelaşi scenariu cu Pintea, care scoate 7 metri, transformare Neagu a dus scorul la 4-2, cu sperioritate numerică de 2 minute pentru România de data aceasta. Udrişoiu, pe contraatac loveşte şi ea pentru 5-2. Se face minutul 11 şi Dedu securizează poarta noastră, dar arbitra daneză dictează 7 metri pentru semicerc la Pintea. Rusoaicele transformă şi după o ratare a lui Dragut, sovieticele se apropie la 5-4, însă Chiper, abia intrată pe teren le taie aripile, cu un gol de pe extremă şi tabela indica 6-4. Se merge cap la cap, după o aruncare de la şold a rusoaicelor, aceeaşi Chiper ripostează după o pasă a lui Udrişoiu, Makarova execută perfect o aruncare întoarsă şi scorul era 7-6 la mişlocul primei reprize.
Neagu iese la rampă în mai multe rânduri, suplinind ratarea lui Chiper şi tabela indica 9-6. După un nou gol al rusoaicelor, Chiper se revanşează şi ridică scorul la 10-7, rapid rusoaicele apropindu-se la 10-8. Minutul 19 marchează o nou gol al Laurei Chiper şi o paradă superbă a Denisei Dedu, care este lovită cu mingea în faţă. Denisa Dedu îşi revine şi se dovedeşte providenţială din nou, dar se dictează 7 metri şi eliminarea 2 minute la Cristina Neagu. Intră Dumanska în poartă, dar Rusia transformă şi se face 11-9. După un atac 5+1 al României ratat, Udrişoiu opreşte un contraatac sovietic pe faza a 2-a, iar Trefilov spumegând a time-out. Reintră Neagu în minutul 22, dar Rusia se apropie la 11-10. Crina Pintea, de pe pivot face 12-10, dublată de o paradă a Denisei Dedu.
După o ratare, Dragut reuşeşte sa puncteze pentru 13-10, în minutul 24. Mai marchează şi Rusia, să nu-şi bată Trefilov gura degeaba, dar România îşi măreşte avantajul la 15-11 după un gol al Elizei Buceshi care îşi făcea doar îşi regla tirul pentru repriza a 2-a, urmat de un nou gol Dragut, servită excelent de Neagu. Rusia închide scorul la pauză la 15-12, Dedu ridicând zid în poartă. Finalul de repriza a generat emoţii deoarece Crina Pintea a fost trasă de tricou de rusoaice şi accidentată.
Deşi Pintea şi-a revenit, repriza a 2-a semăna a furtună pentru noi, unde în primele 14 minute Denisa Dedu ne-a ţinut în viaţă paradele sale din minutele 32, 33 şi 38, un singur gol a reuşit Crina Pintea, în minutul 34. Minutul 39 părea blestemat, Neagu rateză 7 metri, Dragut este eliminată 2 minute, iar Rusia egalează din 7 metri la 16-16. Situaţia devine dramatică, în minutul 41, la 16-18, Ambros Martin cere time-out, unde le spune fetelor să nu mai insiste atât de mult pe pivot. În minutul 42, Eliza Bucheschi o înlocuieşte pe Laura Pristăviţa, 2 minute mai târziu, după o dublă ratare a ambelor echipe, Eliza transformă un 7 metri, scos de Udrişoiu şi era 17-19!
Acesta era semnalul de revenire, căci în minutul 45, aceeaşi Eliza Bucheschi torpilează o bară-gol şi apropie România la doar un gol! Rusoaicele nu se lasă şi recuperează diferenţa prin Dmtrieva, dar Eliza nu se lasă şi scoate un 7 metri pe care tot ea îl fructifică. Minutul 47 o înfăţişează de Denisa Dedu care din nou le opreşte pe rusoaice, Trefilov primind de nervi un galben pentru înjurături, simţea morcovul în fund la 20-20, în minutul 47! Se merge cap la cap, cu Rusia încă la conducere, dar România avea forţe mai proaspete ca Raluca Băcăuanu şi Florică, care au reuşit câte un gol, Florică chiar o boltă superbă, olteancele de la Vâlcea ridicând sala, minutul 52 arată 22-22 şi Trefilov cere time-out, la limita prepasivului!
Kuzneţova dă o boltă de pe extremă, încercând să tragă trenul rusesc spre halta 22-23. Dar Dragut şi Bucheshi întorc scorul la 24-23, Băcăuanu face 25-23 după o pasă superbă a golgeterului Coronei Braşov super – eroina Buceschi! După o bară a Rusiei, Marakova mai dă o boltă pentru 25-24, Bucheschi ratează şi părea momentul oportun ca Ambros Martin să ceară time-out, cu 3 minut înainte de final!
Deci ce fiori mă treceau, deşi eram la TV, toată sala era în picioare şi încuraja frenetic, îmi era ciudă că nu am ajuns la meci! În minutul 58:10, după o pasă genială a Cristinei Neagu, Pintea face 26-24, dar Dmitrova ţine Rusia în viaţa cu un nou gol, în minutul 58: 45!Ca scenariul să fie cât mai de infart Denisa Dedu se accidentează, lăsând locul Iuliei Dumanska, Martin şi Trefilov se ceartă, sovieticul fiind huiduit de public.
Revenind la meci, mai erau 57 de secunde, România atacă, dar Chiper ratează şi trebuia să ne aparăm pentru ultima redută a meciului ce aparţinea rusoaicelor, dar iată că la o pasă pe extremă nimeni alta decât Eliza Buceschi interceptează mingea cu 10 secunde înainte de final şi meciul e gata, România 26-25 Rusia!
Urmează confruntarea foarte dificilă pentru şefia grupei cu Austria din 30 mai, de la Innsbruck!
Felicitări, feteleor, cochetelor! Luaţi de aici, cu dedicaţie de la Carla’s Dreams că meritaţi cu prisosinţă, ne-aţi arătat cum se începe o săptămână plină de pasiune, dăruire şi performanţă!