Yolo Andra- Curcubeu pe cerul gurii

Apropo, pe partea de băuturi ce îţi place să serveşti şi cum asociezi momentele cu anumite băuturi?

Prosecco din sculare în culcare sau şampanie, mă rog spumant, vin, la masă…

De care vin?

Roşu sec Cabernet Sauvignon, Merlot…

Mergi pe soiuri româneşti?

De oricare, româneşti, internaţionale, pentru mine vinul roşu trebuie să fie cât mai parfumat, cât mai sec…

Şi cât mai vechi 🙂

Nu neapărat, că dacă e foarte vechi prinde un gust caramelizat tare şi mie nu-mi place. Prosecco-ul trebuie să fie cât mai rece şi cât mai bubely 🙂

Indiferent de sezon?

Indiferent de sezon, indifferent de oră! Cel mai mult îmi place la hotelurile de 5 stele că ai la dispoziţie la mic dejun şi un Prosecco 🙂

Ca idee de diferenţiere pe piaţă, Prescco-ul e o reţetă!

Da, la club sau terasă beau cocktailuri, depinde acuma şi de locaţie, cel mai des merg pe Aperol Spritz, bine şi aici poţi să dai greş cu el, că dacă este un spumant prost se simte aşa un gust de butoi, un gin tonic eventual. Am evoluat foarte mult în gust, de la cokctailuri dulci care îmi plăceau când eram mai mică, acum îmi place cocktailurile mai amare, mai corpolente, mai fancy, cel mai bun cocktail pe care l-am băut în viata ea a fost in Bangkok la un rooftop, un cocktail făcut cu vodka infuzată cu chilli, a fost demenţial !

Şi picant, bănuiesc!

Foarte picant! Îm place Negroni, cocktailurile ăstea mai mature, m-am maturizat şi eu 🙂

Înainte să găteşti, obişnuieşti să serveşti un pahar ca să ai mai multă inspiraţie? Care consideri că este cel mai important rol a unei băuturi asociate mâncării?

Cred că este un complement şi un compliment, cred în povestea cu drink pairing, wine pairing, beer pairing, whisky pairing, orice pairing. M-ai întrebat dacă obişniesc să servesc un pahar înainte, de servit eu nu-i servesc pe alţii 🙂 dar de băut, beau dacă sunt acasă, singură şi găteasc aşa pentru mine, nu o chestie organizată, dacă am ceva sticlă de vin deschisă prin frigider, pun, dacă nu, nu o fac în mod special. Dar dacă sunt într-un loc cu lume, un dinner party şi gătesc pentru prieteni, atunci e musai să beau cu ei ceva…

Ai anumite tipologii de mâncăruri pe care le asociezi automat cu băuturile preferate amintite?

Nu neapărat!

28537817_10156196704224025_1556421078_n

Poţi să dai câteva ponturi?

Prosecco-ul se bea înainte mesei, ajută foarte mult digestia, eu personal beau vin roşu cu orice şi cu carne albă deşi acum muţi ani era o blasfemie, în ultimii ani somelierii au început să fie mai relaxaţi, chiar au început să recomandate diferite combinaţii. Nu aş asocia de exemplu Aperol Spritz cu o mâncare, poate la desert aşa, dar nu, aş prefera să las Aperol Spritz şi gin tonic de sine stătătoare, maxim cu ceva snack-uri pe lângă. La Aperol merg fructe, la gin merg fructe acre, nişte saleuri…

Chiar dacă nu sunt foarte sănătoase…

Ar trebui să promovez un stil de viaţă mai sănătos, dar mie îmi plac prăjelile, îmi plac dulciurile, aş fi aşa ipocrită dacă m-aş apuca şi aş spune să bem smoothie-uri şi să mâncăm frunze şi eu mă duc după aia şi eu mă duc şi bag o şaorma…

Îmi aduc aminte în momentul  când am fost în Chişninău la cramă, la Mileştii Mici, ni s-a recomandat vinul alb pentru desert, ai incercat combinaţia?

Da, un Chardonnay ar merge foarte bine!

Era un Chardonnay de 5 ani cu un desert…

Dacă este un desert foarte dulce, atunci îl contrabalansează foarte frumos!

Încerc absolut orice, am mâncat gândaci, scorpioni, tot ce am avut ocazia să încerc am încercat!

Care sunt crush-urile tale în materie de deserturi?

Woah!

Să iau să notez? 🙂

Da! O să aleg ceva pe baza de ciocolată în detrimentul fructelor, tartele sunt undeva pe ultimele locuri,îngheţatele îmi plac, cele cu arome interesante, ultimele alegeri o să fie vanilia şi ciocolata…

“Am mâncat gândaci, scorpioni..”

Deci nu eşti de acord cu Coaliţia pentru Vanilie? 🙂

Mie îmi place aşa în sine, dacă e s-o iei aşa ca atare, dar când poţi să mănânci o îngheţată cu fructul pasiuni de exemplu decât una de vanilie…

Cu whisky ai încercat?

