Cu siguranţă, ceva frumos! by Cuţa- Partea întâi

Bine aţi revenit, dragi prieteni la rubrica “ Yolo-Interviu- Ieşi în faţă”! De data aceasta o avem alături de noi pe Cuţa Lateş, un personaj pe care am avut şansa să-l cunosc la o conferinţă despre Agenda Post 2015, de la care am rămas cu o amintire foarte frumoasă şi anume un dans african. Am încercat să mă uit, să caut despre ea, dar am ajuns la concluzia că este o persoană foarte misterioasă, deci o să-i las şansa să dezvaluie, să risipească ceaţa:

Bine ai venit, Cuţa!

Cuta- Bine te-am găsit!

O întrebare pe care am pregătit-o de acasă, pe care am reuşit să o dezvolt în format 2d, cum te-ai descrie tu sau cum te-ar caracteriza persoanele din jurul tău în câteva cuvinte, în 40-50 de secunde?

Cuţa- Wow, mă simt ca la Andreea Esca!

Să ştii că sunt fan al emisiunii “ La Radio”!prezentare.jpg

Cuţa- Şi mie îmi place, o urmăresc! Cred ca ar fi mai uşor să spun cum m-ar descrie alţii. Sunt o persoană sociabilă, dinamică, ocupată, implicata in multe activitati şi plină de viaţă.

Ai un nume pe care nu l-am mai auzit niciodata, care este background-ul numelui tău?

Cuţa- Eu vin dintr-o zonă în care influenţele religioase isi pun amprenta, pe străbunica mea o chema Paraschiva, acesta e numele meu defapt, iar părinţii împreună cu bunicii au deci să imi pună acest nume. Cuţa e doar un diminutiv de la Paraschiva, Parascuţa.

Ştii că Margineanu’ ţi-a dedicat o melodie nu?:))
Cuţa- Să zicem că păstram doar partea cu “ Cât te-am iubit Paraschivo”:)

Că tot vorbeai de acasă, ştiu că zona ta este una din cele mai frumoase din România, în care nu am reusit să ajung…
Cuţa-Ce păcat…

Am bunica în Iaşi, dar nu ştiu foarte multe despre regiunea vecină. Dacă ar trebui să fac un trip, ce mi-ai recomanda, care ar fi pit-stop-urile şi cât timp ar trebui alocat?
Cuţa- Daca ar trebui să te cazezi undeva, ţi-aş zice să te cazezi, în zona mea, în Sadova. Este un sat foarte frumos, aproape de oraşul Campulung Moldovenesc. La mine în sat este casa memorială a poetului Dragoş Vicol, tot aici este şi mormântul Minei Pâslaru, artistă de muzică populară. Dacă vii în toamnă e perfect căci atunci o să fie şi festivalul “ Mina Pâslaru şi Maria Surpat”. Să nu uitam de Lacul Iezer şi Bolatău. Împrejurimile sunt şi ele bogate în obiective turistice cum ar fi satul Ciocăneşti, unde poţi să vezi tot ce înseamnă încondeierea oălelor şi implicit zona are un lanţ de mănăstiri de vizitat: Putna, Voronet, Agapia; oamenii sunt credincioşi.

Doar e Bucovina!
Cuţa- Îmi place ce spui, multă lume spune Moldova, dar cred că Bucovina e diferită!

Ca să te tachineze 😊)
Cuţa- Da, cu siguranţă! Şi mereu vin cu argumente că suntem diferiţi, nu bem atât de mult ca cei din josul ţării😊)

La nivel istoric se diferenţiază şi cu influenţa habsburgică, ştiu că la Vatra Dornei e prima gară din România…

Cuţa- Da! Corect, acolo este un Cazino foarte vechi, care acum este în renovări, parcul cu veveriţe şi să nu uităm ca iarna este şi partie de ski, îţi recomand să mergi, chiar e drăguţ! Dacă eşti un împătimit al drumeţiilor, în zonă sunt trasee care merită făcute: Munţii Giumalău, Pietrele Doamnei, Munţii Rarău, Munţii Rodnei. De mică am mers cu tata în drumeţii, cred că din 2001 am început să merg pe munte…

“Noi mergem pe munte şi obişnuim să spunem poezii”

munte.jpgCe am reusit să observ din albumele tale foto este că ai umblat la viaţa ta, care au fost locurile care ti-au rămas la inimă şi unde te-ai întoarce oricând, în secunda 2?
Cuţa- În Munţii Rodnei am cea mai frumoasă amintire, era o lună roşie, stăteam la foc cu tata şi unchiul meu. Noi mergem pe munte şi obişnuim să spunem poezii şi poveşti.

