Roxi, sedinta a 2-a „ Stomatologul cel mai bun prieten al omului”

Se mai merită să rămâi în România?

Categoric, da!

De ce?

Sunt foarte multe lucruri de dezvoltat, poţi să fii propriul tău manager, poţi să creşti, să creezi poate un pic mai mult decât în alte ţări, unde deja lucrurile în marea lor majoritate sunt deja făcute. Şi poţi da un plus de valoare tării tale!

Cine este medicul stomatolog în societatea românească, cel rol are?

Este unul din prietenii apropiaţi omului, este cel care are grijă de zâmbetul omului, cu impact direct asupra stării de spirit, îi redă încrederea în sine şi care te scapă de cel mai urât lucru din lumea asta: durerea.

Este adevărat mitul conform căruia una din cele mai insuportabile dureri este durerea de dinţi?

Cred că da! Pentru că este foarte aproape de creier şi cred că de aici porneşte şi angoasa care învăluie pacientul de cele mai multe ori, este mai mult decât durere, este durerea asociată cu o frică asociată, îngrozitoare.

Vorbeai de libertate şi posibilitatea de a crea, am văzut că foloseşti şi metode noi, încerci să relaţionezi, foloseşti şi muzică, cum arată în viziunea ta cabinetul stomatologic ideal?

Este un cabinet zen, cu influenţe orientale, muzică, lumină, propriile instrumente de iluminat cu care să pot lucra, o lumină care să nu streseze ochii pacientului, o atmos
feră relaxantă, asta mi se pare esenţial. Pacientul trebuie să fie relaxat şi de atitudinea medicului, asistentei, trebuie să fie armonie, din punctul meu de vedere, în jurul pacientului, pentru ca rezultatele să fie cele mai bune.

Ai câteva melodii pe care îti place să le foloseşti în momentul în care vine un pacient, mergând mai departe cu întrebarea, poţi să recomanzi o serie de melodii pentru durerea înainte de dentist şi după dentist?

Nu😊) Pentru durere nu s-17619730_10212539810351080_1845709236_n.jpga inventat melodia care să salveze pacientul. Există toate formele de chill-out, chiar şi yoga, muzică de relaxare, sunetele din natură, ploaie, rişti să-ţi adoarmă pacientul dar măcar este relaxat, deci este în regulă. Pot să zic că am pacienţi la care le pun rock pentru că asta le place şi automat îi relaxez.

Ai avut cazuri de pacienţi care au fost atât de atenţi la ce le comunicai încât s-au relaxat de nu mai aveau nevoie de anestezic?

Da, au fost foarte multe cazuri în care era convins că are nevoie de anestezie şi am reusit să lucram cu succes fără. Am avut cazuri în care pacientul a adormit în timp ce lucram, deci am fost mulţumită din punct de vedere al comunicării sau al relaxării pacientului😊)

Care sunt melodiile care iţi aduc o stare de calm interior?

Îmi place foarte mult şi pot sa zic că mă calmează Red Hot Chilli Peppers, marea majoritate a pieselor trupei mă duc în starea aceea bună.

De California😊

California dreaming 😊

Ce părere ai despre noile inovaţii din domeniu? Pe partea de implanturi am vazut la rugbişti ca le-au făcut să poată să desfacă o sticlă de bere😊)

Sper că este doar o reclamă!

Am văzut stomatologi care faceau karaoke, vorbeau în versuri cu pacientul. De asemenea am rămas suprins de faptul că imprimanta 3d a ajuns şi în stomatologie, care ti se par cele mai utile invenţii?

La modul general vorbind stomatologia este un domeniu care se reînnoieşte, se reinventează într-un ritm extrem de rapid, asta se poate vedea şi de-a lungul istoriei, pur şi simplu gradul de inventivitate, viteza cu care lucrurile se îmbunătăţesc, se înnoiesc, e una uriaşă. Ce am observat în ultimii este înclinaţia spre natură un pic mai accentuată, de bioimplanturi…

tehnologie.jpgCelule stem la asta te referi?

