Dezvoltatori in universul oniric

Acum vreo 4 ani visam sa pun un perete de vise in centrul Clujului…

S-a materializat pana la urma pe un perete dintr-o sala de sedinta din cadrul Consortiului Organizatiilor Studentesti situat in Casa de Cultura a Studentilor si a ramas vreo 2-3 ani acolo. Cateva foi de flipchart unite intr-un fel de pagina de facebook, in forma offline unde studentii si-au trecut visele. Acum este un proiect online care i-ar trebui o serie de campanii, unde chiar astept sugestii, aceasta este adresa https://www.facebook.com/PereteledeVise/.

Am avut norocul sa intalnesc persoane cu aspiratii si idealuri mai inalte sau mai de parter. De la tineri boboci ce visau sa schimbe sistemul educational din Romania si care acum efectiv discuta unu la unu cu factorii de decizie din aceasta tara pana la ratacitori ce se visau manageri si chiar si in ziua de azi sunt someri sau post-studenti, inca chinuinduse sa-si termine studiile.

Cum azi este 1 decembrie o sa vorbesc despre un subiect care se evita in tara asta destul de mult. Am fost luna trecuta la un curs la Padureni, jud Covasna unde am discutat despre acest tipar de oameni care defapt se numesc tineri NEETs ( 18-24 ani, nu studiaza sau nu lucreaza). Conform statisticilor de anul trecut sunt peste 2 milioane de persoane care ingroasa numarul asistatilor sociali din Romania ( undeva la peste 10 milioane).

Peste 2 ani, implinim oficial 100 de ani de istorie, din punctul meu de visare. Suntem o tara de artisti ( poeti, cantareti, fotbalisti, absolventi de studii superioare). O parte devin genii in domeniie amintite, restul cad prada categoriei NEETS, captivi in propriile vise. Sunt cateva elemente comune ai locuitorilor din orasul Somnolesti : vorbesc mult despre nimic, sunt foarte nemultumiti de tot ce-i inconjoara mai putin de ei ( ei n-ai nici o vina), nu-i prea poti contrazice, rezistenta la schimbare este incredibila datorita unui stil foarte negativist de a vedea lucrurile, nu au o ordine de prioritati, promisiunile si deadline-uri sunt chestiuni ce le paseaza cat pot des, detin o gama larga de scuze pentru orice si faptele de realizare a visurilor sunt multe prea greu de facut, fiindu-le mai simplu sa mai dezvolte inca un vis gol.

Caci tara aceasta este plina de vise fara samanta si atentie aici nu vorbim de vise sfaramate. Categoria de bulevarde a idealurilor destramate sunt acele lucrari la care rezidentii din Ambitionesti pun temelie, ridica case si blocuri, mai vine o catastrofa, se darama tot si o iau de la capat, pe principiul ce nu te omoara te face mai puternic. Din pacate Ambitionesti fata de Somnolesti are doar vreo 5 milioane de locuitori adica doar jumatate din populatia Somnolestiului. Parte si mai grava este ca Somnolestiul creste si din Ambitionesti lumea cam pleaca ( ori cu primul avion, ori intre 4 scanduri).

Somnolesti si Ambitionesti sunt conectate de orasul Conducatoresti care alimenteaza cele 2 orase vecine intr-un mod cat mai rapid (bazat pe rulaje) dar neeficient. Orasenii din Coducatoresti se bazeaza pe schimbul inegal cu Ambitionesti, ei oferind undeva la 1% din ce primesc considerand ca e mai profitabil daca dezvolta o politica de CSR in care promit ca dau 10% din excedent celor din Somnolesti, bazandu-se ca la sedinta de actionariat unde atat locuitorii din Somnolesti cat si Ambitionesti sunt socios cu drepturi egale se vor prezenta mai multi cei din Somnolesti care oricum nu au nimic de pierdut si nici de facut. Cei din Somnolesti pot fi directionati si manipulati ca niste papusi pentru ca au mii de vise si idei, dar nici o fapta spre implinirea lor si daca vine cineva care le promite ca-i rezolva chiar si cu livrare la domiciliu, normal ca iau totul de bun. Rezidentii din Ambitionesti mai sunt si ei din cand turisti prin Somnolesti ( te imbolnavesti, devii somer) dar la revenirea in Ambitionesti incearca sa ocoleasca cat mai mult Conducatoresti pentru ca sunt dezamagiti si nu pot accepta sa se multumeasca cu firmituri din acel 10% ( poate doar 0,1%) nu sunt pe principiul mai bine putin decat deloc, isi stiu valoarea muncii lor si se jura ca nu o sa mai mearga in Conducatoresti nici macar la alegerea noului Board, desi ei sunt inca socios si cotizeaza cel mai mult la tara formata din cele 3 orase.

