Opţiuni alternative cu Daniel, partea a 2-a

Care au fost locurile din România care le-ai vizitat şi te-ai intoarce oricând cu drag?

Braşovul!

De ce?

E un oraş mic, liniştit, are privelişti frumoase, locuitorii mi se pare foarte deschişi, amabili. M-am plimbat prin centrul vechi, am avut ocazia să mă ridic şi pe muntele Tâmpa şi mi-a placut ce am văzut de acolo, a fost o chestie pe care nu o pot uita…

Dacă ar fi să punem în balanţă muntele şi marea, tu ce ai alege?

Depinde cu cine, dacă ar fi doar după mine aş alege marea, dar dacă ar fi să merg cu prietenii am merge la munte!

De ce?

La mare este o tradiţie familială ca să zic aşa, iar la munte până acum am mers doar cu prietenii…

Care sunt criteriile tale de selectare a unei vacanţe?

Depinde de costul vacanţei, totuşi sunt contabil, fac un raport cost-beneficiu. Dacă e să aleg între o locaţie care să mă coste 1000 euro în Braşov şi una care să mă coste tot atâta în Dubai, probabil că majoritatea dintre noi am alege să mergem în Dubai. Nu e o comparaţie exagerată,  deoarece sunt sejururi şi de 1000 euro în Braşov. Un alt aspect ar fi distanţa, în Dubai se ajunge mai greu decât în Braşov, durează să mergi mai mult timp cu avionul. A 3-a variabială ţine de interesele mele, dacă aş avea de ales între Dubai şi Paris, mai tare m-ar interesa Parisul.

Că suntem la paralela România vs străinătate, inevitabil vine şi cea mai urâtă întrebare din interviurile mele, se mai merită să rămâi în România?

Depinde…

În cazul tau…

Şi în cazul meu depinde… În ciuda opiniei generale că România e cea mai de cacao ţară, nu e aşa! Haideţi să ne uităm la ţări precum Kârgâzstan, câţi dintre cititorii tăi ar vrea să trăiască în Kârgâzstan?! Câţi dintre români ar alege să plece în Koreea de Nord sau Rusia ?! Dacă ne comparam cu ele, România stă foarte bine! De cele mai multe ori noi ne comparăm cu Anglia sau Germania, ţări care nu au avut istoria noastră, care sunt dintr-un alt univers. Ne putem compara cu ţările baltice, Ungaria, Bulgaria, Serbia. Dacă ne raportam la statele din jurul nostru, la final de an ieşim cu plus…

Tu eşti originar din R. Moldova, ce te-a determinat să pleci din ţară? Te-ai întoarce vreodată?

Perioada de maturizare a mea a avut loc în România, cu toate că m-am născut în R. Moldova, mare parte din experienţele mele le-am avut în România. Eu să zic că nu m-aş întoarce niciodată sau ca ma întorc sigur, depinde de situaţie…. Am plecat din R. Moldova din cauza perspectivelor la acea data, care mi se ofereau vs perspectivele din România, acesta a fost criteriul….

Ce parere ai despre subiectul unirii României cu R. Moldova, dat fiind că ştii cum sunt ambele maluri ale râului?

Eu cred că dacă se va realiza, nu va fi înfăptuită de către guvernanţii de pe cele 2 maluri ale Prutului, unirea va fi realizată de oameni. Dacă mergi în satele din R. Moldova de pe malul Prutului, un procent foarte mare din ţărani vin să comercializeze în pieţele din Galaţi, nu în Moldova…

Era şi clipul cu racheţul basarabean😊

Da da😊Unirea doar oamenii o pot realiza !

Apropo de mituri, că tot suntem la un pahar de vin, e adevărat că în Moldova sunt cele mai bune vinuri?

Opinia mea este subiectivă, că în mare parte doar vinuri din Moldova am băut. Pot să zic, din experienţa mea foarte vastă, ca cele mai bune sunt din R. Moldova!

Ai câteva soiuri care le-ai recomanda?

Cabernet sau Merlot, vinuri seci, evit să beau vinuri dulci!

Ai putea să faci o distincţie între vinuri pe momente?