Bineînteles că multă lume se îndreaptă cu interes tot mai crescut pe partea de regenerare, deci practic pe medicina regenerativă, în care putem efectiv să îndepartăm problema şi să dăm naştere la un dinte din nou, acesta este marele vis de care cred ca înca ne mai despart câţiva ani…

Ce părere ai despre tentinţa de a merge obsesiv la stomatolog, doar din dorinţa de a arăta bine, să faci foarte multe tratamente de albire fără să te mai preocupe sănătatea dinţilor, unde crezi că ar trebui să fie echilibrul, ce sfat le-ai da persoanelor ce ţin mai mult la aspect decât la sănătatea orală?

Sfaturile le dau direct şi individualizat la fiecare pacient în parte, fiecare are dorinţele lui, viziunea în ceea ce priveşte sănătatea lui orala şi imaginea lui. Cum ai spus şi tu, imaginea este un aspect tot mai potenţat în cadrul dorinţelor pacienţilor noştri. Eu cred că este de datoria medicului să-i explice efectiv importanţa funcţionalităţii şi a esteticii în cadrul oricărui plan de tratament, deci dacă pacientul are o anumită viziune este pentru că nu a fost destul de bine informat.

Crezi că zambetul promovat în media conform căruia în momentul în care zâmbeşti eşti fericit, este adevărat?

Da, chiar cred în asta, aş putea să fac un studiu pe impactul psihologic al tratamentului stomatologic la pacient, realmente pleacă cateodată complet schimbat!

Cum o vezi pe Roxy în viitor? Care sunt planurile tale imediate pentru anul acesta?

Pe primul plan este finalizarea doctoratului, pe care mi-o doresc din tot sufletul, pe urmatoarele planuri sunt continuarea formării profesionale, încerc să-mi extind un pic aria de activitate, mergând şi pe alte specialităţi şi doresc să încep activitatea de antreprenoriat, să pun un pic accentul mai mult pe a mă dezvolta personal, profesional şi cât de curând să încep şi partea de antreprenoriat.

Crezi că este greu antreprenoriatul în domeniul stomatologic? Toată lumea îşi imaginează că-ţi deschizi un cabinet…

Şi ai rezolvat tot!Cred că este tot mai greu pentru că trăim într-o epocă în care pretenţiile cresc de la o zi la alta, în care concurenţa este una acerbă şi trebe să te gandeşti ce aduci în plus faţă de ce se gaseste în jurul tău, să fii diferit în sensul bun!

17619513_10212539809631062_758776974_n.jpgCare sunt aspiraţiile, locurile unde vrei să revii astfel încat tu să fii fericită?

M-am bucurat foarte mult să găsesc un loc în sudul Italiei, unde pur şi simplu am fost coplesită de frumuseţea apei, a locului, a plajei în sine, orginalitatea care era peste tot pe străzi, istoria lor, străduţele înguste, farmecul acela tipic italian şi din punctul acesta de vedere recomand tuturor să viziteze oraşul Pizzo, din sudul Italiei, regiunea Calabria. Plaja de la Tropea, este locul unde oricând m-aş întoarce cu mare drag. Mi-au dat lacrimile în momentul în care am vazut marea, atât era de frumoasă…

Care au fost momentele în care ai simţit că pulsezi de fericire la nivel profesional?

Ştii cum se spune că fericirea stă în lucruri mici. Pot să spun că momente de bucurie, fericire, mulţumire foarte mari au fost în momentul în care am primit de la studenţii mei din toţi anii cu care am colaborat un feedback pozitiv. Pot să dau ca şi exemplu momentul în care studenţii, care dupa 6 ani de facultate, în care au cunoscut un număr ridicat de asistenţi universitari, de cadre didactice, profesori, au avut opţiunea să invite o persoană la banchetul de final de facultate şi s-au gândit la mine. A fost cu adevărat un moment care nu are legătura nici cu satisfacţia financiară, nici cu aspectele practice ale meseriei noastre, ci pur şi simplu o mulţumire greu de cuantificat.

Mergând un pic pe partea de filme, crezi că ar putea să existe un medic stomatolog de tip Dr. House?