Din cand in cand treburile refuleaza si cei din Ambitionesti ies la protest impotriva celor din Conducatoresti, impinsi de disperare. Orasenii sunt destui de abili ca sa gaseasca metode de reprimare si cosmetizare a situatiei pentru ca locuitorii din Somnolesti sa viseze in continuare si sa vina doar la vot si sa aleaga pe cine este la rand sa-si faca norma de profit in anul acela. Daca cei din Ambitionesti ar face un efort sa mearga toti la vot sa echivaleze ponderea in actionariat cu cei din Somnolesti ( pot echivala ponderea desi sunt jumatate ca si numar pentru e greu de crezut ca minim 1 din 2 somnolesteni pot sa-si tina promisiunea ca o sa mearga la vot),  ca oricum cei din Conducatoresti sunt doar cateva mii, deci nesmnificativi si atunci sunt sanse mari ca tara sa mearga intr-o directie constructiva, nu doar povesti in baloane de sapun. Procentele de alocare catre Ambitionesti si Somnoresti pot fi mult mai mari dar cu discrepante sesizabile gen 70% pentru Ambitionesti si 20% pentru Somnolesti pentru ca locuitorii din orasul visarii sa fie incurajati sa emigreze in Ambitionesti si asemenea cum majoritatea ( peste 50% din actiuni ar fi detinutata de locuitorii din Ambitionesti, traseul de evolutie ar fi logic conform piramidei nevoilor : te nasti in Somnolesti, devii apt de munca si incerci sa-ti implinesti visele in Ambitionesti, odata realizat incerci sa dai inapoi societatii si devii politician al orasului leader Conducatoresti.

Din pacate in Romania traseul este de multe ori Somnolesti – Conducatoresti si Ambitionesti – afara sau Ambitionesti- Somnolesti. Pe drumul intre Ambitionesti si Conducatoresti mereu intervin autostopisiti rau intentionati, politisti corupti care redictioneaza locuitorii din Ambitionesti spre centura ocolitoare a orasului Conducatoresti ce da in Somnolesti sau afara din tara.

Oameni ca mine, care vreti sa mutati muntii din loc, de ziua nationala va urez la multi ani de vot, transformati orasenii din Conducatoresti in profesionisti, daca o data la cativa ani o sa se stie ca-i asteapta o Apocalipsa, o judecata pentru faptele lor atunci lucurile se vor schimba in bine.

Mi-ar placea ca peste 2 ani sa avem ce sarbatori, un centenar orientat spre viitor nu spre dezastru. Haideti sa fim dezvoltatori in universul oniric, nu doar sa schitam noi planuri!

Desteapta-te romane !

17 comments

  1. Eu cred că putem schimba multe în România și sunt omul care luptă să facă ceva aici, chiar dacă am sute de oportunități să plec peste hotare. Cred că puterea exemplului este cea mai bună la noi.

  2. Ce mult mi-a placut articolul tau. Mi-as dori aa ne miscam intr-o directie buna dar la cum merg lucrurile, eu si altii camine, luptam degeaba. Unii nu au suficient curaj, sau sunt delasatori. Ziua de 1 Decembrie m-a facut sa fiu trista mai degraba decat sa-mi ofere mandrie. Niciodata nu m-am confruntat cu sentimentul ala, pana anul acesta.

  3. O gandire pozitiva atrage mereu actiuni si rezultate pozitive. Nu stiu de ce insa, in privinta tarii noastre, optimismul meu lasa de dorid. O vad foarte subreda si nu stiu daca avem oamenii care sa o tina unita…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s