Da! Am încercat foarte multe şi îngheţată sărată…

Îngheţată sărată?!

Este un trend de vreo 2-3 ani de îngheţată sărată, se serveşte pe post de aperitiv, este de roşii, ciuperci…

Cât de deschise sunt persoane din jurul tău să încerce acest nou concept? Care au fost reacţiile?

Am mâncat la reustaurant, în Italia sunt destul de la modă acum…

Gelato!

Da, eu am o găşcuţă de prieteni care ieşim frecvent la restaurant şi mâncăm dacă este ceva nou prin oraş sau nu neapărat nou, mergem în diverse locuri să socializăm, suntem oameni gurmanzi care încearcă orice, eu cel puţin încerc absolut orice. Am mâncat gândaci, scorpioni, tot ce am avut ocazia să încerc! N-am încercat înca crocodil, şobolan sau câine nu pentru că nu am vrut, ci pentru că nu am avut ocazia, când mă duc în China o să mămânc chestii d-ăstea!

Povesteam într-un interviu anterior cu o prietenă ce a fost în Koreea, despre specialităţile picante, tu cum le faci faţă? La ce nivel poţi să mergi?

Sky high!

Da?! Ai stomacul tare?

Da!

Pomeneai în răspunsurile anterioare de un nou concept de dating…

Nu, este un concept de petreceri, se numeşte “The Date”, sunt în Bucureşti în momentul ăsta mai multe branduri de petreceri, care se întamplă în diverse locaţii mai mult sau mai puţin convenţionale, nu în cluburi, “The Date” este unul din ele. Am făcut petrecere într-un service auto…

11412213_10153393221329025_4609008205004827334_n.jpg

Ce tare!

Da, în diverse restaurante, în Herăstrau, pe terasa unui mall…

Şi sunt anunţate sau persoanele sunt selectate?

Sunt anunţate public, există pagină de facebook, se fac event-uri, advertising…

Ceva asemănător, dar erai anunţat cu puţin timp înainte, era la petreceriile Booha, care erau tot aşa erau prin locaţii ascunse, prin depozite, pe la aeroport, prin Cluj şi s-a extins la conceptul de Electric Castle, de la un bar pe Piezisă la povestea Electric Castle…

Noah, i-auzi!

Ce părere ai conceptele mari de evenimentele mari din România? Cum ţi se pare acest trend, care sunt festivalurile care te atrag, în care ai fost, la care ai vrea să mergi ?

Mi se pare foarte important că am ajuns să ne dezvoltăm, nu sunt o persoană patrioată, dar mă bucură că România a reuşit să scoată capul, să devină un pol pentru turişti, însă pe partea de festivale, concerte nu mă atrag în mod special, pentru că muzica pentru mine este ceva ce se întâmplă în timp ce fac altceva, nu merg la un concert special pentru muzică. Am ţinut neapărat să mă duc la Bon Jovi pentru că îmi place foarte mult sau la AC/DC care mi s-a părut unul din cele mai tari concerte. Partea de festival îmi place pentru că este un concept holistic, în care se întâmplă multe lucruri, mâncăruri, activităţi, e frumos, e o activitate pe care este placut să o faci într-un weekend, ca o alternativă la ce este în restul anului. Ce mai trebuie îmbunătăţit şi asta nu este nepărat vina organizatorilor, este partea de servicii, care în România lasă foarte mult de dorit, din cauza oamenilor…

Că părere ai despre festivalurile culinare?

Anul trecut era câte un street food festival la sfârşitul fiecarei săptămâni în Bucureşti, mi se pare că mâncarea este foarte scumpă pentru conceptul de street food, de o calitate îndoielnică, foarte rar găseşti câte un van care să aibe mâncare foarte bună, entuziasm mult. Mă duc frecvent la chestii dinăstea tocmai ca o formă de socializare, că mai ieşim cu prietenii în altă parte…

Ce preparat ţi-a încântat papilele gustative?

Poate am noroc să dau de câte un burger bun, este Burger Fest din Bucureşti, unde sunt zeci de standuri cu burgeri, toţi fac burgeri imenşi, nu poţi să mânâci mai mult de un burger, te duci la festivalul burgerilor, am prieteni băieţi care mămâncă mult mai…

E o masă ca şi aport caloric pe toată ziua…

E mare, nu poţi să mânânci 2-3 bugeri odată. Un singur expozant anul trecut a avut mini-bugeri. Vreau să-i facă pe toţi mini-burgeri, că să pot să gust, că d-aia este festival, să poţi să guşti şi de acolo şi colo, asta este chestia ce mă deranjează. Capacitatea stomacului meu nu-mi permite să gust chiar tot, e aberant să zici că e festival când nu pot să mă bucur o experienţă mai…

Un orgasm gastronomic 🙂

Curcubeu pe cerul gurii 🙂

La Târgul de Crăciun de la Sibiu, când am fost acasă am văzut un stand pe care scria wurst săsesc, teoretic cârnaţi tradiţionali şi defapt erau crenvuşti. Cum reacţionezi la un produs prezentat fain pe etichetă? Cum recomanzi oamenilor să aleagă la restaurant o mâncare nouă, care poate fi defapt bad quality? Care sunt indiciile după care te ghidezi?