Sunt sigură că există deja, un medic care se bazează foarte mult pe experienţa profesională şi care nu ţine cont de modă, cu siguranţă merge pe încredere foarte puternică, prin asta îşi impune un anumit respect şi sigur îşi ţine pacienţii aproape…

Cred că se bazează şi pe echipă, există o echipă în spate sau este numai stomatologul?

Este un concept foarte interesant şi foarte bine ca l-ai menţionat. Este ceva relativ nou, se schimbă ceva în conceptul de clinică şi cabinet stomatologic în ideea în care în anii trecuţi era medicul şi cabinetul lui, maxim o asistentă. În ultima vreme se dezvoltă tot mai mult conceptul de clinică în care nu mai este un medic, ci o echipă de medici, unde fiecare se specializează pe o particică din ce numim noi stomatologie . Împreună lucrează la atingerea unui rezultat cât mai bun pentru pacient.

Practic, mai multe perechi de ochi…

Mai multe păreri, fiecare supraspecializat, ceea ce nu poate să aducă decât un plus valoare, plus de calitate, foarte importantă fiind comunicarea dintre ei şi managementul eficient.

Apropo de chestii dragi menţionai în deschiderea interviului de partea de seriale. Când ajungi şi ai terminat cu totul, ai vreun serial preferat?

Daca iţi spun, te va bufni râsul. Serialul la care mă uit de ceva vreme încoace este arhicunosctul „Suleyman”, sunt destul de fascinată de cultura orientală, motiv pentru care îmi place tot ce ţine de Imperiul Otoman, care a avut şi are o influenţă puternică asupra noastră , în special culturală, din fericire pentru noi. Pot să spun că îmi place foarte mult deoarece îmbină istoria cu poveştile romantice care plac oricărei femei.turcia.jpg

Ai apucat să mergi în Turcia?

Am avut norocul să văd Instanbul pentru câteva zile şi am fost absolut fascinată!

Înainte de atentate?

Da, am fost cu caţiva ani în urmă, când nici nu mă gandeam că se poate întâmpla aşa ceva…

Că tot vorbeam de pasiuni, ai anumite trupe pe care în momentul în care le vezi pe afiş, te duci la concertul lor indiferent ce ai de făcut?

M-am tot gândit la Depeche Mode, la care sper să ajung pentru a 3-a oară, am avut marele noroc să-i văd live în SUA, fiind acolo pe perioada verii şi cel mai recent la Bucureşti. Anul acesta sper că nu ai uitat că în 23 iulie sunt la Cluj!

Dintre festivalele clujene care îţi place cel mai mult?

Mă întrebi dintre Untold şi Electric Castle?

Untold, Electric, Tiff, Jazz in the Park…

Toate îmi plac, cu siguranţă Untold este ceva ce atrage atât local, cât şi international. Mi se pare mai rustic puţin Electric Castle, chiar şi ploaia aceea are farmecul ei, indiferent cât stai în noroi, nu pleacă nimeni, rămăi să asculţi artiştii pentru care ai venit, poate chiar de departe. Îmi place la nebunie TIFF-ul, în fiecare vară mi se pare genial să stai să în aer liber să vezi un film bun, care este premiat şi apreciat, iar Jazz in the Park mi se pare că arată un pic din sufletul Clujului!

Iei în calcul o reîntoarece din punct de vedere profesional în Brasov?

Deşi regret parţial, trebuie să recunosc că nu am luat în calcul varianta aceasta, întotdeauna am cautat ceva nou, ceva ce nu am mai făcut şi din punctul acesta de vedere cred că mai degrabă aş încerca locuri noi…

Dacă ar fi să dai mici ponturi persoanelor, care nu au mai fost de mult la dentist, care ar trebui să fie primii paşi care ar trebui să-i facă, pentru că deobicei omul ezită? Cum ar trebui să-şi facă curaj să se gândească la sănătatea orală?

