Incotro tinere roman?

Academia trage de noi sa ramanem in tara, danezii si canadienii vin cu oferte, UE pare ca-si inchide portile popoarelor care de aproape 10 ani in loc sa creasca au facut atat de putine fapte, doar gargara, noi ce facem? Mai ramanem pe aici sa ne complacem sau ne duce draq toti unde vedem cu ochii?!

Saptamanile trecute s-a iesit la proteste, eu am stat in casa si le-am sustinut online, printr-un like si un share. De ce nu am vrut sa ies? Pentru ca societatea romaneasca este buna la scandal, dar cand e vorba de asumare toti se ascund, pornind de la vot pana la implicarea in politica, in actiunile de voluntariat de impact dam un comunicat de presa, facem o poza si avem impresia ca am rezolvat ceva. Ne place distractia si scandalul, iar la conducere raman papusarii care ne manevreaza cum doresc ei, prin rotatie. In aproape 3 ani de politica am incercat sa conving tineri sa incercam sa facem ceva, dar au fost treptat mai toti descurajati de usile inchise din afara campaniei electorale, in febra alegerilor fiind ademeniti si responsabilizati ca soldati in prima linie. Traim intr-o tara in care poti ajunge de la extaz la agonie in aceeasi zi, cu o mana ti se da si esti furat, mintit, manipulat de 10 ori mai multe. Tara asta nu-si merita tinerii si usor ne pierdem si noi rabdarea si ne bagam picioarele, suntem satui sa fim codasi la aproape toate capitolele: infrastructura, finantare, sanatate, antreprenoriat si lista poate fi extinsa 2 zile.

Ieri vorbeam cu un fost coleg de master marocan ca s-ar intoarce la Cluj nu pentru bani ci sa faca experienta, sa se apuce de un doctorat pe management. Eu i-am spus ca daca nu esti pe inginerie sau IT iti mananci tineretea cu stres si promisiuni si nu ai ce sa inveti…. Pai daca ai noroc sa prinzi bursa la doctorat ai undeva la 200-300 euro, in timp ce un doctorand in Danemarca ia cu cel putin un zero in plus…In Islanda au ajuns sa se preocupe de ce se pune ananas pe pizza? In Italia pe munca necalificata de 3 ori mai mult decat un salariat cu studii superioare in Romania.

Am o singura viata de trait si de saptamana viitoare bag ultima fisa romaneasca cu primul meu job full-time, ca firma mea saraca abia se mai poate sustine financiar, liniile de finantare par un vis frumos, sa vad poate cu asociatia sa mai scot capul in lume.

In octombrie anul trecut la implinirea a 25 ani m-a incercat acel sentiment de ratare. Inca o generatie de sacrificiu. Cu cat muncesti mai mult parca rezultatele obtinute sunt tot mai slabe. Ce planuri, ce strategii pe termen lung? Vine statul cu schimbari si iti da toate planurile peste cap. Ai sanse de reusita doar daca esti ciupitor si te reprofilezi la fiecare modificare, ajungand in final un mincinos si un nimeni, urat de toti si iubit de unii in anumite circumstante avantajoase, o viata intreaga hranita de aparente si cu morcovul in fund mai tot timpul.

2017 este pentru mine anul decisiv, ori la bal ori la spital. Mi-am mancat destul ficatii in tara aceasta mult prea poeta si boema, ce-si iroseste tot potentialul, promovand toti prostii, obezii, incultii, pupincuristii si curvele. Eu mai incerc inca o data, daca nici acum, imi aleg un punct pe harta si ma duc fara sa ma uit inapoi ca nu am la ce…Refuz sa ma numar printre tinerii care zilnic ii sufoca sistemul doar pentru ca noi vrem sa-l schimbam in bine, sa ramana prostii si hotii singuri in propria hora!

Ziceti voi dragi prieteni, incotro ne indreptam? Pe bune, sunt singurul cu insomnii legate de viitorul incert?

YOLO, FRATE! DACA EU NU-MI TRAIESC VIATA, NU O S-O FACA NIMENI IN LOCUL MEU, DOAR EU SUNT RESPONSABIL SA CREEZ CE SUNT CAPABIL, MAI BUN, MAI PROST, MAI ANTIEXEMPLU!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s