De la Bacău la Baia Mare, noua Capitală a Tineretului din România 2018

Salutare, dragi tineri voluntari! Săptămâna trecută am fost prezent la Summitul Tinerilor din România, desfăşurat la Bacau, actuală Capitală a Tineretului din România în 2017, urmând să predea ştafeta în 2018 oraşului Baia Mare.

Am fost notificat pe mail vis-a-vis de selectarea pentru participare destul de târziu, cu doar 3 zile înainte, astfel că a trebuit să mă organizez în regim de urgenţă. Am găsit cu greu un BlaBla car direct spre Bacau, cu plecare teoretic la 18:30, în realitate la 20:30. M-am procopsit cu un samsar de maşini ce ne-a înghesuit 4 oameni în masina, 3 în spate şi cu ditamai bagajele în mână până la Bacău!

Ajung pe la 4 dimineaţa la cazare unde îl trezesc pe colegul de cameră să îmi deschidă aşa am apucat să aşez si eu câteva ore de somnic, că de la 9 dimi începea oficial Summitul. A fost o trezire destul de uşoară având şansa să cunosc oameni noi încă din debutul zilei, în special colegii de grupă, fiind repartizaţi pe mai multe serii, conduse de câte 2 lideri de echipă. Aşa de fain m-am simţit, parcă eram din nou student!

Am ajuns la zona de check-in, unde am avut noroc să mă reîntâlnesc cu o serie de prieteni-voluntari din toate proiectele unde am fost prezent în 2016 şi anul acesta, mă simţeam în elementul meu!

Deschiderea a fost realizată într-un panel unde lideri de organizaţii de tineret ca Mihai Dragoş şi Tudor Ogner au setat cadrul de desfăşurare şi au adus la lumină problematicile de tineret, mai ales lipsa strategiilor de tineret la nivelul oraşelor din ţara noastră şi de asemenea necesitatea consiliilor consultative pe langă instituţiile locale sub o nouă lege a tinerilor. A fost inspiratională povestea programulului de Capitală a Tineretului din România, concept dezvoltat ca follow-up al programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, unde Timişoara a fost gazda ediţii-beta în 2016. Ca subiect fierbinte, de actualitate am fost foarte atent la dezbaterea despre protestele împotriva noilor măsuri fiscale şi la un moment dat parcă ca şi facut Florin Badiţă, fondatorul Corupţia Ucide, a intrat în sală cu steagul lui Nefiresc. De asemenea am remarcat discursul plin de energie a lui Dragoş Buzzi despre Universitatea Alternativă din Bucuresti, un concept de educaţie altfel. Prima seară a fost încununată de o petrecere de socializare, ce pot spune că fost epică, cu muzica faină, energia şi caterinca maximă.

20171110_154041.jpg

„Acest eveniment m-a ajutat să îmi dau seama că vreau să mă implic mult mai mult în ceea ce priveşte viitorul tinerilor din România şi că proiectele de tineret trebuiesc încurajate, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii tinerilor acestei ţări”- Florin Enea, voluntar EGEA Cluj-Napoca

Formatul a continuat pe serii de lucru, o parte din echipe fiind repartizate la Universitatea Vasile Alecsandri printre care şi subsemnatul, iar ceilalţi la Universitatea George Bacovia. Grupa din care am făcut parte a fost responsabilă pe partea de strategii. Punctul de pornire a fost reprezentat de o sesiune de brainstorming despre paşii în dezvoltarea unei strategii, urmat de conceperea etapizată a conceptului sub forma unui focus group, ulterior completat de o sesiune de consultare, întregit de pasul de fundamentare, în modul acesta putând fii generat draftul de strategie.

Mi s-a parut foarte utilă provocarea în care au fost unite echipa de strategie cu cea de consiliu consultativ, generându-se o abordarea simplă şi eficientă în materie de metode de monitorizare a implementării unei strategii de tineret la 2 ani jumătate de la startul ei.

„Summitul a fost evenimentul care a adunat toţi voluntarii din România care stau la baza societăţii, toţii oamenii cu încredere în generaţia noastră, ce-şi doresc o ţară mai bună şi un oraş mai colorat, oameni care împreună vor reuşi să facă lucruri uimitoare, prin muncă şi efort.”- Coteanu Cosmin , Ambasador Capitala a Tineretului

Intermediar au fost prezentate seminarii de oportunităţi de finanţare pentru proiecte lansate de organizaţii, federaţii sau grupuri informale gen ERASMUS+, Corpul European de Solidaritate, apeluri pentru proiecte de tineret, studenţeşti şi locale din cadrul Ministerului TIneretului şi Sportului, a Ministerului Culturii dar şi a primariilor locale şi consiliilor judeţene în baza legii 350/2005.