În momentele în care mănânc carne de vită sau porc prefer vin roşu, la peşte un vin alb, când sunt cu prietenii mei un rose…

Care ţi se pare cel mai bun vin studenţesc?:)) Care are cel mai bun raport calitate-preţ😊?

Babanul la 6 lei era într-un timp, 6 lei la 3 litri, din ce îmi amintesc eu acum… Din punctul de vedere al studenţilor nu contează neapărat calitatea

Dacă ar fi să-l întâlneşti pe Daniel din anul 1 de facultate ce i-ai spune?

Probabil să muncească mai mult, în mod cert i-aş zice asta. Aş fi preferat să pierd timp muncind mai mult, atât în timpul cursurilor, cât şi în timpul liber…

Ai regrete din studenţie?

Aş avea câteva regrete, că nu am mers pe calea antreprenoriatului mai devreme…

Care ţi se pare că este momentul ideal să-ţi deschizi o firmă? Cum îţi dai seama? Daca ar fi o boală, care ar fi simptomele?:))

Atunci când ai primul client! Fără a avea primul client, nu ai cum să-ţi deschizi o firmă, pe asta te bazezi!

Cât de risk taker eşti? Care este limita de riscuri la care eşti dispus să te expui?

Iau riscurile calculate, în momentul în care mă arunc în ceva ştiu foarte bine ce pierd. Nu m-aş baga în momentul în care aş ştii că viaţa mea e în pericol, de asemenea nu pot să risc când ştiu că au de suferit oameni care depind de mine…

Dar ştii că, deobicei în viaţă, când unii câştigă, alţii pierd, tot timpul e o monedă cu 2 feţe…

Vrei să zici că e un fel de zero sum game? Posibil, nu am asa mari cunostiinţe să afirm cu tărie că momentul în care cineva caştigă, altcineva trebuie să piardă. Sper din tot sufletul ca atunci când am câştigat eu, nimeni nu a avut de pierdut…

Care e cel mai mare vis al tău care ţi l-ai asumat?

Să joc la bursă!

Şi cum a fost experienţa? Ai ieşit pe plus?

Cred că am ieşit pe plus, în mare parte….

Care ţi se pare principalul criteriu de care ţii cont în momentul în care faci o mişcare pe piaţa bursieră?

Situaţiile financiare anuale şi trimestriale, la asta mă uit eu!

Flerul şi intuiţia, ce procent ocupă în cadrul tranzacţiilor?

În cadrul tranzacţiilor mele 0, încerc să iau un risc foarte calculat când învestesc la bursă. Investesc numai atunci când din situaţiile financiare reiese că o companie va fi pe plus…

Dar eşti de acord că cu cât riscul este mai mare cu atât şi caştigul e mai însemnat?

Da, în mod cert!

Ce părere ai despre bitcoin şi onecoin?

Au fost subiectul disertaţiei mele, sub conducerea doamnei Adriana Tiron. Pe partea de bitcoin softwaremagazine mi-a publicat un articol, unde fac o introducere pe partea de bitcoin. Bitcoin-ul m-a interesat din punct de vedere contabil, cum îl înregistrezi. La fel ca în foarte multe domenii economice, raspunsul este depinde… În ultimul timp văd că în foarte multe medii online este prezentat ca lână de aur, ca o posibiltiate de îmbogăţire rapidă, ei bine nu este aşa! Cu toate că am studiat foarte mult bitcoinul, eu nu am investit în el, datorită riscurilor pe care această monedă le implică! Probabil, într-un viitor moneda va lua avânt, până atunci recomand foarte multă prodenţă în momentul în care investiţi în bitcoin sau alegeţi bitcoin ca mişloc de plată!

Ce părere ai despre onecoin şi celălalte monede care apar?

Există bitcoin şi aceasta mi se pare cea mai “de încredere”, dacă ar fi să folosesc o monedă virtuală, aş folosi bitcoin pentru ea a fost la început, prin ea se făceau toate. Restul de onecoin, twocoin,litecoin, toate derivă din bitcoin. Nu mi se pare un trend pozitiv, cred că trebuie să avem o monedă virtuală ună şi bună, de aceea nu aş recomanda nimănui să investească în monedele acestea.

