Close Review “Birdman” vs “Din Dragoste pentru Lilah”

Săptămâna trecută  după ce am văzut o postare a lui Vasile Manu că lumea nu merge la film în centrele de cultură urbană din oraş, deşi e gratis si arată foarte modern, am propus bloggerilor clujeni într-un grup tematic pe facebook să ieşim cel puţin odată pe săptămână la film, aşa mai hipstereşte, la cinema-uri mai necomerciale.

Aşa că ne-am strâns câţiva doritori, între care Alina, Vasile, Bogdan la Cinema Mărăşti la filmul “Birdman”. Este un film plin de personaje aparte, aflate într-un univers oniric, plin de supranatural, cumva ca replică la o realitate prea anostă. De aceea am ales să-l prezint alături de cartea “Din Dragoste pentru Lilah” deoarece are tema centrată pe definirea iubirii în antiteză cu ignoranţa, acestea ocupând un loc de frunte şi în filmul în care Michael Keaton, Zack Galifianakis, Emma Stone şi Jeremy Shamos parcă joacă după indicaţiile scriitoarei Nora Roberts.

“Birdman” practic este numele personajului care a avut un succes imens la care teoretic Riggan Thomson a renunţat pentru a face carieră în lumea teatrului pe Broadway, riscând toată agoniseala şi reputaţia sa într-o piesă despre dragoste şi ignoranţă, cu el ca regizor şi actor principal, adaptare după o carte scrisă de Raymond Carver. Dar piesa mergea groaznic, unul dintre personajele antagoniste era jucat de Ralph, dar pus în valoare foarte prost după părerea lui Riggan, care îi scoate din piesă, după ce pregăteşte în preamblu un reflector, să-i cadă în cap la una din repetiţii.

“Din Dragoste pentru Lilah” este un bildungsroman, ce provoacă cititorul cu 3 planuri narative: Jurnalul Biancăi, o tânără soţie din trecut, cu 3 copii, împlinită din punct de vedere financiar dar care visează la o dragoste imposibilă alături de un artist, ajungând să se sinucidă, lăsând în urmă un colier de smaralde care devine o legendă şi povară pentru srănepoata ei Liliah. Undeva în zonă, Max, un tânăr profesor de istorie universitar ce visează să scrie o carte primeşte o oportunitate unică pe vară, de a lucra ca arhivist pe un vas. Dar nici în cazul lui lucrurile nu par chiar aşa de roz, pe lângă că are rău de mare, acesta descoperă că angajatorul său, Ellis Caufield viza defapt descoperirea de indicii din documentele furate recent din casa lui Lilah pentru găsirea preţiosului colier de smaralde. Max este prins cum trăgea cu urechea şi încearcă să fugă de pe vas, în plină furtună, sărind în oceanul învolburat.

20180310_195454[1].jpg

Riggan are o dezbatere intensă cu Jake, avocatul, producătorul şi cel mai bun prieten al său legată de faptul că Ralph o să-i dea în judecată şi pe deasupra trebuie să găsească un înlocuitor mult mai bun, altfel vor fi nevoiţi să anuleze avanpremiera piesei. În interiorul lui Riggan se dă o luptă fantastică interioară cu alter ego-ul său din trecut, care era un vedetă apreciată de toată lumea. Plus de asta, îi vin pe cap o serie de jurnalişti care au doar can-can-uri în cap, luându-l peste picior, frustrându-l şi mai puternic. Vestea bună vine de la Jack, care momentan l-a scăpat de procesul cu Ralph, printr-o ameninţare de şantaj. Seria de veşti bune continuă, când Mike Shinner îi este propus lui Riggan ca înlocuitor, de către iubita lui, Lesley, protagonistă şi ea în piesa de teatru. Jack jubilează la acestă propunere, Mike împresionându-l pe Riggan de la primele repetiţii, cu sugestii foarte bune de îmbunătăţire şi şocând că ştia aproape toate replicile. Apare şi Sam, asistenta şi fica lui Riggan, de care Mike începe să devină interesat.

Capture 2

Lilah iese din casa aflată pe stânci, deşi afară era furntună, imaginându-se străbunica ei Bianca şi îl oberservă pe Max care mai aveau puţin şi se îneca. Lilah sare în apa învolburată şi cu greu îl aduce pe Max la mal, în andrenalina creată îl sărută pasional. Mai mult de atât, îl duce în casa ei, unde aveai să-i cunoască mătuşa, pe surorile şi iubiţii lor. Urmează o perioadă de convalescenţă la pat a lui Max, în care bunătatea şi senzualitatea lui Lilah îl pun pe jar, acesta fiind totuşi mult prea intimidat de frumuseţea ei pentru a face paşi concreţi înspre o relaţie deşi Lilah îi lasă semne evidente că-l place. Când îşi revine cât de cât, Max hotărăşte că trebuie să-i spună lui Lilah şi familiei sale despre hoţul ce le-a spart casa şi că sunt în pericol.