Pe partea de poezie mi-ai atins un subiect de interes, pe blog am o serie de versuri! Şi eu am scris anul acesta o poezie dedicată lui Eminescu, am făcut un colaj din versurile lui şi ale mele de 15 iunie, la comemorarea poetului…Pe partea de liric eşti adeptă a rimei albe sau a clasicismului, că tot aminteai de Eminescu…
Cuţa- Cele clasice sunt mai romantice, dar îmi plac mai mult cele cu rima albă, gen Nichita Stănescu, Bacovia. Mi se par mai interesante, exprimă mai mult, părerea mea.

Daca ar fi să defineşti poezia într-un singur cuvânt, care ar fii acela?
Cuţa-Trăiri!
Un cuvânt care face trecerea natural spre următorul capitol, unde as vrea să te ating, pe partea de trăiri. Pomeneai la început că eşti o persoană foarte implicată…
Cuţa- Da!

Întreb pe foarte multă lume şi discuţia este foarte franc, nu facem popcorn, ce înseamnă pentru tine voluntariatul, de ce te-ai implicat în voluntariat, care este povestea?

sse.jpg

 

Cuţa- Toată povestea de voluntariat o consider o experienţă, un “drog curat”, câştigarea unei a 2-a familii, din punctul meu de vedere. Totul a inceput odată cu venirea mea în Cluj. Eram în anul 1 de facultate, nu ştiam nimic şi aşa i-am găsit pe omuleţii albaştri.

De una singură ai venit?
Cuţa- Am venit cu câteva colege de liceu! Nu ştiam în afară de facultate ce să fac, am zis că nu vreau să stau degeaba. Am aflat mai târziu că există nişte oameni super-faini în Societatea Studenţiilor Europenişti, omuleţii cu sânge albastru. Mi s-au părut nişte oameni deosebiţi şi mereu aveau o energie debordantă. Mi-am zis că vreau şi eu să fiu ca ei. Şi aşa m-am implicat încă din 2013 în tot felul de proiecte, ajungând la un moment dat să fiu vicepreşedinte. Voluntariatul este un lucru care nu se poate explica.

Afirmaţia cu voluntaritul e ca un drog, aş completa-o cu ideea că în momentul în care te laşi de el, intri în servaj şi te apuci din nou 😊)

Cuţa- Cu siguranţă! E foarte greu să te laşi, nu poţi să te laşi!

Am văzut că ai fost implicată şi în proiectul Clujul Capitală Europeană a Tineretului 2015, personal cum ţi s-a părut experienţa?
Cuţa- A fost o experienţa interesantă, deşi consider că ar fi putut să continue mai mult, pentru că a fost o idee şi o echipă foate faină. Am legat foarte multe prietenii în perioada respectivă. A fost o idee super-faină, mi-a placut pentru că a fost un plus pentru societate pe care l-am adus, a fost foarte fain şi pentru Cluj, cel mai frumos oraş în momentul respectiv: conferinte, evenimente, concerte; a fost un an plin.

Cred ca în 2015 ne-am cunoscut! Dacă nu era Capitală Europeană a Tineretului probabil nu aveam acest interviu! Pe partea de experienţe internaţionale ai lucruri frumoase de împărtăşit?
Cuţa- Am avut un proiect în cadrul organizaţiei, unde au fost participanţi şi studenţi străini, se numea “ Simularea Parlamentului European” de care cu siguranţă mulţi oameni din Cluj au auzit. În 2016 am avut studenţi din toată ţara şi din strainătate, a fost una din experienţele în care am interacţionat cu oameni la nivel internaţional.

Foarte tare! Pe partea aceasta, am o întrebare destul de serioasă şi urata pe care le-o adresez tinerilor. Este o întrebare de baraj, mai ales că am văzut statistica conform căreia la fiecare jumătate de ora, 9 români pleacă din ţară şi cel mai probabil nu se mai întorc… Care este părerea ta, mai merită să rămâi în România?
Cuţa- Da, merită să rămâi în România!