Prima oară trebuie să trecem peste frica pe care o avem cu toţii, chiar şi noi medicii dentişti în postura de pacient. Poţi să mergi într-o simplă vizită, mergi la un simplu consult, doar pentru un diagnostic, să ţi se spună care este starea ta de sănătate orală. Cred că este important ce primesti ca şi feedback, ce atitudine are medicul, dacă gaseşte o cale de comunicare prin care pacientul să fie relaxat, să simtă că poate avea încredere, că este la locul potrivit. Sunt convinsă că mai departe lucrurile nu pot să meargă decât spre bine!

Şi în materie de ce poţi face tu acasa ca şi pacient, care sunt micile sfaturi care le-ai da în materie de aşa da, aşa nu ?

Să nu ne luăm după toate reclamele, să nu credem că o pastă este mai bună decât alta. Nu vreau să atac partea de medicină naturistă, homeopată, dar sunt anumite elemente care ar trebui să existe într-o pastă dentară cum ar fi fluorul, orice plantă am pune, nu vor întări structura dintelui cum o face fluorul. Trebuie să întelegem că este foarte multă reclamă, mult mai puţină informaţie stiinţifică în ceea ce vedem la TV, e greu pentru un pacient care nu lucreaza în domeniu. Aş pune accentul că este foarte importantă tehnica de periaj, nu neapărat tipul de perie pe care o cumpărăm, trebuie să avem o tehnică corectă şi aş vrea să atrag atenţia asupra faptului că majoritatea pacienţilor investesc în perii electrice, rotative, pulsative, dar nu îngrijesc destul de mult igienizarea între dinţi, respectiv în zonele interdentare. Ca să mă fac mai bine înteleasă, dacă trecem cu vedererea igienizarea la nivel interdentar,  putem să calculăm că 25% din totalul suprafeţelor dentare sunt complet neigienizate, ceea ce pe termen lung nu are decât să producă decât probleme!

Wow! De câte ori ar trebui să ne spălăm pe dinţi? Există un minim, un maxim? De fiecare dată după ce mănânci?

Doar dăcă sunt probleme! Dăcă sunt probleme, ideal ar fi să ne adresăm unui medic sau unui cabinet! De 2 ori pe zi, respectiv dimineaţa dupa ce ne-am trezit şi seara inainte de culcare este absolut suficient!

Guma este o alternativă viabilă pentru întreţinerea sănătăţii orale?

Este pentru întreţinerea respiraţiei orale şi a prospeţimii, nu are legatură cu sănătatea orală, atenţie poate să pună în pericol sănătatea stomacului, deci trebuie avut un pic grijă, din nou multă, multă reclama. De asemenea apele de gura sunt puţin supraevaluate, foarte mult se pune accent pe efectul antibacterian, care din păcăte nu este ca şi în reclame, mai mult este efectul acela de împrospătare, din păcate. Deci, repet tehnica de periaj este baza!

Acestea au fost o serie de sfaturi foarte utile în cadrul acestui interviu, dacă ar fi să sumarizez cred că am atins toate punctele pe care eram curios să le aflu, pe final ai un mesaj pentru cititorii blogului, prietenii tăi, studenţii, pacienţii şi toţi cei care sunt conectaţi pe reţelele sociale ?

Medicul dentist trebuie să fie prietenul nostru şi este prieten , nu duşmanul nostru, dacă nu aveţi un prieten stomatolog să vă faceţi unul!

Mulţumesc frumos, Roxi!

Cu mare drag!

A fost o plăcere şi mă bucur că ai avut rabdarea să facem un interviul altfel cu un medic, că deobicei se creeaza impresia că medicul este un om de piatră…

Un robot!

Eu consider că am realizat un interviu foarte uman😊)

Da!

Iţi doresc mult succes în carieră şi sper să ne revedem în contexte nemedicale sau la un consult să nu fie vorba de ceva grav în cazul meu...

Deja ţi-ai facut un prieten stomatolog!

M-am scos 😊 Ramane doar să am eu grijă de mine! Mulţumesc din suflet!

Cu mare drag! Iţi mulţumesc!

17690271_10212539809391056_1588007544_n.jpg

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s