Cel mai important e să-l întrebi pe chelner, de foarte multe ori el este un dobitoc şi nu ştie ce să-ţi răspundă pentru că nu e documentat, nu a mâncat în viaţa lui mâncarea respectivă, e un zilier sau mai ştiu eu ce…

Şi poate e prost plătit…

Da, şi atunci îl trimiţi frumos la bucătărie să întrebe, pe mine mă urăsc foarte mult chelneri din cauza asta pentru că îi trimit să-mi dea nişte informaţii pe care ei oricum ar trebui să le aibă. Acum eu având o cultură culinară mai vastă îmi dau seama de multe chestii, ştiu ce să întreb, dar mai bine este să pui întrebări dinălea oricât de stupide, cu ce e, cu ce se face, cu ce semănă…

La urma urmei clientul nostru, stăpânul nostru!

Exact! Şi să dai feedback, uneori ajunge la bucătar, alteori n-ajunge, dar să dai feedback este bine, dacă ceva nu este bine sau este diferit de aşteptările tale…

Nu ai temerea că s-ar putea să-ţi scuipe în mâncare? 🙂

Îi dai feedback după ce ai mâncat!

Atunci da! Discutam cu un prieten despre poziţia tacâmurile, ca să arăţi dacă mâncarea a fost delicioasă, foloseşti astfel de tehnici?

Nu folosesc, am văzut şi eu de mai multe ori aceste bune maniere însă îţi garantez că 99,99% din chelnerii din România nu au nici cel mai mic habar despre poziţia tacâmurilor. Singura chestie pe care eu o fac este în momentul în care am terminat, chiar dacă a mai rămas în farfurie să pun cuţitul peste furculiţă, intercalat între dinţii furculiţei, aşa arăt că am încheiat masa. Evident că mă întreabă mulţi dacă am terminat sau chiar şi cu farfuria complet goală, linsă, mă întreabă dacă am terminat, dacă poate să-mi ia farfuria.

Ca şi domnişoara, te simţi stânjenită în momentul în care guşti un preparat foarte bun şi ai terminat toată farfuria?

Nu, de ce? Nu e politicos sau ce?!

Ce părere ai despre persoanele care nu mânâncă tot, tocmai pentru a nu lăsa impresia că sunt gurmande?

După cum ţi-am spus şi mai devreme, mie în general mi se rupe de ce crede lumea, aşa dacă îmi place mâncarea ling farfuria, mă ling şi pe degete, dacă nu-mi place o las acolo neconsumată, fară să-mi fie jenă că nu am mâncat!

Mai am câteva curiozităţi dacă mi le poţi dezvălui, la tine în familie tu eşti şefa în bucătărie?

Da!

Ai evoluat sau tot timpul ai fost şefa?

Am evoluat, maică-mea este moldoveancă şi găteşte foarte bine, se pricepe, dar nu este o pasiune pentru ea…

13782246_10154388669249025_2033601681323393573_n

Obligaţie de mamă 🙂 Spiritul tău de moldoveancă este prezent şi în arta de a găti?

Da, da!

Ai o serie de set-up-uri speciale pentru ocazii şi sărbători pe care le poţi recomanda cititorilor să mai diversifice meniul?

Nu am set-up-uri speciale, dar prietenii mă întreabă ce să mai gătească, am o grămadă de reţete, de caiete, adunate din diverse locuri şi atunci eu pot să le recomanda în funcţie de tematica evenimentului…

Sărbătorile de iarnă!

De Sărbători deobicei se întâmplă cu familia, se gătesc chestiile clasice, le face mama, eu nu prea gătesc, ştiu să gătesc sarmale foarte bune, ciorbă nu prea gătesc. Mie îmi place să experimentez, să fac tot felul de lucruri.Pământul ăsta este atât de mare, de ce să petreci fiecare vacanţă la bulgari, la Nisipurile de Aur?! Am atâtea dish-uri de încercat pe Pământul ăsta, de ce să mă rezum să fac tocăniţă şi ciorbă de perişoare?! Mai fac şi d-ăstea că-mi plac, mai mănânc mâncare românească…

Pe final poţi lăsa un mesaj pentru fanii, prieteni, cititori ai blogului?

Ajutaţi-mă să-mi cresc contul de Instagram:)

 Photo credit: Emil KasaCătălin MunteanAndrei Tudoran

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s