Că tot vorbeam de afaceri ale viitorului, ştiu că aveai articole foarte atent analizate pe parte de Uber, ce părere ai despre acest serviciu nou de car-sharing?

Aveam comentarii foarte acide referitoare la Uber…

Chiar şi de la mine😊

Uber este prezentat ca luptă a cetăţenilor cu statul birocratic, cea ce nu este! Marea majoritatea a prietenilor mei văd în ei prinţul salvator a libertaniarismului…. Uberul este în România una din multele companii care încearcă să evite taxele. În mod normal, nu ştiu câţi români au auzit de Interagro sau câţi din prietenii mei de pe facebook cunosc cazuri reale de companii care măsluiesc taxele. Evitarea taxelor în sine, este o practică acceptată la nivel international. În momentul în care tu te baţi cu pumnul în piept că eşti foarte etic şi tehnologizat, nu e ok să faci evaziune fiscală, nu cred că face bine societăţii. Am şi eu idei prin care fac o aplicaţie şi unicul atuu ar fi că nu plătesc taxe, atunci ce am rezolvat?

Totuşi pentru Bucureşti mi se pare o concurenţă potrivită pentru companiile de taxi care fac întelegeri mai ales cu cele din Ilfov, care nu ar avea licenţă să opereze. Mă refer mai ales pe partea de suprataxări, gen 50 lei până în centru. Nu ţi se pare că totuşi aduce un plus? Totuşi mai intră cineva pe o piaţă de tip oligopol spre monopol, care este destul de importantă, fiind vorba de transport…

Nu pot să încadrez clar firmele de taxi şi toţi şoferii de taxi din Bucureşti, ca fiind oameni care nu respectă legea, am avut experienţe atât plăcute cât şi mai puţin plăcute în Bucureşti şi Cluj. În mod cert este că atunci când avem cât mai multe companii, concurenţa cât mai mare, clienţii vor primi cel mai bun produs, dar concurenţă în momentul în care cineva plateşte taxe şi cineva nu, este neloială şi asta nu mi se pare corect.

Nu e mai degrabă outsourcing? Cum ai face diferenţierea între outsourcing şi concurenţă neloială? Daca e să ne uitam la alte domenii sunt multinaţionale care îşi trimit toţi banii în alte ţări, poate doar salariile dacă le platesc în România şi concurează cu atuul economiilor de scală şi alte avantaje competitive împotriva unor companii mici din România care încearcă să producă local…

Outsourcing-ul este o practică legală, stabilită la nivel internaţional, oricine are posibilitatea să facă outsourcing. Dacă te apuci de Uber în România fără a avea licenţă de transport, în mod cert încalci legea.

Deci limita între outsourcing şi concurenţă neloială este doar litera legii?

Şi spiritul legii!

Bun, am dezbătut subiecte foarte serioase, dar ce face Daniel în timpul liber?

Joacă şah, citeşte şi se uită la seriale!

Practici şah destul de des sau doar în momente în care ai nevoie de un răgaz de concentrare? Ca tânăr, care este motivul pentru care joci şah? Deobicei este un sport specific celor mai în vârstă…

Pentru mine a fost chestia asta de competitivitate, eu joc pe chess.com, acolo sunt jucători din toată lumea. Am avut ca scop să ajung la 1100 de puncte, am tras foarte tare şi când l-am atins am zis: “Oai, ce tare sunt!Hai acum să ajung la 1200 de puncte!” Distanţa de la 800 la 1100 e mai mică decât distanţa de la 1100 la 1150.

Care ţi se pare că este diferenţa între şahul online si şahul face-to-face?

Online nu pot să vezi reacţiile celui cu care joci, asta e unica diferenţă!

Practici şi alte sporturi?

În ultimul timp din ce în ce mai rar, îmi croiesc timp să merg la sală, să fac mişcare, mai ies foarte rar la fotbal şi cam atât. Cam la asta se reduce viaţa mea sportivă, sper ca odată cu încălzirea vremii să mai ies afară să joc baschet cu prietenii mei.

La nivel de seriale, ce ai în shorlist?

“ The Americans”!

De ce?

Pentru că m-am născut în R. Moldova😊 Mi se pare o idee foarte interesantă, mai ales că este inspirată din fapte reale. Prin “ The Americans” am o fereastră augumentată spre ce s-a întâmplat în timpul Razboiul Rece şi chiar a ceea ce se întâmplă chiar şi acum!

