“Gazde bune în case bătrâne” model de antreprenoriat social la Campionatul de Bine

Într-o ţară unde federaţiile sportive şi ong-urile sunt umilite de incompetenţa unor comisii si ministere, fiind nevoite să se adapteze sau să-şi sisteze activitatea, lăsând beneficiariii la mila autorităţiilor locale, pare că e tot mai dificil să faci ceva bun, voluntar pentru ţara. Exemplul ce mai concret este că amărâtul formular de 2% trebuie depus personal de cei care vor să redicţioneze, la reşedinţa lor fiscală.

Şi totuşi există alternativa campaniilor de fundraising, unde spre deosebire de alte bănci care doar iau şi nu mai dau nimic înapoi, BCR are de peste 4 ani aproiectul Bursa Binelui care s-a transformat în Campionatul de Bine, unde proiectele comunitare ale ong-urilor pot strânge donaţii pe singura platformă online unde donațiile sunt necomisionate, dezvoltată în parteneriat cu EuPlatesc.ro.

case batranesti 5

Ong-ist de peste 8 ani nu m-a putut abţine şi m-am uitat şi eu peste proiecte, mai ales peste primele 10 clasate şi mi-a atras atenţia ideea “Gazde bune în case bătrâne” ce se materializeză printr-un program de renovare a caselor din sate izolate realizat de catre Asociatia Sinaptica. Practic dintr-o case veche, vai de capu’ ei, aceşti omuleţi îi redau vitalitatea, dezvăluindu-i istoria, în timp având potenţialul de a deveni o atracţie turistică ca muzeu sau loc de cazare, oferind o a 2-a şansă unor comunităţi sortite pierii. Este un exemplu de antreprenoriat social cu background solid în care două case au fost reabilitate, „a Băbii Măriuţa” şi „a lui Nea Gheorghiţă” şi pot fi, deja vizitate, acestea putând fi găsite în spatele şcolii din Isverna, respectiv, în Canicea, judeţul Mehedinţi. Totul s-a petrecut în cadrul unei tabere de arhitectură şi cercetare etnografică de teren, unde 10 studenţi la arhitectură alături de alţi voluntari s-au pus pe treabă. S-au înlocuit tencuielilor anterioare, au fost realizate reparaţii ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli şi igienizări, precum şi amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case. Practic un fel de “Pimp my bedroom” variantă mai rurală şi mai de impact.

Citând din descrierea proiecteului “Scopul proiectului este reabilitarea anul acesta a 4 case traditionale din Mehedinti, Alba şi Hunedoara si pentru crearea unei reţele de găzduire în cadrul gospodăriilor tradiţionale cu cel puţin şase Gazde bune, care să valorifice turistic arhitectura vernaculară din mediul rural şi patrimoniul gastronomic local.”  Gândiţi-vă ce furori ar face un astfel de anunţ pe airbnb sau booking! 

Ce putem face noi dragi cititori chiar dacă impasibili administratorii statului, cei aleşi şi plătiţi sunt incapabili? Putem seta un exemplu de conduită civică, de contribuţie eficientă la viaţa societăţii, prin aport voluntar în materie de resurse materiale, umane sau financiare. Eu sunt optimist şi tind să cred că la un moment dat macar Ministerul Turismului va resimţi presiunea socială şi îşi va face treaba pentru care sunt mandataţi , pentru început în colaborare cu ONG-urile cu expertiză, ce au initiative atât de frumoase şi cu impact pe termen lung, de tip 360: oameni, mediu înconjurător, beneficii cultural-finaciare.

Prin definţie avem drepul să fim stakeholderi şi prin simplu fapt că citim acest articol şi aflăm despre acest proiect, rămâne la latitudinea fiecărui dacă dorim să acţionăm, sa fim proactivi, că nimeni nu e etern şi la apusul vieţii consider că este important ce proiecte am lăsat în spate, care să poată fi continuate, chiar scalate de alţi curajoşi cu iniţiativă.

Ştiu că sunt la modă în social media clipurile cu bâtrânei chinuindu-se să supravieţuiască, tapetate textual prin clişee gen “Cine nu are bâtrâni să-şi cumpere” dar eu zic că e timpul să mergem dincolo de un share şi un comment, să ne ridicăm de la tastatura şi să contribuim la ridicare unei ţări cu atât de mult potenţial, cu probleme ce pot fi rezolvate atât de mişto, prin schimbări în primul rând de mentalităţi.

case batranesti.PNG 2.PNG

Primul pas ar fi să intrăm pe site-ul Bursa Binelui în secţiunea Campionatul de Bine şi să ne alăturăm ca voluntari sau donatori! Apoi toată istoria se va scrie organic şi într-un mod atât de fun, donatorii vor putea să viziteze şi, dacă doresc, să înnopteze în casele tradiţionale, să revină la orginile de păstori ai naturii şi păstrători de tradiţie, dacă prinţul Charles a avut acestă forţă, sigur putem şi noi! 

Conform propunerii de proiect: “Comunităţile rurale vizate sunt comunele Isverna, Podeni şi Ponoarele din judetul Mehedinţi, Blăjeni din judeţul Hunedoara şi Ciuruleasa din judeţul Alba. “

case batranesti 4.PNG

Şi echipa asociaţiei noastre zilele acestea scrie la 2 dosare de finanţare şi visăm la o zi în care putem redicţiona măcar 20% din impozit spre cauze pe care le considerăm importante, unde alături de munca voluntară putem înfinge adânc stâlpi de rezistenţă care să susţină un viitor mai bun şi mai concret, unde altfel de iniţiative, să nu fie doar picături într-un ocean!

Haideţi să visăm cu rost, să dăm un sens practic ambiţiilor de voluntariat, începutul e challenging cu problemele mişto de rezolvat!

case batranesti 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s