De ce?
Cuţa- Eu cred că nu există de ce, din punctul meu de vedere. Sunt mulţi care pleacă, dar mulţi prieteni care revin zic: “ E mai bine la noi!” Consider că avem o concepţie gresită pe care ne-au insuflat-o alţii, care ne spune că la noi nu se poate face nimic. Nu e adevarat! Daca vrei, poţi! Există doar oameni leneşi, daca nu vrei să faci ceva, tu eşti de vină, nu ţara. Chiar avem o ţară frumoasă, dar nu ştim să o ridicăm, să profităm de toate oportunităţile care ni se dau, asta e părerea mea. Eu nu aş pleca de aici!

Că vorbeai despre ce se poate face, cu ce te ocupi din punct de vedere profesional?
Cuţa- În primul rând sunt şi eu un angajat de rând ca toată lumea, cu un job stabil, la o multinaţională de turism. Mai sunt parte din conceptul de organizare de evenimente Bye Bye Stud, unde am o echipă foarte faină şi sunt super-mandră de tot ce se întâmplă acolo. Şi de asemenea ar mai fi voluntariatul, care ar fi trebuit să fie la început, dar ştii cum e, lăsăm tot ce e mai bun la urmă. Mai cochetez puţin şi cu partea de training, asta am făcut şi în organizaţie, pe langa partea de PR&Marketing.

Mi-ai stârnit curiozitatea, cu ce vă ocupaţi la Bye Bye Stud? Ţi-am ridicat-o la fileu?
Cuţa- Da, cu siguranţă! Bye Bye Stud este o familie frumoasă, cu tineri ce au idei faine. Dacă o să te uiţi pe pagina de facebook …

Facem un hyperlink 🙂
Cuţa- O să vezi că ne ocupăm cu tot ce înseamnă organizare de evenimente: festivităţi şi banchete; dacă ai absolvit cu Bye Bye Stud la final o să zici: “Da, parcă aş vrea să mai absolv încă o dată!”Cunoastem o grămadă de lume, ajutăm pe alţii, conturăm momente de neuitat pentru absolvenţi şi îi facem să se simtă bine, despre asta e Bye Bye Stud!

Deci din cauza voastră se mai apucă oamenii de încă o facultate?:))
Cuţa- Se prea poate )

Care ţi se par principalele aspecte care trebuie avute în vedere în momentul în care organizezi un eveniment?
Cuţa- Din punctul meu de vedere este nevoia omului, cred că de acolo începi. Ca exemplu: am organizat un eveniment ce se numea “ Mediul de afaceri”, proiect la nivel local ce anul acesta a ajuns la nivel naţional, unde au fost 30 studenţi, invitaţi din toate domeniile de interes, în final concurenţi ajungând să-şi dezvolte un plan de afaceri. Ei bine, vezi aici a fost altă nevoie, aceea de a dezvolta mediul antreprenorial. Depinde de public şi cerinţe, în Cluj, care este foarte agitat, cu o gramadă de lume care vine, tot alte valuri, alte feluri de oameni, trebuie să te pliezi, să fii original. Cred că nevoia omului este importantă!

Ai luat în considerare ideea de a porni o afacere? 
Cuţa- Am o idee de a
facere, de ce m-ai întrebat asta că am prea multe idei?!:)) Îmi place foarte mult să cos, de multe ori îmi iau haine şi le schimb eu, le tai, le cos, le mai adaug chestii, îmi place să improvizez.

Îmi place că ţi-ai păstrat originile, nu ai uitat de unde ai plecat, deşi eşti în Cluj de…
Cuţa- Sunt de 4 ani !

Care a fost feelingul, care au fost primele tale cuvinte în momentul în care ai ajunsevenment.jpg în Cluj?
Cuţa- Mă gândeam că mă întrebi care au fost primele mele cuvinte în momentul în care am mers prima oară înapoi acasă 😉)Nu a fost chiar mare schimbarea, aveam deja backgroundul de acasă, de la bunici, din Baia Mare, ştiam ce înseamnă porodici, picioici, nu putea nimeni să mă păcălească. Un oras frumos, cu oameni faini si plin de evenimente si mai mult ca toate oportunităţi cât cuprinde, de dezvoltare.

Să facem un exerciţiu: imaginează-ţi că la masa noastră ar veni Cuţa din anul 1 de facultate…
Cuţa- Ooo…

Ce i-ai spune, ştiind prin ce ai trecut? Cum arăta?
Răspunsul în partea a 2-a a interviului

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s