Roxana Triştiu, prima şedinta “Stomatologul Zen”

Bine v-am găsit, dragi prieteni! La aceeaşi rubrică “ Yolo Interviu- Ieşi în faţă!” o avem alături pe Roxana Triştiu, o persoană foarte interesantă pe care am cunoscut-o total întâmplător, dar mai mult o să aflăm în interviul care urmează.

Bine ai venit, Roxana!

Bine te-am găsit!

După cum ţi-am povestit prima întrebare este foarte strictă, chiar clasică la rubrica noastră, cum te-ai descrie pe scurt în 60 de secunde?

60 de secunde? Am pornit?:)

Da😊)

Am 31 de ani, mă consider în floarea vârstei, în plină ascensiune, o persoană foarte activă, îmi place întotdeauna să am mai multe activităţi în acelaşi timp şi cumva se face şi dacă nu le am ele apar, eu le îmbrăţişez cu drag de fiecare dată. Îmi place să depăşesc anumite limite şi mereu să-mi găsesc una nouă şi în ultimul timp îmi place să mă descopăr tot mai mult pe interior.


În materie de activităţi ca să nu trecem direct la partea profesională că aceasta ar fi partea de abordare clasică a unui interviu, care sunt activităţile pe care le faci în timpul liber, când nu esti la job?

De departe, prefera17577748_10212539811231102_673505613_n.jpgta mea este călătoritul în toate formele, indiferent că este pe distanţă lungă sau scurtă, anunţate sau nu. Îmi place foarte mult muzica, dansul, filmele, arta în general, activităţile fizice cu preponderenţă cele cu direcţie orientală (yoga, pilates) un pic mai relaxante  şi axate pe altceva decât efort fizic constant.

Cum te pregăteşti înaintea unei sedinţe? Îţi alegi o anumită muzică, îţi setezi o stare de spirit, laşi totul să vină de la sine?

Eu sunt înca la partea fizică, să ştii😊) Sunt la început, deci pregătirile sunt foarte scurte, merg la o sală, nu fac încă singură…

Ce-ţi place cel mai mult în cadrul activităţii?

Propriu-zise?

Da, care e partea ta preferată?

Partea mea preferată este partea în care trebuie să mă concentrez, în care trebuie să menţin o poziţie şi îmi dau seama că nu e doar o poziţie, este un exerciţiu de concentrare, de focusare, este foarte profund. Mi se pare foarte interesant că pot să ajungi la nişte înălţimi la care nu te aştepţi la început.

Ţi se pare o metodă relaxantă şi un mod altfel de aţi petrece timpul de după job?

Mi se pare că se potriveşte ca o manuşă, într-o zi în care alerg în 10 locuri, nu-mi doresc tae bo şi mişcări foarte rapide, din contră îmi doresc momente de relaxare, concentrare, meditaţie…

Pentru cei care nu ştiu, cu ce te ocupi, de alergi în fiecare zi din stânga în dreapta?

În principal sunt medic dentist, aceasta este profesia mea pe care o asociez cu pedagogia, sunt asistent universitar la Facultatea de Medicină Dentară, realizez cercetare în domeniul medical ca şi doctorant, în curând sper doctor, m-am specializat pe restaurări estetice în ultimii 3 ani.

La nivel de priorităţi şi time management, cum se clasează activităţile?dubai.jpg

Se întrepătrund destul de bine, le combin într-o zi pe toate 3…

Şi dacă ar fi să se suprapună programul, care ar fi locurile 1 şi 2?

Locurile 1 şi 2? Pe primul loc este cercetarea pentru că sunt pe punctul de a finaliza lucrarea, locul 2 este partea pedagogică deoarece am în fiecare zi stagii cu studenţii cărora trebuie să mă dedic, să le pregătesc, a 3-a parte trebuie să recunosc că este partea efectiv de practică în cabinet.

Sunt 2 abordări, poate o poţi inventa şi pe a 3-a, să faci mai multe lucruri pentru a te diversifica, să ai multe opţiuni, un plan B sau să mergi pe o singură activitate până la capăt , realizată le cel mai înalt nivel calitativ posibil?