Ce muzică asculţi?

În mare parte rock alternativ, îmi plac foarte mult Alternosfera, The Oasis, Coldplay. Mai am momente când ascult The Beatles, Queen sau chiar muzică clasică.

Pentru atmosfera de acum ce muzică s-ar potrivi?

Muzica clasică cred că s-ar potrivi!

Cum îţi facilitezi starea ta de zen, ce muzică alegi?

Rammstein!

Indiferent că este o stare de supărare sau bucurie? Rammstein este un fel de reset pentru tine?

Au “ Sonne”-soarele “ Stirb nicht von mir”- Nu muri fără mine. Este o trupă care posedă un repertoriu variat!

Ai câteva titluri de cărţi pe care le-ai împărtăşi cu cititorii blogului?

“De la idee la bani” a lui Napoleon Hill, a avut o influenţă foarte mare asupra mea, de asemenea mi-a plăcut foarte tare “ The Story of Philosophy” a lui Anne Rooney, o istorie a filosofiei care m-a marcat foarte mult. “ The richest man in Babylon”, “ The only investment guide you’ll ever need” şi “ The power of habit” mi-au plăcut foarte mult.

Pentru cei aflaţi la început, care vor să-şi deschidă o afacere care ţi se par cele mai bune cărţi?

Pe acest subiect nu prea am citit…

Care a fost declicul tău în momentul în care ţi-ai deschis firma? Ce te-a inspirat?

În mod sigur nu m-au inspirat carţile, ci nevoia de a câştiga nişte bani în mod legal, asta m-a inspirat pe mine!

Care ţi se pare că este linia între legal şi ilegal? Crezi în zona gri?

Zona gri există, nu cred că este o entitate în România care respectă 100% legile ţării. Trebuie să facem o distincţie între litera legii şi spiritul legii. Este posibil ca o companie să încalce litera legii, dar să respecte spiritul legii. Din ce am văzut eu mari amenzi şi trimiteri în judecată au loc atunci când se încalcă spiritul legii, nu litera legii.

Ţi se pare imposibil să respecţi atât spiritul cât şi litera legii? Sau nu e profitabil?

Imposibil să respecţi intocmai litera legii, în mod sigur este. Însă nu este imposibil să respecţi spiritul legii.

Ce rol joacă profitul şi etica în respectarea legilor?

Joacă un rol foarte mare, depinde de risc. Îţi asumi că dacă încalci legea, să plăteşti o amenda sau să faci caţiva ani de închisoare? Daca nu ţi-o asumi, mai bine nu o faci! Eu nu pot să mi-o asum şi d-aia nu o fac.

Foarte bine punctat! Am uitat să intreg pe partea de contabilitate, crezi că are vreo legatură cu IT-ul, că noi am terminat contabilitate şi informatica de gestiune?

Sunt o serie de recomandări asupra calităţilor ce trebuie să le aibă un contabil bun, unde se regaseşte şi partea cu IT-ul. Din punctul meu de vedere, IT-ul în sfera contabilităţii ocupă o felie din ce în ce mai mare, se poate ajunge la momentul în care mare parte din ce face un contabil acum să fie înlocuit în 5-10 ani, Mă refer la partea de contabilitate primară. În mod cert contabilitatea primară va suferi modificări foarte mari, dacă eu la momentul acesta îmi automatizez cum pot partea de contabilitate primară, companiile mari au facut asta acum 10 ani…

Hai să încheiem frumos, apoteotic, cu un mesaj pentru colegii de breaslă, cititorii blogului, prietenii noştri…

Este o piesa de Aerosmith, un citat foarte tare “ Sing with me if it’s just for today,maybe tomorrow the good Lord will take you away, dream on, dream on, dream on! Yeah, sing with me, sing for the year, sing for the laughter, sing for the tea, sing with me if it’s just for today, maybe tomorrow the good Lord will take you away, dream on, dream on, dream on!

Foarte frumos! Îţi mulţumesc frumos pentru prezenţă!

Şi eu îţi mulţumesc frumos pentru invitaţie!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s