Înca de pe acum Mike şi Lesley se ceartă din pricipa faptului că Sam era langă el când acesta stătea dezbrăcat în faţa oglinzii pentru proba de costume, iar Lesley fără să o vadă pe Sam, a început să o bârfească, Lesley fiind foarte anxioasă legat de primul ei spectacol pe Broadway, cel mai mare vis al ei. În paralel Jack şi Riggan se certa vis-a-vis de costurile producţiei şi pretenţiile de vedetă a lui Mike. Mai mult de atât Laura, prietena lui Riggan, de asemenea şi ea actriţă în spectacol, îi mărturiseşte că s-ar putea să fie însărcinată, el recţionând foarte rece. Laura se enervează, îi arde o palmă şi îl sărută nebuneşte. Avanpremiera decurge destul de bine până când Mike o ia razna din simplul fapt că paharul său avea apă şi nu alcool.

bird 3

În cealaltă poveste, Max este intergoat de familia circumspectă cu privire la fiecare detaliu din povestea despre Ellis Caufield, care din verificările poliţiei, pare un infractor internaţional ce şi-a schimbat identitatea şi nu a fost prins niciodată. Deşi Max simţea că trebuie să părăsească casa, acesta este rugat şi însărcinat în misiunea întregii familii de descoperire a colierului de smarald al Biancăi, ce pricinuia atâtea necazuri familiei, mizând pe experienţa, dedicarea lui asiduă de cercetător şi de recomandările foarte bune făcute de decanul facultăţii unde preda. În paralel, Max începe să-şi aştearnă primele paginile ale cărţii, fiind inspirat şi tulburat de frumuseţea răpitoare a lui Lilah. În privinţa idilei lor, de fiecare dată bate în retragere, lăsând impresie fetei că nu o iubeşte, că o consideră prea low pentru nivelul său de intelectual, în timp cel încerca să o convingă că nu o doreşte doar pentru frumuseţea ei, vroia mai mult decât o aventură de o noapte, practic amandoi vroiau acelaşi lucru, dar se exprimau şi acţionau în dezacord.

20180304_224220.jpg

După fiascoul legat de avanpremieră, Riggan îl vrea out pe Mike din piesă dar Jake îl convinge că nu îşi pot permite financiar şi marketing acest lucru, acesta este un moment foarte important când Riggan este mobilizat de Jake să pună lucrurile la punct ca regizor. Primul pas pe care il face este să ceară acordul soţiei pentru a ipoteca casa din Malibu, pe care i-o dăruieseră ficei lor, Sam, pentru a face rost de fonduri pentru producţie. După o lungă certă cu Mike la un bar din apropiere, Riggan revine în studio şi deşi iniţial vroia să-i mulţumească lui Sam că-i este alături, descoperă un joint al ei şi se ceartă pe tema faptului că nu a scăpat de dependenţa de droguri. După ce aceasta nervoasă, părăseste încăperea, ironic el încercă să-i fumeze chiştocul rămas.

bird4

Ellis Caufield şi partenerul ajung în oraş iar Max îi revede la o ieşire la cumpărături cu Lilah, acesta devenind super-protectiv şi paranoic cu o femeie indepedentă, lucru acesta generând certuri şi disensiuni între cei doi, ultima ceartă pe stânci, la malul oceanului, unde peisajul părea ideal, fiind poate cea mai elocventă. Max primeşte câteva sfaturi utile despre femei de la Trent şi Sloan barbaţii surorilor lui Lilah şi pare dispus să treacă de la atâta teorie şi vorbărie la practică.

20180304_232147.jpg

Şi cum sexul de împacare este cel mai dulce, cei doi fac dragostea pentru prima oară, în camera lui Lilah şi lucrurile par să se aşeze. Însă imenentul atac a lui Ellis după smaralde, ezitările lui Max şi dorinţa nebună de a fi iubită a lui Lilah fac ca acestă carte să mai curgă câteva zeci de pagini, cu pasaje foarte palpitante, eroice, romantice spre erotice.

20180304_235135.jpg

În mişlocul unei noi avanpremiere Mike îi propune lui Lesley să facă sex pe bune, pe scenă, strânind răsete din sală, la văzul faptului că acesta era excitat. După piesă Lesley este din nou furioasă pe Mike că a devenit atras de ea tocmai în acel moment, la 6 luni distanţă de ultima oară când se simţise femeie, ea fiind hotărâtă să-i dea papucii. Lesley este consolată de Laura, care nici ea nu o ducea prea grozav cu Riggan, cele 2 începând să se sărute nebuneşte, fiind întrerupte de Mike, amplificând ura lui Lesley, monentizată cu obiecte aruncate înspre el. Mike se repliază rapid în atac, începând şi el să lege o legătură cu Sam.

bird 5.JPG

Ar mai fi destule de povestit şi despre film, dar eu zic că nu strică din când în când o vizită pe la cinema-urile ce nu sunt aşa de mainstream şi un pic şi pe la librărie.

Ca pont, joia viitoare, 15 martie rulează “Anomalisa” la Cinema Mărăşti de la ora 18 30, intrarea este gratuită!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s