Mi-aş dori foarte mult ca pe langă profesia care am ales-o şi în care am investit foarte mult să am şi o altă activitate care să nu aibă legatură cu domeniul medical, mi se pare foarte important să ne putem deconecta la un moment dat de jobul pe care-l avem, chiar dacă îl facem cu toată plăcerea şi să nu uităm că este important să ne dezvoltăm continuu, să investim în dezvoltarea personală şi în autocunoaştere.

Cum ai ajuns să practici stomatologia, este o tradiţie de familie? Ai avut un mentor, o sursă de inspiraţie sau pur şi simplu aşa ai simţit tu?

Ţin minte că eram în clasa a 11-a, în momentul în care m-am gândit ca totul e frumos şi bine, dar trebuia să iau o decizie ce să fac în viaţă şi înclinam destul de mult spre management, turism, vânzări şi lucrurile au făcut ca într-o zi să cunosc un medic dentist pe care îl ştiam defapt din copilărie şi l-am regăsit în liceu. Pot să spun că el a fost mentorul meu, nu am în familie cadre medicale, majoritatea sunt ingineri. El a fost cel care mi-a deschis aceasta curiozitate în primă fază, dupa care a fost dorinţa…

Cum de te-ai gândit să ajungi tocmai la Cluj? De la Brasov până la Cluj este o distanţă apreciabilă şi bănuiesc că era un pic mai aproape Bucureştiul.

Era mai accesibil, aveam o grămadă de colegi care se îndreptau deja spre Capitală, imediat după terminarea liceului, dar toată lumea ştie că există mitul medicinei clujene, care este la un nivel foarte înalt şi totodată venirea la Cluj îmi permitea să-mi încep dezvoltarea personală.

Care au fost primele cuvinte, senzaţii care le-ai avut când ai venit prima oară în Cluj?

Primele senzaţii au fost foarte amuzante, de copil speriat, plecat de acasă, departe de familie, de confort. Dar au fost momente cu adevărat de neuitat!

Dacă ar fi să le dai un sfat celor care sunt anul 1 pe specializarea de stomatologie, ce le-ai spune?

Să se bucure cât mai mult de acel an😊) Să profite la maxim de toate momentele pe care le au împreuna cu colegii, chiar şi cu profesorii, sunt amintiri speciale. De foarte multe ori este această relaţie în care profesorul îti dă ceea ce ştie, unii dintre ei chiar ştiu să se facă iubiţi şi pot să combine învăţatul, care de cele mai multe ori se face în timpul sesiunii, cu cea mai frumoasă parte a vieţii.

Daca ai întâlni-o pe Roxy din anul 1 de facultate ce i-ai spune?

I-aş da o palmă! Să nu mai plângă din orice pentru că eram pur şi simplu terifiată şi speriată. I-aş spune că totul va fi bine!

Cum era studenţia pe vremea ta?17578116_10212530465957476_464886085_n.jpg

Ţin minte că eram în anul 1 la unul dintre stagii şi profesorul ne-a rugat să ne prezentăm, să ne cunoaştem între noi, să spunem de unde venim şi de ce am venit. Chiar ţin minte că ne-am amuzat de faptul că marea majoritate au spus că le place medicina, având în vedere că abia începeam să studiem suna bine, dar era greu de crezut. Mulţi menţionau statutul şi toată lumea menţiona de siguranţa financiară pe care ţi-o poate oferi o astfel de meserie.

Cum mai sunt studenţii din ziua de azi? Dornici să învete, sau setaţi să termine facultatea şi să plece din ţară? Care este pulsul studenţilor, cum îi simţi?

Am găsit o varietate extraordinară la studenţii mei, o varietate culturală, avem ocazia să lucrăm cu studenţi din toate colţurile lumii. Există oameni care vin la 2-a sau a 3-a facultate, oameni care sunt la a 2-a tinereţe şi totuşi acum încep să lucreze în domeniul medical, sunt persoane care pe lângă studii au business-ul lor cu legatură sau nu cu medicina, oameni foarte complecşi, din punctul meu de vedere. Pe de altă parte gaseşti în ei acea curiozitate specifică studenţilor care pur şi simplu emană o energie care te ajută şi pe tine ca profesor să interacţionezi cu ei şi să dai ce ştii.