23376146_1500284333341052_1038356338014919488_n

Un moment pe care tinerii l-au privit cu reticenta a fost reprezentat de sesiunea de consultări cu partidele politice, pesimisul fiind confirmat de felul cum se eschiva reprezentantul de tineret al PSD-ului dupa ce a supralăudat pseudo-realizările socialiştilor, reprezentantul ALDE era plin de ăăă-rui de fiecare dată când dorea să puncteze un cuvânt-cheie, la nivel de USR am avut parte de o demagogie crasă, iar PNL a confirmat că nu are nici o strategie legată de tineret. Întrebarile tinerilor ce vizau dezvăluirea unor acţiuni concrete ce vizează tinerii au fost lansate ca nişte rachete nord-koreene, deci degeaba!

Momentul de punere in practica a discuţiilor din workshopuri, ca no’ noi încercam să fim mai harnici ca politicienii, nu doar poveşti, a fost în cadrul repartizării pe regiuni, unde s-a pornit de la modele de bună practică locale ce pot fi implementate la nivel de naţional, ajungându-se chiar la dezvoltarea unei strategii specifice unei federaţii cu o serie de viitoare proiecte ataşate şi responsabili desemnaţi. O să fie foarte interesant de urmărit dacă putem aduce împreună iniţiativa la nivel de realitate, chiar să o implementăm, macar o caravană a voluntariatului în zone defavorizate!

„Summitul Tinerilor organizat la Bacau anul acesta a reprezentat pentru mine mult fiindca tot ceea ce s-a întâmplat aici m-a făcut să mă dedic si mai mult comunităţii din care fac parte!”- Napoleon-Valentin Alexandru, Secretar general SPV Iaşi

Ultima zi a debutat cu o serie de discusuri inspiraţionale despre civism şi sindicalism la nivel de tânăr angajat şi antreprenor. La discursul miniştrilor nu am asistat că nu aveam poftă de gogoşi, sunt la regim.

Cireaşa de pe tort a Summitului a fost asezată de Gala Tineretului unde printre o mulţime de premii, la secţiunea cel mai bun proiect studenţesc titlul i-a revenit Festivalului Unifest organizat de Uniunea Studenţiilor din România, proiectul Marketbate despre care vorbeam în articolul anterior, fiind parte din acest concept.

Cel mai asteptat moment al serii a fost desemnarea Capitalei de Tineret din România 2018 unde Iaşi, Baia Mare şi Satu Mare s-au luptat, venind cu propuneri de proiect care mai de care mai interesante. Favoriţii mei, că no’ sunt aproape de Cluj şi sunt foarte amuzanţi în accent, au reuşit să căştige, oraşul Baia Mare urmând să preia ştafeta Bacăului de Capitală a Tineretului în Romania încasând şi un premiu de 50 000 de euro oferit de BCR! Sincerele mele felicitări, abia astept să văd la treabă!

Bineinteles ca dacă Summitul a început cu un party nu se putea să nu se termine tot cu o petrecere de rămas bun, unde invitatul special a fost Argatu’, ce ne-a încântat, facându-ne să ţopăim pe melodii de pe viitorul album.

„Summitul Tinerilor din România a însemnat pentru mine o completare perfectă pentru proiectul Bacău Capitala Tineretului din România. Un eveniment care mi-a transmis foarte clar că e nevoie de un scop comun pentru ca noi, tinerii, să ne putem face vocea auzită.”- Lucian Popa, tânăr

Mi s-a părut un eveniment la care s-au meritat cei peste 700 de km străbătuţi şi cele 4 zile petrecute alături de oameni ce schimbă acest folclor românesc câte un pic în fiecare zi. Muţtumesc Bacău Capitală Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Consiliul Tinerilor din România, Grupul Pont, BCR şi tuturor ce mi-au oferit şansa să fac parte din acest program!

„Un eveniment în care am putut învăţa multe lucruri, dar şi unde poţi cunoaşte nişte oamenii minunaţi, a fost un eveniment super”- Sălăgean Cristina Ileana, voluntar Bacău Capitală a Tineretului din Romania 2017

20171109_103155.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s