Care ţi se pare cea mai bună formă de predare? Care ţi se pare formatul ideal de clasă care îţi place să-l predai?

Categoric cel practic, în care poţi să aplici ceea ce înveti, mi se pare foarte important să faci cât mai interactivă aplicarea în domeniul medicinii dentare, poţi să exersezi pe anumite aparate, la pacient nu poţi să exersezi, acolo ai voie doar după ce ţi-ai însuşit cunoştiinţele. Mi se pare că în epoca pe care o trăim noi, în care tehnologia este la un nivel foarte înalt, să nu uităm că studenţii se pot informa din foarte multe surse, nu mai există doar cartea de la bibliotecă, trebuie să le ţinem nivelul de atenţie şi de interes cât mai crescut, trebuie să ne deschidem, să punem accentul pe comunicare, suntem colegi până la urmă cu toţii, în diferite stadii de formare, bineînteles pe lângă respectul care se cuvine, să ne facem înteleşi la orice nivel, să putem da cât mai mult din ce am acumulat profesional de-a lungul timpului.

Apropo de comunicare, mi-ai adus aminte de cum ne-am cunoscut noi 😊) Nu-mi aduc aminte foarte exact…

Pe Memorandumului …

În centru realizam chestionare şi te-am abordat oare?

Mi-ai abordat, da da!

Ţi se pare că emoţiile sunt constructive sau distructive ?

Cred că este important să păstrăm un anumit procent de emoţie in tot ceea ce facem, asta arată că punem suflet, că suntem cu adevărat dedicaţi în activităţi, consider că este un lucru bun!

În relaţia pacient-doctor cât la sută reprezintă expertiza, conexiunea umană şi dacă mai sunt eventual şi alte elemente semnificative?

Este important să fim bine pregătiţi, baza piramidei ar fi capacităţile profesionale ale medicului, foarte importantă este comunicarea, nici nu aş pune-o pe locul 2, partea de management în schimb mi se pare ca a fost neglijată. Chiar zilele trecute citeam un studiu pe tema asta şi am rămas suprinsă într-un fel, mă aşteptam pe de altă parte, concluzia este că până la 80% sunt defapt capacităţile de management, de comunicare ale respectivului medic şi restul ţin efectiv de pregătirea lui.

Ai şi ambiţii antreprenoriale în direcţia stomatologiei?

Toata lumea visează la asta, este o profesie liberală, care îti permite să fii independent oriunde îţi doresti în lume. Este o profesie care îţi permite să călătoreşti, să lucrezi în străinătate, să deschizi o clinică unde poţi dezvolta latura de turism medical, să creşti o echipă, un business, să te dezvolţi pe tine din multe puncte de vedere.

Ţi se pare că le poţi împăca astfel încat să poţi să mergi la cursuri de pregătire şi perfecţionare atât pe partea de management, comunicare cât şi pe partea tehnică?

Categoric, da! Mi se pare foart17690567_10212539811271103_859070074_n.jpge important pentru că altfel balanţa ar putea să ducă la pierdea uneia dintre părţi…

Vorbeai despre călătorii, ai experimentat cursuri, stagii in străinatate?

Stagii efective nu, cursuri da...


Cum a fost experienţa, cu ce ai venit în plus?

Am venit cu ideea că nu totul este cum învăţăm noi, există culturi diferite şi asta se vede inclusiv în medicină. Am vazut abordări diferite în tarile arabe, la un congres in Dubai. Am avut marea sanşă să ajung, am văzut tehnici la un nivel extrem de înalt în ţările din vestul Europei, am observat o abordare diferită faţă de pacienţi. Consider că am câştigat din fiecare călătorie în scop profesional…

Ai avut şi experienţe extracuriculare, călătorii de plăcere cu amintiri care ţi-au rămas în suflet, locuri pe care le-ai recomanda cu mare caldura cititorilor să le viziteze?

Categoric, este din marile pasiuni ale mele, intenţionat mi-ai pus întrebarea aceasta 😊)

Ţi-am ridicat-o la fileu😊)17671370_10212539810751090_648903230_n.jpg

Pot să spun că am avut momente de neuitat în ultima vacanţă studenţească, în care am profitat de programul Work and Travel şi am calatorit în SUA, a fost o experienţă din care am avut enorm de multe de învăţat, am ajuns să văd cascada Niagara, pe care foarte multă lume o cunoaşte şi doreste să o vadă la un moment dat, bonusul a fost să văd câteva insule din Caraibe. Cu siguranţă este un loc care merită vazut. Aş putea să recomand cu mare caldură chiar şi Dubai, deşi este foarte controversat, mi se pare că trebuie văzut, poţi câştiga foarte mult, cultural vorbind.. Îmi place foarte mult tot ce înseamnă Spania culturala, incluzând tradiţiile oamenilor, vremea, mâncarea, cel mai mult oamenii. Consider că este o călătorie foarte interesantă la noi în ţară, în Delta Dunării, este un loc atât de aproape de noi pe care puţini reuşesc să-l vadă, fiind de o valoare inestimabilă, din punctul meu de vedere, măcar o dată în viaţă cel puţin noi care suntem români, să mergem pentru că avem o oază, un mic rai de descoperit.

După exemplele enumerate intuiesc că dacă ar fi să te pun să alegi între mare şi munte, ai alege marea, nu?

Da, pentru că sunt nascută la munte, poate de asta!

Din…

Braşov!

Ce părere ai despre faptul că România în materie de stomatologie este considerată o ţară cu un turism medical destul de dezvoltat? Ţi se pare o chestie bună, care crezi ca sunt plusurile şi minusurile pe care le vezi?

Există castig de ambele părţi, fără îndoială, pacienţii pot să vină, să acceadă la tratamente de calitate înaltă la un preţ mult mai convenabil, la un tratament pe care nu şi l-ar permite la ei acasă. Pe de altă parte medicii pot să-şi extindă aria de unde îşi aduc pacienţii, se dezvoltă în felul acesta, automat profesional se perfecţionează, comunicăm între noi cu o usurinţă crescută, te poţi adresa unui pacient din ţara ta, continentul pe care trăieşti şi cateodată prin intermediul tehnologiei poţi chiar să ajuţi la planul de tratament şi chiar trament al unui pacient de pe alt continent. Mi se pare că trebuie avut mare grijă la calitatea serviciilor şi de asemenea pe partea de management, este un punct cheie, în tot ceea ce înseamnă turism medical, iară fără ea cred că există riscul de eşec.

Deci tu vezi o strategie pe termen lung, să se păstreze, că tot vorbeam de strategii de promovare…Pe partea de turişti care vin din afară pentru tratamente stomatologice, care ti se par că sunt predominanţi ca şi nationalităţi?

Mi-e greu să fac o statistică, dar majoritatea sunt din vestul Europei.

Crezi că există pe partea de medicină un fel de turism universitar al studenţilor care vin în Romania doar pentru studii, aşa ca o destinaţie intermediară, dinspre Asia spre Europa de Vest? E adevărat mitul?

Ai fi surprins să vezi că foarte mulţi străini de origine orientală au paşaport occidental, cu alte cuvinte vin din vest deja şi în ultimii ani am observat că au început să vină un număr tot mai ridicat de vest-europeni originari.

Care sunt la nivel de nationalităţi cele mai predominante ca studenţi la medicină?

Vorbind local, la Cluj-Napoca pot spune că este un număr ridicat de francezi, germani, suedezi, chiar şi din Marea Britanie…

In ciuda Brexit-ului 😉 Apropo crezi că aceste implicaţii la nivel de liberă circulaţie a forţei de muncă o să aibe vreun impact asupra activităţii voastre?17619820_10212539810991096_1720070645_n.jpg

Permite-mi să mă limitez strict la domeniul medicinei dentare, pentru că lucrurile sunt diferite la colegii de la medicina generală. Pot să spun că cei mai mulţi medici pleacă spre Franţa, probabil acolo este mult mai permisivă legea, este mai convenabil, mai avantajos, aşa că nu ştiu în ce măsura ar afecta ieşirea Angliei, sunt persoane care optează sau ar fi optat pentru această ţară, care fie o să se zbată un pic mai mult, fie o să se reorienteze.

Devine mai challenging! 😊

Da!

Se mai merită să rămâi în Romania?

Răspunsul în partea a 2-a a interviului

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s